Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

8-9 Μαρτίου ή Μάρτης γδάρτης Νο2

Επαναφέρω το θέμα γιατί οι προγνώσεις επιμένουν και ξαναδυναμώνουν τα πάσης φύσεως φαινόμενα εδώ.
Εγώ πάντως βλέπω επανάληψη της (σπάνιας, όσο νάναι) κακοκαιρίας του Δεκεμβρίου, με όχι τόσο χαμηλές πιέσεις αλλά με ισχυρότερους ίσως ανέμους και υετό/ψύχος।
Μετά θα κάνομε την αποτίμηση.
ΓΣ

79 σχόλια:

dretos είπε...

Παίρνοντας κατά γράμμα την πρόβλεψη από το μετεόγραμμα παραγγελίας του gfs οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες το Δεκέμβρη για την αστάθεια ψηλά. Τότε είχαμε ως και -38 στα 500hpa τώρα παίζουμε στα -30. Και η θερμοκρασία επιφάνειας δεν δείχνει κάτι το εξαιρετικό. Η ένταση των ανέμων και ο υετός θα κριθούν από το βάθεμα του χαμηλού. Είμαι επιφυλαχτικός...

Cte είπε...

Κι εγώ είμαι επιφυλακτικός. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο. Από Κυριακή θα πατάμε σε πιο στέρεο έδαφος.

Stylianakis είπε...

H σύγκριση ίσως είναι πιο δίκαιο να γίνει με τις δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές του Μαρτίου 2003, τις τελευταίες για μήνα Μάρτη που έχομε. Από τότε δεν είχαμε καμία.
ΓΣ

dretos είπε...

Το 2003 έκανε μια ουσιαστική ψυχρή εισβολή στις 24-25 του μήνα. Που όμως ήταν πολύ διαφορετική από τη διαφαινόμενη, ερχόταν τα χιονονέφη κατά κύματα και με πολύ χαμηλή υγρασία η οποία και έδινε τη δυνατότητα να μην λιώνουν οι νιφάδες μέχρι να φθάσουν στο έδαφος. Επεφταν μόνο νιφάδες-στούπα, καθόλου χιονοχάλαζα ή κοκκώδες χιόνι κάτι αξιοπερίεργο με βοριά.

Leandros είπε...

ακριβώς, το Μάρτη του 2003 έριχνε μόνο αραιή στούπα προερχόμενη από πενιχρά νέφη.

Apostolis είπε...

Μία παράπλευρη απορία: όταν στα παράλιαρίχνει χιονιχάλαζα (ή όπως λέγονται, δεν είμαι σίγουρος), χωρίς απαραίτητα να το στρώνει, και μετά τη "μπόρα" βλέπουμε στρωμένο χιόνι στα ημιορεινά, αυτό το στρωμένο χιόνι είναι από νιφάδες ή από κάτι "χιονοχαλαζωειδές" (και ραγδαίο, προφανώς)?

Τα διάφορα "χιονοχαλαζοειδή" προκύπτουν κυρίως α) από νιφάδες που συναντούν θερμό αέρα ψηλότερα, άρα λιώνουν και γίνονται βροχή, ενώ στη συνέχεια ξαναπαγώνουν λόγω πιο κρύου αέρα κοντά στο έδαφος (ice pellets), β) όταν νιφάδες βρίσκουν ανοδικά ρεύματα τα οποία τις στέλνουν ψηλά όπου συναντούν υπερ-παγωμένες νεφοσταγόνες οι οποίες παγώνουν γύρω τους (graupel).

Εγώ πάντα θεωρώ δεδομένο ότι το στρωμένο χιόνι που βλέπουμε πιο ψηλά είναι από νιφάδες, αλλά με βάση τις παραπάνω θεωρίες σχηματισμού, δεν εξηγείται κάτι τέτοιο.. Αλλά επειδή δεν έχω ποτέ βρεθεί εκεί την ώρα που πέφτει το χιόνι, δεν ξέρω..

Apostolis είπε...

ΥΓ: Όταν λέω "δεν εξηγείται κάτι τέτοιο" εννοώ ότι με βάση αυτές τις θεωρίες θα περίμενα και στα 300, 400, 500 κλπ μέτρα να ρίχνει κάτι "χιονοχαλαζοειδές".

Leandros είπε...

το χιονοχάλαζο Αποστόλη, στρώνεται μια χαρά παντού και είναι αφράτο, καθ ότι είναι είδος χιονοϋετού.
Το καθαρό χαλάζι είναι αυτό που δεν στρώνεται και φυσικά είναι σκληρό.
Το χιονοχάλαζο είναι μια νιφάδα που πάει να λιώσει, όμως το νερό της γίνεται πάγος.

Apostolis είπε...

"Το χιονοχάλαζο είναι μια νιφάδα που πάει να λιώσει, όμως το νερό της γίνεται πάγος."
Αυτός είναι ο ένας τρόπος, ο οποίος προϋποθέτει την ύπαρξη θερμότερου αέρα πάνω από ψυχρότερο, κάτι που δεν είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει συχνά στη Β. Κρήτη με αυτό τον καιρό. Ο άλλος τρόπος είναι το (β) πού ανέφερα με τα ανοδικά ρεύματα, ο οποίος μου ακύγεται διαισθητικά πιο πιθανός για αυτές τις καταστάσεις.

