Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αύγουστος2010: ήταν ο θερμότερος ;

Κοινή ομολογία αποτελεί οτι ο μήνας που τελειώνει (επιτέλους!) σήμερα ήταν θερμός, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φαίνεται μάλιστα (αν και δεν έσπασαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών,) οτι ήταν από τους θερμότερους, αν όχι ο θερμότερος, λόγω της αίσθησης που άφησε.
Η υψηλή αισθητή θερμοκρασία οφειλόταν κυρίως στην επιμονή των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (όχι ακραίων) με πολύ υψηλές υγρασίες και ιδιαίτερα στην απουσία του ευεργετικού μελτεμιού.

Πριν βγουν τα επίσημα στατιστικά του μήνα ας ρίξουμε μια ματιά στο Σταθμό Κνωσού του ΕΑΑ που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια δείχνει ξεκάθαρα οτι ο Αυγουστος 2010 ήταν ο θερμότερος της πενταετίας.

Αν και ο Αυγουστος 2009 θεωρήθηκε ένας φυσιολογικός μήνας (κλιματικά για το Ηράκλειο) είναι σαφές ότι όλοι οι υπόλοιποι 4 είναι θερμότεροι. Και αν το 2006 μας είχε φανεί πολύ θερμό διαπιστώνουμε οτι τον Αύγουστο του 2010 ήταν σαθώς υψηλότερες οι θερμοκρασίες (μέση τιμή μήνα, απόλυτα μέγιστη και ελάχιστη):
Εντυπωσιακό το πλήθος τροπικών ημερών (max άνω των 32c) που έφθασε τις 11 ημέρες αλλά και το πλήθος των ημέρων με μέγιστη άνω των 30, βαθμών. Μόνο 2 ημέρες με ισχυρά μελτέμια άφησαν τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς:
Περισσότερα όταν θα έχουμε τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ για να διαπιστωθεί πόσο τελικά θερμός ήταν ΚΑΙ αυτός ο μήνας...

Tο πόσο υγρός ήταν αυτός ο Αύγουστος το έδειξαν οι συχνές ομίχλες στο εσωτερικό του νομού Ηρακλείου, ειδικά στην περιοχή της Πεδιάδας Καστέλι-Αρκαλοχώρι-Θραψανό, εδώ η ομίχλη ακτινοβολίας το πρωινό της 30ης Αυγούστου (Φωτο: Μανώλης Μανωλικάκης):

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Σκονοδιάβολος στα Χανιά

Εντοπίστηκε από τον Κοσμά Κιμιωνή εν πτήση στην περιοχή Παζινού Ακρωτηρίου Χανίων.



























Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Φωτογραφίες φάρου Χανίων

Μερικές όμορφες φωτογραφίες από την έκθεση φωτογραφίες που γίνεται αυτές τις μέρες στα Χανιά, με θέμα τον φάρο των Χανίων. Επέλεξα τις χειμωνιάτικες. Ευχαριστούμε τον Κοσμά Κιμιωνή που μας τις μετέφερε.













































































Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Μέγιστες Αυγούστου 2010

Θερμοκρασίες (oC) πάνω από τα όρια καύσωνα Αύγουστος 2010:

Πετροκεφάλι Μοιρών 39,5 16/8 - 38,9 25/8 - 38,4 19/8 - 38,3 17/8 - 38,2 18/8 - 38,1 15/8 - 37 26/8

Τυμπάκι (ΕΜΥ) 38,4 19/8 - 37.6 20/8

Γαύδος (ΕΜΥ) 37,8 16/8 - 37,3 17/8, - 36,8 19/8

Παλιόχωρα 37,7 16/8 - 37 17/8 - 36,6 15/8

Χανιά-Πολυτεχνείο 37,6 14/8 37,5 17/8

Χανιά αεροδρόμιο 37,4 17/8

Αγιος Νικόλαος 37,6 17/8

Ποταμοί-Φράγμα Ρεθύμνου 37,1 17/8,

Ιεράπετρα (ΕΜΥ) 37 18/8 & 19/8 - 36,6 20/8

Ελος 36,9 17/8

Βρύσες 36,7 17/8

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Και άλλα παράδοξα ή μή: Αυγουστος 2010

