Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αυτός ο γλυκός ανατολικός!

Παρατηρώ όλη μέρα τον ουρανό σήμερα. Αναπτύξεις εδώ, αναπτύξεις εκεί, αναπτύξεις παραπέρα μια θερμική διέγερση που έδωσε σκόρπια φαινόμενα μικρής σημασίας στο νομό Ηρακλείου. Εδώ και 2 ώρες το σκηνικό αλλάζει, τα χαμηλά σύννεφα ωθούνται προς τα δυτικά βουνά, σκεπάζουν χαμηλά το Στρούμπουλα (πάνω) και το Γιούχτα (κάτω), αρχίζει ένα ελαφρύ Α-ΒΑ ρεύμα και αρχίζει να ψιχαλίζει. Κοιτάς από πάνω τον ουρανό αλλά δεν βλέπεις τίποτα το σπουδαίο, όλη η μαυρίλα είναι δυτικά σου. Ξέρεις βέβαια οτι η βροχή έρχεται από πιο ψηλά, με το δυτικό ρεύμα στα 700+hpa και ας φαίνονται ασήμαντα εκείνα τα νέφη, απλά όλο και πλησιάζουν. Όσο κρατάει ο ανατολικός όμως, η βροχή θα αρχίσει να δυναμώνει, και θα υπάρξουν περιοχές που θα δουν πολύ νερό. Να ήδη Αρμένοι και Βρύσες, μόνιμοι θιασώτες του βροχερού ανατολικού δέχονται τουλούμια νερό. Μετά είναι η ώρα του βόρειου Μαλεβυζίου, στα ανατολικά του άκρα βρίσκομαι και γω... Ο ανατολικός είναι γλυκός και ανάλαφρος πολλές φορές, μια χαρά ποτιστικός αλλά ενίοτε μπορεί να γίνει επίμονος και ισχυρός ταυτόχρονα και να δώσει πολύ μεγάλα ποσά υετού. Κανείς ποτέ δεν ξέρει τι χουνέρι κρύβει η γλυκειά μελαγχολία που συνοδεύει τους ουρανούς του...
Το ίδιο με το παραπάνω κάδρο στις 11/10/2011 με το χαμό λίγο νότια του Ηρακλείου:
ώρα 19:20 η βροχή δυναμώνει απότομα... χουνέρια!

30 σχόλια:

Leandros είπε...

μια βόμβα πλησιάζει τη δυτική Κρήτη.
Να δούμε αν είναι καλή ή τζούφια

dretos είπε...

ελαφρώς τζούφια

Cte είπε...

Άλλα 5 mm στο Δαράτσο από την πρωινή, δυνατή αλλά πολύ σύντομη, μπόρα. 95 ο Οκτώβρης. Και περιμένουμε και κάτι ακόμα απόψε.

dimitris είπε...

σταδιακα γεμιζει και γινεται γκριζος ο ουρανος.. πολλα συννεφα βορεια της κρητης... ισως κατεβαινει κατι μεγαλο απο τη νοτια πελοποννησο;

Cte είπε...

Ναι, Δημήτρη, κατεβαίνει σιγά- σιγά ένα πολύ καλό μέτωπο από τη Λακωνία με κατεύθυνση ΒΔ-->ΝΑ. Φαίνεται στο sat24. Λογικά σε μισή ώρα θα έχει αρχίσει το πάρτυ.

dimitris είπε...

και ναι.. ξεκινησε αμεσα και με μεγαλη ενταση η βροχη στα χανια! οπως το'πες!

ANTONIO είπε...

Πέρση είχαμε το φαινόμενο La nina στον Ειρηνικό. Φέτος Αυστραλοί μετεωρολόγοι προβλέπουν 65-70% να ξανά γίνει. Μπορεί φέτος να έχουμε μια καλή χρονιά από βροχές όπως πέρση , βάση της θεωρίας ενός παγκόσμιου κλήματος.

Cte είπε...

