Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Αλλού πήγε αλλά μας ενδιαφέρει ...

Η τελευταία κακοκαιρία που πέρασε ξώφαλτσα από μας, τελικά χτύπησε εκτός από τη Μέση Ανατολή (στο Ισραήλ η χιονόπτωση ήταν η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας), χιόνισε και στο Κάιρο αλλά και στη Γκίζα - και αυτό είναι ιστορικό γεγονός. Σύμφωνα με ένα άρθρο του site Meteo Giornale (http://www.3bmeteo.com) της 13-12-2013, το χιόνι στο Κάιρο, πόλη σε ύψος 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, που πιθανότατα προήλθε από χιονο-όμβρο λόγω πολύ χαμηλής θερμοκρασίας σχετικά (-3°C στα 850 ΗPa, 1500 m), παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1950 (μάλλον, με βάση την βαρομετρική κατάσταση, πρόκειται για την 14-15 Ιανουαρίου 1950), πιθανόν το 1901 (δεν αναφέρεται μήνας) και περισσότερο την 10 Ιανουαρίου 1855 και τον Ιανουάριο 1639.
Επειδή τα ψυχρά κύματα που πλήττουν τη Μέση Ανατολή σχεδόν πάντα περνάνε από μας (ακόμα και τούτο που μας "πρόδωσε" μας επηρέασε ελαφρά μεν αλλά πάντως περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας), προσπάθησα να διασταυρώσω αν στις παραπάνω τέσσερεις περιπτώσεις υπήρξε ανάλογη ένδειξη στις πηγές για την Κρήτη.
Αν η πιο πρόσφατη χιονόπτωση στο Κάιρο ήταν πράγματι μέσα Ιανουαρίου 1950 και όχι τον Φεβρουάριο του έτους εκείνου (ο Ιταλός συντάκτης του άρθρου δεν είναι σίγουρος), τότε υπάρχει ταύτιση με μας, γιατί την ίδια περίπου ημερομηνία είχαμε πράγματι και στην Κρήτη κύμα ψύχους, αφού χιόνισε στο νησί μέχρι υψόμετρο 100 μ. και περιοδικά και στα Χανιά. Η ημερομηνία όμως που ταυτίστηκε ξεκάθαρα ήταν η πιο μακρυνή (Ιανουάριος 1639), οπότε σύμφωνα με τις Jean Grove-Annalisa Conteiro ("The Climate of Crete in the sixteenth and seventeenth Century") ο Ιανουάριος του έτους εκείνου - όπως και γενικότερα ο χειμώνας 1638-1639 - χαρακτηρίστηκε σαν ακραίος, με χιόνια (X - snow).
Η δεύτερη αναφορά που αφορά το 1901, αν είναι ακριβής - γιατί και ως προς το κατά πόσον πρόκειται για το έτος αυτό δεν υπάρχει βεβαιότητα, δεν μπορεί να διασταυρωθεί αφού δεν αναφέρεται μήνας (αν πρόκειται για τον Δεκέμβρη 1901, κάτι γίνεται). Τέλος για την τρίτη, που είναι σαφής αφού αναφέρεται η 10-1-1855, δεν βρήκα κάτι, χωρίς να σημαίνει ότι και εκείνη δεν έκαμε αισθητή την παρουσία της πρώτα στο νησί.
Αυτό που αντίθετα φαίνεται είναι ότι οι δυνατές χιονιές στην Κρήτη (δεν μιλάμε μόνο για τον Φλεβάρη 1956 και 2004) πολύ σπάνια δίνουν χιόνια και στη ΒΑ Αφρική.
ΓΣ
 

3 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Πάντως το 1950 αναφέρεται και σαν ο χρόνος με τη μεγαλύτερη προηγούμενη χιονόπτωση στην πρόσφατη ιστορία της Ιερουσαλήμ. Οπότε πράγματι τότε ταιριάζει να χιόνισε και στο Κάιρο. Το θέμα είναι ποια ημερομηνία. Ηταν όντως μέσα Γενάρη ; Θα δούμε.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Και όμως ! Η προηγούμενη (και μεγαλύτερη) χιονόπτωση στο Κάιρο πράγματι ήταν αρχές Φεβρουαρίου 1950, αφού από 4-7 του μήνα εκείνου σχεδόν ολόκληρο το Ισραήλ καλύφθηκε από χιόνια, σύμφωνα με μια κατάσταση των χιονοπτώσεων στην πόλη αυτή που βρήκα στο http://www.angelfire.com. Η λίστα αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για μας και θα τύχει της ανάλογης εφαρμογής-ταυτοποίησης. Περίεργο που για εκείνη την περίοδο δεν βρήκα κάτι για την Κρήτη (μέχρι τώρα).
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Συμπληρώνω στο προηγούμενο σχόλιο ότι η λίστα αφορά την πόλη της Ιερουσαλήμ.
ΓΣ