Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοβρόχια

Οι πρώτες σημαντικές βροχές είναι γεγονός για την Κρήτη και σημειωθήκαν σήμερα και κυρίως χτες στις περισσότερες περιοχές.
Παρατηρήθηκε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα ως είθισται αυτήν την εποχή:




























Οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σημειωθήκαν την Πέμπτη στις εξής περιοχές (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο):

Ανώγεια 76.4
Καστέλι Πεδιάδος 65
Ρέθυμνο 63
Βρύσες Αποκορώνου 62
Αγιος Νικόλαος 35.4
Κνωσός 27.6
Σαμαριά 21.4



9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όμορφη φότο! σε ποια περιοχή είναι?

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω ο ΝΔ να θυμηθεί και τους "νοτιοδυτικούς" κρητικούς γιατί ο ΒΑ δεν "έβρισκε" τον δρόμο. Ελος: 0,8 mm !!

Παναγιώτης Ρ.

menelaos είπε...

Περιοχες με πλυμμηρικα φαινομενα π.χ σιλαμος-βασιλειες ειχαν περισσοτερο απο 100 χιλ βροχης

Leandros είπε...

η φωτο είναι τραβηγμένη από το Μαράθι και κοιτάει προς Καλύβες και κόλπο της Σούδας.

dretos είπε...

Μενέλαε ξέρεις περισσότερα;
Ποιος άραγε μπορεί να μας πει πως ήταν ο ουρανός εκείνη την ώρα πάνω από την περιοχή, γιατί πιθανότατα είχαμε και ανεμοστρόβιλο στα Σπήλια!

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, στις 7 Οκτώβρη στην πρώτη φάση της καταιγίδας περίπου στις 1 μμ, ο άνεμος στο Ηράκλειο ενώ ήταν ΔΒΔ στράφηκε απότομα σε Α-ΒΑ περ. 5 μπ, ταυτόχρονα με επίσης ταχεία πύκνωση νέφωσης που δεν ήρθε από τη θάλασσα (το νέο μου σπίτι είναι παρατηρητήριο και βλέπει στη Ντία) και βροντές με χοντρές ψιχάλες που κατέληξαν σε πολύ πυκνή βροχή περ. 45 λεπτά. Παρουσίασε δηλαδή χαρακτηριστικά περίπου ίδια με την καταιγίδα της 1ης Σεπτέμβρη. Η δεύτερη φάση της καταιγίδας ήρθε αρκετά αργότερα το απόγευμα, αλλά δεν ήταν τόσο ορμητική ούτε συνοδεύτηκε από αισθητής έντασης άνεμο. Δεν ξέρω σε ποια φάση συνέβη το φαινόμενο της Συλάμου/Σπηλίων ούτε η πλημμύρα του χειμάρρου Κατσαμπά. Θα μου φαινόταν πιο φυσικό να συνέβησαν στην μεσημεριανή έξαρση, μια και τα φαινόμενα ταιριάζουν.
Γιώργος Στυλιανάκης

(Λουπάση, τελικά είχες δίκιο για την κατανομή των βροχών, σπάνια πάντως συμβαίνει και τις δύο φορές που έβρεξε μέχρι τώρα να ευνοηθεί η περιοχή Ηρακλείου).

dretos είπε...

Το μεσημέρι συνέβησαν τα έντονα φαινόμενα Γιώργη. Μάλλον υπήρξε ΑΚΡΙΒΩΣ η σύγκλιση που λες αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα (έπιασε μέχρι Καστέλι) σε σχέση με τη μπόρα (και όχι καταιγίδα) της 1ης Σεπτέμβρη. Η διεύθυνση των φαινομένων ακριβώς ίδια. Μάλιστα φαίνεται να είναι η "ιδανική" κατάσταση για το Ηράκλειο σε τέτοιες περιπτώσεις, παρόμοια ήταν θυμάμαι η τρομερή χαλαζοκαταιγίδα της 30 Νοέμβρη 2001.
Είχαμε ταω εξής χιλιοστά στην ευθεία Αμμουδάρα-Καστέλι που έπεφταν την ίδια περίπου ώρα!: 57,8 (Κωστή;) στην Αμμουδάρα, 57,3 στα ΝΔ (εγώ) 65,4 στην Επισκοπή Πεδιάδας και 65 στο Καστέλι! Ισως στην μέση (Σπήλια-Βασιλιές) να είχαμε τη μέγιστη σύγκλιση. Περιφερειακά αυτής της ζώνης πολύ λιγότερα χιλιοστά!

Cte είπε...

Πραγματικά η ανατολική σύγκλιση κάνει θαύματα στο Ηράκλειο. Απίστευτα τα χιλιοστά στη ζώνη σύγκλισης! Το φαινόμενο πρέπει να οφείλεται και σε ορογραφικές-τοπογραφικές ιδιαιτερότητες της βόρειας ακτής του Νομού Ηρακλείου, έτσι δεν είναι; Τι λέτε εσείς οι Ηρακλειώτες επ' αυτού; Έχουν συμβεί πάντως και στα Χανιά παρόμοιες τρελές συγκλίσεις, αλλά με διαφορετικούς συντελεστές και υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ελπίζω να μας κάτσει καμιά σύντομα!

Stylianakis είπε...

Σίγουρα Παναγιώτη. Αν διαβάσεις τα αρχεία του Οκτωβρίου - και όχι μόνο - θα δεις τρελλές συγκλίσεις στην περιοχή των Χανίων διαχρονικά, με τελευταία έντονη την 17-10-2006.
ΓΣ