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουν ήδη ειπωθεί πολλά για το αλλοπρόσαλλο διάστημα των αρχών Αυγούστου, που δείχνει να επιμένει ως τις 20-21 του μήνα. Οι φωτογραφίες δείχνουν μερικά ακόμη συμβάντα. Η πρώτη παραπάνω δείχνει σημαντική θερμική αστάθεια προς τα ΝΑ του Ηρακλείου το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου. Ήταν μια μέρα με τρομερή υγρασία το πρωί, ασθενείς ανέμους και έτσι η ανάπτυξη θερμικών αναπτύξεων στα βουνά κυρίως δείχνει φυσιολογική. Η επόμενη ημέρα όμως ξεκίνησε κάπως έτσι στα δυτικά του Ηρακλείου:

Η μέρα αυτή (7/8) χαρακρηρίστηκε από σημαντικές νεφώσεις σε όλη τη βόρεια ακτή και μάλιστα δεν αποκλείεται κατά τόπους στο νομό Λασιθίου όπου ταξίδευσα να υπήρξε και κάποιος υετός τις πρωινές ώρες (ενδείξεις από τη μυρωδιά που έβγαινε στη φύση!) ειδικά στην περιοχή Μουλιανών Σητείας. Στην περιοχή αυτή η θερμοκρασία στις 1μμ ήταν μόλις 26 βαθμοί!

Στις 9 και 10 Αυγούστου οι δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι επικράτησαν στις λίγες περιοχές που τους επιτρέπει το Κρητικό ανάγλυφο., ίσως έτυχε να βρεθώ στην περιοχή με τη μέγιστη έντασή τους - στον κόλπο Κουρεμένου της Σητείας:
Ξημέρωμα της 10ης Αυγούστου στη χερσόνησο Σίδερος:
Και στο Βάι:
Η 10η Αυγούστου είχε και ένα προσωπικό στοίχημα! Μπορεί κανείς να πει μελτέμι τον άνεμο που λυσσομανούσε στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης; Τα μελτέμια που ξέρουμε ως τυπικά (βλέπε σχετική ανάρτηση!) σαρώνουν πολύ περισσότερο τις νότιες ακτές και η παραλία Ξερόκαμπου στο ΝΑ άκρο της Κρήτης είναι πασίγνωστη για τις εντάσεις του μελτεμιού εκεί! Και όμως επιλέγοντας ακριβώς τον Ξερόκαμπο για το οικογενειακό μπάνιο εκείνη τη μέρα κάναμε διάνα! Αντί για Δ-ΒΔ (που φυσούσε με αυτή τη φορά ως λίγα χιλιόμετρα βορειότερα!) βρήκαμε θαλάσσια αύρα από τα νοτιοανατολικά! Προφανώς ο άνεμος ήταν δυτικός νοτιότερα στο Λιβυκό πέλαγος και στο μεσοδιάστημα συγκρουόμενος με τον ΒΔ του Κρητικού δημιουργούσαν αυτό το ΝΑ ρεύμα στον Ξερόκαμπο:
Ήταν για μένα παράδοξο να είμαι Αύγουστο στον Ξερόκαμπο και να μη φυσάει μελτέμι!

