Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Θα πάει χαμένος ο χειμώνας ; Εχει ξαναγίνει πάντως.

Τόσα κρύα, τόσα χιόνια και βροχές τον χειμώνα που τέλειωσε πριν 15 μόλις μέρες, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα αν οι επίμονοι νότιοι άνεμοι που έρχονται με τα 30άρια κρατήσουν για πολύ. Μέχρι τώρα από την τελευταία κακοκαιρία στα μέσα του μήνα ναι μεν δεν έπεσε σταγόνα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, τουλάχιστον όμως δεν είχαμε νοτιάδες. Τώρα που αρχίζουν και μάλιστα θα ενταθούν από βδομάδα, αρχίζουν και μας ζώνουν τα φίδια, γιατί συχνά έχομε δίμηνη εμμονή σε τέτοιες συνθήκες που σηματοδοτούν την τόσο δυσάρεστη ανοιξιάτικη ξηρασία στην Κρήτη (περ. 2 χρόνια ανά
10ετία).
Εχει βέβαια ξαναγίνει να ακολουθείται ένας πολύ βαρύς χειμώνας από ζημιογόνα ξηρασία τον Απρίλιο - Μάιο, που τα χαλάει όλα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χειμώνα 1873/4 που ενώ ήταν εξαιρετικά βαρύς και υγρός, με χιόνια, κατολισθήσεις κλπ, ακολουθήθηκε από επίμονους ξηρούς και θερμούς νότιους ανέμους και από τις πλημμύρες πήγαμε στο αντίθετο άκρο δηλαδή στις λιτανείες για να βρέξει. Και παλιότερα παρατηρήθηκαν τέτοιες περιπτώσεις, όπως στα έτη 1556, 1595, 1602, 1642 (Grove-Conteiro "The Climate of Crete in the Sixteenth and Seveteenth Centuries").
Εύχομαι να μείνουν τα χιόνια μας μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπως ονειρεύονταν ο Μιχάλης, αλλά αρχίζει και φαίνεται δύσκολο, έτσι που πάμε.
Γιώργος Στυλιανάκης

11 σχόλια:

ANTONIO είπε...

Τελικά το χαμηλό του Σαββάτου νύχτα,Κυριακή πρωί άργισε να έρθει και όλα πήγαν μια χαρά.

dretos είπε...

Ωραία Αντόνιο, πως ήταν;, θα μας στείλεις καμιά φωτογραφία;

dretos είπε...

Δεν συμφωνώ Γιώργο. Ας κάνει και τους νοτιάδες. Καταρχήν δεν θα είναι τύπου 2001 ή 2010, και δεν θα κρατήσουν πολύ, θα έχει αρκετή νέφωση, σκόνη κλπ οπότε η φθορά του χιονιού θα είναι σε λογικά πλαίσια. Επίσης δείχνει να σταθεροποιείται η τάση, σημαντικής για την εποχή, ψυχρής εισβολής στην αρχή της ΜΕγάλης Βδομάδας.

Stylianakis είπε...

Μακάρι Μιχάλη. Αλλά η πτώση θερμοκρασίας της Μεγάλης Εβδομάδας αφενός υποστηρίζεται κυρίως από το GFS και αφετέρου δεν φαίνεται να έχει τόση διάρκεια. Τα άλλα μοντέλα δείχνουν γρήγορη επάνοδο των νοτιάδων και μάλιστα ισχυρότερων, ενώ και οι Ιταλοί προβλέπουν νοτιάδες και ζέστη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος του μήνα.
ΓΣ

dretos είπε...

πάντως το πρωινό βασικό τρέξιμο του Τζίφου δίνει και νέα Πασχαλιάτικη ψυχρή εισβολή... αλλά δεν είναι για να το πάρουμε στα σοβαρά, τρέχει μόνο του.
Ξέρεις Γιώργο ότι δεν με συγκινούν οι προγνώσεις πάνω των 10 ημερών, και νη μου πεις ότι βρήκαν κάτι ιδιαίτερο το Μάρτη...

ΑΝΤΟΝΙΟ είπε...

Ήταν πολύ καλά. Το πρωί ήλιος αλλά σταδιακά άρχισε να μαζεύονται τα σύννεφα .το μεσημέρι στην κορυφή ήμασταν από πάνω τους . θερμοκρασία καλή και ο αέρας σχεδόν άπνοια. Το χιόνι πολύ και σε καλή κατάσταση (το πρωί παγωμένο και μετά ελαφρός σούπα). Στέλνω φοτο στο mail του Λέανδρου που έχει στο bloc (ξέχασα την μηχανή και τράβηξα από κινητό)

Leandros είπε...

οι φωτογραφίες του Αντώνιο:

http://imageshack.us/g/822/dsc00083cyt.jpg/

Giogisimos είπε...

Χθες 06/04/12, ξεκινόντας απ'το Ηράκλειο το θερμόμετρο του αμαξιού έδειχνε 26,5 βαθμούς ενώ στις Πατσίδες πήγε 28,5 και τέλος φτάνοντας στους Κουνάβους έδειχνε 30,0!!! Και όντως με το που βγήκα έξω κατάλαβα ότι είχε πολύ περισσότερη ζέστη απ'το Ηράκλειο, εντελώς καλοκαιρινή, ακόμα και στη σκιά έσκαγες...

Ανώνυμος είπε...

μπορεί κάποιος να μου πει απο ποιό υψόμετρο έχουν χιόνι τα βουνά της Κρήτης;

ΑΝΤΟΝΙΟ είπε...

Νομίζω πώς οι χιονούρες ξεκινάνε από τα 1200 μέτρα.

dretos είπε...

Ναι υπάρχει χιονούρα και στα 1150 στον Ψξλορείτη, στο Κουδούνι, όπως είδα από σχετικά μικρή απόσταση από Κάτω Ασίτες. ίσως στη Σαμαριά μέσα να ξεκινούν από πολύ πιο χαμηλά.