Η εξήγηση πάντως ότι και τα χιονοχάλαζα μια χαρά το στρώνουν και κάνουν τους λόφους να φαίνονται άσπροι είναι δεκτή. Φαντάζομαι μία ραγδαία χιονοχαλαζοκαταιγίδα με χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να το στρώσει καλά, αν και πιθανότερα λιγότερο απ'ότι θα έκαναν με τον αντίστοιχο υετό οι νιφάδες.

Με οποιοδήποτε είδος υετού, εύχομαι να είναι απολαυστικότατη αυτή η κακοκαιρία, έστω και από μακρυά!

dretos είπε...

http://www.meteorologia.gr/xionoxalazia.html

Αποστόλη διάβασε το παραπάνω.
Βασικά έχεις δίκιο. Μιλώντας για βόρειο ρεύμα και μόνο, όταν έχουμε αστάθεια (κανόνας με βόρειο ρεύμα και την επίδραση ανοδικών καθώς συναντά τα βουνά) και ανάλογα τη θερμνοκρασία έχουμε και το ανάλογο κατακρήμνισμα. Χιονοχάλαζο soft hail στη βόρεια ακτή την ίδια στιγμή χιονοσφαιρίδια (χιονόκοκκοι, συμιγδάλι, ρυζόχιονο) στα ημιορεινά που βλέπουν βόρεια και νιφάδες-στούπα ορεινότερα και νοτιότερα που η υγρασία πέφτει και η αστάθεια περιορίζεται. Οι τυχόν όμβροι στη νότια ακτή, έστω και με λίγο υετό έχουν περισσότερη πιθανότατα, αν οι θερμοκρασίες ευνοούν, να είναι νιφάδες από ότι στη βόρεια. Ετσι εξηγούνται φαινόμενα ολίκής χιονόστρωσης στην Παλιόχωρα και μερικές στα βόρεια μέχρι υψομέτρων 400 και παραπάνω που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές (πχ το τραγικό για τις βόρειες ακτές 2008).

Αν ο υετός προέρχεται από νέφη χωρίς αστάθεια (πχ Μάρτης 2003) θα έχουμε υετό βροχή-χιονόνερο-παγοσφαιρίδια (ice pellets) ή μόνο νιφάδες που επικράτησαν στην περίπτωση του 2003 καθώς είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο ύψος των 850hpa και ξηρό καιρό που τις κρατούσε μέχρι να πιάσουν έδαφος.

Χιονοχάλαζο - soft/small hail = μίγμα νιφάδων και πάγου, ίσως και νερού, αρκετά μαλακό, λίγο αναπήδημα, δύσκολη χιονόστρωση
Χιονοϋετός μεν, κατηγορία χιονοβροχόπτωσης

Χιονοσφαιρίδιο - snow pellet = μίγμα νιφάδων, ίσως λίγου πάγου στο κέντρο, διαλύεται εύκολα στο έδαφος, πολύ μαλακό, δεν αναπηδάει σχεδόν καθόλου, άμεση χιονόστρωση
Χιονοϋετός, κατηφγορία χιονόπτωσης

Χαλάzι = σκληρό σκέτο παγάκι αναπηδάει

Cte είπε...

Όσο τρέχουν οι μέρες, το χιονάκι πάει όλο και πιο ανατολικά. Η Δίκτη βλέπω να θάβεται Τετάρτη-Πέμπτη. Μας τα πήρε που μας τα πήρε όλα η Ανατολή, τώρα μας παίρνει και το χιόνι...Άντε να δούμε τι θα μας απομείνει στο τέλος...

Apostolis είπε...

Μιχάλη ευχαριστώ για το link. Καλή δουλειά! Νομίζω ότι αυτές οι έννοιες συχνά μπερδεύουν ακόμα και τους μετωρολόγους. Όχι λόγω έλλειψης γνώσεων, αλλά επειδή τα όρια που διαχωρίζουν τους τύπους κατακρημνισμάτων είναι δυσδιάκριτα και επειδή οι ορισμοί συχνά αλλάζουν από χώρα σε χώρα. Σε εμένα δε, που ασχολούμαι επαγγελματικά με την ατμόσφαιρα μεν, αλλά όχι ακριβώς με τη μετεωρολογία δε (είμαι κι εγώ "ερασιτέχνης παρατηρητής καιρού"), πολλές φορές οι ακριβείς τύποι κατακρημνισμάτων δημιουργούν μεγάλο μπέρδεμα..

Stylianakis είπε...

Δεν αφήνετε μωρέ τα χιονοσφαιρίδια, να δούμε τι θα κάνομε, που η φοβερή και τρομερή χιονοθύελλα μειώνεται σε μια απλώς δυνατή Μαρτιάτικη χιονιά.
ΓΣ

Apostolis είπε...

Kαι η απλώς δυνατή Μαρτιάτικη χιονιά μια χαρά είναι. Λέω βέβαια εγώ με την άνεση του χορτασμένου, αφού φέτος έχω δει συνολικά πάνω από 1.5 μέτρο χιόνι έξω από την πόρτα μου.

Leandros είπε...

Τρίτη πρωί θα χει θύελλα για κάνα 5ωρο και μετά πάλι από Τετάρτη μεσημέρι.
Τα μοντέλα διατηρούν το κρύο ακμαιότατο και τον υετό αρκετό.
Καλή μας επιτυχία.