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η βροχή εδώ στο Δαράτσο από τις 6 περίπου το απόγευμα. 20 mm μέχρι αυτή τη στιγμή η Κυριακή και στα 108 ο Οκτώβρης!!Μιλάμε για πολύ νερό, πραγματικά! Και το κυριότερο, οι ραγδαιότητες είναι πολύ λογικές, άρα η γη την "ακούει". Μακάρι να μην το ματιάσουμε και κάνουμε Πρωτοχρονιά με κοντομάνικα!

Leandros είπε...

ωραίος Πάνο.
Αν έχεις την καλοσύνη δώσε μια τιμή στις 12.00 το βράδυ για να δούμε όλη την Κυριακή.

Cte είπε...

Σόρυ για τα πολλά μηνύματα, θα είμαι πιο λιτός στο εξής. Ενθουσιώδης γαρ...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Παναγιώτη μας αρέσεις ενθουσιώδης. Καλά κάνεις!

dretos είπε...

ΝΔ Ηράκλειο
Αναλογικό σήμερα 21,3mm
Από χθες 28mm
Μήνας 95,7mm

Davis
Σήμερα 18,8mm
από χθες 24,6mm
Μήνας 92,6mm

Βρέχει τώρα "γατόσκυλα" - ήδη η δευτέρα έχει 0,6mm

dretos είπε...

Σήμερα = Κυριακή
Χθες = Σάββατο

Cte είπε...

Κυριακή 16/10: 32 mm στο Δαράτσο (5 mm τα ξημερώματα και τα υπόλοιπα 27 από τις 6 το απόγευμα και μετά με συνεχόμενη βροχή, άρα με μέση ραγδαιότητα 4,5 mm/h, πολύ ήπια δηλαδή). Ο Οκτώβρης έχει ανέβει ήδη στα 120 και η βροχή συνεχίζεται κανονικά. Έκτακτα!

Leandros είπε...

Μιχάλη, είναι δυνατόν να χεις τόση διαφορά από την Κνωσό;...

dimitris είπε...

και στα χανια - κεντρο- η βροχη ειναι συνεχομενη αλλα μετριας εντασης, καλη ομως και ποτιστικη.

dretos είπε...

Ναι με βορειοανατολικό κλάσικ κατάσταση.
Δες Τρεις Βαγιές και Γάζι που είναι πιο κοντά μου.
Λίγο ΝΔ μου μάλιστα ο υετός είναι πολύ περισσότερος...
Πάντως η Κνωσός δεν έχει ακόμα καλιμπραριστεί φέτος και ίσως χάνει λίγο.

dretos είπε...

Κυριακή Γάζι 17,4, Τρεις Βαγιές 14,7 Πόρος 13,4 Κνωσός 11,4 Ακτή ΜΦΙΚ 10
Και χθες με Ανατολικό εγώ davis 5,8 Κνωσός 0

Leandros είπε...

ασταμάτητη βροχή από χτες το μεσημέρι..

Cte είπε...

Μέχρι τις 7:30 το πρωί άλλα 35 mm στο Δαράτσο. Στα 155 mm ο Οκτώβρης και...συνεχίζει στο χαβά του!Απλά απίστευτο νερό.

dretos είπε...

Αναλογικό Δευτέρα 50mm
Αναλογικό από Σαββατο 78mm
Αναλογικό Οκτώβρης 145,7mm
Αντίστοιχα ο Davis
36,6mm
61,2mm
129mm

Στην προηγούμενη καιροκατάσταση τα 2 βροχόμετρα έδειξαν απολύτως ίδια νούμερα, τώρα τεράστια αδικαιολόγητη διαφορά 27%

dretos είπε...

Απίστευτο!!!!!!!! η βρόχα πίπτει ατελείωτη! Και δείχνει να φορτσάρει και πάλι σε ένταση! Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε τόση βροχή από ένα σύστημα που αρχικά δεν μπορούσαν να "καταλάβουν" τα μοντέλα και σχεδόν μας πετούσαν εκτός φαινομένων εμάς τους Κρητικούς! Σε λίγο ξεπερνάω και τα 150mm για τον Οκτώβρη!

Cte είπε...

Μετά 22 ώρες συνεχόμενης βροχόπτωσης από χτες στις 6, και ενώ ακόμα συνεχίζουν να πέφτουν πολύ λίγες ψιχάλες, κάνω απολογισμό για το Δαράτσο (άρα και για τα δυτικά Χανιά χοντρικά) μιας και, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνεται σταδιακά αυτή η κακοκαιρία.

