Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

φωτο από Λευκά Ορη 19 Γενάρη



13 σχόλια:

Cte είπε...

Μερική χιονόστρωση από τα 1400 μ. μέχρι τα 1700-1750 μ. Από κει και πάνω συμπαγής. Για Γενάρη "τζίφος"....

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ψηλά για Γενάρη,νομίζω
στις θερμοκρασίες δεν τα πήγε άσχημα, αλλά απο υετό...
Για να δούμε τι μας επιφυλάσει στο τέλος.

Παναγιώτης Ρ.

Leandros είπε...

κι εγώ πιστεύω ότι είναι λίγο το χιόνι στα χαμηλά υψόμετρα. Βέβαια στα πολύ ψηλά πιθανόν να είναι αρκετό.

Stylianakis είπε...

Το θέμα είναι τι κατάσταση επικρατούσε πριν τις 17 του μήνα. Αν τότε το χιόνι ήταν λιγότερο ή πολύ λιγότερο, τότε πάλι καλά να λέμε. Στην υπόλοιπη χώρα ούτε κάν αυτό έπεσε.
ΓΣ

Cte είπε...

Δείτε αυτές τις δύο φώτο και δυστυχώς θα διαπιστώσετε πόσο απογοητευτικά λίγο ήταν μέχρι και προχτές το χιόνι ακόμα και στις πολύ ψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων. Είναι τραβηγμένες τώρα το Γενάρη και οι δύο.

http://www.west-crete.com/dailypics/crete-2011/1-17-11.php

http://www.west-crete.com/dailypics/crete-2011/1-16-11.php

Μακάρι τουλάχιστον να "μπήκε" πολύ πράμα στα ψηλά τις τελευταίες μέρες...

dretos είπε...

Πάντως το φρέσκο χιόνι ήταν μια τονωτική ένεση για τα 1700+. Κρατάει παγωμένα και τα παλιότερα και έτσι θα αντέξουν περισσότερο οι όποιες χιονούρες. Από πέρυσι πολύ καλύτερα σε πάχος χιονιού αν και μέτρια ως κακή κατάσταση σε χιονοκάλυψη επιφανειών για τέλη Γενάρη...

Cte είπε...

Πέρυσι 27 Ιανουαρίου 2010 τα Λευκά Όρη:

http://2.bp.blogspot.com/_ib8dzddb2O4/S2BikPAbj0I/AAAAAAAAAFI/zzMCoLOU8j4/s1600-h/DSC05491.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_ib8dzddb2O4/S2BjW9Xq_MI/AAAAAAAAAFY/vKh_tmfIytk/s1600-h/DSC05495.JPG

Χιονοκάλυψη κάτω από τα 900-1000 μέτρα. Καμία σχέση με τώρα.
Το 2009 (Πρωτοχρονιά) τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα για Γενάρη, κυρίως από άποψη πάχους του χιονιού. Κανονική κουβέρτα:

http://4.bp.blogspot.com/_ib8dzddb2O4/S03fhhtSQ2I/AAAAAAAAAFA/SSdWcrgOUmg/s1600-h/DSC02922.JPG

Το συμπέρασμα απλό και αβίαστο: κάθε πέρσι και καλύτερα..

Leandros είπε...

εδώ παιδιά μιλάμε ότι δεν δουλεύει κανένα χιονοδρομικό κέντρο στην χώρα και τα βουνά από τη κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα είναι άχιονα μέχρι τις κορυφές.
Ηταν τονωτική η προηγούμενη κακοκαιρία στα ψηλά, διότι όπως λέει κι ο Δρέτακης, συσσωρεύεται παγωμένο χιόνι, ειδικά σε χαραμάδες και κοιλάδες που κρατάει μέχρι τον Ιούνη.
Ισχύει βέβαια και το κάθε πέρσι και καλύτερα..

dretos είπε...

Παναγιώτη είναι λίγο άστοχη η σύγκριση που κάνεις με πέρυσι γιατί είχε πέσει μια πολύ καλή κακοκαιρία και μάζεψε χαμηλά χιόνι (η μία και μόνη φορά που χιόνισε κάτω από τα 1000 μέτρα). Όμως συνολικά ο χειμώνας ήταν πολύ χειρότερος από φέτος και πιστεύω πάνω από τα 1700 έχει καλύτερο χιόνι από πέρυσι. Άλλωστε πέρυσι δεν έκανε αυτό που έκανε φέτος το Δεκέμβρη - μια ιστορική χιονοκατάσταση. Δεν ισχύει λοιπόν γραμμικά το κάθε πέρυσι και καλύτερα, και νομίζω ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας.

Cte είπε...

