Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη χειμωνιάτικη εισβολή

Τα χαρακτηριστικά της πρώτης χειμωνιάτικης ψυχρής εισβολής, της περιόδου 2011-12, που περιμένουμε από αύριο Σάββατο 12/11 και κυρίως Κυριακή και Δευτέρα άρχισαν επιτέλους να ξεκαθαρίζουν σήμερα. Στηριγμένος στο μοντέλο Bolam του ΕΑΑ θα κάνω μια προσωπική εκτίμηση για την εξέλιξη της. Βλέποντας το χαμηλό να σχηματίζεται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, εδώ εικόνα πρόγνωσης βαρομετρικής πίεσης ώρα 02:00 ξημερώματα Δευτέρας:

Η θέση του χαμηλού δεν επιτρέπει την κάθοδο των πολύ ψυχρών και ξηρών μαζών από τη Βαλκανική απευθείας στην Κρήτη έτσι οι θερμοκρασίες δεν θα είναι τελικά πολύ χαμηλές που να επιτρέψουν (ως κανόνα) τα χιόνια στα ημιορεινά. Με βάση τη θερμοκρασία και μόνο θα πέφτει χιόνι πάνω από τα 1400 μέτρα:
Ουσιαστικά το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εισβολής στον Ελλαδικό χώρο είναι οι θυελλώδεις βοριάδες αλλά είναι εντυπωσιακές οι προβλεπόμενες διαφορές δυτικής και ανατολικής Κρήτης λόγω της θέσης του χαμηλού:
Εδώ ο προβλεπόμενος υετός για ένα τρίωρο τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, χαρακτηριστική η σύγκλιση στην κεντρική Κρήτη, ενώ ο πολύς υετός στα Λευκά Όρη είναι ορογραφικός:
Που φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη υετού από αστάθεια:
Με βάση τα παραπάνω αναμένονται κατά τη γνώμη μου:

Υετός: Λίγα πρόσκαιρα φαινόμενα (όμβροι) στα βουνά και ίσως στα βόρεια το μεσημέρι της Παρασκευής. Λίγα ορογραφικά φαινόμενα (Ψιχάλες,ασθενείς τοπικές βροχές) στα βόρεια το Σάββατο. Περισσότερα ορογραφικά φαινόμενα την Κυριακή στη δυτική Κρήτη αλλά από το απόγευμα σημαντικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Κρήτη. Χιόνια μόνο ψηλά στα βουνά πάνω από τα 1400μ. Τη Δευτέρα θα βρέχει κατά διαστήματα, τοπικά ισχυρά, σε όλη τη βόρεια Κρήτη, με σποραδικές καταιγίδες και τα χιόνια θα κατέβουν ως τα 1200μ (χιονόστρωση) στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη, όμως όμβροι με διάφορες κοκκώδεις μορφές (χιονοσφαιρίδια, χιονοχάλαζο) θα πέφτουν και χαμηλότερα,ίσως ως τα 800 μέτρα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσο θα διατηρηθεί η διαταραχή στη διάρκεια της Τρίτης αν και υπάρχει περίπτωση να κρατήσει και την Τετάρτη μειούμενη σε ένταση σταδιακά.
Ανεμοι: Θα έχουμε γενικά βοριάδες. Σήμερα Παρασκευή θα αρχίσουν να ενισχύονται στις θάλασσες από το απόγευμα. Αυριο θα ενισχυθούν σχεδόν παντού ως τα 6-7 μποφόρ και τοπικά στα άκρα δυτικά 8-9, στα άκρα ανατολικά ως 8. Η δημιουργία του χαμηλού θα αλλάξει τα πράγματα έτσι θα φθάσουν τα 9-10 μποφόρ την Κυριακή στα άκρα δυτικά της Κρήτης αλλά θα εξασθενούν ανατολικότερα και θα σταματήσουν πλήρως στο Λασίθι. Στην ανατολική οι βοριάδες θα φθάσουν αργότερα τη Δευτέρα. Θα δούμε τότε για πόσες ακόμα ημέρες και πόση ένταση.
Θερμοκρασίες: Μετά τις σχετικά υψηλές τιμές σήμερα (19-21 τοπικά στα πεδινά) από αύριο θα πέσουν εντυπωσιακά στους 14-15. Μεγαλύτερη πτώση θα έχουμε τη Δευτέρα με μέγιστες στα βόρεια παράλια ως τους 11-13 βαθμούς. Μόνο στη νότια Κρήτη, σε υπήνεμα μέρη θα κρατηθούν ως τους 15.

