Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Χιόνι στα Λευκά Όρη

Σήμερα το μεσημέρι από την περιοχή του Κολυμπαρίου εντόπισα και απαθανάτισα χιόνι στις "πίσω" (στις ψηλότερες δηλαδή) κορυφές των Λευκών Ορέων. Το ζουμ ήταν πολύ μεγάλο και γι' αυτό η ποιότητα δεν είναι η καλύτερη. Επίσης ο ήλιος ήταν απέναντι.
Στην πρώτη φώτο η κορυφή Σβουριχτή(2337 μ.) με καλές χιονούρες, αλλά όχι συμπαγείς.

Στη δεύτερη φώτο νομίζω ότι φαίνονται στο βάθος οι Πάχνες, η ψηλότερη κορυφή, (2453 μ.). Η μπροστινή κορυφή είναι χαμηλότερη (Μελινταού, 2133 μ.), αλλά βρίσκεται πιο κοντά στο φακό και "ψηλώνει".Στις δυο επόμενες φώτο (από το Δαράτσο τραβηγμένες) φαίνονται υποψίες χιονιού σε χαμηλότερα σημεία. Πρώτα μια κορυφογραμμή περί τα 2000 μ. υψόμετρο και μετά η κορυφή Σπαθί (2046 μ.). Ίσως βέβαια να μην είναι χιόνι, αλλά αντανακλάσεις του ασβεστόλιθου των κορυφών.
Τέλος δύο φώτο από μια προσωρινή μικρή επιδείνωση του καιρού στο Κολυμπάρι κατά τις 12:30 με βροχοκουρτίνες κοντά στο ακρωτήρι Σπάθα (η δεύτερη πανοραμική με όλο τον ορίζοντα).

32 σχόλια:

Cte είπε...

Για να δείτε τις φωτογραφίες με επιπλέον ζουμ μην κάνετε κλικ πάνω τους, αλλά δίπλα από αυτές.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη απο τις κορυφες που φαινονται απο τα χανια μονο το σπαθι ειχε χιονόστρωση? οσον αφορα πάντως την δικτη οπως φενεται απο τον αγ. νικολαο ειναι αχιονιστη τελειως! τουλαχιστον η κορυφη λαζαρος (2085). αλλα αν τα λευκα ορη είχαν χιονοστρωση πανω απο τα 2000 μέτρα, τοτε δεν εχω προσδοκιες χιονιου για τη δίκτη!
χρύσανθος

Leandros είπε...

Μπράβο ρε Παναγιώτη. Επιτέλους ένας Χανιώτης που καταγράφει την καιρική ιστορία των Χανίων.

Cte είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cte είπε...

Ευχαριστώ Λέανδρε!Κάνουμε ό,τι μπορούμε...

Χρύσανθε, λογικά το χιόνι στη Δίκτη, αν έπεσε, θα είναι πολύ περιορισμένο και θα εντοπίζεται μόνο στις ψηλότερες κορυφές (π.χ. Εντίχτης-Αφέντης Χριστός). Τα Λευκά Όρη είχαν μάλλον πιο χαμηλή θερμοκρασία αλλά και πέραν τούτου δημιουργείται πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση των φαινομένων στα Λευκά Όρη απ' ό,τι στη Δίκτη λόγω του τεράστιου όγκου τους. Μιλάμε για κανονικό ορεινό τείχος...

dretos είπε...