Ειδικά για πέρυσι έχεις δίκιο, Μιχάλη. Αυτή ήταν όντως η μοναδική φορά που χιόνισε κάτω των 1000 μ. Γενικά όμως η κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε σχέση με όλους τους πριν από το 2009-2010 χειμώνες ως προς ορισμένα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά: το πληθος των χιονοπτώσεων, το πάχος του χιονιού, τη χρονική διάρκεια των φαινομένων, τη διάρκεια συντήρησης του χιονιού, το μεσοδιάστημα μεταξύ των χιονοπτώσεων. Ως προς τος πλήθος των χιονοπτώσεων είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, αλλά μόνο ως προς αυτή την παράμετρο και μόνο σε σχέση με πέρυσι. Για το πάχος του χιονιού διατηρώ μια κάποια επιφύλαξη όχι μόνο γιατί η (όντως εντυπωσιακή) χιονιά του Δεκέμβρη έλιωσε πολύ γρήγορα, αλλά και γιατί πέρασε πολύτιμος χρόνος μέχρι να έρθει το επόμενο χιόνι. Επίσης η διάρκεια των φαινομένων είναι πλέον τρομερά σύντομη, "εξπρές". Παλιότερα μπορεί στις αλπικές ζώνες να χιόνιζε για 7 ή και για 10 ακόμα συνεχόμενες μέρες. Τώρα σε δύο μέρες το χαμηλό "την έχει κάνει" με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερη η συγκέντρωση χιονιού. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι είτε έχουν τα βουνά 50 πόντους χιόνι είτε έχουν 2 μέτρα, προς το παρόν έχουν εκ του μακρόθεν την ίδια λευκή συμπαγή εικόνα. Το πραγματικό ύψος του χιονιού θα φανεί από το κατά πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι γκρίζοι βράχοι των βουνών (χωρίς βέβαια πολλούς νοτιάδες και θερμές εισβολές που επιταχύνουν τρομερά την τήξη). Συνήθως αυτές οι "τρύπες" στο χιόνι των ψηλών κορυφών παλιά άρχισαν να φαίνονται τον Απρίλη. Πέρυσι ξεκίνησαν από τον Φλεβάρη. Με λίγα λόγια, αν δεν ρίξει ένα γερό χιόνι, κάτω των 1000 μ. μέσα στο Γενάρη ή τον Φλεβάρη με διάρκεια φαινομένων τουλάχιστον 3 ημέρες, δεν νομίζω να φτάσουμε στα παλιά, καλά και "φυσιολογικά" στάνταρ. Ίδωμεν...

Stylianakis είπε...

Παναγιώτη, ο χειμώνας 2007/8 είχε μόνο δύο κακοκαιρίες (μία στις 31 του Γενάρη και η χιονιά του Φλεβάρη) που επίσης ήταν εξπρές. Ο χειμώνας 2008/9 είχε ουσιαστικά μια μόνο κακοκαιρία στις 15 Δεκέμβρη, αν θυμάμαι καλά και μετά τίποτα. Ο χειμώνας 2009/10 χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πιο ψηλές από φέτος, παρά τους νοτιάδες, με μια και μόνη ελαφριά κακοκαιρία. Ο φετεινός είχε όσα είχε μέχρι τώρα και προφανώς έρχονται αυτά που όλοι βλέπομε. Παρόλο που δεν είμαστε όπως στα χρόνια 2002 έως 2006 (που δεν απέχουν καθόλου από σήμερα, από κλιματική άποψη), νομίζω ότι είμαστε στην ίδια ή καλύτερη μοίρα από την υπόλοιπη χώρα, για να μην πω και γύρω από αυτήν. Επαναλαμβάνω ότι ο ψυχρότατος χειμώνας 2002/3 άρχισε στις 26 του Γενάρη ...
ΓΣ

Cte είπε...

Σαν μέτρο σύγκρισης, Γιώργο, δεν πρέπει να παίρνουμε μόνο την τελευταία δεκαετία, αλλά και προηγούμενες, ώστε να καταλάβουμε ακόμα πιο σφαιρικά την μέχρι σήμερα πορεία του κλίματος. Συνολικά, λοιπόν, όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται να υπάρχει, παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις, μια σταθερή τάση για μείωση των φαινομένων κυρίως ως προς τη συχνότητά τους και δευτερευόντως ως προς την ποιότητά τους. Εγώ τουλάχιστον αυτό διακρίνω σε σχέση με τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αν δούμε σε βάθος τριαντακονταετίας το κλίμα της Κρήτης. Ίσως να κάνω και λάθος.

Stylianakis είπε...

Είναι κοινή η διαπίστωση αυτή, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχουν κύκλοι. Οι βροχές τα έτη 2002 και 2003 στην Κρήτη ήταν οι περισσότερες από τα έτη 1928 και 1929. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν καλές και κακές χρονιές, με τα χειρότερα χρόνια από τη δεκαετία του '30 τα τελευταία 3-4. Αλλά φέτος μέχρι τώρα πάμε σχετικά καλά από τον Δεκέμβρη και μετά, πλησιάζομε τις μέσες τιμές της σεζόν σε βροχές. Μη βλέπεις μόνιμα το άδειο μέρος του ποτηριού.
ΓΣ