Apostolis είπε...

Κι εμένα έτσι μου φαίνονται. Άντε με το καλό.
Α.

Stylianakis είπε...

Τρίτη πρωί το καταλαβαίνω, αλλά το Τετάρτη μεσημέρι από που το συμπεραίνεις ;
ΓΣ

Leandros είπε...

EMY:

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ 8 ΜΕ 9 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ 10 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 04 ΕΩΣ 07 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Stylianakis είπε...

έπεσε το Metar και δεν ξέρομε τι γίνεται Χανιά.
ΓΣ

Apostolis είπε...

Θυμίζει 2002 το σκηνικό..

Leandros είπε...

ησυχία επικρατεί με λίγες νεφώσεις.
πέφτει σταθερά η θερμοκρασία με απαλό δυτικό.
κατεβαίνει από Αθήνα η πολική εισβολή.
Αναμένουμε.

Αύριο το πρωί μόνος μου θα δω τα κύματα?

Stylianakis είπε...

Δυστυχώς έχω δικαστήριο που για πρώτη φορά στα 30 τόσα χρόνια δεν μπόρεσα να αναβάλω. Ευτυχώς τελιώνει γρήγορα, θα έρθω αμέσως μετά, μήπως και προλάβω το δεύτερο κύμα (απόγευμα, με την κύρια χιονοεισβολή) που συνήθως είναι ίδιας ισχύος με το πρώτο, το μετωπικό. Τυχερέ ! Με είχες παραμυθιάσει ότι θα καθυστερούσε ...
ΓΣ

Leandros είπε...

ξεκίνησε πολύ ισχυρός δυτικός τώρα στα Χανιά

Ανώνυμος είπε...

Απο τηλ.επικοινωνία, Χιονώστρωση και μέσα στο Ελος.


Παναγιώτης Ρ.

Apostolis είπε...

Ρε παιδιά τι είναι αυτό που έγραψε η Παλιόχωρα?

Leandros είπε...

λάθος είναι, κουνιέται το στιλιάρι.
Πρώτη φορά κουνήθηκε στα 4 χρόνια σταθμού.

Apostolis είπε...

Ναι έτσι φαίνεται..
Λέανδρε θα έχει ενδιαφέρον η νύχτα. Για να δούμε (εγώ μόνο ηλεκτρονικά)..

dretos είπε...

Δε βλέπω σπουδαία πράγματα πλην αυτών που ενδιαφέρουν το Γιώργη!

Apostolis είπε...

Το ωραίο πάντως είναι ότι στα ορεινά (πχ Σαμαριά) τα φαινόμενα είναι πιο σταθερά. Κλασικός βορειάς που "μπουκώνει" στα βουνά και ρίχνει χωρίς πολλά σπασίματα..

Stylianakis είπε...

Εγώ πάντως περνάω καλά και θα κεράσω !
ΓΣ

Cte είπε...

Ξαφνικά μπουμπουνητά και ηλεκτρικά στα Χανιά εδώ και ένα τέταρτο. Ο μανιασμένος άνεμος λίγο κόπασε. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η βραδιά. Συμφωνώ ότι, όπως έχει πάει μέχρι τώρα, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Λέτε να γίνει το τρελό;...

Cte είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cte είπε...

Χιονοχάλαζο αυτή τη στιγμή στο Δαράτσο εν μέσω ηλεκτρικών (50 μ. υψόμετρο - 2 km από θάλασσα). 3,5 βαθμοί και συνεχίζουμε την κάθοδο. Άντε λίγο ακόμα....

dretos είπε...

Εξάρσεις και εδώ στην Κνωσό με χιονοχάλαζο λεπτό και αρχίζει να πέφτει και η θερμοκρασία. Αλλά τα σκμπανεβάσματα αυτά τα ξέρω καλά... εξαρτάται κάθε φορά από τη διάθεση του σύννεφου... Πάω σπίτι μου στα ΝΔ του Ηρακλείου, χωρίς ίντερνετ, χωρίς χάρτες, εγώ και ο καιρός, τα λέμε αύριο!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Και εδώ στις Μουρνιές, ακριβώς όπως τα περιγράφει ο Παναγώτης. Εξάλλου τι Δαράτσο, τι Μουρνιές. Ευτυχώς, γιατί όλη την ημέρα, έβλεπα να βροντά, να αστράφτει γύρω - γύρω και σε μας ο δυνατός αέρας το μόνο που έφερνε, αραιά και που κάτι ... βροχο-σκαγίδια. Τη γλύτωσα τη κατάθλιψη!

Apostolis είπε...

Πάντως έχω μπερδευτεί με το Ακρωτήρι: Ο σταθμός της ΕΜΥ στο wundergound δίνει εδώ και πολύ ώρα Light Thunderstorms and Rain, ενώ στο Πολυτεχνείο (ΕΑΑ) δε φαίνονται φαινόμενα. Τι να πιστέψω?

Ανώνυμος είπε...

re seis lete na ginei t polipo8ito??

percook είπε...

Θέλω να δώ και λίγο χιονάκι και μες στην πόλη....!!!!!!!!!!

Leandros είπε...

συνεχείς χιονοκαταιγίδες και στο Ακρωτήρι με ψιλοστρώσιμο από χιονοσφαιρίδια και 3.6β. Τα Χανιά παίζουν δυνατά απόψε

percook είπε...

