Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μερικές φωτογραφίες

Γλάροι, ουράνιο τόξο, wall cloud στο Λιμάνι Ηρακλείου σήμερα το πρωί, 10/10/2011.

Πολύ μαυρίλα στα δυτικά:
Χθες Κυριακή πριν τη μεσημεριάτικη μπόρα στα ΝΔ του Ηρακλείου:
Και μετά τη βροχή, τα βουνά στα ανατολικά του Ψηλορείτη με στρωματώδη χαμηλά νέφη:
Σήμερα Δευτέρα το ξημέρωμα στα δυτικά, ουράνιο τόξο:
Χθες Κυριακή η ταράτσα μου ενδεικνυόταν για εντομολογία:
Χαμός από φτερωτά μυρμήγκια:
Αντε να δούμε και τη συνέχεια!

53 σχόλια:

Leandros είπε...

Χαμος απο φτερωτα μυρμηγκια και σπιτι μου. Τι παθαν και βγηκαν;

dretos είπε...

Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό Λέανδρε με τα πρωτοβρόχια. Γεμίζουν οι τρύπες νερό και στο μεταξύ έχει γεννηθεί η νέα γενιά μυρμηγκιων. Δεν χωράνε όλα. Η παλιά βασίλισσα παίρνει τα μισά τουλάχιστον από κάθε φωλιά που βγάζουν φτερά προς αναζήτηση νέας. Αν η βροχή τα προλάβει τα κατεβάζει όπου λάχει.

Cte είπε...

Πολύ ωραίες φώτο, Μιχάλη. Κι εδώ γίνεται χαμός με αυτά τα μυρμήγκια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε έναρξη νέου γύρου βροχής στα Χανιά με μπουμπουνητά και τρομερό κλείσιμο του καιρού. Όπως φαίνεται, μπουκάρει σιγά-σιγά από τα δυτικά το ψυχρό μέτωπο και είναι ζήτημα χρόνου να "μπούμε" στο βόρειο ρεύμα. Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση την τελευταία μισή ώρα (αυτή τη στιγμή 15,8, από 19 περίπου στις 4:30). Μέχρι στιγμής 10 mm η Δευτέρα, 25 συνολικά ο Οκτώβρης και συνεχίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι "μπαίνουμε" σε επικινδυνη φάση, 285mm ραγδαιότητα πριν λίγο στο Ελος!

Cte είπε...

Όντως, ακραία τιμή! Για να δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς δεν κράτησε πολύ...


Παναγιώτης Ρ.

Leandros είπε...

Μιχάλη ευχαριστώ για την απάντηση, μιλάμε χτες γινόταν χαμός στον κήπο μου από τα μυρμήγκια. Πολύ χοντρά.

Σύεται ο τόπος στα Κουνουπιδιανά από τα μπουμπουνητά. Πολύ καλή βροχή.

Cte είπε...

Απίστευτος κεραυνός μόλις έπεσε περίπου στο 1 χλμ. υπολογίζω από το σπίτι μου. Τρομερός θόρυβος και ένταση των φαινομένων!

dimitris είπε...

και παλι κεραυνος στο κεντρο των χανιων (κλαδισος).. η βροχη φαινεται οτι θα εχει ενταση αλλα και διαρκεια.. η δυτικη κρητη ειναι γεματη απο καταιγιδοφορα συννεφα.. σταδιακα επηρεαζεται και ο νομος ρεθυμνης

Leandros είπε...

παιδιά τι είναι αυτή η γραμμή??

http://img37.imageshack.us/img37/6516/port1wm.jpg

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον η "τρύπα" που έχει πανω απο το λιμανι να δημιούργει ιριδισμό...

Παναγιώτης Ρ.

dretos είπε...

Μπορεί να είναι αυτό που λέει ο Παναγιώτης, πάντως πολύ καλογραμμένη για να είναι στρόβιλος. Νομίζω ότι είναι πυκνότερο σύννεφο τονισμένο στο άκρο του όμβρου που μόλις πέρασε.

Leandros είπε...

μάλλον έτσι είναι.

μόλις μίλησα με Ξυλόσκαλο, ρίχνει κοκοσάλι πάνω και το στρώνει κατά περιόδους!

