Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τι έρχεται ;

Αν τα μάτια μου δεν με γελάνε, η διάταξη των ισοβαρών από Παρασκευή πρωι και μετά δείχνει επικίνδυνες 100ρες ριπές ΒΒΔ, ιδίως στην Ανατολίκή Κρήτη, μια κατάσταση που θυμίζει την 8-12-2010. Παρά τη διαφαινόμενη ένταση δεν βλέπω την ανάλογη ανταπόκριση, αν και δεν μεσολαβεί πολύ διάστημα.
18 Φλεβάρη, είπαμε. Ας είναι και 17 ...
ΓΣ

26 σχόλια:

dretos είπε...

δεν βλέπουμε υετό Γιώργο. μόνο αέρα-πατέρα...

Menelaos είπε...

Μιχαλη και υετος και καταιγιδα διαφενεται σημερα για παρασκευη σαββατο εστω και για λιγο στα ανατολικα.Το meteo αρκετο χιονι σε τζερμιαδο-ανωγεια.

dretos είπε...

Ναι Μενέλαε, βελτιώθηκαν λίγο τα προγνωστικά, όμως το χαμηλό βαθαίνει πολύ ανατολικότερα και η σύγκλιση είναι περιορισμένη / στα 500hpa δεν είναι πολύ δυνατή η κατάσταση, είναι δε οριακή στα 850 και οριακό το πάχος στρώματος για χιόνι χαμηλά. Πάνω από τα 700 το χιόνι θα είναι πολύ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η κατάσταση με ΒΒΔ είναι λουκούμι για Τζερμιάδων, πάει για πολλά cm. Στα χαμηλά όμως περιμένω να δω - δεν είμαι ακόμα σίγουρος.

Stylianakis είπε...

Μίζερη κακοκαιρία ήταν τελικά. Μίζερος υετός, μίζεροι άνεμοι, καμία σχέση με την εικόνα που έδινε η βαρομετρική κατάσταση. Τέτοιο "δώρο" τι να το κάνω.
Τώρα μένουν οι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη, που είναι οι πιο επικίνδυνες του χρόνου.
ΓΣ

Leandros είπε...

μίζερη είναι κι η αχαριστία μας απέναντι στον φετεινό εκπληκτικό χειμώνα

Stylianakis είπε...

σα-ίσα Λέανδρε που εφώ ήμουν που έλεγα πως χειμών σαν τον φετεινό θα κάνομε χρόνια να ξαναδούμε. Ομως αυτό δεν αναιρεί πως ενώ με αβαθή χαμηλά στην νατολική Μεσόγειο βλέπομε τόσα φαινόμενα, το χαμηλό της 17ης ενώ ήταν από τα σπάνια για την περιοχή εκείνη (γύρω στα 996 ΗΡ) δεν έδωσε φαινόμενα εδώ. Αλλο ένα παράδοξο του φετεινού χειμώνα.
ΓΣ

dretos είπε...

O φετινός χειμώνας δεν είναι ούτε εκπληκτικός ούτε βέβαια μας αφήνει παραπονεμένους. Προσωπικά τον βλέπω σαν ένα καλό χειμώνα από αυτούς των παιδικών μου χρόνων. Χιόνια έχουν πολλά τα βουνά μας και ελπίζω να βάλουν και άλλα. Ο υετός αρκετός, πάνω από το κανονικό στις περισσότερες περιοχές. Θεωρώ πάντως ότι δεν έχει κάνει εκείνο το φαινόμενο που σου μένει στην μνήμη... Οπότε ακόμα κάτι μας οφείλει!

Leandros είπε...

στη δυτική Κρήτη έχουν πέσει πάρα πολλά νερά

Cte είπε...

Θεωρώ ότι από κλιματολογικής άποψης ο φετεινός χειμώνας είναι ένας από τους τυπικούς καλούς χειμώνες που μπορεί να έχει η περιοχή της Κρήτης. Αν τον συγκρίνουμε, όμως, με τους πρόσφατους χειμώνες, τουλάχιστον με αυτούς της τελευταίας δεκαετίας που ήταν επιεικώς ήπιοι, θα συμφωνήσω με τον Λέανδρο ότι ο τωρινός είναι "εκπληκτικός", μολονότι δεν έκανε το μεγάλο μπαμ. Έχει πολύ υετό, όχι απλά πάνω από τα όρια, είναι εξαιρετικά ψυχρότερος από πολλούς άλλους χειμώνες, και - το κυριότερο - έχει απίστευτη σταθερότητα, ένταση και επιμονή. Προσωπικά δεν θυμάμαι τα τελευταία είκοσι χρόνια στα Χανιά τόσο επίμονο κρύο.

dretos είπε...