Σίγουρα είναι μια αξιόλογη για την εποχή καιροκατάσταση, λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαρίσει και θα δούμε τι θα δούμε! Το πιο σημαντικό είναι η αξιόλογη χιονόστρωση στα βουνά από νωρίς - πολύ ελπιδοφόρα!

27 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Ωραιότατη ανάλυση Μιχάλη, πάντα τέτοια στη γιορτή σου (ή έστω κοντά).
Στις 25-11-2009 είχα γράψει εδώ ότι οι ψυχρές εισβολές το Νοέμβρη παρατηρούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία μετά τις 20 του μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις στην αρχή του, όχι όμως στα μέσα του. Απ'αυτή την άποψη η τωρινή, που μάλλον εξελίσσεται όπως τα περιγράφεις - αφού ακυρώθηκε η διέλευση χαμηλού πάνω από το νησί, είναι πολύ - πολύ ασυνήθιστη. Για να δούμε τι θα μας δώσει.
Γιώργος Στυλιανάκης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή παρουσίαση !
Είχε αρχίσει να στεγνώνει το χώμα, ευτυχώς που οι θερμοκρασίες ήταν κανονικές.


Παναγιώτης Ρ.

dretos είπε...

http://greek-weather.org/viewtopic.php?f=30&t=801
το δελτίο του Σάκη Αρναούτογλου - έντονα τα φαινόμενα από Κυριακή μεσημέρι ως Τρίτη πρωί...

Ανώνυμος είπε...

τα ορεινα της Κρητης μετα το περας της επερχομενης κακοκαιριας θα ειναι τα πρωτα σε υψος χιονιου Πανελληνιος...

dimitris είπε...

τα ορεινα της Κρητης μετα το περας της επερχομενης κακοκαιριας θα ειναι τα πρωτα σε υψος χιονιου Πανελληνιος...

Stylianakis είπε...

Νομίζω ότι θα χιονιστούν όλα τα προσήνεμα. Ασχετα πάντως από την ένταση των κατακρημνισμάτων στο νησί, η κατάσταση είναι πολύ πολύ περίπλοκη έως παράδοξη : Θάλεγε κανείς ότι η πορεία των φαινομένων και γενικά του στροβίλου, έτσι όπως αποτυπώνεται π.χ. στο http://www.windfinder.com/forecasts/superforecast_greece_crete_animation.htm, εξελίσσεται τη Δευτέρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Επιπλέον, αν τελικά το χαμηλό βαθύνει μέχρι τα 1005 ή και μέχρι τα 998 ΗΡ όπως π.χ. δείχνει το http://www.wrf-model.gr/xalazi/prec.html στα ΝΑ της Κρήτης, λίγο ήθελε να έχομε καταστροφές εδώ σε περίπτωση που η βάθυνση γίνονταν λίγο δυτικότερα.
ΓΣ

Leandros είπε...

Κάθε χρόνο υπάρχει τύπος κακοκαιρίας με φαινόμενα από ανατολικά προς δυσμάς.
Δεν είναι σπάνιο, ούτε δύσκολο να εξηγηθεί

Stylianakis είπε...

