Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πολύ νερό στα βόρεια παράλια του νησιού!

Τελικά η κακοκαιρία εξελίσσεται σε κάτι πολύ εξαιρετικό για τα βόρεια παραλιακά μέρη της Κρήτης! Το Α-ΒΑ ρέυμα είναι λουκούμι γι΄αυτές τις περιοχές και συνεχίζει να δίνει με απτόητη ένταση φαινόμενα, την ίδια ώρα που στα ορεινά (Σαμαριά, Ανώγεια, Τζερμιάδω) δεν συμβαίνει τίποτα! Τι σου κάνει η χαμηλή νέφωση...
Εδώ στο Δαράτσο δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό από χτες το πρωί (χωρίς υπερβολή, ούτε λεπτό) και τα χωράφια, παρότι η ένταση της βροχής είναι πάνω-κάτω μέτρια, δεν προλαβαίνουν να απορροφούν το νερό. Σήμερά έχουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή 32,5 mm και από χτες το πρωί 61,5!! Και η βροχή συνεχίζεται ασταμάτητη και με σημαντικές αυξομειώσεις της έντασής της! Ο μήνας βρίσκεται ήδη στα 141 mm! Ίδια κατάσταση επικρατεί, όπως φαίνεται, σε όλες τις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές (π.χ. Γάζι: 30,2 mm, Βρύσες: 45,8 mm), αλλά δεν πάνε πίσω και άλλες βόρειες περιοχές (π.χ. Κνωσός, Ρέθυμνο, Πόρος κλπ.). Ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει μπει ακόμα στο παιχνίδι, αλλά ίσως να του επιφυλάσσεται κάτι πολύ καλό για μετά το μεσημέρι ή και για τις νυχτερινές ώρες.
Συμπέρασμα: Ε αυτός μάλιστα, είναι αυθεντικός, χειμωνιάτικος κρητικός Φλεβάρης! Όχι τα περσινά τα "γίβεντα" (που λέμε επαέ στην Κρήτη...)! Το μόνο που θα ήθελα να δω και για το οποίο έχω ακόμα αμφιβολίες είναι η χιονόστρωση στα βουνά μας. Φοβάμαι ότι σε αυτό το σημείο θα έχουμε έναν μικρό τζίφο...Ο υετός μεν πολύς, στα πεδινά δε....

18 σχόλια:

Leandros είπε...

πραγματικά αξιοπρεπέστατος Φλεβάρης και Γενάρης. Μην ξεχνάμε βέβαια το πολύ κακό φθινόπωρο.
Χτες που ήμουν Ξυλόσκαλο το χιόνι ξεκινούσε περίπου από τα 1400-1500μ και άνω. Ο φύλακας του φαραγγιού υπολογίζει για γύρω στα 6-8 μέτρα μέτρα στις κορυφές.

Cte είπε...

Το "κοντέρ" για την Κυριακή σταμάτησε στο Δαράτσο στα 49 mm. Συνολικά το Σαββατοκύριακο 26-27/02 "μάζεψα" 78 mm. Όλος ο Φλεβάρης έφτασε τα 157 mm και μάλλον με αυτά θα κλείσει κιόλας. Τρομερή συγκομιδή, που τείνει να ρεφάρει το άθλιο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Αν μας δώσει κι ο Μάρτης κανένα 60άρι-70άρι θα είμαστε τέλεια. Ήταν χαρακτηριστική πάντως και στα Χανιά σήμερα (όπως και στο Ηράκλειο) η διαφορά υετού ανάμεσα στα ανατολικά και στα δυτικά προσήνεμα της πόλης. Ακόμα και από το σταθμό της πόλης, που απέχει μόλις 3 χλμ. σε ευθεία, στο Δαράτσο είχαμε 15 mm περισσότερα. Κάτι παρόμοιο με τη διαφορά Γαζίου και ΜΦΙΚ. Το βράδυ πάντως πήραν τη δόση τους και ο Άγιος Νικόλαος και η Σητεία. Η πλάστιγγα έγειρε βέβαια προς τα βόρεια παράλια του Νομού Χανίων, αλλά κανείς στη βόρεια ακτή δεν νομίζω να έμεινε παραπονεμένος. Ήταν μια χορταστική, αυθεντικά χειμωνιάτικη κακοκαιρία. Και εις άλλα με υγεία...

Leandros είπε...

..και τα άλλα που εύχεσαι, φαίνονται κοντά, την Καθαρά Δευτέρα με χιόνια ως τις βάρκες (;).
Για να δούμε!