Αποστόλη, γιια την πολη τι λές?

percook είπε...

*Λέανδρε...sorry...

Leandros είπε...

Κουνουπιδιανά μένω Περικλή

percook είπε...

Πως τα βλέπεις εννοώ..

Leandros είπε...

για κανονική νιφαδόπτωση ή χιονόστρωση το ξεχνάμε στη βόρεια Κρήτη, όσο κυριαρχεί ο θυελλώδης βοριάς (που μόνο στον Στυλιανάκη αρέσει μου φαίνεται!)
Αμα έκανε δυτικό ή νοτιοδυτικό το χαμε στο τσεπάκι, αλλά δύσκολο.

Leandros είπε...

Snow δίνει πλέον το αεροδρόμιο Χανίων με 2β

percook είπε...

Όντως και το μετεο δινει καταιγιδες με κατωτερη αισθητή θερμοκρασια τους 0 βαθμουσ και περιβαλλοντος 6....γαμωτο....!!!!!!

percook είπε...

μηπως ξερεις τι υψομετρο εχει η περιοχη των μουσουρων?

Stylianakis είπε...

Ο άνεμος πέφτει. Μην ξεχνάτε όμως ότι τον Φλεβάρη 2008 χιόνισε μέχρι χαμηλά με σφοδρό ΒΑ.
ΓΣ

Cte είπε...

Παιδιά, κακά τα ψέματα, είναι απίθανο να έχουμε έστω και νιφαδόπτωση στα παράλια με την εξέλιξη που έχουμε μέχρι τώρα. Η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλά, έχει μάλιστα ανέβει αρκετά σε σχέση με το απόγευμα. Και πέρα από αυτό, όσο περνάει η ώρα το χαμηλό πάει όλο και πιο ανατολικά μαζί με τα φαινόμενα.

Apostolis είπε...

Εντυπωσιακή η κατακόρυφη πτώση στην ένταση των ανέμων στα Χανιά..

dretos είπε...

Στις 5:45 το πρωί υγρές νιφάδες με 4,3c και 74%ΣΥ τίμησαν τον κηπάκο μου στα ΝΔ του Ηρακλείου. Ετσι καταγράφω υετό τύπου χιονόπτωσης για πρώτη φορά τους τελευταίους 2 χειμώνες...

Γενικά η χιονιά αυτή ήταν "Στυλιανική". Για τους χιονόφιλους οι καλύτερες θέσεις ήταν αυτές που ο άνεμος υποχωρούσε μακριά από τις βόρειες ακτές. Μέχρι και η Ιεράπετρα είχε νοφαδοπτώσεις στα νότια.

Για βόρεια Κρήτη το έχουμε ξαναπεί ο βοριάς είναι χιονοδιώχτης. Το 2008 Γιώργο έκανε όμβρους χιονιού αλλά είχε και 3 βαθμούς παρακάτω θερμοκρασίες στα 850 και στην επιφάνεια. Το 2002 το Γενάρη το χαμηλό είχε καλύτερη δυναμική παρά τις ίδιες με τώρα θερμοκρασίες. Το 2003 το Μάρτη είχαμε πολύ ξηρή ατμόσφαιρα...

Πάλι καλά να λέμε όμως, ήταν μια αξιοπρεπέστατη χιονιά για Μάρτη και δεν έχει ακόμα τελειώσει!

Leandros είπε...

και ναι, 9 το πρωί πέφτουν καθαρές νιφάδες στο λιμάνι των Χανίων

Apostolis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Apostolis είπε...

Καμια ιδέα για το τι έχει γίνει στα ορεινά/ημιορεινά?

dretos είπε...

Χιονοπρωταθλητής Κρήτης της χιονιάς πιθνότατα ο νομός Λασιθίου. Τα είδα όλα μα
όλα στη βόλτα εξπρές που έκανα για δουλειά μετά χιονοτουρισμού ως τον
Αθερινόλακκο στη ΝΑ γωνιά της Κρήτης! Ακόμα και κει έπεφτε κατά διαστήματα
στούπα! Είδα χιονισμένες γωνιές (λιωμένο χιόνι) ως τις ακτές του νομού (Αγιος
Νικόλαος - Ίστρο) όπου επίσης έπεφταν νιφάδες.
Πολύς υετός, κυρίως "παράλυτος" στις ακτές αλλά και διαστήματα παγοσφαιριδίων,
χιονοσφαιριδίων και άλλων τινών ασπροντυμένων τύπων υετού. Λίγο παραμέσα στούπα
βαρβάτη, από τα 4000 μέτρα υψόμετρο πολύ χιόνι - κυρίως βόρεια της Ιεράπετρας.
Οι νότιες πλευρές της Δίκτης περισσότερο χιόνι από τις βόρειες.
Ο χιονοδιώχτης βοριάς προσπαθεί ακόμα να μας πείσει οτι μπορεί να κάνει κάτι
σοβαρό στο Ηράκλειο αλλά... θα δούμε, μέχρι αύριο το πρωί του δίνουμε παράταση!

Να είστε καλά, πάω και άλλη βόλτα δε χόρτασα! ΚΑΙ ΘΑ ΔΩ ΟΡΕΙΝΑ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ

Cte είπε...