Ο Ψηλορείτης είχε το ξημέρωμα μια πασπάλα πάνω από τα 2200,λιγότερο από αυτό που έστειλε ο Παναγιώτης. Μετά τον κάλυψαν τα σύννεφα και δεν μπόρεσα να βγάλω φωτό. Τώρα που τον κοίταξα ξανά με τον ήλιο κόντρα γιάλιζε κάτι τις ακόμα, ελπίζω αύριο πρωί να έχει μείνει κάτι να αποθανατίσω και γω... Η Δικτη Χρύσανθε δεν έχει ούτε ίχνος ορατό από δω που βρίσκομαι, βλέπω με κιάλια όλο το βουνό. Στην ουσία το όποιο χιόνι έπιασε από χθες αργά το βράδυ που έφθασε η ψυχρή μάζα, πριν ο ΑΒΑ δεν δίνει καθόλου υετό πάνω από τα 1500 - κανόνας αυτό (εκτός αν επηρέασε κάποια μεμονωμένη καταιγίδα από αυτές χθες το πρωί στη νότια Κρήτη).

Leandros είπε...

17 Οκτώβρη λοιπόν χιονόστρωση.
Είχαμε και χιονόπτωση 11 Οκτώβρη απ ότι μας έδειξε ο Αποστόλης.
Θυμάται κανείς πιο πρώιμη κατάσταση από αυτήν;

dretos είπε...

Ο Γιώργης ο Στυλιανάκης θυμάται μια 1ο 10ήμερο Οκτώβρη 1989. Εγώ θυμάμαι άλλες 2 πασπάλες 15-16 Οκτώβρη τα τελευταία 20 χρόνια.

Cte είπε...

Δείτε και αυτή τη φώτο: http://www.flickr.com/photos/67806843@N04/6258056663/in/photostream
Είναι τραβηγμένη στις 20/10/2006, αλλά το χιόνι είχε πέσει στις 16 και 17/10 και για 2-3 μέρες δεν φαινόταν λόγω συννεφιάς. Εκείνη ήταν μια επίσης πολύ καλή και πρώιμη ψυχρή εισβολή. Δείτε πόσο χιόνι είχε ρίξει.
Πριν από τις 17/10 πάντως δεν θυμἀμαι να έχει γίνει κάτι παρόμοιο.

dimitris είπε...

ναι ναι το θυμαμαι, αυτο θα πει αγριος οκτωβρης.. τοτε παλι ειχε ριξει πολλη βροχη στα χανια με βορειανατολικους ανεμους.. το θεμα ειναι ότι αν τα φαινομενα επηρεαζαν περισσοτερο τα ορεινα ισως θα ειχαμε περισσοτερο χιονι τις προηγουμενες μερες, γιατι το κρυο ηταν και ειναι εντυπωσιακο (ισως η θερμοκρασια πεσει σε μονοψηφιο αριθμο στα χανια!)

Stylianakis είπε...

Εψαξα τα κατάστιχά μου, επιβεβαιώνω ότι στις 5 Οκτωβρίου 1989 έπεσαν χιόνια στις κορυφές των βουνών, με σφοδρότατους ΒΔ ανέμους. Μετά έχω σημειώσει χιόνια στις 19 Οκτωβρίου 1997 και βέβαια στις 16-17 Οκτώβρη 2006. Για προηγούμενα χρόνια αναφέρω στο άρθρο για τον Οκτώβρη, αλλά φέτος όπως και να το κάνομε η πρωιμότητα ήταν εξαιρετικά σπάνια.
Ας τη χαρούμε, θα περάσουν χρόνια να ξαναδούμε κακοκαιρία τόσο νωρίς (και διπλή μάλιστα).
Πάντως δεν είχα διαβάσει ότι στις 11 είχε σημειωθεί χιονόπτωση.
ΓΣ

Apostolis είπε...

Ο Jean από το west-crete μου είπε σήμερα ότι πήγε στο Ελαφονήσι μέσω... Ομαλού, ειδικά για να τσεκάρει τα χιόνια από κοντά! Όχι πολλά, απ'οτι μου είπε, αλλά κάτι υπήρχε, κυρίως από 2300μ και πάνω..

Άσχετο: το 2006 είναι που έκανε το μεγάλο μπαμ και ακολούθησε αδιαφορότατος χειμώνας?? Κακές μνήμες, έξω απο δώ :)

dretos είπε...

