Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Quiz



Τις τελευταίες μέρες φαίνονταν σταθερά ένα αρκετά βαθύ χαμηλό να επηρεάζει το νησί την Πέμπτη-Παρασκευή από τα ΝΔ, προκαλώντας την ισχυρότερη κακοκαιρία του χειμώνα, ακριβώς την "ύποπτη" ημερομηνία που είναι οι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη. Μάλιστα μέχρι απόψε η πορεία του χαμηλού διαγράφονταν διαμέσου της Κεντρικής Κρήτης ή κατά μήκος του νησιού, οπότε τα ισχυρότερα φαινόμενα φαίνονταν στη Δυτική Κρήτη. Απόψε το χαμηλό φαίνεται να ακολουθεί πορεία σχεδόν ίδια με το τελευταίο (Κύθηρα) ή περίπου πάνω από το νομό Χανίων προς ΒΑ, οπότε η εξέλιξη θα είναι τελείως διαφορετική και πάντως πολύ ηπιώτερη. Τί λέτε να συμβεί τελικά ;
ΓΣ

Πρόσθεσα τις σημερινές προβλέψεις του "σταθερού" UKMO που είναι ευνοϊκές για μας.

14 σχόλια:

Cte είπε...

Με βάση τα περισσότερα μοντέλα αλλά και διαισθητικά "ψηφίζω" ότι θα ακολουθήσει πορεία παρόμοια με το τελευταίο. Θα έχουμε δηλαδή πάλι στην αρχή νοτιάδες ή νοτιοανατολικούς, μετά σποραδικά φαινόμενα στα νοτιοδυτικά, και θα τελειώσουμε με δυτικό-βορειοδυτικό ρεύμα. Δηλαδή και πάλι ψίχουλα για Φλεβάρη. Μακάρι να πάει αλλιώς το πράγμα, γιατί δεν έμεινε πολύς χρόνος. Βαδίζουμε προς την Άνοιξη ολοταχώς.

Leandros είπε...

ότι βρέξει ας κατεβάσει

Stylianakis είπε...

Εγώ θάλεγα ότι η εξέλιξη θα είναι κάπως καλύτερη, δηλ. η πορεία πιο νότια, πάνω από τα Χανιά. Δεν είναι σαφές αν θ'αλλάξουν πολλά πράγματα, οι βροχές όμως πρέπει να είναι περισσότερες. Θυμάμαι δυο περιπτώσεις έντονων χαμηλών που ακολούθησαν τέτοια πορεία, εκείνη της 17-1-1985 και πιο πρόσφατα της 17-3-2003 : Στην πρώτη περίπτωση παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στα νότια-κεντρικά, στην δεύτερη όχι πολλά πράγματα, θυμάμαι όμως το "μάτι" με τη θολή ηρεμία που έφεραν και τα δύο χαμηλά και τη θαλασσοταραχή χωρίς έντονο άνεμο που τα ακολούθησε. Μια ελάχιστα πιο ΝΑ πορεία θα μπορούσε να φέρει την έκπληξη.
Και εγώ εύχομαι για κάτι καλύτερο.
ΓΣ
Και εγώ λέω μακάρι να εξελιχθεί διαφορετικά.

dretos είπε...

όλα θα πάνε περίφημα!

Σημειώνω: Ασίτες Γενάρης-Φλεβάρης ως τώρα 356mm!!

CWF είπε...

Παιδιά πολύ δύσκολα θα προβλέψουμε την πορεία του ειδικά τόσες μέρες πριν..Λογικά θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα δώσει τα πολλά νερά βορειότερα μας..πάντα βεβαία μένει η κρυφή ελπίδα άλλα σύμφωνα και με τα προηγούμενά χαμηλά δεν μου αφήνουν περιθώρια για κάτι πιο θετικό..Πάντως παρατηρώ ότι όσο κ βαθύ να είναι το χαμηλό υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να δώσει πολλά νερά το πρώτο μέτωπο στην Κρήτη γενικά..επίσης όσο βαθύ κ να είναι δεν αφήνει ιδιαίτερα φαινομενα από τη στιγμή που θα περάσει κ γυρίσει ο άνεμος Β-ΒΔ

Stylianakis είπε...

Σήμερα τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ασαφή, με μια κάπως ευνοικότερη πινελιά. Για να παίξομε και εμείς με τα μοντέλα, από τα καλύτερα είναι πράγματι το UCMO, το GME και το σημερινό GFS, ενώ τα άλλα δείχνουν είτε απροσδιόριστη πορεία είτε πλήρη αποδιοργάνωση. Από τα περιοχικά το Meteo.gr είναι καλό ενώ το Σκίρων είναι απόλυτα αρνητικό (τα πάει όλα στην Αττική, όπου τοποθετεί πάλι τη σύγκλιση). Το πρόγραμμα που συνήθως με παρασύρει και που τώρα είναι πολύ πιο μετριασμένο από χθες είναι το windfinder.com/forecasts/wind_mediterranean_east_animation.htm και το freemeteo που το ακολουθεί. Ούτε το Bolam δείχνει τι θα γίνει την Παρασκευή. Οπότε το στοίχημα παραμένει ανοιχτό, με σχετική αισιοδοξία πάντως και από μένα. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον θα "ξεχαρμανιάσομε".
ΓΣ

dretos είπε...