Αφού τον θεωρείτε εκπληκτικό παρακαλώ αναφερθείτε, χωρίς να ψάξετε τα αρχεία σας σε κάποιο φετινό φαινόμενο.

Stylianakis είπε...

Ηταν ο ψυχρότερος και ο βροχερότερος από τη διετία του "πικ" 2002 και 2003 και μάλιστα από το Νοέμβρη κιόλας. Αλλά δεν είχε τίποτα που να μείνει στη μνήμη μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσες χιονιές και δεν το έπιασε ούτε μια φορά σε χαρακτηριστικά χαμηλά υψόμετρα όπως στη Μαλάξα, στη Ρογδιά, στον Προφήτη Ηλία κλπ. Η πιο χαμηλή χιονόπτωση που αναφέρθηκε ήταν μια φορά στη Φουρνή Λασηθίου, ενώ εγώ είδα μια φορά χιονόστρωση στις εσωτερικές κορυφές του Κουλούκουνα αρχές του Φλεβάρη. Για να μη μιλήσω για αυτό που ψάχνω εγώ ...
Μένω λοιπόν και εγώ με μια δόση στέρησης, σαν τον Μιχάλη.
Αλλά μην ξεχνάμε ότι το τρίτο 1οήμερα του Φλεβάρη και οι αρχές Μάρτη είναι ανέκαθεν η πλέον ανεμώδης περίοδος του έτους για την Κρήτη και έχει δώσει καταστροφικές κακοκαιρίες εδώ.
ΓΣ

Cte είπε...

Εγώ αποδέχτηκα τον χαρακτηρισμό "εκπληκτικός" μόνο σε σύγκριση με τους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας. Και παρότι φέτος δεν είχαμε χαμηλές χιονοστρώσεις, όπως π.χ. το 2002, το 2004 ή το 2008, εξακολουθώ να τον θεωρώ ανώτερο τον φετινό χειμώνα διότι πολύ απλά έχει ταυτότητα χειμώνα, δεν είναι "έτσι και γιουβέτσι". Αν είναι να έχω μόνο έναν γερό χιονιά και όλος ο υπόλοιπος χειμώνας να είναι "σούπα" από άποψη υετού και κρύου, προτιμώ να μην έχω χιονιά αλλά ουσιαστικές και ποτιστικές βροχοπτώσεις ή πολλά χιόνια πάνω από τα 1200-1300 μέτρα. Δυστυχώς κολλάμε σε ένα καιρικό επεισόδιο 2-3 ημερών και χαρακτηρίζουμε έναν ολόκληρο χειμώνα με βάση αυτό, ξεχνώντας τελικά τη συνολική του εικόνα, η οποία μπορεί να διαφέρει πολύ. Τέτοια περίπτωση δεν ήταν π.χ. ο χειμώνας 2007-2008;

Leandros είπε...

Ακριβώς, χειμώνας με ταυτότητα.
Μιλώντας για Χανιά έχουμε 48 από τις 82 μέρες του χειμώνα με υετό και μέσες θερμοκρασία -2.5β σε σχέση με πέρυσι.

Τα Λευκά Ορη είναι χαμένα στα χιόνια, ενώ και πάρα πολλούς θυελλώδεις ανέμους έχει κάνει.

Με 600 χιλιοστά από αρχάς Σεπτέμβρη, τι άλλο να ζητήσει κανείς;;

Leandros είπε...

ξέχασα τους τουλάχιστον 6-7 παγετούς που χει κάνει σε μηδενικά υψόμετρα.
Αλλά βέβαια, στο Ηράκλειο που όλα είναι καταθλιπτικά κι ανοργασμικά, λογικό και ο καιρός να είναι αντίστοιχος.

Stylianakis είπε...

