Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μήπως ...

... έχομε την έκπληξη για Κυριακή βράδυ - Δευτέρα ; Καθημερινά οι προγνώσεις για την Κρήτη αυξάνουν τον υετό και την βαροβαθμίδα/άνεμο και περιέργως όχι μόνο για την Ανατολική Κρήτη.
ΓΣ

13 σχόλια:

Leandros είπε...

πράγματι! μεγάλη στροφή των μοντέλων, τελευταία στιγμή. θυελλώδη βοριά στο λιμάνι των Χανίων διακρίνω, αρκετά ούριο για να φέρει το δικηγόρο μας προς τα εδώ

CWF είπε...

επιτέλους κ μια ευχάριστη έκπληξη από τα μοντέλα.. πιστεύω ότι πιο εύκολα θα δούμε νερό με τέτοιες εκπλήξεις παρά με χαμηλά που υποτίθεται βλέπουν τα μοντέλα μέρες πριν..το ECMWF δίνει στο Ηράκλειο 40μμ Κυριακή-Δευτέρα..

Stylianakis είπε...

Αυτή η κακοκαιρία, που φαίνεται να πιάνει κυρίως το νησί μας, διαφάνηκε από τις 9 του μήνα στο πολύ καλό http://www.windfinder.com/forecasts/isobars_clouds_rain_mediterranean_east_animation.htm, που δεν ξέρω ποιο μοντέλο ακολουθεί, όταν σχεδόν όλοι έδιναν αβαθές χαμηλό κάπου στην Κύπρο. Τελικά το πήγαινε όλο και πιο δυτικά και στο τέλος η κακοκαιρία φαίνεται να κάθεται περισσότερο στη Δυτική παρά στην Ανατολική Κρήτη. Απότι βλέπω θα τα πούμε Λέανδρε.
ΓΣ

Cte είπε...

Από πού φαίνεται να κάθεται στη Δυτική Κρήτη η κακοκαιρία; Η πορεία που θα ακολουθήσει το χαμηλό και η θέση που θα πάρει στέλνουν όλα τα νερά "καρφί" σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία και δευτερευόντως στο Ηράκλειο. Τα δυτικά μένουν στην απ' έξω για τα καλά...(πάλι). Εγώ τουλάχιστον αυτό βλέπω στο σημερινό τρέξιμο του WRF και του GFS.

Stylianakis είπε...

Το κέντρο φαίνεται να τοποθετείται στην άκρα Ανατολική - ΝΑ Κρήτη αλλά η σύγκλιση φαίνεται να πηγαίνει κυρίως στη Δυτική Κρήτη, ιδίως ως προς τη βαροβαθμίδα.
ΓΣ

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Από του Αι Γιαννιού, συνέχισα να μαζεύω πάλι τις ελιές, που είχα σταματήσει λόγω εορτών. Φούντα – φούντα. Κλαδί-κλαδί. Δέντρο-δέντρο. Για να φτάσω στο τέλος. Σήμερα υπολόγιζα ότι θα τέλειωνα. Έφυγα σκοτεινά και μου έμειναν 3 δέντρα! Αν δεν με αφήσει αύριο ο … καλόκαιρος, να απομαζώξω, την έχει βάψει. Θα σταματήσω να είμαι φίλος του. Και μέχρι να σταματήσει η βροχή, θα γίνω φίλος του ύπνου. Έτσι για να ΄φχαριστηθώ, τουλάχιστον τη … καντεμιά μου!

CWF είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Γιώργη τα Χανιά τουλάχιστον στα χαρτιά φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο.. Φυσικά δεν είναι τίποτα δύσκολο οι συγκλίσεις να κάτσουν λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα με τα γνωστά αποτελέσματα... Δυστυχώς φέτος δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για την εξέλιξη έστω και λίγες ώρες πριν...Το καλό είναι ότι γενικά θα βραχούν τα βόρεια παραλία ικανοποιητικά.. Παναγιώτη μια χαρά νερό σας δίνει κ το WRF αλλά κ το GFS. Νίκο χθες το πρωί ήμουν λιμάνι κ ενώ κάθε φορά παρακαλάω να βρέξει,μια φορά ζήτησα να κάνει υπομονή και αυτός με έκανε μούσκεμα...

CWF είπε...

Πήρε χαμπάρι κ η ΕΜΥ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ




WOGR91 LGAT 151200
"ΑΜΕΣΟ"
ΑΠΟ : ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 15- 01- 2011 / 1400 B
Α.Α. 01 / 2011
ΠΡΟΣ : ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ




ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ (15-01-2011) ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
(16-01-2011) ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:


Α) ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16-01-2011) ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ 9 ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΤΑ 10 ΜΠΌΦΟΡ.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (17-01-2011) ΟΙ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ (9 ΜΠΟΦΟΡ) ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ.

Β) ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
(16-01-2011) ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟ,Υ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.

Γ) ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΩΡΑ.

Leandros είπε...

άντε να δούμε!

Stylianakis είπε...

Πάντως είναι πολύ σπάνια περίπτωση να κινείται το χαμηλό στο Αιγαίο από Β προς Ν : Σήμερα στη Βουλγαρία, μεθαύριο στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης ! Και η τροχιά αυτή επηρεάζει πολύ έντονα τον καιρό σε μας, έστω και αν ο υετός στα βόρεια παράλια συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός με αυτή τη διάταξη.
ΓΣ

Leandros είπε...

ναι πράγματι ειδικά τα τελευταία 6-7 χρόνια σπανίζει αυτού του τύπου η κακοκαιρία.
Παλαιότερα όμως θυμάμαι αρκετές φορές τραφ να έρχονται από τα βόρεια (συνήθως Εύξεινο Πόντο) καρφί για Κρήτη, με πολύ καλή προγνωσιμότητα μάλιστα.

Cte είπε...

Γιώργο το WRF δείχνει ξεκάθαρα ότι αύριο το βράδυ το κέντρο του χαμηλού δεν θα βρίσκεται στην άκρα ανατολική Κρήτη, αλλά ακόμα πιο ανατολικά, δηλαδή στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και στα νότια της Ρόδου. Άρα η ζώνη σύγκλισης πάει λογικά από Ηράκλειο και ανατολικότερα. Αν, βέβαια, η πορεία του είναι πιο δυτική, τότε όντως θα υπάρχει σύγκλιση στο Νομό Χανίων και ειδικά στον Αποκόρωνα με ΒΑ ανέμους. Αυτό όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι τόσο πιθανό.

Leandros είπε...

τελικά βράχηκε όλη η Κρήτη ικανοποιητικά με περισσότερη έμφαση στα Λευκά Ορη. Επίσης οι Β/Α άνεμοι αργήσανε και οι μέγιστες εντάσεις παρατηρούνται ξημερώματα Δευτέρας.