"Βελτιωμένος καιρός Τετάρτη-Παρασκευή, τοπικά ομίχλες τις πρωινές ώρες σε εσωτερικές κλειστές περιοχές και επίσης είναι πιθανός ο παγετός την Τετάρτη σε ορεινά οροπέδια." Η πρόβλεψη παγετού επιβεβαιώνεται αφού το Τζερμιάδων κάνει ρεκόρ Οκτώβρη της 5ετίας μετρήσεων 2007-2011 με -0,1 ! Επίσης το Καστέλι Πεδιάδας δίνει 100%ΣΥ δηλαδή συνθήκες ομίχλης στο έδαφος. Παγωνιά για την εποχή στις Τρεις Βαγιές (1500 μέτρα ευθεία από μένα)με 6,7ελάχιστη. Ο Ψηλορείτης δεν έχει σχεδόν κανένα ίχνος χιονιού σήμερα,τον σκάναρα με τα κιάλια - κάποια σημεία ή πέτρες γυαλίζουν αλλά δεν ξέρω αν είναι πάγος...

Stylianakis είπε...

Αποστόλη, σε πολλές περιπτώσεις που ο Οκτώβριος ήταν χειμωνιάτικος, ο επόμενος χειμώνας ήταν ήπιος : 1989, 1994, 1997, 2006 και από παλιότερα 1937 κ.ά. Σε άλλες περιπτώσεις δεν συνέβη αυτό, όπως το 1967, 1980, 1985, 1991 ... Κάθε χειμώνας είναι και διαφορετικός από τους άλλους και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Προς το παρόν όλα τα μακροπρόθεσμα, που πρέπει να τα βλέπει κανείς με χίλιες δυο επιφυλάξεις, τάζουν ψυχρό χειμώνα. Θα τα περιμένομε στη γωνία.
ΓΣ

Cte είπε...

Δείτε τη σημερινή φώτο της NASA (έχω κάνει ζουμ βέβαια), όπου διακρίνονται πολύ αχνά οι χιονούρες στα Λευκά Όρη. Ίσως μα θεωρήσει κάποιος ότι είναι σύννεφα, αλλά αυτό είναι απίθανο γιατί την ώρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία ο ουρανός ήταν απόλυτα καθαρός.

http://users.sch.gr/panosloupasis/19-10-2011.jpg

Ο Ψηλορείτης δεν φαίνεται να έχει ίχνος χιονιού. Στη Δίκτη αντίθετα έχω την εντύπωση ότι στο σημείο όπου έχω βάλει το βέλος υπάρχει χιόνι. Είναι νομίζω η ψηλότερη κορυφή (Αφέντης Χριστός). Τι λέτε, είναι χιόνι; Η φώτο βέβαια είναι τραβηγμένη από πολύ ψηλά και ίσως να μας ξεγελάει.

dimitris είπε...

παιδια εγω θυμαμαι στις 6 Οκτωβρη 2004 ελαφρη πασπαλισμα στης Γριας το Σωρο(2301 μετρα) και στην κορυφη του Αγιου Πνευματος(2254 μετρα)..

dimitris είπε...

συγνωμη για τα λαθακια..δεν ειμαι ανορθογραφος απλα κανω προσπαθειες να αποδεσμευτω απο τα greeklish και μπερδευομαι...

Stylianakis είπε...