17-3-2003 Γιώργο είχε απίστευτη νεροποντή και χαλαζόπτωση στα νότια - νοτιοδυτικά του Ηρακλείου από την περιοχή μου ως και την λεωφόρο Κνωσού, μια ώρα φαινομένων με τρομερή ένταση. Απλά δεν έφτασε ως κέντρο Ηρακλείου τόσο δυνατή.

dretos είπε...

http://groups.yahoo.com/group/hellasweather/message/12832

http://groups.yahoo.com/group/hellasweather/message/12836

Σημειώνω και το μάτι που λες Γιώργο!
Τι μου θύμησες!

dretos είπε...

και το επόμενο μήνυμα:

http://groups.yahoo.com/group/hellasweather/message/12846

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, στις 17-3-03 είχε τοπικά ισχυρές βροχές (στο Ηράκλειο περισσότερες, όπως φαίνεται από το μήνυμά σου) αλλά τίποτα που να συγκρίνεται με τις πλημμύρες της 17-1-85, οπότε πλημμύρισε και εν μέρει καταστράφηκε η χλωρίδα στα κατώτερα σημεία στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Σέλινο αλλά πλημμύρισε και ο Γιόφυρος, Ξηροπόταμος κλπ με τεράστιες ζημιές στις παραλιακές περιοχές από διάσπαρτους εφήμερους χειμάρρους. Αυτό που θυμάμαι είναι η υπέροχη διαδοχή των ανέμων και στις δυο περιπτώσεις : ισχυρότατοι ανατολικοί αρχικά, μετά άπνοια με θολούρα και στη συνέχεια αργά-αργά Β/ΒΑ, με πρόσκαιρα φαινόμενα. Ομως - και εδώ απαντώ στον Πολύβιο - αν το χαμηλό περάσει πιο ΝΑ, η σύγκλιση γίνεται στη Βόρεια ακτή και οι βροχές και ο άνεμος είναι εντονότατα, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη βαροβαθμίδα. Στις αναμνήσεις των χαμηλών που πέρασαν πάνω από τη Δυτικοκεντρική Κρήτη να προσθέσω όχι την "άπιαστη" περίπτωση της 29-2-68 αλλά εκείνη, την ξεχασμένη, της 4/5-12-1967 : Η διέλευση ενός χαμηλού 1000 ΗΡ ανατολικά των Χανίων έδωσε διήμερες κατακλυσμιαίες βροχές σε όλη τη Δυτική Κρήτη και ιδίως στην Κίσσαμο, Κυδωνία και Αποκόρωνα. Οι άνεμοι ήταν συνεχώς Α-ΒΑ, εντεινόμενοι και κατέληξαν σε ανεμοθύελλα. Εκτός από τις διάσπαρτες ζημιές στην ύπαιθρο αλλά και ακίνητα, πολλά δένδρα ξερριζώθηκαν μέσα στα Χανιά. Ωστόσο η βαροβαθμίδα μεταξύ Κρήτης και Β. Ελλάδος δεν είχε μεγάλη διαφορά (περ. 18 ΗΡ), απλά το χαμηλό ήταν βαθύ και πέρασε από το "σωστό" σημείο.
Παρόμοια πορεία είχε και το χαμηλό της 18-10-2006, με τις γνωστές συνέπειες.
Το τωρινό τι θα κάνει ; Η απορία εξακολουθεί.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Τελικά μου φαίνεται ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι Αισιόδοξοι-απαισιόδοξοι σημειώσατε Χ. Θα έχομε φαινόμενα αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.
ΓΣ

Leandros είπε...

αγαπητέ Γεώργιε φαίνεται πως η κακοκαιρία του 1967 σας έχει στιγματίσει όσο καμιά άλλη τελικά!

Stylianakis είπε...

Οχι αυτή, η άλλη του 1968. Μην ξεχνάς την επέτειο, 29 Φλεβάρη ήτονε.
ΓΣ

theotzimos είπε...

Πάντως αγαπητοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φετινός Φεβρουάριος είναι από τους καλύτερους ομόνυμους μήνες των τελευταίων 4 χρόνων. Από τις 24 μέρες (μέχρι στιγμής), μόνο οι 7 ΔΕΝ είχαν βροχή! Οπότε μια χαρά Φλεβάρης είναι, ακόμα και αν δεν δούμε χιόνια λίγες γειτονιές πιο πάνω από μας... Δε χάλασε ο κόσμος... Έχουμε και την κακοκαιρία του Δεκέμβρη που εγώ προσωπικά είχα εμεπιρία χιονοκαταιγίδας κοντά στις Αρχάνες...