Προφανώς Λέανδρε εννοείς ότι μια κυκλωνογένεση μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει τέτοια ανάδρομη κίνηση. Σωστά, αλλά εγώ τέτοια θέση κυκλωνογένεσης δεν έχω δει εδώ και πολύν καιρό, συνήθως τα β.χ. δημιουργούνται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, όχι πιο νότια.
ΓΣ

Cte είπε...

Όντως η θέση δημιουργίας του χαμηλού είναι κάπως ασυνήθιστη. Γι' αυτό και παραδόξως το πολύ νερό δεν θα πέσει στα Χανιά αλλά στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία. Και λέω παραδόξως γιατί συνήθως σε αυτά τα χαμηλά το "μάτι" του κυκλώνα βρίσκεται πάνω από την ανατολική Κρήτη και η σύγκλιση γίνεται μοιραία στη δυτική Κρήτη και ειδικά στον κόλπο των Χανίων. Το κύμα των φαινομένων θα έρθει και στη δυτική Κρήτη αλλά η κύρια ζώνη σύγκλισης θα είναι στο νομό Λασιθίου. Βέβαια πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πραγματική πορεία του καιρού, αν και φαίνεται να έχει κλειδώσει το πράγμα.

dretos είπε...

ώρα 01:20 και στο Ξυλόσκαλο έχει υετό με 1,3 βαθμούς. Υποθέτω χιόνι ή χιονόνερο. Δουλεύει η χιονοκουβέρτα Λέανδρε;
Η θέση του χαμηλού δεν είναι τόσο παράδοξη όσο η κυκλωνική πορεία των φαινομένων που ήδη πεφτουν προς Καστελόριζο καί αυριο θα κάνουν βόλτα από Ρόδο, ανατολικοΚρητικό πριν ξεσπάσουν (προσωπικά πιστεύω) και στους 2 ανατολικούς νομούς της Κρήτης.

Cte είπε...

Έχω την εντύπωση ότι τα σημερινά τρεξίματα στέλνουν τα φαινόμενα δυτικότερα, λόγω μετατόπισης του κέντρου του χαμηλού. Τι λέτε;
Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή χιονοκάλυψη, αλλά από τα 1400-1500 μ. και πάνω. Το επίπεδο παγοποίησης δυστυχώς δεν είναι πολύ χαμηλό. Εδώ πάντως έχει ξεκινήσει καλό νερό εδώ και περίπου μια ώρα. Είμαστε ήδη πάνω από 5 mm, όσο μπορώ να διακρίνω από μέσα το αναλογικό βροχόμετρο στον κήπο. Και η ένταση αυξάνεται...

Cte είπε...

Συμπλήρωση-διόρθωση: Τα κύρια φαινόμενα του χαμηλού φαίνεται να μετατοπίζονται ανατολικότερα και να πέφτουν τελικά ανατολικά της Κρήτης. Τα ορογραφικά φαινόμενα που δημιουργούνται όμως από το trough του χαμηλού πηγαίνουν τελικά προς το νομό Χανίων. Σωστά το "διαβάζω"; Τα μοντέλα που είδα ήταν το windfinder, ο Σκίρων και το wrf-model.gr.

dretos είπε...

Οι καταιγίδες θα οργανωθούν βασικά στο Καρπάθιο αλλά οι ορογραφικές συνθήκες θα ευνοήσουν όλη τη βόρεια Κρήτη με έμφαση τα Λασιθιώτικα, δες και Μπόλαμ Παναγιώτη

dretos είπε...

Χιονίζει τώρα στα 1100 στα Λευκά όρη, ίσως στα 1250 στο Ψηλορείτη και στα 1400 στα Λασιθιώτικα αλλά αύριο θα ανέβουν λίγο τα υψόμετρα νομίζω αν και θα αυξηθεί ο υετός και τελικά η χιονόστρωση θα είναι σημαντικότατη!

Cte είπε...

Ναι το μπόλαμ δίνει διαφορετική κατανομή υετού. Χιονόστρωση δεν νομίζω να έχουμε κάτω από τα 1300-1400 μ.