Stylianakis είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Ο "κοιμισμένος" ΑΒΑ καιρός είναι ιδανικός για καλές βροχές. Δεν είναι συχνό φαινόμενο να κρατά πολύ, μια και συνήθως το σύστημα περνά και ο τύπος καιρού αλλάζει γρήγορα. Οποτε όμως επικράτησε είχαμε πάντα πραγματικά καλή συγκομιδή και, διατί να το κρύψομεν άλλωστε, ζημιές : Το ίδιο που έγινε τώρα στο Παλιόκαστρο έγινε την 6-2-1984 σε παραλιακές περιοχές Χανίων και Ρεθύμνου, την 11-10-1994 στην Αγία Πελαγία κλπ (μιλάμε πάντα για αργό και ομιχλώδη καιρό ΑΒΑ).
Ευτυχώς που το δεύτερο σύστημα μας έδωσε κάτι καλύτερο, γιατί το πρώτο μας πρόδωσε.
Καλή μας συνέχεια. Μην χεχνάμε ότι το τελευταίο 8ήμερο του Φλεβάρη και το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη είναι η πιο ανεμώδης και άγρια περίοδος για μας.
ΓΣ

dretos είπε...

Προφανώς κατάσταση που ευνοεί τα χαμηλά μέρη της Κρήτης που έχουν κάποιο ορεινό όγκο στα δυτικά τους χωρίς όμως κάθετες αναπτύξεις που θα ευνοούσαν και τα ορεινά με χιόνι. Αν και είμαι μακρυά "κατάλαβα" πως λειτούργησαν τα 2 τελευταία συστήματα. Απίστευτη χιονοκατάσταση δίνει το Ευρωπαϊκό για Καθαρή - Ασπρη - Ξέξασπρη Καθαρή Δυετέρα και Τρίτη!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Apostolis είπε...

Καλησπέρα σας. Μία σημείωση μιας που λέμε για ήρεμους ανατολικούς (πολύ ποιητικό ακούγεται!): έχω την εντύπωση ότι το 2004, στο 3ο δεκαήμερο του Γενάρη (λίγες βδομάδες πριν το επικά χιόνια) είχαμε έναν "κοιμισμένο" ανατολικό που ταυτόχρονα ήταν και πολύ κρύος, με χιόνια σχεδόν ως την πόλη. Το θυμάμαι ξεκάθαρα ως γεγονός (ήταν Σάββατο απόγευμα/βράδυ) αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ήταν ανατολικός. Σχεδόν σίγουρος πάντως. Θυμάται κανείς?

Apostolis είπε...

ΥΓ: με το "στην πόλη" εννοώ τα Χανιά.

Cte είπε...

Εγώ δυστυχώς την περίοδο που λες είχα μόλις φύγει από τα Χανιά για το στρατιωτικό μου. Τὠρα που το αναφέρεις, όμως, θυμάμαι ότι όλο το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη στην Τρίπολη (όπου βρισκόμουν) επικρατούσε ένας τρελός χιονόκαιρος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με ανατολικούς κυρίως ανέμους. Μπορεί να φαίνεται "λίγο" άκυρη η νύξη περί Τρίπολης, μιας τόσο ορεινής δηλαδή πόλης σε σχέση με τα Χανιά, αλλά έχω την εντύπωση ότι με τέτοιους ανατολικούς καιρούς και τηρουμένων των αναλογιών η συμπεριφορά του νομού Χανίων (από πλευράς Κρήτης) και της ανατολικής Πελοποννήσου δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερες αποκλίσεις - η γεωργαφική απόσταση άλλωστε δεν είναι και τόσο μεγάλη. Μπορεί βέβαια να είμαι και τελείως λάθος σε αυτό τον παραλληλισμό. Αν κάποιος θυμάται εκείνες τις ημέρες (π.χ. Στυλιανάκης!) ας μας θυμίσει τι γινόταν.

Stylianakis είπε...

Μετά τη "βόμβα" της 23-1-2004 (που εμάς δεν μας έπιασε) ένα δευτερεύον χαμηλό, πάλι από τα νότια της Κρήτης, όντως προκάλεσε ασθενή ΑΒΑ, που όμως δεν ήταν βροχόκαιρος αλλά χιονόκαιρος, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που είχαν κατέβει από τη "βόμβα". Τότε θυμάμαι σπασμένα δένδρα από τα χιόνια στην Εθνική οδό Ηρακλείου-Λασηθίου !
ΓΣ

Apostolis είπε...