Σαββάτο 15/10: 11 mm
Κυριακή 16/10: 32 mm
Δευτέρα 17/10: 51 mm

Σύνολο η κακοκαιρία: 94 mm (τα 78 έπεσαν από εχτές το απόγευμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι)

Σύνολο ο Οκτώβρης: 171 mm

Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά, οι αριθμοί τα λένε όλα. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ο φετινός πρέπει να είναι ένας πολύ σπάνιος Οκτώβρης, όχι μόνο λόγω των πολλών χιλιοστών, αλλά και λόγω της απίστευτης ισοκατανομής του υετού σε όλο σχεδόν το νησί, δεδομένων πάντα και των τοπογραφικών ιδιαιτεροτήτων και περιορισμών. Μιλάμε για μια πολύ γενικευμένη, αυθεντικά χειμωνιάτικη, κατάσταση. Και εις άλλα με υγεία λοιπόν!

Apostolis είπε...

Συμφωνώ Παναγιώτη! Επίσης, πέραν των συνολικών χιλιοστών και της χαμηλής θερμοκρασίας σήμερα (που είναι αξιοσημείωτα), πιστεύω ότι και ο τύπος καιρού που επικράτησε αυτές τις μέρες είναι πολύ ασυνήθιστος για αυτή την εποχή: ΒΑ διευθύνσεις, συνεχόμενα φαινόμενα και όχι σποραδικά/έντονα, χαμηλές νεφώσεις, μουντός καιρός.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, γιατί το αρχείο της μνήμης μου είναι πιο δυνατό για το χειμώνα παρά για το φθινόπωρο, και επίσης έχω να βρεθώ φθινόπωρο στην Κρήτη χρόνια (από το 2003)..

dretos είπε...

Ακριβώς όπως τα λες Αποστόλη. Προσωπικά τέτοιο καιρό Οκτώβρη δεν θυμάμαι ποτέ! Έχει κάνει σποραδικά βόρεια ρεύματα της μιας ημέρας,Βαλκανικά μέτωπα,χωρίς όμως πολύ υετό (χωρίς χαμηλό πάνω μας όπως τώρα), ενώ άλλες φορές που έκανε πολύ υετό με ανατολικό (δεν θα ξεχάσω τις πλημμύρες στα τέλη Οκτώβρη 1993 που με βρήκαν πάνω στη μηχανή στο Φόδελε στο δρόμο Ηράκλειο-Χανιά!) δεν είχε ανάλογα ψυχρή μάζα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το περίφημο "ανατολικόβορο" που έλεγαν οι παλαιοί, με συνεχόμενη, ασταμάτητη σιγανή βροχή που μπορούσε να κρατήσει ως και 2 μέρες !

Παναγιώτης Ρ.

Leandros είπε...

Απολογισμός τριημέρου ΣΚΔ:

Αρμένοι Χανίων 145
Βρύσες Χανίων 94
Χανιά 84
Ανώγεια Ρεθύμνου 72
Σητεία Λασιθίου 68
Δραπανιάς Χανίων 62
Ελος Χανίων 60
Τζερμιάδων Λασιθίου 60
Σαμαριά Χανίων 50
Αγ. Νικόλαος Λασιθίου43
Φαλάσαρνα Χανίων 42
Κνωσός Ηρακλείου 42
Παλαιόχωρα Χανίων 36
Μεταξοχώρι Ηρακλείου 35
Ηράκλειο 32
Ιεράπετρα 30
Μοίρες 32
Ρέθυμνο 30
Φουρφουράς 18

Leandros είπε...

Σπήλι 55

dretos είπε...

Αν πιάσει και το σύστημα πάλι με ανατολικό στις 25 του μήνα πάμε και για 300άρες!

dretos είπε...

Στη λίστα σου Λέανδρε βάλε και το Μεσοχωριό που το ξεκόλλησε ο Νίκος και έβαλε 100+mm στην τελευταία κακοκαιρία (πολύ νερό ο Αναποδάρης στον κάμπο της Μέσα Μεσαράς!).