Πείτε με πλεονέκτη ή αχάριστο, αλλά απογοητεύτηκα από αυτό τον χιονιά όσον αφορά ένα και μόνο πράγμα: τα υψόμετρα χιονόστρωσης στη βόρεια ακτή. Τα βουνά από τη Μαλάξα μέχρι και το Βαρύπετρο (υψόμετρα δηλαδή κατά μέσο όρο 500-550 μέτρα) δεν είχαν σήμερα το πρωί ούτε ίχνος στρωμένου χιονιού! Τίποτα μα τίποτα απολύτως! Αντίθετα η κοιλάδα που κρύβεται ακριβώς από πίσω (δηλαδή τα Κεραμειά και η περιοχή του Θερίσου), παρότι βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο, ήταν στρωμένη!! Η λύσσα του βοριά ήταν πραγματικά καταστροφική για τα βόρεια παράλια. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι πιάσαμε σε ορισμένες στιγμές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν άνετα να οδηγήσουν σε χιονόστρωση ακόμα και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα. Θεωρώ ότι ήταν ένας μέτριος χιονιάς για Μαρτη. Έχουμε δει και καλύτερα τέτοιο μήνα. Η ουσία βέβαια είναι ότι τα βουνά φόρτωσαν καλά και θα έχουμε καλό νεράκι το καλοκαίρι.

Apostolis είπε...

Η "πρωτογραμμή" (έτσι λέω τη σειρά λόφων μπροστά από τα Λευκά Όρη όπως φαίνονται από τα Χανιά) χωρίς ίχνος στρωσίματος? Αυτό δεν το περίμενα με.. Ελπίζω πάντως ότι πιο ψηλά/πίσω στα χωριά θα πρέπει να έχει αρκετό χιονάκι, ίσως και πιο πολύ από το Δεκέμβρη?

Cte είπε...

Κι όμως, Αποστόλη, η "πρωτογραμμή" (παρεμπιπτόντως, ωραία λέξη, δεν την είχα ξανακούσει να λέγεται γι΄ αυτά τα βουνά) δεν είχε ούτε ίχνος χιονιού στις 9 το πρωί! Αν είχε στις 7 ή στις 6 κάποιο παροδικό και εντελώς επιπόλαιο στρώσιμο δεν το ξέρω, αλλά και πάλι δύσκολο το βλέπω με τις εντάσεις ανέμου που υπήρχαν μέχρι και αργά τη νύχτα. Όσο για το ύψος του χιονιού στην ενδοχώρα του Νομού, μάλλον είναι καλύτερο από το χιονιά του Δεκέμβρη, αλλά και πάλι δε νομίζω να είχαμε τρελά ύψη, τουλάχιστον μέχρι τα 700-800 μέτρα (το πολύ 15-20 πόντους πιστεύω). Ξαναλέω πάντως ότι με τις θερμοκρασίες της κατώτερης ατμόσφαιρας που πετύχαμε εχτές το απόγευμα και το βράδυ, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα. Χάθηκε πιστεύω μια ευκαιρία για έναν δυνατό μαρτιάτικο χιονιά. Άντε από Δεκέμβρη πάλι...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Το πρωί, στις 6, έριξε μια καλή μπόρα "χιονοσφαιριδίων", στις Μουρνιές. Κράτησε περίπου 15 λεπτά. Ίσα - ίσα που το έστρωσε 2-3 πόντους. Μέχρι τις 7, είχε λιώσει.
Η κορυφογραμή της Μαλάξας, από το ύψος των Τσικαλαριών και ανατολικότερα, ήταν άσπρη. Το ίδιο και η κορφή της Παναγίας των Κεραμιών που φαίνεται, πάνω από το ρέμα της Αγίας Βαρβάρας στις Μουρνιές και τον Βαντέ. Δυστυχώς ούτε και εκεί το κράτησε για πολύ. Άντε και στην άλλη βόλτα με καλό, όποτε και αν είναι.....

Cte είπε...

Αφού υπάρχει τόσο κοντινή "αυτοψία", πάω πάσο. Με την εικόνα που είδα στις εννιά σχημάτισα άλλη εντύπωση. Και πάλι όμως με βάση όσα λες Νίκο δεν κατέβηκε πολύ χαμηλά. Η κορυφογραμμή της Μαλάξας έχει υψόμετρο αρκετά μεγάλο 550-600 μέτρα. Η Παναγιά πάνω από το Βαντέ είναι χαμηλότερα (γύρω στα 400-450 μέτρα) αλλά το έστρωσε επειδή είναι πού πιο "ηπειρωτική".

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Μα για αυτό το ανέφερα. Επειδή στις 9 είχε λιώσει. Δεν φαινόταν να υπάρχει πιά. Δηλαδή, απογοήτευση σκέτη!

Apostolis είπε...

Ντάξει δε θα έλεγα ότι ήταν για πέταμα αυτός ο χιονιάς. Σίγουρα αξιομνημόνευτος. Απλά περιμέναμε λίγο πιο πολλά. Εγώ δεν περίμενα μεγαλεία τύπου χιονόστρωση στη Σπάθα κλπ, ή επικές/σπάνιες καταστάσεις του τύπου χιονόστρωση στο Ακρωτήρι ή στα Θοδωρού, αλλά την "πρωτογραμμή" με χιονάκι μέχρι τη μέση την περίμενα.. Θα πρέπει πάντως οι λόφοι της δυτικής Κυδωνίας/ανατολικής Κισσάμου μπροστά από το Αποπηγάδι (που εκπροσωπούν το "ένα κλικ λιγότερο καλά" από τη χιονόστρωση στην "πρωτογραμμή") να έχουν κάποιο χιόνάκι ακόμα..