Cte είπε...

Πρέπει να έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τα 100 mm η Σαμαριά. ήδη μέχρι χτες τα ξημερώματα που βγήκε off είχε 35. Και το Τζερμιάδω όμως δίνει ρέστα σήμερα. Πολύ καλή κατανομή του υετού, κατά τη γνώμη μου, που θα ισορροπήσει ακόμα καλύτερα με τη βροχή του βοριά. Τι λέτε;

dimitris είπε...

πραγματι ολη η κρητη εχει δεχτει μεγαλα ποσα υετου και ιδιαιτερα οι ορεινοτερες περιοχες..και το επομενο 24ωρο ομως οι βροχες θα συνεχιστουν και θα ενταθουν τοπικα.. μεγαλο ενδιαφερον θα εχει και η νυχτα με αστραποβροντα στα βορεια και οχι μονο!

Cte είπε...

Δαράτσος-Δυτικά Χανιά 20,5 mm τη Δευτέρα. Σύνολο 35,5 ο Οκτώβρης. Θα ξεπεράσουμε τα 40 με το βόρειο ρεύμα μέσα στη νύχτα. Μια χαρά! Αν δούμε και χιονάκι στις κορυφές, θα ολοκληρωθεί η καιρική απόλαυση!

dimitris είπε...

και αυριο θα βρεξει πολυ οπως λες, ενημερωνε μας!

Cte είπε...

Άλλα 10 mm προστέθηκαν μέσα στη νύχτα, σύνολο 45 mm. Και απ' ό,τι βλέπω και στη δορυφορική, τα φαινόμενα του βορείου ρεύματος τώρα κατεβαίνουν σιγά-σιγά από Έυβοια- Κυκλάδες. Για να δούμε..

Leandros είπε...

173mm η Σαμαριά στην κακοκαιρία

Stylianakis είπε...

Εσπασε πανελλήνιο ρεκόρ (μετά το ... Καρλόβασι).
Γενικά η Κρήτη είχε αξιοπρεπείς επιδόσεις, δεν ήταν όμως αυτό που περιμέναμε.
ΓΣ

dretos είπε...

Γιώργη τι ακριβώς περίμενες; Εγώ τα χιλιοστά τα βρίσκω πολύ καλά από κάθε άποψη καθώς δεν είχαμε το ιδανικό ρεύμα (ανατολικό). Με ΝΔ είναι μπόλικα. Και θα πέσει κάτι τις ακόμη σήμερα και αύριο, ίσως το βράδυ να έχουμε αξιόλογα φαινόμενα στα βόρεια.

dretos είπε...

Πέσαμε μέσα για μέσα :))

Εκτίμηση 9/10/2011, 07:30
Την Κυριακή το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι νοτιάδες που θα φθάσουν τα 7-8 μποφώρ με νεφώσεις και όμβρους, ή και λίγες καταιγίδες κυρίως στα νότια, νοτιοδυτικά. Από το απόγευμα και ως τη νύχτα, πολύ τοπικά, στα νότια κυρίως, αναμένονται εντονότερα φαινόμενα.
Τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η θερμοκρασία θα πέσει.
Το βράδυ της Δευτέρας θα αρχίσει η στροφή σε βόρειο ρεύμα και θα αρχίσει να χιονίζει στις κορυφές των βουνών πάνω από τα 2200 μέτρα!
Η βόρεια Κρήτη και τα ορεινά θα δεχτούν αρκετά φαινόμενα και το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη με βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Εντάξει θα σταματήσει νωρίτερα, κάναμε και ένα λαθάκι :))

dimitris είπε...

οπως αναμενοταν στις βρυσες απο σημερα το μεσημερι επικρατει μεγαλη καταιγιδα..

Cte είπε...

Οι δορυφορικές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι τη σκυτάλη την παίρνει από δω και πέρα το ανατολικό κομμάτι της βόρειας Κρήτης και ειδικά η περιοχή από Ηράκλειο έως Μάλια-Σίσι. Δυτικότερα από το Ηράκλειο δεν βλέπω να έχουμε πλέον άλλο υετό. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει και μια σχετική εξισορρόπηση στη βόρεια ακτή, αφού θα μαζέψουν όλες οι περιοχές της πάνω κάτω 40 με 45 mm.

dretos είπε...

