Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Απολογισμός + μία απορία

Η σημερινή κακοκαιρία έδωσε πλούσιες βροχές σε όλο περίπου το νησί. Πολύ καλό αυτό, αφού φαίνεται ότι θα περάσουν πολλές μέρες χωρίς αξιόλογα φαινόμενα. Φρέσκο χιόνι επίσης προφανώς έπεσε στα ορεινά, παρά τις σχετικά ανεβασμένες λόγω εποχής θερμοκρασίες. Η απορία μου είναι ότι η θαλασσοταραχή που επικράτησε σήμερα ήταν πολύ δυνατή, σχεδόν όπως εκείνη της 28 Φλεβάρη, χωρίς όμως τον ανάλογο άνεμο, ο οποίος δεν είχε καμιά σχέση από πλευράς έντασης με τη θύελλα της παραπάνω ημερομηνίας ούτε εδώ ούτε στην Αττική ή στο Αιγαίο. Ούτε η πίεση σήμερα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Αρα πως εξηγείται τόση εντυπωσιακή φουσκοθαλασσιά ;
Πάντα τα δικά του κάνει ο καιρός.
ΓΣ

9 σχόλια:

dretos είπε...

Είχε τρομερό κέντρο το χαμηλό στα ΑΒΑ μας και έδωσε πολύ δύναμη λίγο πιο βόρεια από μας, κετέβασε περίσσια νερού και έβγαλε το κύμα (δες τη δορυφορική που ανέβασε ο Πάνος στο fb).

Cte είπε...

Θυμάμαι άλλη μια φορά στο Ρέθυμνο, γύρω στο 2002 μια παρόμοια κατάσταση. Ήμουν στον περιφερειακό κάτω από τη Φορτέτσα, φάτσα στη θάλασσα, και χωρίς να φυσάει πολύ είχε έντονη φουσκοθαλασσιά! Πολύ πιθανή η εξήγηση που δίνεις Μιχάλη, αλλά μπορεί να παίζουν ρόλο και οι βαθύτερες-εσωτερικές κινήσεις των ρευμάτων του Αιγαίου και του Κρητικού άρα να είναι και θαλασσινό το φαινόμενο, όχι μόνο καιρικό-επιφανειακό.

Leandros είπε...

Ξεσκισε το Τζερμιαδων και σ αυτην την κακοκαιρια

Cte είπε...

Από το Γενάρη και μετά έχει ευνοηθεί τρομερά το Λασίθι. Η Σαμαριά αντίθετα έμεινε κάπως πίσω. Από το Σεπτέμβρη πάντως του 2011 μέχρι τώρα η Σαμαριά προηγείται του Τζερμιάδω σε υετό κατά 306 mm (1794 έναντι 1488). Θα μπορούσε ωστόσο να είναι πολύ μεγαλύτερη αυτή η διαφορά...

Leandros είπε...

λογικό είναι αφού από το Γενάρη και μετά έχει κάνει χαμηλά με κέντρο στα Δωδεδκάνησα, που τα είχαμε ξεχάσει τόσα χρόνια

Antonio είπε...

Την Κυριακη ,η αστάθεια στα ορεινά του Ψηλοριτη θα συνεχιστει?

dretos είπε...

δεν νομίζω Αντόνιο

dretos είπε...

τελικά δευτερέυον χαμηλό τη νύχτα του Σαββάτου-Κυριακή πρωί θα δώσει φαινόμενα σε ορεινά και νότια! κυρίως ανατολική Κρήτη.

ANTONIO είπε...

Μιχάλη σε ευχαριστώ. Την Κυριακή πρωί θα ανέβουμε Ψηλορείτη από την Νότια διαδρομή και έλπιζα πως δεν θα έχει νεφοκαληψη να τραβήξουμε καμιά καλή φωτό αλλά δεν θα μας κάνει το χατίρι.