Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Καλό ήτανε, πάμε γι'άλλα

Μια χαρά μας πήγε η "διαταραχούλα" που πέρασε, που ήρθε την "ύποπτη" ημερομηνία (μέσα και τέλη Γενάρη και λιγότερο τα Φώτα παρατηρούνται συνήθως οι ψυχρές εισβολές τον μήνα αυτό) και ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας : Διήμερες βροχές, άνεμοι, χοντρή θάλασσα, προφανώς χιόνια ... Αυτό που είναι άξιο παρατήρησης ήταν η ένταση των στοιχείων με τόσο αβαθές και εκτεταμένο χαμηλό, αφού η πίεση δεν έπεσε κάτω από 1014 ΗΡ, νομίζω, ενώ στο κέντρο του ΝΑ της Κρήτης δεν έπεσε κάτω από 1009 ΗΡ, ενώ συγκριτικά μας επηρέασε εντονότερα από το σύστημα της 11-12-2010 (988 ΗΡ στην άκρα Α. Μεσόγειο). Αυτό επιβεβαιώνει το πόσο επηρεάζεται το νησί από την κίνηση ενός χαμηλού από Β προς Ν ή και από την απλή δημιουργία του προς τα ΝΑ του νησιού. Σκεφθείτε ποια κατάσταση θα μπορούσε να επικρατήσει αν το ίδιο χαμηλό ήταν 1000 ΗΡ ή λιγότερο (δεν θέλω να σκέφτομαι τα 987 ΗΡ της 29-2-1968). Δεν θέλει τελικά και πολύ να γίνουν καταστροφές.
Πάντως έχω την αίσθηση ότι τις επόμενες εβδομάδες το νησί μας θα επηρεαστεί και από άλλες "συστημένες" και εντονότερες κακοκαιρίες.
Γιώργος Στυλιανάκης

8 σχόλια:

Leandros είπε...

ακριβώς, η κακοκαιρία αυτή ήταν πάρα πολύ ισχυρή για τα μιλιμπάρ της :)
με 1014 στα Χανιά και γινόταν ψιλοπανικός, ενώ και η Κύπρος είχε πολύ καλά φαινόμενα χωρίς ιδιαίτερη βάθυνση.
Δευτέρα βράδυ και ακόμα έχουμε φαινόμενα, ενώ ο αέρας έπεσε αισθητά.

Leandros είπε...

μην ξεχνάμε κ. Γιώργο την κορυφαία ψυχρή εισβολή των Φώτων το 2002

Stylianakis είπε...

Ναι, θυμάμαι επίσης και την δριμεία κακοκαιρία της 6-1-1978.
ΓΣ

dretos είπε...

Βρε παιδιά μια φωτο από Λευκά ή Ψηλορείτη δεν έχετε; Θέλω να δω!

Ανώνυμος είπε...

Περίμενε να φύγουν τα σύννεφα πρώτα.

Cte είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cte είπε...

Η συννεφιά όντως εμπόδιζε σήμερα τη θέα προς τα βουνά. Σε μια στιγμή όμως κατά τις 11-12 είχαν αποτραβηχτεί λίγο τα σύννεφα και, εξ όσων μπόρεσα να καταλάβω, η χιονόστρωση στα Λευκά Όρη δυστυχώς ήταν σε μεγαλύτερα του αναμενομένου υψόμετρα (γύρω στα 1400-1500 μέτρα τουλάχιστον). Αυτό εξάλλου μπορεί να φανεί με προσεκτική παρατήρηση και στην παρακάτω σημερινή φώτο της ΝΑSA: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/index.php?subset=AERONET_FORTH_CRETE.2011018.terra.250m. Διακρίνεται κυρίως η νότια μεριά των Λευκών Ορέων και της Ίδης και φαίνεται π.χ. ότι το Κουδούνι μόλις είναι χιονισμένο (άρα χιονόστρωση γύρω στα 1400-1500 μ.) ενώ στα Λευκά Όρη φαίνεται το χιόνι να ξεκινάει λίγο πιο πάνω από την αρχή του φαραγγιού της Σαμαριάς (άρα χιονόστρωση γύρω στα 1400 μ. και ο Ομαλός φυσικά είναι εντελώς "στεγνός"). Όλα αυτά βέβαια τα εκτιμώ "στο περίπου" και μόνο με βάση αυτά τα πολύ πρόχειρα δεδομένα, αλλά η πραγματικότητα δεν θα απέχει πολύ τελικά.

Leandros είπε...

αύριο φωτο.

Υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία για σοβαρές κακοκαιρίες τις επόμενες μέρες!