43mm ως τώρα σήμερα και 60mm συνολικά η κακοκαιρία στα ΝΔ του Ηρακλείου και έχουμε μέλλον μπροστά μας. Παναγιώτη πιστεύω θα έχουν και τα Χανιά ένα γύρο ακόμα.
Μάχη της Σαμαριάς με Σάμο και Ικαρία!

Cte είπε...

Έχει αρχίσει να κλείνει πάλι κάπως ο καιρός, αλλά ο βοριάς πλέον κυριαρχεί και δεν αφήνει περιθώριο για σπουδαία πράγματα από άποψη υετού. Το βαρόμετρο εξάλλου έχει πάρει την ανηφόρα εδώ και καμιά δυο ώρες, οπότε φτάνουμε προς το τέλος. Η πορεία βέβαια θα δείξει.
Πολύ μεγάλη μου φαίνεται η διαφορά του υετού στο σπίτι σου από τον υετό στο Γάζι και στις Τρεις Βαγιές. Τόσο καλή σύγκλιση είχαν τα ΝΔ τώρα το απόγευμα;

Ανώνυμος είπε...

ελαφρια βροχη και παλι στην πολη των χανιων.. για να δουμε..

Leandros είπε...

μπουμπουνίζει Ακρωτήρι και βρέχει ελαφρά

Stylianakis είπε...

Περίμενα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής στα παράλια, αλλά και έτσι μια χαρά είναι. Κάτι θα πέσει ακόμα μέχρι το πρωί, αλλά δεν περιμένω πολλά πράγματα πλέον, το βόρειο ρεύμα όταν ήρθε σε μας ήταν εξασθενημένο. Ελπίζω να έχει πέσει χιονάκι στα ψηλά, θα αποτελέσει πολύ σπάνιο φαινόμενο για την εποχή. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα το επόμενο ΣΚ, που η Δυτική Κρήτη θα ευνοηθεί αρκετά, αν και το σύστημα δεν θα προχωρήσει προς Α.
Αν είδατε μια συγκριτική μελέτη ενός φίλου στο νέο forum, το Ασκύφου εμφανίζεται να έχει την τρίτη μεγαλύτερη βροχόπτωση στη χώρα ανάμεσα σε εκατοντάδες σταθμύς (Θεοδώριανα Άρτας 2564
Κάψαλα Άρτας 2381
Μοναστηράκι Ευρυτανίας 2036
Δικόρυφον Ιωαννίνων 2100
Πεντόλακκος Ιωαννίνων 2217
Ανθηρό Καρδίτσας 2125
Παχτούρι Τρικάλων 2000
Πολυνέρι Τρικάλων 2075
Ασκύφου Χανίων 2288).
Δικαίωση λέμε.
ΓΣ

dretos είπε...

Παναγιώτη η σύγκλιση ήταν κοντά μου αλλά ο χαμός γινόταν 1 χιλιόμετρο νοτιότερα και μέσα που είχε συνεχώς κεραυνίδια και wall cloud... 46.4 / 63.4 Tο άθροισμα τώρα.

dretos είπε...

Τρελή καταιγίδα πάλι τώρα!

Cte είπε...

Παιδιά άργησα να στείλω αλλά πριν από μιαμιση περίπου ώρα είχαμε α-πί-στευ-τη καταιγίδα στο Δαράτσο!!Μέσα σε μισή ώρα έπεσαν 30 mm!!! Τρελή βροχή λέμε! Σύνολο η Τρίτη 40 mm και όλος ο Οκτώβρης 76!!Πραγματικά ξεγελάστηκα από τις δορυφορικές του απογεύματος και από το άνοιγμα του καιρού και πίστευα ότι δεν θα είχαμε άλλα φαινόμενα στη Δυτική Κρήτη. Αλλά ως αρκετά άπειρος έκανα λάθος εκτίμηση! Πραγματικά καταπληκτικό αυτό το χαμηλό! Μακάρι να έχουμε ανάλογη συνέχεια! Εν τω μεταξύ το Ακρωτήρι έμεινε πολύ πίσω, μόλις 33,2 mm! Τρελή διαφορά!

dimitris είπε...