Δημήτρη, σε ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί χάρη στην παρατήρησή σου επιβεβαίωσα μια εξαιρετική κακοκαιρία που σημειώθηκε πραγματικά την 4-6 Οκτωβρίου 2004, που περιέργως είχα καταγράψει στο ημερήσιο ημερολόγιό μου αλλά όχι και στις σημειώσεις που δημοσίευσα στο Blog, που τώρα θα συμπληρώσω. Αντιγράφω επί λέξει : "Στις 4 του μήνα ολονύκτιες ραγδαίες βροχές στα Χανιά, όπως και την επόμενη μέρα, καθώς και στο Ακρωτήρι. Ζημίες και κατολισθήσεις, πλημμύρισε ο ποταμός Ταυρωνίτης, 126 χιλ/24ώρες !. Την 5 καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Ηράκλειο, με λίγη σχετικά βροχή (14 χιλ), αλλά σφοδρή καταιγίδα από 10 έως 12 το βράδυ στην περιοχή Αγίας Πελαγίας. Την 6 ισχυρές βροχές στο Ηράκλειο (58 χιλ). Ολες τις ημέρες επικράτησαν ασθενείς έως μέτριοι Α-ΒΑ άνεμοι". Επικράτησε ασθανής συνδυασμός, με αβαθές β.χ. (1012) νότια του νησιού. Αρα η εξαιρετικά πρώιμη χιονόπτωση που αναφέρεις, η δεύτερη που ξέρομε τόσο νωρίς, φαίνεται να ήταν γεγονός. Ευχαριστώ.
ΓΣ

dretos είπε...

η περίπτωση της 6ης Οκτώβρη 2004 με βρήκε στον ...ουρανό (μήνυμα 25917 hellasweather) και είχα δει τις τρομαχτικές αναπτύξεις της Κρήτης όλης από ψηλά, νομίζω πιο πιθανό να ήταν από χαλάζι η "χιονόστρωση" λόγω της φύσης του συστήματος.

dretos είπε...

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011
καλως σας βρηκα παιδια..στο εξης θα ποσταρω κι εγω φωτογραφιες και θα κανω αναρτησεις διαφορων σχολιων..

Αναρτήθηκε από dimitris στις 4:41 μ.μ. 0 σχόλια

Δημήτρη το έβαλα εδώ γιατί έκανες σχόλιο, όχι κανονική ανάρτηση.

Stylianakis είπε...

Το περίεργο είναι ότι στο Tutiempo οι ενδείξεις για την κακοκαιρία αυτή του Οκτωβρίου 2004 είναι τελείως μινιμαλιστικές τόσο ως προς τη βροχόπτωση (ελάχιστα χιλιοστά και στις δύο πόλεις) όσο και ως προς τη θερμοκρασία (όχι κάτω από 18C, που είναι αποθαρρυντικό για χιόνια). Είναι δυνατόν, με τόσες πλημμύρες - τουλάχιστον σύμφωνα με τον Τύπο ; Τόση τοπικότητα πια ;
ΓΣ

dimitris είπε...

να ειστε καλα παιδια..εχω κρατησει χειρογραφες σημειωσεις με τον καιρο της πολης των Χανιων απο το 1999 οποτε γνωριζω λεπτομερων τον καιρο για τα Χανια

dretos είπε...

Γιώργη αν διαβάσεις τα μηνύματα στο hellasweather εκείνες τις μέρες, ναι υπήρχε τρομερή τοπικότητα. Από το αεροπλάνο το πρωί της 6ης άφηνα μια βόρεια Κρήτη με πολύ περιορισμένα τοπικά φαινόμενα και λίγο παραμέσα τρομερές αναπτύξεις. Πάντως χιονιά δεν ήταν ούτε για τα βουνα, χαλάζι ήταν ότι έπεφτε.

dimitris είπε...

να ειστε καλα παιδια..εχω κρατησει χειρογραφες σημειωσεις με τον καιρο της πολης των Χανιων απο το 1999 οποτε γνωριζω λεπτομερων τον καιρο για τα Χανια

Stylianakis είπε...

Δημήτρη και εγώ το ίδιο, από πολύ παλιότερα, αρχικά στα Χανιά και μετά στο Ηράκλειο. Γι'αυτό και επιβεβαίωσα τα όσα είπες, που και εγώ τα είχα σημειώσει. Ομως είναι πολύ περίεργο που και το Tutiempo και το Wunderground.com (τα οποία μάλλον και συνεργάζονται) δεν αναφέρουν τίποτε το εξαιρετικό - που επρόκειτο για εξαιρετικό.
ΓΣ

dretos είπε...