Να ναι καλά το μπλογκ πάντως και εσείς φίλτατοι που μου φέρνετε αυτό το κλίμα μετα-κρητο-κακοκαιριακής παρατήρησης εδώ στα ξένα!

Cte είπε...

Αποστόλη, οι περιοχές του Νομού μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο που ταυτόχρονα απέχουν αρκετά από τη θάλασσα έχουν καλό χιονάκι. Οι λόφοι που λες δηλαδή της δυτικής Κυδωνίας (από Κουφό και νοτιοδυτικά, π.χ. Σέμπρωνας, Νέα Ρούματα, Πρασές) έχουν χιόνι. Δεν έχει όμως πολλοί πόντοι το χιόνι σε τόσο χαμηλά μέρη.

Όπως είχε φανεί πάντως εδώ και πολλές μέρες, αυτό το χαμηλό πήρε τελικά μια πορεία-λουκούμι για την ανατολική Κρήτη. Από χτες το βράδυ έχει "κολλήσει" το κέντρο του στη Δυτική Τουρκία και έτσι το παγωμένο βόρειοδυτικό ρεύμα που κατεβαίνει από το ανατολικό Αιγαίο "πυροβολεί" το νομό Λασιθίου ανελέητα. Όταν βλέπεις ότι - ποιος - ο Άγιος Νικόλαος έχει αυτή τη στιγμή 2,5 βαθμούς (!), καταλαβαίνεις τι θα γίνεται στα ορεινότερα (Κριτσά κλπ.)! Δυστυχώς ο Νομός Χανίων είναι ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που αποχαιρετά πολύ νωρίς τέτοιου είδους "μικρασιάτικα" χαμηλά, ενώ η άλλη μεριά συνεχίζει το "πανηγύρι"...

Apostolis είπε...

Σωστή παρατήρηση Παναγιώτη. Πάντως το οροπέδιο Λασιθιου βλπέπω ότι έχει βάλει ψίχουλα με χιονιστικές Τ..

Stylianakis είπε...

Παίδες, το μεσημέρι ένας Χανιώτης ταξιτζής μου είπε ότι το πρωί πράγματι η κορυφή της Μαλάξας ήταν χιονισμένη. Αυτό επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Δεν χιόνισε στη Σκλόκα ή σε άλλα "σημαδιακά" μέρη. Πηγαίνοντας για Ηράκλειο συνάντησα πάλι χιόνι μόνο στα ψηλά του Κουλούκουνα και μετά είδα χιονισμένα πάλι τα ψηλά του Γιούχτα, όχι πιο χαμηλά. Οπότε νομίζω και εγώ ότι η κακοκαιρία αυτή ήταν κατώτερη των "θορυβωδών" προβλέψεων - ακόμα και σε αυτά που όπως λέτε μου αρέσουν - αλλά πάντως ήταν καλή για Μάρτη. Οσο για την τρικυμία στα Χανιά, τη θεωρώ ισάξια μιας ξεχασμένης γενικά κακοκαιρίας με ΒΑ άνεμο και κάπως τοπικής, αυτής της 22-23 Δεκεμβρίου 2008. Δεν ήταν τρικυμία 10ετίας, ούτε κάν 5ετίας. Πάντως στην περιοχή Αλμυρίδας έκανε αρκετές ζημιές. Τελικά οι ισοβαρείς δεν ήταν πυκνές πέραν του συνήθους, ούτε ο υετός σημαντικός, δεν μπορούμε όμως να μιλήσομε για απογοήτευση ή αποτυχία.
Δεν λέω και του χρόνου, γιατί όλα είναι δυνατά.
ΓΣ

Apostolis είπε...

Όλα είναι δυνατά. Θυμάμαι μία φορά 1η Απριλίου με καλά χιόνια μέχρι τουλάχιστον τον Ομαλό. Νομίζω το 1995. Και φυσικά θυμάμαι το τέλος Μάρτη του 2003. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι έχει καιρό να κάνει καμιά σκόνη απ'τη Σαχάρα άρα και κάτι τέτοιο είναι επίφοβο ;)

Cte είπε...

Αποστόλη, εγώ θυμάμαι πολύ όψιμα χιόνια μέχρι τον Ομαλό, όχι μόνο το 1994-1995 αλλά και το 1997, και μάλιστα γύρω στις 8-9 Απριλίου. Φυσικά η 24η Μαρτίου του 2003 ήταν επίσης αξέχαστη. Ήμουν τότε στο Ρέθυμνο και έριχνε στην παραλία πυκνότατη στούπα που γινόταν μερικές στιγμές κανονικό πούπουλο! Την ίδια μέρα είχε κλείσει ο οδικός άξονας Βουκολιές-Παλιόχωρα από το ύψος του Δρομόνερου, δηλαδή είχαμε χιονόστρωση κανονική από τα 300 περίπου μέτρα! Τρομερά δηλαδή πράγματα, με το που είχε μπει η άνοιξη! Κατά συνέπεια αυτός ο χιονιάς που μας πέρασε θα περάσει σαν κάτι μέτριο στην "χιονοϊστορία" της Κρήτης. Οι Λασιθιώτες βέβαια ίσως κάνουν στο τέλος άλλη εκτίμηση, πιο ενθουσιώδη...

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι και 'γω γύρω στο 1994 πρώτες μέρες του Απρίλη(ίσως λέμε για την ίδια χιονιά) που κατέβηκε το χιόνι μέχρι τα 700μέτρα στα Σητειακά όρη,τα βουνά πάνω απο την Σφάκα-Τουρλωτή-Μουλιανά εννοώ.
Απέναντι στα Λασιθιώτικα βουνά ανεστορούμαι, έιχε πιάσει ελάχιστα αυτή η ολονύχτια χιονιά ίσα ίσα που ασπρίζανε, ενώ στα δικά μας η χιονόστρωση όπως την υπολόγιζα μπορεί και να ξεπερνούσε τους 70 πόντους στα 1200 μέτρα!!
Στα παραθαλάσσια(Μόχλος) επικρατουσε δυνατή καταιγίδα με χιονόνερο την αργατινή εκείνη.

Μανόλης Συλλιγνάκης από Σφάκα-Μόχλος Σητείας

Apostolis είπε...

Εγώ το 2003, παρ'ότι ζούσα Χανιά, έτυχε εκείνη τη βδομάδα να έχω πεταχτεί στη Θεσσαλονίκη. Μου λέγαν φίλοι (λιγότερο μυημένοι) ότι έπεφταν νιφάδες αλλά δεν το πίστευα. Αργότερα το εξακρίβωσα..

Για να κλείσει πάντως η αποτίμηση της παρούσας κακοκαιρίας, ας περιμένουμε να δούμε και τα χιλιοστά της Σαμαριάς. Πιθανόν να έχει κάνει καμιά 50αριά πόντους χιόνι εκεί γύρω, το οποίο νομίζω έχει να γίνει κάποια χρόνια (2008?). Τα 50 εκ βέβαια για τον Ομαλό δεν είναι και τίποτα τρομερό αν λάβουμε υπόψη παλιότερες καταστάσεις (πχ 2002).

Επίσης, η Σαμαριά ήταν μέχρι να βγει off νομίζω ο μόνος σταθμός στην Κρήτη που έβαζε **σταθερό** υετό με αρνητικές Τ. Μετά βέβαια δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε..

Leandros είπε...

ο δρόμος για Ομαλό ήταν κλειστός και άνοιξε χτες το πρωί.
Τον ανοίξαν όμως μέχρι τις ταβέρνες διότι συνέχιζε να χιονίζει, οπότε τα εκχιονιστικά επιχειρούσαν συνεχώς.
Δεν ξέρω πότε θα ανοίξει ο δρόμος για το Ξυλόσκαλο, για να ανοίξουμε το σταθμό.

Υετικά το πιο πολύ νερό έπεσε στο νομό Χανίων και στα νοτιοδυτικά προσήνεμα του Ψηλορείτη, διότι όποιος κοίταζε χάρτες το ρεύμα μέχρι και την Τρίτη ξημερώματα στα ανώτερα στρώματα ήταν δυτικό και εκεί γινόντουσαν συγκλίσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι το περισσότερο νερό είχε πέσει στην Παλαιόχωρα (!) μέχρι τη Τρίτη το μεσημέρι όπου και κούνησε το στειλιάρι και μετά στη Σαμαριά και λίγο αργότερα σε Φουρφουρά-Σπήλι.

Το Λασίθι έπαιξε ουσιαστικά από Τρίτη βράδυ μέχρι Τετάρτη μεσημέρι με όμβρους υετού, λιγότερους σε ποσότητα, όμως με καλές θερμοκρασίες.
Επίσης μου έκανε εντύπωση η δυσκοιλιότητα του Ηρακλείου να σημειώσει χαμηλή θερμοκρασία, όταν Χανιά κι Αγ. Νικόλαος δίναν 2-4β, το Ηράκλειο είχε 5-8β.

Το αεροδρόμιο Χανίων έδωσε Snow με 2C Τρίτη βράδυ, ενώ τα φαντάρια του Ηρακλείου δώσαν Freezing Rain, μάλλον δύσκολο, ο Δρετάκης μόνο μπορεί να μας πει τι έπεσε πραγματικά σ εκείνη την περιοχή.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μια πολύ αξιόλογη κακοκαιρία για όλη την Κρήτη και να σας πω την αλήθεια, χρειάζομαι την καλοκαιρία λίγο τώρα.

dretos είπε...

Μετά τη χιονόστρωση του κηπάκου μου χθες το απόγευμα στις 5 και τη διατήρηση χιονιού στις άκρες μέχρι σήμερα το πρωί αυτοανακηρύσσομαι χιονοπρωταθλητής μεταξύ των καιρόφιλων της Κρήτης χε χε.

Η χιοχόστρωση πολύ επιλεκτική στο νομό Ηρακλείου η φοβερή χιονομπόρα (αρχικά χιονοσφαιρίδια και μετά στούπα) έπιασε δυτικά προάστια και νότιες περιοχές της πόλης και τις Αρχάνες όπου έχει ακόμα μερική χιονόστρωση. Φοωερό χιόνι έχουν τα Αστερούσια στα νότια. Χάλια τα βόρεια του Ψηλορείτη...

dretos είπε...

