Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Zήτω τα ΝικολοΒάρβαρα!

Δεν είμαι εγώ ο αρμοδιότερος, ξερουν καλύτερα άλλοι για το αν η ιστορία επιβεβαιώνει το τριήμερο αυτό ως πραγματική αρχή του χειμώνα στην περιοχή μας, ή κάτι ακόμα αν ο καιρός αυτός επαναλαμβάνεται τα Χριστούγεννα όπως λέν οι καιρικοί θρύλοι. Αλλά, όσο θυμάμαι, τις περισσότερες φορές οι γιορτές αυτές συνοδεύονται από φαινόμενα, ενίοτε σημαντικά.
Μετά το σημερινό συμβάν, των σχετικά αξιόλογων βροχών και όμβρων σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, που δεν ήταν αναμενόμενα φαινόμενα σε τέτοια έκταση και διάρκεια το να μιλήσει κανείς για την επόμενη βδομάδα μοιάζει πολύ πολύ ριψικίνδυνο. Πόσο μάλλον που ούτε και για το προχεχές Σαββατοκύριακο η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητικά ξεκάθαρη στους προγνωστικούς χάρτες.
Αλλά θα τολμήσω να πιστέψω ότι πάμε για τα πιο σημαντικά ως τώρα φαινόμενα για την φετινή "βροχοπερίοδο". Ο χάρτης του GFS για τη νύχτα της 4ης προς 5η Δεκέμβρη δίνει δευτερεύουσες υφέσεις να περνάνε πάνω από την Κρήτη πριν και μετά:


Μια ιδέα για την κατανομή του υετού το πρωί της Τετάρτης 4/12:




Μια χοντρική ιδέα για τις επόμενες μέρες; πολύ χοντρική εκτίμηση...
Παρασκευή 29/11. Αρκρτά κρύο πρωινό. Πιθανόν αρνητικές θερμοκρασίες σε ορεινά οροπέδια. Σταδιακά η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ανεμοι γενικά ασθενείς.
Σάββατο 30/11. Αρχικά αίθριος αλλά σταδιακά θα επικρατήσουν υψηλά νέφη και θα ξεκινήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι. Μεγάλη άνοδος θερμοκρασίας.
Κυραιξή 1/12 και Δευτέρα 2/12. Συννεφιές και πιθανότητα λασποβροχών. Ισχυοί ως θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι. 
Τρίτη 3/12 ως Παρασκευή 6/12 Βροχερή περίοδος. Αν τελικά επαληθευτούν τα σενάρια για σημαντικά ή έντονα φαινόμενα (ή το αντίστροφο!) θα επανέλθουμε με αναλυτικές εκτιμήσεις!

η Εικόνα κάτω από την Ανατολή Ηλίου στις 18/11/2013


3 σχόλια:

Δημήτρης Κουτουλάκης είπε...

Οι σημερινοί όμβροι θεωρω είχαν προγνωστεί άριστα απο ευρωπαικό και φαινόταν καθαρα στην ερμηνεία του klart που τους πετυχε και χρονικά αφού δινει εξασθένηση απο το απόγευμα όπως και συμβαίνει.

Για την άλλη εβδομάδα οντως υπάρχει θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζεστάνει, ζεστούλα που θα μας φανει πολύ πιο έντονη λόγω του κρύου που θα έχει προηγηθεί. Σχεδόν σιγουρο είναι επίσης οτι πάμε για βροχές αλλα το πόσες και που θα πέσουν είναι αγνωστο.

dretos είπε...

Αν και το Ευρωπαϊκό δεν το είδα Δημήτρη, όλα τα άλλα που είδα, περιοχικά και μη δεν έδιναν σχεδόν τίποτα παρά ψιχάλες ή όμβράκους του 0,5mm το πολύ.

Stylianakis είπε...

Δυο παροιμίες επιλέγω : "Αν λείπω τ'Αγια των Αγίων (= 21 Νοέμβρη), τα Νικολοβάρβαρα εδώ'μαι" και ¨"οποιο καιρό κάνει της Αγιάς Βαρβάρας θα τον κάνει όλο τον Δεκέμβρη". Τα στοιχεία δείχνουν πολλή βροχή και τελικά βοριάδες γύρω στις 4 του μήνα, ίσως περισσότερο από ότι νομίζομε. Και μάλλον θάχομε και θυελλώδεις ΝΑ (στα δυτικά πάλι) το ΣΚ. Επιτέλους αποκτά ενδιαφέρον. Μου φαίνεται ότι πάμε καλά - καιρικώς τουλάχιστον.
ΓΣ