Από αξιοπιστία τα βροχόμετρα των Davis; Κουραφέξαλα!
Επισκοπή Πεδιάδας Οκτώβρης ως τώρα στο αναλογικό: 270mm
Επισκοπή Πεδιάδας Οκτώβρης davis: 180,6mm

Σε μια μέρα έπεσαν 170mm! Με ραγδαιότητα με την οποία ο davis σαλτάρει τελείως...

Cte είπε...

Μήπως δεν εχει γίνει σωστό καλιμπράρισμα, Μιχάλη, σε αυτούς τους davis στους οποίους αναφέρεσαι; Μήπως έχουν κάποια βλάβη τα κουταλάκια των βροχόμετρων; Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η διαφορά που αναφέρεις για την Επισκοπή. 90 mm δεν είναι παίξε-γέλασε! Είναι ο υετός ενός μήνα! Το αναλογικό μου πάντως στο Δαράτσο δεν έχει τέτοιες αποκλίσεις από τον davis του Κλαδισού που βρίσκεται 1,5 km σε ευθεία απόσταση, ακόμα και όταν οι ραγδαιότητες είναι υψηλές. Εκτός κι αν εριχνε με 300-350 mm/h στην Επισκοπή, που και πάλι δεν εξηγείται τόση διαφορά.

dretos είπε...

4 ώρες έκανα καλιμπράρισμα Παναγιώτη για να μη χάνει ούτε χιλιοστό του χιλιοστού... Και των Μοιρών και του Μεταξοχωρίου χάνουν σε σχέση με διπλανά αναλογικά της ΥΕΒ... Εγώ πλέον δεν τους έχω εμπιστοσύνη παρά μόνο στις ποτιστικές βροχές κάτω των 20mm/hr.

Cte είπε...

Τότε όντως υπάρχει πρόβλημα...Τους είχα πάντως σε πολύ υψηλή εκτίμηση τους davis. Δεν πίστευα ότι θα είχαν τέτοιες αποκλίσεις.

Leandros είπε...

ξαναλέμε, ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους Davis.
Ολοι οι σταθμοί που δουλεύουν με κουταλάκια ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ να χάνουν σε σχέση με ένα συλλέκτη βροχής.
Οχι επειδή είπε ο Δρετάκης ότι ένας davis (που είναι χαλασμένος εξάλλου)χάνει, σημαίνει ότι όλοι είναι σκάρτοι.
Κάντε λίγο τον κόπο να συγκρίνετε τα χιλιοστά με τους σταθμούς της ΕΜΥ και θα δείτε ότι ΔΕΝ υπάρχουν αποκλείσεις.

dretos είπε...

Χθες έκανα άλλες 2 φορές το τεστ βροχής στο σταθμό της Επισκοπής και το συμπέρασμα ήταν το ίδιο.
Οπότε αν ο θείος μου, που είναι πολύ σχολαστικός δεν έκανε λάθος, το όλο θέμα είναι στις ραγδαιότητες. Τα κουταλάκια έχουν όρια.
Σημειώνω ότι η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη ώστε άλλου συγγενή του έφυγε το μισό αμπέλι με τις ρίζες σε μια επικλινή θέση και από τα νερά του ποταμού/χειμάρρου Καρτερού, που δέχεται τα όμβρια της περιοχής, γέμισαν λάσπη (όχι απλά νερό!) τα
2 αυθαίρετα γήπεδα στις εκβολές του.

Cte είπε...

Έχω περιέργεια να δω αν ο Lacrosse που θα βάλω στο Δαράτσο θα δείχνει λιγότερο από το αναλογικό. Αρκεί βέβαια να έχουμε υψηλές ραγδιαότητες.