ειχε σημαντικη διαρκεια και κατα περιοδους καλη ενταση η καταιγιδα και μαλιστα επεσε ενας αρκετα τρομακτικος κεραυνος εδω κοντα, δεν ξερω αν τον προσεξες, τρομερη λαμψη και θορυβος...

Stylianakis είπε...

Mε την καταιγίδα και τις βροχές που είχαμε στο Ηράκλειο και αλλού μετά το τελευταίο post μου, και γω άπειρος λέγομαι

dretos είπε...

Ακτή Ηρακλείου ΜΦΙΚ 145.8 mm/hr at 2:52 και 18 χιλιοστά η 12η!
Μόλις 2,6 η νύχτα εδώ, 67,8mm από το Σάββατο.
Μόλις τώρα πιάνει υποτυπώδης ΒΔ, ουσιαστικά Δ-ΔΒΔ το ρεύμα, βόρειο δεν είχαμε ποτέ!
Ψιχαλίζει και αναμένουμε ένα τελευταίο γύρο φαινομένων!

Stylianakis είπε...

Καλημέρα. Δουλεύει το βροχόμετρο της πόλης Χανίων ή είναι off ;
ΓΣ

dretos είπε...

Τα Χανιά είναι off είναι εδώ και καιρό όπως και η Γέργερη. 67,7 (αναλογικό) ο απολογισμός του κηπάκου μου! αναρωτιέμαι αν φθάσει εδώ κάτι ακόμη με το βόρειο ρεύμα το μεσημεράκι.

Cte είπε...

Ο καιρός άνοιξε τελείως εδώ στα Χανιά και έτσι μπορώ να κάνω τον απολογισμό της κακοκαιρίας στο Δαράτσο.
Με νοτιά και αργότερα νοτιοδυτικό:
Σαββάτο 08/10 --> 9,5 mm
Κυριακή 09/10 --> 5,5 mm
Δευτέρα 10/10 --> 20,5 mm
Με δυτικό και αργότερα βόρειο ρεύμα:
Τρίτη 11/10 --> 40,0 mm
Τετάρτη 12/10 --> 2,5 mm (τα ξημερώματα)
Το σύνολο: 78 mm
Καταπληκτική συγκομιδή, αν αναλογιστούμε και το πόσο αμφίρροπα ήταν τα πράγματα στο ξεκίνημα της όλης διαταραχής. Αν όντως "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται", τότε θα έχουμε ωραία πράγματα φέτος το χειμώνα. Κρατάω βέβαια πάντα και μια γερή επιφύλαξη.

Leandros είπε...

μακάρι Πανάγο να πάνε όλα καλά στη συνέχεια και μην μας βγει κανάς Νοέμβρης με μπανάκια στη θάλασσα.

Ετοιμαζόμαστε πλέον για το Σάββατο!

Τα Χανιά-κέντρο τα έφτιαξα σήμερα, όμως πρέπει να αλλαχτεί και η κονσόλα διότι μου στείλανε διαφορετικό μοντέλο και δεν βλέπει ο Iss την κονσόλα. Την Παρασκευή θα μαστε οκ λογικά.

Cte είπε...

Συνεπώς, λόγω αυτής της βλάβης το ετήσιο σύνολο υετού θα είναι ελαφρώς ανακριβές για το σταθμό των Χανιων. Άτυπα, όμως, και εντελώς χοντρικά (βάσει δηλαδή των δικών μου ερασιτεχνικών μετρήσεων σε κοντινή απόσταση) θα γνωρίζουμε ότι το πραγματικό σύνολο θα πρέπει να είναι γύρω στα 90-92 mm περισσότερο (-->13mm ο Σεπτέμβρης και 78mm ο Οκτώβρης έως αυτή τη στιγμή). Μπορεί βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να μην είχαμε ακριβώς τα ίδια ποσά υετού, αλλά πάνω-κάτω είμαστε στα ίδια. Τα ακριβή βέβαια νούμερα ποτέ δεν θα τα μάθουμε για την περίοδο της βλάβης.