Χε χε, οι οργασμοί μας λείπανε αν και τους ψάχνομε ... Μακάρι να τους βρίσκαμε στα Χανιά, αλλά όσες φορές ήρθα τουλάχιστον εγώ, πάλι ανικανοποίητος έμεινα.
Πάντως Παναγιώτη, μια και ούτε εμένα μου αρκούν οι φωτοβολίδες, αν κάνομε τη σύγκριση με τους καλούς χειμώνες των τριών τελευταίων 10ετιών - μιας και έστω οριακά μπορούμε να πούμε ότι ο φετεινός ήταν χειμώνας δεκαετίας, δλδ με εκείνους 1982/3, 1991/2 και 2002/
3, σε αυτούς εκτός από επίμονα χιόνια που έπεσαν σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα σε σχέση με φέτος, υπήρξαν και επίμονα έντονα συστήματα που μας άφησαν χιονοεισβολές με αναμνήσεις. Από φέτος, παρά τις βροχές και τα χιόνια, αν δεν έχομε ρελάνς, σε μένα τουλάχιστον δεν θα μείνει κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση, εκτός από τη γενική εντύπωση ότι ήταν ένας κρύος και βροχερός χειμώνας, ιδίως στη Δυτική αλλά και στην άκρα Ανατολική Κρήτη. Ξέρω ας πούμε ότι στις δυτικές επαρχίες οι κάτοικοι έχουν πια κουραστεί, και αυτό είναι άριστη ένδειξη για μας. Αλλά, πως να το πω, εμείς ψάχνομε και για το κάτι τις παραπάνω, που δεν το είδαμε μέχρι τώρα.
Δεν έχω όμως παράπονο.
ΓΣ

Menelaos είπε...

Χωρις ακραια φαινομενα ο φετινος χειμωνας ξεχωριζει γιατι ειναι χειμωνας.Αρκετα χιονια εκει που πρεπει, αρκετες βροχες εκει που πρεπει και οχι μεσα στις πολεις.Ερωτω αν εχει κανει και μερικα ρεκορ.οπως νεφοσκεπασης,θερμοκραςιας δεν περασε τους 18-19 για 4 μηνες,αριθμο συστηματων που απασχολησαν. Δηλωνω αν και λιγοψυχος, ευχαριστημενος παροτι χιονι απο το παραθυρο μου και φετος δεν ειδα. Φαινεται οτι εχει ακομη μελλον. Στην περιοχη της σιλαμου 4 χιλ απο κνωσσο εχω 500 χιλ. για φετος.

dretos είπε...

Λέανδρε δεν απάντησες στην ερώτηση μου αλλά προτίμησες την οργασμολογία :) - Δεν απάντησες γιατί είναι προφανές ότι δεν το είχαμε το φαινόμενο. Τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις. Αλλά όμως ας ελπίσουμε ότι έρχεται! Τα μοντέλα βλέπουν συνεχή ροή ψυχρών μαζών από την Κυριακή της Αποκριάς μέχρις το "πάρτυ στις 8 του Μάρτη" για να θυμηθώ ένα σύνθημα που έχω ξεχάσει αν είναι πολιτικό ή γηπεδικό. Αλλά σίγουρα καιρικό (1987!). Ετσι για να αισιοδοξούμε! Ο Μάρτης πιστεύω θα δώσει αυτό το κάτι παραπάνω!

Leandros είπε...

"Πάρτυ, στις 7 του Μάρτη" ήταν το σύνθημα για τον Καραμανλή τζούνιορ...χεχε.

Κάποιο εκπληπτικό φαινόμενο δεν θυμάμαι, πλην την θύελλα με τους νοτιοανατολικούς πριν 2 βδομάδες και την 20ωρη βροχή με 80 χιλιοστά που ακολούθησε στα Χανιά

Cte είπε...

Αν κατάλαβα καλά λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι το μόνο που λείπει από το φετινό χειμώνα ώστε να μπει στο "Πάνθεον " είναι ένας βαρβάτος χιονιάς. Μήπως, λέω μήπως, είμαστε λόγω της "καιροφιλίας" μας ολίγον πλεονέκτες;...

dretos είπε...

Μια ιδιαίτερη έντονη καταιγίδα Πάνο; Ενα 11άρι βοριαδάκι; Ουτε Υδροστρόβιλο δεν έκανε φέτος!
Είμαι πλήρως ευχαριστημένος από το χειμώνα συναλικά αλλά θέλω ένα καλό φαινόμενο που θα μου τον θυμίζει και στο μέλλον! Και ας μην είναι χιόνι. Απλό είναι.

