Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κάποτε χιόνιζε στα τέλη Νοέμβρη...

Δεν έχω να πω πολλά. 2004 Νοέμβρης. Πάνω ο Ψηλορείτης... κάτω τα Λευκά όρη...
Ψηλορείτης γενική όψη:
Χαμηλά το χιόνι στο Κουδούνι στα 900 μέτρα...
Μια μέρα μετά τα Λασιθιώτικα:
όποιος θέλει να κάνει συγκρίσεις ας κάνει... Προσωπικά σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν θυμάμαι κανένα μα κανένα Νοέμβρη πριν από αυτό να μην έχει ρίξει ούτε νιφάδα χιονιού ακόμα και στις κορυφές των βουνών της Κρήτης... το 2010 το κατάφερε και αυτό! Χιόνι είχε πέσει στα τέλη Οκτώβρη που βέβαια δεν άντεξε πολύ...
Και φαίνεται πολύ μικρή η πιθανότητα για να πασπαλίσει το ΣΚ, όπως φαίνεται θα πάμε ως 15 Δεκέμβρη χωρίς καθόλου χιόνι στα βουνά μας, πολύ αρνητικό γεγονός για την οικονομία του υπόγειου νερού της Κρήτης...

3 σχόλια:

Cte είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Μιχάλη. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει Νοέμβριος που να μην έχει πέσει ούτε καν μια νιφάδα στα βουνά της Κρήτης!Ακόμα και στους πιο θερμούς Νοεμβρίους του παρελθόντος έριχνε έστω μια πασπάλα στην αλπική ζώνη! Προσωπικά θυμάμαι Νοεμβρίους εδώ στα Χανιά μέσα στη δεκαετία του 1990 που πραγματικά "έβγαζαν μάτια"! Νερά, χιόνια, κρύο που κρατούσαν τρεις και τέσσερις και πέντε ημέρες χωρίς διακοπή. Το φετινό φαινόμενο είναι ακραίο, τραγικό, απίστευτο και πάνω απ΄ όλα επικίνδυνο. Τα νερά έχουν ήδη μειωθεί και όπως πάει το πράγμα οδεύουμε προς ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Ακόμα κι αν κάνει δυο γερούς χιονιάδες κάτω των 1000 μ, δεν πρόκειται να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος. Η κατάσταση είναι επιεικώς απελπιστική...Απορώ πραγματικά τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι!

Leandros είπε...

η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει μόνο για τα αποθέματα νερού, αλλά και για την υγεία του πληθυσμού.
Κάθε μέρα συναντώ απλούς ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, αυχενικά και γενικότερα υπάρχει μια μουρμούρα για το πότε επιτέλους θα χειμωνιάσει!
Φοβάμαι επίσης ότι η πολυπροσδοκόμενη αλλαγή που περιμένει ο Δρετάκης μέσα Δεκέμβρη, θα είναι πρόσκαιρη και το κυρίαρχο μοτίβο θα είναι το σημερινό.

Ανώνυμος είπε...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel