Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δεν υπάρχει!



Πρωτόγνωρες για την εποχή βροχές πέφτουν σήμερα στην Κρήτη.
Ξεχωρίζουν τα 63 χιλιοστά της Φαλάσαρνας, τα 70 της Αγίας Παρασκευής Ρεθύμνου καθώς και τα 25 χιλιοστά σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Γενικώς έχει πέσει πολύ νερό στη βόρεια Κρήτη.

17 σχόλια:

Cte είπε...

Πραγματικά απίστευτη η εξέλιξη του φετινού υδρολογικού έτους. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα κάτι τέτοιο! Κατά τόπους πρέπει να έχουν σπάσει τα κοντέρ του υετού! Εγώ έχω μέχρι στιγμής για Μάιο στο Δαράτσο 40 mm και με καμιά νυχτερινή ή πρωινή μπόρα μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 45 (ακόμα μπουμπουνίζει!). Το 2011 έχει μέχρι στιγμής 460 mm, ενώ από το Σεπτέμβρη έχουμε φτάσει αισίως τα 634 mm! Σε διάφορες πιο εσωτερικές πεδινές περιοχές του νομού μπορεί να έχουμε ξεπεράσει και τα 850-900 mm. Μακάρι όλο αυτό το σκηνικό να είναι προάγγελος για έναν εξίσου βαρβάτο χειμώνα 2011-2012.

Ρε παιδιά, ποιος είναι ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής Ρεθύμνου;;

Leandros είπε...

δεν είμαι πεπεισμένος για την ορθότητα των μετρήσεών του..

Cte είπε...

Πού μπορώ να τον δω, βρε Λέανδρε, αυτό το σταθμό; Σε ποιο link;

Ανώνυμος είπε...

http://www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&fileid=14&board=on&Itemid=54

εδώ υπάρχει ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής Ρεθύμνου

dretos είπε...

metar gr

dretos είπε...

Να επικοινωνήσουμε με το σταθμό να δούμε τι λέει οιδιοκτήτης. Ποιος θα μου εξηγήσει τη διαφορά ΕΜΥ-ΕΑΑ στο Ακρωτήρι ; από τα 25 στα 66 χιλιοστά μεσολαβούν μόλις 2 χιλιόμετρα! Φταίει και το ότι χάνουν οι Davis αλλά αναρωτιέμαι μήπως και ο σταθμός της ΕΜΥ υπερβάλλει, γιατί συμβαίνει πολλές φορές τελευταία, και φαίνεται λίγο παράδοξο να ευνοείται συνέχεια το αεροδρόμιο. Βέβαια χθες η τοπικότητα ήταν λογική και μπορεί να μην έχει βάση ο προβληματισμός μου.
73,3mm χθες καισήμερα έγραψε το αναλογικό μου / 90 ο Μάης / 485 το 2011 / 746mm από Σεπτέμβρη στα ΝΔ του Ηρακλείου!

Stylianakis είπε...

Τελικά έπεσαν και ρεκόρ απόψε : Η τιμή των 66 χιλ που κατέγραψε η ΕΜΥ στο αεροδρόμιο Χανίων είναι η απόλυτη μέγιστη 24ώρου για Χανιά, πολύ πάνω από τα 53,9 χιλ. της 9-5-1993. Και στο Ηράκλειο όμως, που πέρασε μια νύχτα για ... ξενύχτηδες με 6ωρη καταιγίδα, η τιμή ήταν η 2η μεγαλύτερη ιστορικά. Ισως και οι μηνιαίες τιμές να σπάσουν, μέχρι το τέλος.
Μπράβο μας.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Και τον Μάη 2007 υπήρχε μεγάλη τοπικότητα.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Και τι να πει κανείς για το 5,2 του κέντρου των Χανίων ... Κάθε σταθμός διπλάσια τιμή από τον προηγούμενο.
ΓΣ

Leandros είπε...

ολόσωστη είναι η μέτρηση της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο Χανίων.
Η καταιγίδα μαινόταν ανοιχτά των Χανίων για 3-4 ώρες, ενώ το βόρειο Ακρωτήρι ήταν μέσα.
Τεράστιες τοπικότητες. Εδώ το Σπήλι είχε 44 χιλ και ο Φουρφουράς 1 χιλ.

Cte είπε...

Συμφωνώ ότι η μέτρηση είναι ολόσωστη. Σε συγκλίσεις του χθεσινού τύπου (δηλαδή με επιφανειακό δυτικό ρεύμα και ταυτόχρονη σύγκλιση από τα βορειοανατολικά) το ανατολικό Ακρωτήρι όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο έχει τρελές διαφορές ακόμα και με το...δυτικό Ακρωτήρι, πολύ περισσότερο με τα Χανιά. Ήταν γενικά ένα απίστευτο διήμερο για όλη τη βόρεια παραλιακή Κρήτη, καθώς η αστάθεια ήταν κατα βάση υποστηριζόμενη από τη θάλασσα. Εξ ου και τα τρελά νερά στην παραλία του Ηρακλείου και σε όσες περιοχές είχαν άμεση επίδραση από το τη θαλάσσινή υγρασία. Εγώ διαφωνώ πάντως σε κάτι: ωραία τα ρεκόρ, ωραίες οι ραγδαιότητες, αλλά μήπως πρέπει να μας ενδιαφέρουν και λίγο πιο πρακτικά ζητήματα; Με 180-200 mm/hr τι νερό μας μένει ρε παιδιά στη στεριά, όταν μάλιστα το έδαφος είναι ήδη αρκετά κορεσμένο, για να μην πω λασπωμένο; Όλα φεύγουν και πάνε στη θάλασσα, ειδικά όταν βρέχει και κοντά στην ακτή! Το νόημα και η ευλογία της βροχής είναι να ποτιζόμαστε, όχι να πλημμυρίζουμε! Και κάτι ακόμα χειρότερο: εμείς χαιρόμαστε με τα κατορθώματα του καιρού, και άλλοι κλαίνε αυτή τη στιγμή τις περιουσίες τους, κυρίως τις αγροτικές...Μήπως λοιπόν στα ακραία φαινόμενα να είμαστε ταυτόχρονα και λίγο προβληματισμένοι; Λέω εγώ τώρα...

Leandros είπε...

αν δείτε μάλιστα, τη φωτογραφία που έχω παραθέσει παραπάνω, φαίνεται το τι γίνεται στο Ακρωτήρι και ότι στα Χανιά έβρεχε πιο χαλαρά.

dretos είπε...

Φυσικά και συμφωνούμε Παναγιώτη. Αλλά υπάρχει ο οίστρος του καιρόφιλου τις στιγμές της έντασης,τις στιγμές που αισθάνεσαι το δέος και την ανικανότητα μπροστά στις φυσικές δυνάμεις...

Αλλά ας ρωτήσουμε το φίλο μας το Νίκο για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς γιατί κάποιοι τα φοθυσκώνουν λίγο.

Και ακόμη αν δει κανείς την καταπράσινη εικόνα στα βουνά μας ... αλλά αυτό σε άλλη ανάρτηση!

dretos είπε...

http://www.cretalive.gr/new/36790/crete/Se_apognosi_oi_agrotes_sto_Oropedio

Λασίθι - δείτε το 29/5/2003

Leandros είπε...

Τιμές βροχόπτωσης 27-28/05/2011

ΕΜΥ
Χανιά 66
Ηράκλειον 43
Καστέλι 35

ΕΑΑ
Φαλάσαρνα 63.8
Σπήλι 47.6
Ηράκλειο-ΜΦΙΚ 46.6
Ανώγεια 43.2
Κνωσός 28.2
Χανιά Ακρωτήρι 25.6
Βρύσες 24.8
Μεταξοχώρι 24.4
Φουρφουράς 23.6

dretos είπε...

Πόλη Μέγιστη Θερμοκρ.
Ελάχιστη Θερμοκρ. Βροχόπτωση
Γαύδος* 22.7oC 17.3oC 0.7
Ηράκλειο 23.0oC 18.4oC 43.0
Ιεράπετρα
Καστέλι Πεδιάδος 23.2oC 14.4oC 35.0
Παλαιόχωρα* 24.8oC 18.8oC 0.0
Ρέθυμνο
Σητεία 24.7oC 18.7oC 7.0
Τυμπάκι 24.0oC 16.0oC 0.8
Χανιά 23.8oC 18.6oC 66.0

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Όψιμο – βρόχια και επιπτώσεις στις καλλιέργειες.
Έχουμε να λέμε πολλά:
Ευτυχώς δεν υπήρξαν καταστροφές από πλημμύρες και χαλάζι.
Σίγουρα ο υδροφόρος ορίζοντας, έχει ανέβει πολύ. Εν σχέση με πέρυσι. (Προσεχώς, φωτογραφίες από το πηγάδι μου, βάθους 15 μέτρων). Για όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ήταν μάνα εξ ουρανού. Με μία επιφύλαξη, για την επίδραση της λασποβροχής στη γονιμοποίηση των ανθισμένων δένδρων και κυρίως της ελιάς. Η λάσπη που πέφτει, πάνω στα άνθη, εμποδίζει την επικονίαση.
Τα αμπέλια έχουν μεγάλο πρόβλημα ήδη με το περονόσπορο και σε λίγες ημέρες θα φανεί και ο σύρικας (ωϊδιο). Φέτος τα σταφύλια και τα κρασιά θα είναι λίγα! Σίγουρα θα υπάρξει και πρόβλημα στις πατάτες, κυρίως από το περονόσπορο. Τα υπόλοιπα λαχανικά , έχουν καθηλωθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για τους θερμοκηπιάδες είναι ότι πρέπει. Αυτά, έτσι εν τάχη……
Άντε και στην άλλη δόση, αλλά από Σεπτέμβριο και μετά! Να ξεκουραστεί και λίγο το …. μάτι μας.