Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Προσπάθεια για εκτίμηση καιρού 10-14 Δεκέμβρη

Οι λαϊκές εφημερίδες,τα ραδιόφωνα και κάποια sites στο διαδίκτυο ήδη έχουν παραφουσκώσει την επερχόμενη ψυχρή εισβολή. Σίγουρο είναι ένα: δεν θα είναι "Υπερκακοκαιρία" Πολικό Ψύχος" Χιονοθύελλες με θαψίματα κάτω από τη Γη και άλλα παρόμοια.  Μοιάζει όμως δύσκολη η κάθε εκτίμηση που θέλει να περιέχει λεπτομέρεια. Τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης ερίζουν για τη θέση του αυλώνα, στον μεσημβρινό άξονα, γεγονός που φέρνει και τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού να διαφέρει.
Απλοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία θα δώσω μια εκτίμηση. Με πολύ ρίσκο.
Τρίτη 10 Δεκέμβρη.
Η μέρα θα ξεκινήσει σχετικά ζεστή με ΝΔ ρεύμα και βροχούλες τοπικές μόνο σε ορεινές, νότιες και άκρα δυτικές περιοχές. Από το μεσημέρι και μετά το βαλκανικό μέτωπο κακοκαιρίας θα δώσει βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές στα βόρεια. Τα χιόνια θα ξεκινήσουν από τα 1200 μέτρα να κατεβαίνουν και μέσα στη νύχτα θα χιονίζονται και οι γνωστές ορεινές περιοχές στα 800 περίπου μέτρα υψόμετρο. Οι βοριάδες θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ αργά το βράδυ.

Πρόβλεψη υετού του Ευρωπαϊκού μοντέλου για Τρίτη βράδυ:

Τετάρτη 11
Κλασική ημέρα χιονιάς για την Κρήτη. Διαλείποντα φαινόμενα, κυρίως στις βόρειες και προσήνεμες θέσεις ενώ οι νότιες περιοχές θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους με ήλιο. Περισσότερα φαινόμενα στα Λασιθιώτικα. Χιόνι από τα 400 περίπου μέτρα, χιονόστρωση από τα 600-700 στα βόρεια, από τα 800 στα νότια. Στα βόρεια παράλια βροχές ή και πρόσκαιρες πολύ τοπικές καταιγίδες, διαστήματα με ήλιο αλλά και όμβροι χιονοχάλαζου. Οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τοπικά τα 10 μποφόρ και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή σε ανατολικές και νότιες περιοχές (πχ τα θερμοκήπια)! Θερμοκρασίες ως 10 βαθμούς μέγιστες στις ακτές, όχι πάνω από 4 στα ορεινά.
Πέμπτη 12
Σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν οι άνεμοι αλλά θα συνεχίσουν στα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά αλλά θα ανέβει η υγρασία, γεγονός που θα δυσκολέψει τη χιονόπτωση σε περιοχές κάτω των 700 μέτρων. Αν και ο υετός θα είναι περισσότερος από την Τετάρτη οι καθαρές χιονοπτώσεις θα απασχολούν μόνο ορεινές περιοχές και στα βόρεια παράλια οι όμβροι παγοσφαιριδίων και χιονοχάλαζου θα συνεχιστούν μαζί με τη βροχούλα. Οι νότιες περιοχές θα έχουν λιακάδα ή περιορισμένη νέφωση και σποραδικοί όμβροι με υγρό ή στερεό υετό!

Χιονοκάλυψη το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με το μοντέλο Bolam του ΕΑΑ:
Παρασκευή 13
Παρόμοιες συνθήκες με την Πέμπτη αλλά ελαφρά άνοδος θερμοκρασίας, υψομέτρων χιονόπτωσης-χιονόστρωσης και εξασθένηση ανέμων. Προς το βράδυ εξασθενούν και τα φαινόμενα.
Σάββατο 14
Αρχικά λίγα φαινόμενα κυρίως στα βορειοανατολικά και στα ορεινά.. βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους
Κυριακή 15 
ίσως Αλκυονίδα Ημέρα!

Πρόγνωση 5 ημερών για Ηράκλειο του Meteo-blue 

4 σχόλια:

Apostolis είπε...

Ευχαριστούμε Μιχάλη. Η άνοδος της υγρασίας την Πέμπτη από πού προκύπτει?

dretos είπε...

Στα μετεογράμματα φαίνεται ότι η σχετική υγρασία στα 700hpa θα είναι μόλις 15-30% την Τετάρτη και θα φθάσει τα 75-92% Πέμπτη-Παρασκευή. Μάλλον η δυτική μετακίνηση του χαμηλού θα αναγκάσει σε δημιουργία νεφών στο Αιγαίο. Αυτά από το gfs...

Stylianakis είπε...

Θα είναι γερή χιονιά !
Ιδιαίτερα έντονος ο Σκίρων.
Να δούμε και τι κυματισμό θα έχομε, μην ξεχνιόμαστε ...
Πάντως οι πιέσεις δεν θα είναι και τόσο χαμηλές.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Απ'ότι δείχνει σήμερα πλέον, το βασικό πρόβλημα θα το έχουν οι καλλιεργητές θερμοκηπίων της νότιας Κρήτης.
ΓΣ