Leandros είπε...

Μάικ, ανοιχτή είναι η χιονοκουβέρτα στο Ξυλόσκαλο. Την ανοίξαμε την Παρασκευή.

Παιδιά βροχή άγρια μπορεί να πέσει οπουδήποτε. Πιστεύω ότι η καλύτερη πιθανότητα υφίσταται για βόρεια προσήνεμα Ψιλορείτη και Αποκόρωνα.
Είμαι περίεργο τι θα κάνει Αγ. Νικόλαο πάντως, το μπόλαμ τον ισοπεδώνει.

Βρέχει δυνατά Χανιά και πολύ κρύο.

Ανώνυμος είπε...

Προς την μεριά του Αποκόρωνα και Ακρωτήρι "ρίχνει" καλά τώρα. Στα Χανιά βρέχει αλλα δεν τον "αφήνει ο αέρας " να "βγάλει" πολύ.

Παναγιώτης Ρ.

Cte είπε...

Κλασική σύγκλιση στα ανατολικά της πόλης με τέτοιο καιρό.

Ανώνυμος είπε...

παιδια οι σταθμοι σε χανια και ρεθυμνο ποτε θα ανοιξουν; δε δειχνουν δεδομενα..

Ανώνυμος είπε...

Βρέχει καλά τώρα περιοχή Ξυλοκαμάρα Χανιά

Ανώνυμος είπε...

τωρα ηρθα απο τη Σαμαρια...ειχε λιγο στρωμενο χιονι(μαλλον απο το πρωι)και χιονιζε ανα διαστηματα αρκετα εντονα,εριχνε ομως και χιονονερο..μετα ανεβηκα λιγο μετα τη διακλαδωση για Καλλεργη και ειχε στρωμενο χιονι πανω απο τα 1350 μετρα(ειχα G.P.S).η ομιχλη απιστευτα πυκνη

Leandros είπε...

ευχαριστούμε για την πληροφορία.

Το νέο τρέξιμο του Μπόλαμ, εντοπίζει τα φαινόμενα σε Λευκά Ορη και Ψηλορείτη, που μου φαίνεται και το πιο ρεαλιστικό σενάριο.

dretos είπε...

Τόσος υετός στο Ξυλόσκαλο είναι υγρό χιόνι που λιώνει ταυτόχρονα; Πάντως από τα 1300 θα έχει πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ανα διαστηματα ριχνει πυκνο χιονι αλλα στη συνεχεια χιονονερο και το λιωνει..κριμα παντως καθως αν η θερμοκρασια ηταν λιγο χαμηλοτερη θα βλεπαμε πολυ καλα υχη χιονιου.ακουσα οτι στο καταφυγιο Καλλεργη εχει ηδη 30 ποντους

Cte είπε...

Ακόμα κι αν ξεκινάει από τα 1400 μ. η χιονόστρωση, θα είναι μια από τις καλύτερες κακοκαιρίες Νοεμβρίου εδώ και πολλά χρόνια. Αρχές Νοεμβρίου του 2006 είχαμε χιονόστρωση περίπου από τα 1150-1200 μ. αλλά ήταν πολύ αραιή. Τώρα, απ' ό,τι φαίνεται, θα έχουμε πυκνό στρώσιμο, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο για Νοέμβριο, ειδικά για τις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου. Πολύ δυναμικό ξεκίνημα κάνει πάντως ο φετινός χειμώνας! Μάς ανοίγει την όρεξη για πολλά και διάφορα!

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχος καιρός! Βρέχει ακόμα και στην Παλαιόχωρα! Βοριάς δυνατός!

Παναγιώτης Ρ.

Ανώνυμος είπε...

έτσι που βρέχει στη σαμαρια, μέχρι αύριο θα σπασει το φράγμα των 2000mm!!
Χρύσανθος Π.