Leandros είπε...

Οχι, παναγο. Το μαγαζι πουλαει davis και καταγραφει κανονικα τα δεδομενα ενας που ειναι για επιδειξη. Στα 61 χιλιοστα ειναι ο οκτωβρης, ενω κι ο σεπτεμβρης ειναι διορθωμενος. Δεν θα λειπει τιποτα οταν φτιαχτει.

Cte είπε...

Οκ, δεν το ήξερα ότι καταγράφεται. Φαίνεται λοιπόν ότι η χτεσινή μπόρα ήταν πολύ τοπική. Επίσης φαίνεται μια αυξητική πορεία του υετού όσο προχωραμε από το Ακρωτήρι προς τα δυτικά της πόλης (Ακρωτήρι 38-Κλαδισός 61- Δαράτσος 78). Με βάση το μικροκλίμα και την τοπογραφία των Χανίων δεν είναι βέβαια παράξενη αυτή η κλιμάκωση, αλλά οφείλεται ταυτόχρονα και στους τύπους καιρού με τους οποίους έχει βρέξει μέχρι τώρα και οι οποίοι έχουν ευνοήσει κυρίως τα δυτικά τμήματα της πόλης.

Leandros είπε...

Σωστο.

dretos είπε...

μαγαζί που πουλάει Davis? πόσοι αγοράζουν; γιατί αν έχει λίστα ο μαγαζάτορας μπορεί να βρεθούν και άλλοι σταθμοί για να βγουν στον αέρα.

dretos είπε...

το ίδιο με τα Χανιά συνέβηκε και στο Ηράκλειο, όσο πιο Δ-ΝΔ περισσότερος υετός.

dretos είπε...

Λέανδρε αν μπορείς κάνε μια αποτίμηση πλήρη, δεν προλαβαίνω εγώ σήμερα.

Leandros είπε...

Απολογισμός κακοκαιρίας 8-12 Οκτωβρίου 2011.
Υετός σε χιλιοστά.

Σαμαριά 190
Ποταμοί 144
Τζερμιάδων 117
Ελος 108
Βρύσες 108
Σπήλι 107
Μεσοχωριό 85
Ανώγεια 82
Μεταξοχώρι 82
Φουρφουράς 81
Δραπανιάς 77
Παλαιόχωρα 72
Χανιά 61
Μοίρες 56
Φαλάσαρνα 55
Ηράκλειο 53
Αρμένοι 48
Ακρωτήρι 38
Ιεράπετρα 38
Αγ. Νικόλαος 36
Κνωσός 34
Ρέθυμνο 32
Σητεία 28

Leandros είπε...

θα βγει ένας στο ιντερνετ στα Σφακιά που πουλήθηκε απ αυτό το μαγαζί.
Ξέρω επίσης έναν στο Καλαμάκι που έχει davis, παίζει κι ένας στο ΚΕΓΕ στο Αγροκήπιο

Apostolis είπε...

Φίλτατοι, καλορίζικο το καινούριο χιονάκι!!

http://www.west-crete.com/dailypics/crete-2011/10-15-11.php

Cte είπε...

Μπράβο, Αποστόλη! Αυτό κι αν είναι ντοκουμέντο! Τελικά η καρδιά των Λευκών Ορέων είναι πολύ "δύναμη". Άλλος κόσμος! Ένα κομμάτι Πίνδου μέσα στην Κρήτη (από κλιματική άποψη).

Leandros είπε...

ο Αποστόλης από τη Νέα Υόρκη μας βρήκε το χιονάκι στη Μαδάρα :)

Apostolis είπε...

Χεχε, μικρός κόσμος! Έβαλε το χεράκι του και ο Jean (west-crete) βέβαια ;) Ας ελπίζουμε σε νέο χιόνι σε λίγες μέρες!

Cte είπε...

Θα έχουμε νέο χιονάκι, αλλά νομίζω ότι μας τα χάλασε λίγο η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα. Έχει "τσιμπήσει" λιγάκι. Πάλι θα χιονιστούν τα πολύ ψηλά σημεία.