Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Δικαίωμα ..

... στην αισιοδοξία έχουν όλοι. Και υποχρέωση στην αυτοκριτική, όπως η διάψευση των βαρύγδουπων δηλώσεων για σφοδρή κακοκαιρία στο νησί στις 8-9 του μήνα. Ενδιαφέρουσα βέβαια, χαμηλή πίεση, αρκετό έως πολύ νερό, άνεμοι, προφανώς χιόνι στο γύρισμα, ακόμα και ασυνήθιστη στο μέτρο που έβρεξε στη βόρεια Κρήτη με νοτιά, αλλά σχεδόν αδιάφορη για μας.
Αισιοδοξία όμως, που όσο πάει και αυξάνεται, υπάρχει για 10 Γενάρη την Τρίτη και μετά, σε μια διαφαινόμενη κακοκαιρία που μάλλον λάθος έκανα όταν χθες την χαρακτήρισα μέτρια. Αντίθετα φαίνεται αξιοπρεπέστατη για να μην πω έντονη από όλες τις απόψεις και μάλιστα διαρκείας ! Και το κυριότερο, ολοδική μας αφού η Κρήτη φαίνεται να είναι στο επίκεντρο.
Πολύομβρος θα καταλήξει ο Γενάρης με τη συμβολή της, άλλωστε πάντα θεωρείτο ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου για το νησί (προσήνεμες κακοκαιρίες), απλά τα τελευταία χρόνια είχε την τάση να μας τα χαλάει.
Νέες ευχές λοιπόν.
ΓΣ

11 σχόλια:

dretos είπε...

Δεν μου ήταν καθόλου αδιάφορη αυτή τη φορά ! Εζησα μια πραγματική βροχοθύελλα σε συνεχείς εξάρσεις στην Επισκοπή Πεδιάδας με τον άνεμο να 100αρίζει (υποκειμενική κρίση) και να πέφτουν κουβάδες τα νερά... και να βλέπω το βαρόμετρο να σταματά στα 994,5hpa ... όλα αυτά μαζί ήταν πολύ καλά για νοτιά. 19,5mm μου έχει στο ΝΔ Ηράκλειο ο νοτιάς - κάτι απίστευτα σπάνιο! Οπότε ας μην κάνει τίποτα την Κυριακή,φαίνονται πολλά νερά πιο νωρίς από το βόρειο ρεύμα (Δευτέρα απόγευμα - μεσημέρι Τρίτης) και μετά ο κλάσικ βοριάς με φούρια αλλά χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάλι...

Leandros είπε...

Να προσθέσω την τρύπα που δημιούργησε ο νοτιάς αυτή τη φορά στο νομό Χανίων και ειδικά στον Αποκόρωνα, καιρό είχε να κάνει τόσο απόλυτο νοτιά.
Αρκετό (κλασικά) νερό έβαλε η Σαμαριά με 130 χιλιοστά, αν και ως ημερήσια επίδοση έχει κάνει και πολύ ανώτερα.

dretos είπε...

Γενικά δεν ευνοήθηκε η δυτική Κρήτη, ήταν καιρός νότιου και ανατολικού νομού Ηρακλείου και πέρα ως τη Σητεία.

Cte είπε...

Με τα σημερινά τρεξίματα φαίνεται ότι πάλι θα ευνοηθούν οι ανατολικές περιοχές του νησιού ως προς τον υετό, κυρίως Δευτέρα και Τρίτη, όσο δηλαδή το χαμηλό θα βρίσκεται νότιοανατολικά της Κρήτης. Ο Νομός Χανίων θα παίξει πιο γερά την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν το ρεύμα θα γίνει καθαρά ΒΒΑ. Σε κάθε περίπτωση το Λασίθι πιστεύω ότι θα βγει πρώτο και σε αυτή την κακοκαιρία.

Leandros είπε...

Δεν νομίζω Παναγιώτη. Ολοι θα φάμε καλά, κυρίως νότια Κρήτη και βουνά.
Το χαμηλό έρχεται από τα δυτικά και περνάει σχεδόν πάνω από όλο το νησί.

Και κάτι από ΕΜΥ:
ΤΡΙΤΗ 10-01-2012
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ, ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.

dretos είπε...

Το βραδινό Μπόλαμ συμφωνεί με Παναγιώτη αλλά προσωπικά είμαι βέβαιος ότι και τα δυτικά θα πάρουν γερή δόση - τα Λαασιθιώτικα όμως θάψιμο κανονικό!

Cte είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cte είπε...

Με πρόλαβες, Μιχάλη. Μόλις τώρα είδα κι εγώ το μπόλαμ. Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι συν τοις άλλοις μετρίασε κάπως και την ένταση των φαινομένων.
Λέανδρε με βάση τα περισσότερα μοντέλα που είδα, κατάλαβα ότι το χαμηλό δυστυχώς για τη Δυτική Κρήτη δεν θα περάσει πάνω από το νησί, αλλά νότια και με πορεία προς τη Ρόδο. Αυτό σημαίνει ότι Δευτέρα-Τρίτη θα μείνει στα απόνερα των φαινομένων ο Νομός Χανίων ή θα έχει μικρότερα ποσά υετού. Όταν όμως το χαμηλό φτάσει Ρόδο (Τετάρτη-Πέμπτη), η Ανατολική Κρήτη θα είναι κοντά στο μάτι του κυκλώνα (στην "τρύπα") και δεν θα έχει πολλά φαινόμενα, ενώ η Δυτική θα "χτυπηθεί" από το ΒΑ ρεύμα. Όλα αυτά βέβαια είναι υποθετικά, ας μην το ξεχνάμε. Αύριο πάντως θα "κλειδώσει" η τελική εξέλιξη.

Cte είπε...

Επίσης το freemeteo.gr μετρίασε απίστευτα τις προβλέψεις του για υετό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Μέχρι το μεσημέρι έδινε για τα Χανιά από Δευτέρα έως Παρασκευή 120 mm και τώρα μόνο 46!Το νορβηγικό επίσης περιόρισε λίγο τον αρχικό ἑνθουσιασμό" του. Ελπίζω να μην το γρουσουζέψουν...

dretos είπε...

Ο ΝΔ άνεμος στην Αγία Βαρβάρα την Παρασκευή έριξε μια ανεμογεννήτρια και έσπασε άλλη μία! Στις Ανω Ασιτες πολλές ελιές ξεριζώθηκαν...

Leandros είπε...

Σημειώνω την ριπή στους Ποταμούς Ρεθύμνου 117.5 χμ/ώρα στις 6 του Γενάρη.