Ακριβώς! Είχε ενδιαφέρον. Εγώ τουλάχιστον δε θυμάμαι ξανά τόσο ήσυχο ανατολκό καιρό να καταλήγει σε "χιονιστή". Την άλλη μέρα η χιονόστρωση ξεκινούσε από το Φουρνέ. Το βράδυ είχα ακούσει αναφορές για χιονόπτωση και σε περιοχές όπως η Αγιά και το αεροδρόμιο.

Η βόμβα (λίγο πριν) μας είχε ψιλοπιάσει - θυμάμαι εκείνο το δράδυ το είχα περάσει στο Πολυτεχνείο για μια εργασία που έπρεπε να τελειώσει μέχρι το πρωί και είχε άγριο αέρα με βροχή και περίπου 5C όλη νύχτα. Αλλά φυσικά καμία σχέση με αυτά που έγιναν στο ανατολικό Αιγαίο..

Τι χειμώνας, όλα τα είχε..

Leandros είπε...

κι όμως το 2004 είχε έναν πολύ μέτριο χειμώνα με εξαίρεση την απίστευτη χιονιά της 13/2/2004 καθώς και τις χιονοκαταιγίδες με σφοδρό ΔΒΔ πριν τα Χριστούγεννα του 2003, που στρώνανε μέσα στα Χανιά κατά περιόδους το χιονοχάλαζο.

Apostolis είπε...

Ε, αν βάλεις και αυτό που λέμε πιο πάνω, μιλάμε για χιόνι 3 φορές μέσα ή στα πέριξ της πόλης, 1 φορά κάθε μήνα. Μόνο το 1992-93 ξαναέγινε αυτό νομίζω (στην πρόσφατη ιστορία) και χωρίς κανονικό χιόνι μέσα στην πόλη. Το επίσης αξιομνημόνευτο του χειμώνα εκείνου είναι ότι είχε χιονοκακοκαιρίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μη κλασικά για την περιοχή. Μόνο η κακοκαιρία πριν τα Χριστούγεννα ήταν κλασικός "χιονιστής" της βόρειας Κρήτης..

Αν πάρουμε τώρα άλλες παραμέτρους, όπως τον υετό και τη διάρκεια του ψύχους (αν και όχι ακραίου) τότε το 2002-03 ήταν καλύτερο. Ήταν πιο κοντά σε αυτό που λέμε "βαρύς χειμώνας".

Apostolis είπε...

Διόρθωση: 1992-93 --> 1991-92

Leandros είπε...

συμφωνώ! το 2002-2003 ήταν το βάλσαμο του κάθε καιρόφιλου!
απλά το 2004 το ζεις κάθε 50 χρόνια..

Stylianakis είπε...

Ετσι είναι. Το χιόνι του 2004 το ξανάζησα τον Φλεβάρη 1956 !
Ετσι που πάει ο καιρός και φέρνιε τα πάνω-κάτω κατά που θέλει μόνο αυτός και όχι τα μοντέλα, πιστεύω να το ξαναδώ !
ΓΣ

dretos είπε...

Το χιόνι εκείνο του 2004 ήταν μια πικρή ιστορία για μένα! Περίμενα να χιονίσει χαμηλά αλλά δυστυχώς έμενα ακριβώς στο όριο... επιασα +1,7 βαθμούς με συνεχή βροχή χωρίς ούτε νιφάδα και μόλις 200 μέτρα νότια από μένα και 30 μέτρα διαφορά υψομέτρου χιόνιζε, από τα 100 μέτρα υψόμετρο χιονόστρωση στα πέριξ του Ηρακλείου και από τα 50 σε εσωτερικές περιοχές όπως η Αγιά ή το Φόδελε. Για αυτό, όπως έχουμε συζητήσει με το Γιώργη πιστεύω οτι η πιο μεγάλη χιονιά στην Κρήτη θα συμβεί κάποτε με τέτοιο ανατολικό... αν είχε 1 μόλις βαθμό παρακάτω θα το έστρωνε και στις βάρκες και μάλιστα τεράστια ποσότητα.
Καλά είναι πάντως και τα χιονοχάλαζα και τα χιονοσφαιρίδια μας, είναι φαινόμενο που οι ηπειρωτικές περιοχές το αγνοούν παντελώς!

dretos είπε...

Λέανδρε με 4 χιονοκαταστάσεις και μάλιστα η μία σούπερ δε λες μέτριο χειμώνα τον 2003-04! Είχε πολύ καλές βροχές - πάνω από τους μέσους όρους, απλά είχε προηγηθεί το εξωπραγματικό 2002-03