Σκονοστρόβιλος στο Ρουσόλακκο Σητείας

Το συμβάν έλαβε χώρα το μεσημέρι της 8/8/2010 στο Ρουσόλακκο Παλαικάστρου Σητείας. Μια μέρα με σχεδόν άπνοια στην περιοχή (ελαφρά θαλάσσια αύρα, αργότερα το απόγευμα άρχισε να φυσάει δυτικός - βορειοδυτικός άνεμος) και πολύ ζέστη. Δεν ήταν σημαντικής έκτασης βέβαια και ήταν πολύ μικρής διάρκειας. Στις επόμενες δύο φωτογραφίες φαίνεται από κοντύτερα ο στροβιλισμός και δύο επεξεργασμένες φωτογραφίες για να φανεί καθαρότερα η σκόνη που σηκώθηκε στην κατακόρυφο:



Φυσικά οι σκονοστρόβιλοι (Dust-devils) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο το καλοκαίρι στην Κρήτη αλλά δύσκολα καταγράφονται στο φωτογραφικό φακό...
Φαίνεται να είναι περισσότερο συχνοί ημέρες με πολύ ζέστη και άπνοια και κυρίως στις ακραίες νότιες, και ακραίες ανατολικές περιοχές της Κρήτης, καθώς και σε εσωτερικές ξηρές περιοχές.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Σπάνιες αυγουστιάτικες φωτογραφίες

Μας τις απέστειλε ο αναγνώστης μας Μανώλης Μανωλικάκης και είναι από την περιοχή Πεζών Ηρακλείου, διακρίνονται οι Αγίες Παρασκιές.
Ομίχλη λοιπόν στα μέσα Αυγούστου!






Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου 2010...

Περιορισμένη ορατότητα, υετός από υγρασία που έφτασε το 80-95% τοπικά και το "Σωτήριον" πρωινό της 6ης Αυγούστου... Συνθήκες που παραπέμπουν αλλού... όχι στο συνήθη Μελτεμάτο Αύγουστο, όχι στο κλίμα το Μεσογειακό το καλοκαίρι...

Μερικές ακόμη εικόνες, οι λιβελούλες μάλλον ευνοούνται... πολλά κουνούπια βλέπετε..:
Κάπου στο εσωτερικό το νομού Ηρακλείου λίγα πρόβατα προσπαθούν να μοιραστούν τη λίγη σκιά των βράχων στο λοφίσκο πάνω από τον οποίο 2 γερακίνες γυροπετούν. Και είναι ακόμη πρωί της 5ης Αυγούστου 2010:
Στις 4/8 το απόγευμα μερικά συννεφάκια από τα νότια έκαναν την εμφάνιση τους. Ac μάλιστα, ίσως κάπου στο Λιβυκό έριξαν και υετό... Προς Λασίθι (φωτος από Γούβες) ήταν περισσότερο πυκνά:

Αντε ας προετοιμαστούμε για τις επερχόμενες μεγάλες ζέστες...

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Με πρωινές ομίχλες μπήκε ο Αύγουστος!

Και χθες 1/8 και σήμερα 2/8 στα χαμηλα υψίπεδα της Πεδιάδας Ηρακλείου είχαμε πρωινές ομίχλες ακτινοβολίας, φαινόμενο πραγματικά πολύ σπάνιο, ως ακραίο για αυτό το μήνα! Απνοια και πολύ αυξημένη σχετική υγρασία είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο αυτό το μήνα. Η πάνω φωτογραφία δείχνει το χαμηλό πέπλο νεφών νοτιοανατολικά του Ηρακλέιου κάτω από τα Λασιθιώτικα βουνά στις 2/8/2010. Η παρακάτω φωτογραφία με το θολό και χλωμό ξημέρωμα της Δευτέρας με την υγρασία να τσακίζει κοκκαλάκια στο Ηράκλειο:
Και όμως είχαν προηγηθεί 5 ημέρες, οι τελευταίες του Ιούλη με απίστευτη διαύγεια, εδώ μια εικόνα της υπαίθρου κοντά στο ΠΑΓΝΗ με φόντο τον Ψηλορειτη:
Και η διαύγεια και η ομίχλη είναι 2 φαινόμενα που παραπέμπουν σε προχωρημένο φθινόπωρο...
Αλλά έπονται οι μεγάλες ζέστες...