Cte είπε...

Συμφωνώ ότι δεν είχαμε κάποιο από τα φαινόμενα που αναφέρεις. Το σκεπτικό μου όμως είναι εντελώς άλλο. Αυτό που λέω είναι ότι ο χειμώνας δεν κρίνεται "αξιόλογος" ή "μη αξιόλογος" από 1-2 (άντε 3!) ακραία φαινόμενα αλλά από τη συνολική του εικόνα. Με βάση λοιπόν τη συνολική εικόνα και τα στατιστικά, ο φετινός χειμώνας θεωρώ ότι είναι πολύ καλός, αν όχι από τους καλύτερους, μολονότι δεν είχαμε τα μεμονωμένα φαινόμενα άλλων χειμώνων. Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπικές απόψεις και ερμηνείες.

Apostolis είπε...

Κι εγώ συμφωνώ ότι είναι ένας αξιοσημείωτος και δυνατός χειμώνας. Κυρίως λόγω των παρατεταμένων κρύων, συννεφιών και ενίοτε βροχών. Επίσης δεν έχουν παίξει σχεδόν καθόλου "θερμά επεισόδια", που πολλές φορές σκάνε μύτη μέσα στο χειμώνα και ξενερώνουν.. Σημαντικο είναι επίσης ότι ξεκίνησε νωρίς (ακόμα και το φθινόπωρο είχε σχετική ψύχρα) και δεν έκανε μεγάλες "κοιλιές".

Από καιρό όμως σκέφτομαι κι εγώ, ότι αν γίνει ένας μεγάλος χιονιάς, θα αναβαθμιστεί ο χειμώνας στο επίπεδο του "μεγαλειώδους". Θα τα έχει όλα. Αλλά και χωρίς αυτόν, πάλι βαρβάτος είναι..

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Δεν είναι χειμώνας αυτός! Μας κοροϊδεύει!!!! Επιτρέπεται να μην έχει κάνει μια πλημμύρα; Όχι τίποτα άλλο, μα για να πάρει τα σπασμένα κλαδιά, από το χωράφι μου και να τα στείλει στους γείτονες;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, να πω κι εγώ τη γνώμη μου...

Κατ' αρχάς κανείς δεν αμφιβάλει ότι η χρονική περίοδος από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα ήταν καθαρά χειμωνιάτικη!

Δόξα τω Θεώ έκανε πολλά μα πάρα πολλά νερά !!! Δόξα τω Θεώ, και μακάρι κάθε χρόνο να κάνει τόσα και περισσότερα!! Το νησί μας τα χρειάζεται πάντα τα νερά...

Θα συμφωνήσω όμως επίσης με τους φίλους παραπάνω που εξέφρασαν το... "παράπονό" τους σχετικά με φαινόμενα βαρυχειμονιάς όπως χιόνι στα πεδινά...

Δε σας κρύβω ότι κι εγώ -σαν το κοπέλι- τα περίμενα (και τα περιμένω ει δυνατόν μέσα στο Μάρτη) να δω κι εγώ τα χιόνια στρωμένα έξω από παράθυρο...

Μακάρι να το ρίξει κι ύστερα ας ... ανοίξει!!!

Ο Θεός γνωρίζει, ο Θεός ορίζει...


Δημήτρης - Ηράκλειο.

Ανώνυμος είπε...

Mπορεί να μην κατέβηκαν πολύ χαμηλά τα χιόνια όπως πέρισυ 10 Δεκ αλλά ο χρόνος παραμονής του χιονιού σχεδον 2 μήνες σε υψόμετρο 1200 μ, έχω να παρατηρήσω από το χειμώνα 1991-92

Ανώνυμος είπε...

Στην αναφορά του κ.Στυλιανάκη για τους βαρείς χειμώνες παρέλειψε τον φοβερό Μάρτη του 1987 όπου το χιόνι παρένεινε στο Γιούχτα και στα υψώματα της Ρογδιάς πανω από 10 μέρες!! άνοιξη καιρό. Πιθανόν εάν επικρατούσε αυτός ο χιονιάς μήνα Δεκέμβρη, ισως να παρέμενε ένα μήνα.