Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ένα τριήμερο από τα παλιά!


Η σημερινή πρωινή εικόνα με το βοριά, το απαγορευτικό απόπλου και τα κύματα... να τρομάζουν και τους γλάρους (που λέει ο λόγος...) στο λιμάνι του Ηρακλείου:
... μας είχε λείψει!
περισσότερο μας έχει λείψει αυτή η εναλλαγή του καιρού του τριημέρου. Από το νοτιά με τις λασποσταγόνες της Τετάρτης περάσαμε στις καταιγίδες ΝΔ ρεύματος την επόμενη νύχτα. Στο κλασικό άνοιγμα με τη θαυμαστή διαύγεια της Πέμπτης που κατέληξε στην εκπληκτική αστάθεια του βραδινού, για να καταλήξει στους όμβρους του κλασικού βοριά.
Ακριβώς όπως μια τυπική εξέλιξη ενός βαρομετρικού χαμηλού που τα είχε όλα!
Αυτό το τυπικό που τείνει να γίνει παράδοξα σπάνιο στις μέρες μας...
Εικόνα της αστάθειας χθες το απόγευμα από το Κορακοβούνι που έδινε υπέροχα σχήματα και χρώματα:
Μια αστάθεια που έκρυβε "αναμενόμενες εκπλήξεις":
Ναι αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά:
και από κοντύτερα και νάτος ο υδροστρόβιλος!:
Πρωινή εικόνα της 29ης Οκτώβρη στο Γιόφυρο ποταμό, πολύ λάσπη κατέβηκε ενώ φαίνονται οι όμβροι στα δυτικά ημιορεινά:
Το φρύδι του νότου στο δειλινό της Τετάρτης 27/10:
Η υφή ενός τυπικού χιονόκαιρου σήμερα αποτυπώνεται στον ουρανό του Κρητικού πελάγους το μεσημέρι σήμερα:
όταν ανοίξει αύριο θα δούμε τον Ψηλορείτη με χιόνι! Το υπογράφω!
Και βέβαια την ίδια στιγμή η νότια Κρήτη απολαμβάνει ήλιο με το βόρειο ρεύμα και μάλιστα η κάμερα στο Πετροκεφάλι αποτυπώνει ένα τμήμα ουράνιου τόξου με τα σταγονίδια που σέρνει ο βοριάς στα νοτικά του Ψηλορείτη!!:
Κυριακή 31 Οκτώβρη, ο Ψηλορείτης άνοιξε και μας έδειξε τη χιονοκάλυψη από τα 2300 μέτρα περίπου:
Προσθέτουμε την εικόνα του Κώστα Γιαπιτζάκη από το Θέρισσο Ηρακλείου (29/10):

Καθώς μία από το λιμάνι των Χανίων την 28η Οκτωβρίου:

8 σχόλια:

Chrisanthos είπε...

αύριο δηλαδή να αναμένουμε φωτογραφίες απο χιονισμενα λευκα όρη και ψηλορείτη!!!( κατι αναλογο με τον περσινό χιονιά στις αρχές νοεμβρίου)

Cte είπε...

Σήμερα που υποχώρησαν τα σύννεφα και φάνηκαν οι βόρειες κορυφές των Λευκών Ορέων δεν είδα καθόλου χιόνι, ούτε καν πασπάλα, ακόμα κι όταν κοίταξα με τα κιάλια. Δηλαδή μέχρι και τα 2150 μ. φαίνεται ότι δεν το στρωσε καθόλου. Στις πιο ψηλές κορυφές (που δεν φαίνονται από τα Χανιά) ίσως να έπεσε καμιά πασπάλα, αλλά και αυτή θα ήταν εντελώς ασθενική. Το μπάσιμο της κρύας μάζας ήταν γερό, αλλά όπως φαίνεται όχι και αρκετό για την πρώτη χιονόστρωση. Όταν πάντως αποκαλυφθεί και η κορυφή του Ψηλορείτη των 2456 μ. θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι έγινε τελικά στα "ρετιρέ" του νησιού...

Leandros είπε...

πολύ λίγος ο υετός στα υψόμετρα που έχει θερμοκρασίες για χιονόστρωση

Cte είπε...

Ακριβώς, Λέανδρε

dretos είπε...

Αυριο θα ανεβάσω τις φωτογραφίες από το χιονισμένο Ψηλορείτη, πάνω από τα 2300μ. Απλά στα Χανιά δεν μπορείτε να δείτε κορυφές πάνω από τα 2200.

Cte είπε...

Όντως, η κορυφή του Ψηλορείτη είναι ελαφρώς χιονισμένη. Διακρίνεται ελάχιστα στη σημερινή δορυφορική της NASA: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/index.php?subset=AERONET_FORTH_CRETE.2010304.aqua.250m

Stylianakis είπε...

Πάντως στα βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας όπου είμαι τώρα (Πάικο, Καιμάκ κλπ), έχει ρίξει ελάχιστο χιόνι ή πασπάλα στις πιο ψηλές κορυφές και μάλιστα όχι σε όλα τα βουνά. Οπότε αν έχει χιόνι στις δικές μας κορυφές, είμαστε μια χαρά.
Γιώργος Στυλιανάκης

dretos είπε...

Μάλλον ο Ψηλορείτης είχε περισσότερο υετό την Παρασκευή με τις χιονοθερμοκρασίες από ότι τα Λευκά όρη αν κρίνουμε από τις επιδόσεις υετού στα Ανώγεια και στο Ξυλόσκαλο αντίστοιχα. Αν και πιστεύω οτι θα χιόνισε πάνω από τα 2200 και στις Μαδάρες ίσως η μικρή ποσότητα έλιωσε ευκολότερα το Σάββατο με τον ήλιο που πέφτει αρκετά κάθετα εκεί σε σχέση με τον Ψηλορείτη που είχε νεφοκάλυψη ως το πρωί της Κυριακής