Πάντως το που έπεσε το πολύ πράμα μένει να το δούμε ακόμα, θα ήθελα περισσότερες φωτογραφίες από Χανιά και Ρέθυμνο για μια τελική εκτίμηση, όπως το βλέπω ως τώρα μάλλον η περιοχή Βιάννου στα ΝΑ του νομού Ηρακλείου, η ορεινή Ιεράπετρα, η περιοχή πάνω από την Κριτσά, όλη η νότια πλευρά του Αμαρίου και τα ορεινά χωριά των Αστερουσίων ήταν προνομιούχα.
To freezing rain του αεροδρομίου χθες ήταν χιονοσφαιρίδια και παγοσφαιρίδια υποθέτω, και βάζω και στοίχημα. Χιονοχάλαζο σκληρό χθες δεν είχε, είχαν πάψει οι καταιγίδες που το δημιουργούν με τα αναδικά.

dretos είπε...

Σημειώνω Αποστόλη οτι ο λίγος υετός στο Τζερμιάδων ήταν απλά γιατί δεν έχει χιονοκουβέρτα και έτσι πρέπει να λιώσει το χιόνι για να φανεί ο υετός, όμως δεν θα είναι ακριβής καθώς το χιόνι μπορεί να πέσει έξω από το βροχόμετρο όταν περάσει το χείλος του... (έχει 50+ πόντους χιόνι λένε στο οροπέδιο).

Ο davis μου Λέανδρε έδωσε 2,4c τη στιγμή της χιονοκατάστασης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι αποκλειστικά θέμα δύναμης των εκάστοτε όμβρων. Ο Αγιος Νικόλαος τα πήγε καλύτερα αφού το ΒΔ ρεύμα είναι ξηρότερο εκεί και σώζει το χιόνι...

dretos είπε...

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνω. Θεωρώ τη χιονιά αυτή εφάμιλλη ή και καλύτερη του 2008 (που έκανα και τότε χιονάνθρωπο στον κηπάκο αλλά με λιγότερη ποσότητα και γρήγορο λιώσιμο ξενερωμα με βροχή ελέω θερμοβοριά!).

Cte είπε...

Το Ηράκλειο, Λέανδρε, ομολογουμένως έμεινε σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας αναλογικά με άλλες βόρειες περιοχές, αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στην πολύ έντονη επίδραση του "θερμοβοριά" στην πόλη του Ηρακλείου, που είναι εντονότερη σε ριπές ακόμα και από τα Χανιά. Τα ΝΔ της πόλης, όπου μένει ο Μιχάλης, έχουν βέβαια πιο ηπειρωτική συμπεριφορά και κατ' εμέ δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται κυριολεκτικά σε αυτό που ονομάζουμε γεωγραφικά και κλιματολογικά "Ηράκλειο", αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση η συμπεριφορά του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας ειδικά εχτές το απόγευμα και το βράδυ κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες. Η ουρά του χαμηλού πραγματικά είχε κάτσει πάνω στην ευθεία Άγιος Νικόλαος-Ιεράπετρα!
Για τα ύψη του χιονιού ανα περιοχές, η κατάσταση μάλλον είναι πολύ πιο έντονη στις υπήνεμες περιοχές (π.χ. ΝΑ Λασιθιώτικα, ή ΝΔ Ψηλορείτης, Αστερούσια), αν και η λευκή εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα βόρεια προσήνεμα Λευκά Όρη από τα 600-700 μέτρα είναι πραγματικά εντυπωσιακά συμπαγής. Είναι αλήθεια πάντως ότι αν δεν έχουμε μαρτυρίες και αυτοψίες δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει γίνει σε κάθε περιοχή.
Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τη δορυφορική που θα ανεβάσει η NASA. Με τη λιακάδα που επικρατεί σήμερα (τουλάχιστον στο Νομό Χανίων) η "κάτοψη" του νησιού από το διάστημα θα είναι αποκαλυπτική! Θα προσπσθήσω να βγω και μια βολτούλα για φώτο των Λευκών Ορέων ώστε να τις ανεβάσω.

CWF είπε...

Και εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος,οκ δεν πήγαν όλα ρολόι αλλά μου άρεσε περισσότερο από την χιονιά του Δεκέμβρη,όσο για χθες το απόγευμα τι να πω!μεγάλες στιγμές υπέροχες εικόνες με ήλιο,χιόνι ,στουπα ουράνιο τόξο..τι να λέμε!

dretos είπε...

Αν και είμαι εντός οικιστικού ιστού της πόλης είμαι σε άλλο Δήμο οπότε μπορείς να μη με βάλεις στο Ηράκλειο Παναγιώτη... είμαι όπως εσύ στο Δαράτσο!
Αλλά πάντως και "γνήσιες" περιοχές της πόλης, πχ Γιόφυρος είχαν ανάλογους χιονοόμβρους και μερική χιονόστρωση.

Apostolis είπε...

"Σημειώνω Αποστόλη οτι ο λίγος υετός στο Τζερμιάδων ήταν απλά γιατί δεν έχει χιονοκουβέρτα και έτσι πρέπει να λιώσει το χιόνι για να φανεί ο υετός".

Α, οκ, ευχαριστώ Μιχάλη. Πάνω κάτω έτσι λειτουργούν και οι άλλοι σταθμοί, σωστά?

Leandros είπε...

μόνο η Σαμαριά έχει χιονοκουβέρτα