Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λευκά Όρη, 10-03-2011

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το Μνημείο Μάχης της Κρήτης στο Γαλατά. Η χιονόστρωση είναι τελικά συμπαγής από πολύ χαμηλά υψόμετρα, περίπου από τα 600 μέτρα. Από τα 1200-1300 μέτρα και ψηλότερα το πάχος πρέπει να είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Δείτε τις ψηλότερες κορυφές, είναι πάλλευκες! Στην πρώτη φώτο σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι κορυφές: Σπαθί (2053 μ.), Όρνιο (2153 μ.), Μαύρη ή Βενιζέλος (2069 μ.), και τέρμα δεξιά Καλόρος (1925 μ.) και πίσω από αυτήν η Μελινταού (2133 μ.).


Σε αυτή τη φώτο φαίνεται το συγκρότημα των κορυφών Βίγλα (1234 μ.) και Αποπηγάδι (1331 μ.) στα σύνορα των επαρχιών Κυδωνίας και Σελίνου. Το χιόνι φτάνει αρκετά χαμηλά περίπου πάλι μέχρι τα 600-650 μέτρα.

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται σε πρώτο πλάνο ο ορεινός όγκος που υψώνεται μπροστά από το οροπέδιο του Ομαλού και σε δεύτερο πλάνο το συγκρότημα της κορυφής Ψηλάφι (1984 μ.).

Δύο πιο γενικά πλάνα της οροσειράς.


Τέλος, μια σημερινή δορυφορική φώτο της Κρήτης από τη διεύθυνση http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/index.php?subset=AERONET_FORTH_CRETE.2011069.aqua.250m. Η Ανατολική Κρήτη δυστυχώς δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμα, αλλά τα Λευκά Όρη και εν μέρει ο Ψηλορείτης φαίνονται καλά. Παρατηρήστε πόσο κοντά στην ακτή έχουν φτάσει τα χιόνια στα νότια του Νομού Χανίων (πάνω από την Αγία Ρουμέλη π.χ.). Εχει δημιουργηθεί μια συνεχόμενη χιονοσκεπής έκταση από το ύψος του Πλακιά μέχρι και λίγο πιο πάνω από το υψίπεδο της Καντάνου! Πολύ πράμα! Κι ο Ψηλορείτης βέβαια δεν πάει πίσω, όσο μπορούμε να διακρίνουμε.

Ζητώ συγγνώμη για ορισμένα στίγματα που φαίνονται στις φωτογραφίες μου. Η μηχανή μου μάλλον εξέπνευσε μετά και αυτή τη φωτογράφιση, για την ακρίβεια "τα 'παιξε" ο φακός της!

9 σχόλια:

Apostolis είπε...

Ωραίες Παναγιώτη! Αυτά μπροστά στον Ομαλό ξέρεις αν έχουν όνομα? Με τον πατέρα μου τα λέμε "τζουγκράτα" (=άγρια) αλλά πρέπει να υπάρχει κ άλλο όνομα..

Apostolis είπε...

Είναι κι αυτά βουνά ορόσημο, καθώς αν έχουν χιόνι στις κορυφές τους, ξέρεις πάνω κάτω ότι θα έχει χιόνι και στο οροπέδιο (που είναι μεν λίγο πιο χαμηλά, αλλά και πιο προστατευμένο). Επίσης η χιονόστρωση στις κορυφές τους (που συνήθως έρχεται λίγο πριν τη χιονόστρωση στο Αποπηγάδι) είναι ένδειξη ενός "χαλαρού" χιονιά. Αυτή τη φορά ήταν κάτι περισσότερο, όπως φαίνεται..

dretos είπε...

Από τη δορυφορική δείχνει εντυπωσιακά πολύ το χιόνι στον Κέδρο, τον Ασιδέρωτο και τον Κρυονερίτη (νότιο Ρέθυμνο) και φαίνεται και ένα τμήμα των πολύ χιονισμένων κορυφών των Αστερουσίων.
Είναι φανερή η επίδραση του βοριά που άφησε αχιόνιστες εκτάσεις στα βόρεια με πολύ μαγαλύτερο υψόμετρο από ότι στα νότια!

Leandros είπε...

Βρε Αποστόλη, μιας που δουλεύεις και στη NASA, δεν βρίσκεις καμιά δορυφορική για την Κρήτη; :)

Cte είπε...

Αποστόλη, τα βουνά που βρίσκονται ακριβώς βόρεια του οροπεδίου του Ομαλού (και που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1300-1400 μέτρα) δεν έχουν κάποιο γενικό όνομα. Η ψηλότερη κορυφή τους ονομάζεται, νομίζω, "Καημένη" (1398 μ.). Είναι όντως ένα πολύ ασφαλές εμπειρικό σημάδι που οι υποψιασμένοι Χανιώτες κοιτούν για να καταλάβουν αν το έστρωσε στον Ομαλό. Σε μερικές περιπτώσεις πάντως ασθενούς χιονιά το στρώνει σε αυτά τα βουνά, αλλά δεν το στρώνει και στο οροπέδιο. Το Αποπηγάδι όντως χιονίζεται πιο δύσκολα (παρότι έχει το ίδιο υψόμετρο), προφανώς λόγω μεγαλύτερης απόστασης από τον όγκο των Λευκών Ορέων που μαζεύουν όλο τον καιρό πάνω τους.

Apostolis είπε...

Δείτε αυτό το καταπληκτικό πανόραμα από το Μόδι (σημερινό). Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει!

http://www.west-crete.com/img/panoramas/house-view.jpg

Apostolis είπε...

(πατήστε για μεγέθυνση βέβαια)

Apostolis είπε...

http://www.west-crete.com/dailypics/photos1/2011large.jpg

Apostolis είπε...

http://www.west-crete.com/dailypics/photos1/2012large.jpg