Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος μετεωρολογικός σταθμός


Προσφορά ιδιώτη που φιλοξενείται διαδικτυακά στη σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Ο σταθμός (davis vantage pro 2) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων (επί της λεωφ. Κισσάμου).
Το λινκ:
http://penteli.meteo.gr/stations/chaniacenter/

Ενημερώθηκε αριστερά κι η ενότητα "Ο καιρός τώρα.."

15 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους, σ'αυτόν που τον χρηματοδότησε και σ'αυτόν που τον έστησε και τον έβαλε στο δίκτυο. Σε ποιο κτίριο ακριβώς είναι ; Υψος ; Τι έγινε ο σταθμός του Πολυτεχνείου ; Η κάμερα του λιμανιού ;
ΓΣ

Leandros είπε...

Σε μια ταράτσα είναι μιας επιχείρησης με συστήματα ασφαλείας επί της λεωφ. Κισσάμου.
Ο σταθμός του Πολυτεχνείου λειτουργεί κανονικά καθώς και η κάμερα.

Manolis είπε...

καλορίζικος και καλές μετρίσεις.

Leandros είπε...

100 μέτρα από το σπίτι σου είναι, Μάνο τυχερούλη

Cte είπε...

Πρέπει βέβαια να πούμε ότι ο σταθμός δεν είναι κυριολεκτικά στο κέντρο της πόλης. Εντόπισα το κτήριο όπου έχει στηθεί και είναι στα δυτικά όρια της πόλης, 100 μέτρα πριν από τη γέφυρα του Κλαδισού. Είναι σημαντική αυτή η λεπτομέρεια γιατί στο πραγματικό κέντρο της πόλης (που απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το σταθμό) οι συνθήκες λογικά θα είναι πιο ήπιες, κυρίως ως προς την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας και τις αναστροφές.

Leandros είπε...

σε ευθεία από την αγορά είναι 1 χιλιόμετρο.
δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε θέση έξω από την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση είναι κέντρο Χανίων με όλα τα μικροκλιματικά χαρακτηριστικά της πόλης (αναστροφές, αύρες, θερμονησίδα κτλ).
Δεν υπάρχει λόγος να κυνηγάμε τα σύννεφα. Μια εικόνα του καιρού θέλουμε να έχουμε.

Cte είπε...

Λέανδρε, η θέση του σταθμού είναι πολύ καλή, συμφωνώ απόλυτα. Είναι αυτονόητο ότι δεν χρειάζεται να μπει σταθμός στην αγορά και κανείς δεν θα το ήθελε! Απλώς επισήμανα ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κεντρική, αλλά στα όρια του αστικού ιστού των Χανίων, αρκετά κοντά μάλιστα σε ανοιχτές εκτάσεις γης, χωράφια και κοντά και στον Κλαδισό. Κατά συνέπεια στο κέντρο των Χανίων λόγω της πυκνότερης δόμησης θα έχουμε μια μικρή διαφορά στη θερμοκρασία και την υγρασία, ακόμα κι αν είναι μόνο 1 χιλιόμετρο σε ευθεία.
Προφανώς, λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε άλλο σταθμό στα Χανιά. Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο με το σχόλιό μου.

Manolis είπε...

καλά ειναι εκει που είναι.
Μπραβο Λέανδρε.
Θα δούμε να καταγράφει τρομερές ριπές βορειάδων,αλλά και ραγδαιότητες στο μέλλον.
Για αναστροφές δε θα τόλεγα οτι θα έχει και μεγάλες διαφορές απο το κέντρο.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο χρειαζόταν, είμαι σίγουρος οτι θά έχουμε πολύ διαφορετικές μετρήσεις από του πολύτεχνείου σε υετό. Τις πραγματικές των Χανίων και ίσως πρέπει να μετονομάστει σε "Ακρωτήρι Χανίων" του πολυτεχνείου απο "Χανιά" πλέον.

Παναγιώτης Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο χρειαζόταν, είμαι σίγουρος οτι θά έχουμε πολύ διαφορετικές μετρήσεις από του πολύτεχνείου σε υετό. Τις πραγματικές των Χανίων και ίσως πρέπει να μετονομάστει σε "Ακρωτήρι Χανίων" του πολυτεχνείου απο "Χανιά" πλέον.

Παναγιώτης Ρ.

dretos είπε...

Οι σταθμοί στα κέντρα πόλεων είναι δύσκολη υπόθεση. Ένα σημείο στο κέντρο των Χανίων που αν μπει σταθμός στα 1,5μ από το γρασίδι θα δείχνει περισσότερο "αντικειμενικές συνθήκες" είναι κάποιο πάρκο, ίσως κοντά στο στάδιο-κήπος.
Αφού και αυτός είναι σε ταράτσα πάντως δεν θα πιάνει στο μέγιστο τις αναστροφές του Κλαδισού και θα δείχνει ταυτόσημες τιμές με το κέντρο σε όλες τις άλλες θερμοκρασιακές συγκυρίες. Και στον υετό καλύπτει πολύ καλά την πόλη αυτή καθαυτή.
Οι διαφορές θερμοκρασιών με το Πολυτεχνείο ήδη φάνηκαν στις λίγες ημέρες λειτουργίας!

Leandros είπε...

πράγματι.
να σας πω την αλήθεια περίμενα δροσερότερο το Ακρωτήρι, φαίνεται ότι ο κάμπος των Χανίων είναι ιδιαίτερα αναστροφικός τώρα το καλοκαίρι. Το χειμώνα πάντως πιστεύω ότι το Ακρωτήρι θα ναι πιο ψυχρό.

Cte είπε...

Δε νομίζω ότι το χειμώνα θα υπάρχει μεγάλη διαφορά από την τωρινή κατάσταση. Ο σταθμός της Κισάμου θα είναι μάλλον ο ψυχρότερος. Οι αναστροφές είναι και το χειμώνα τρελές σε αυτή την περιοχή. Το ξέρω καλά γιατί έμενα για χρόνια εκεί. Ίσως μόνο οι μέγιστες να είναι ψηλότερες στην Κισάμου το χειμώνα, κυρίως λόγω υψομετρικής διαφοράς με το Ακρωτήρι.

Stylianakis είπε...

Είδα ότι σήμερα ο σταθμός στην Κισσάμου κατέγραψε αρκετά χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία από τον σταθμό του Πολυτεχνείου. Προφανώς αυτό οφείλεται στο ότι ο νότος δεν έφθασε μέχρις εκεί ; Πέστε μου μωρέ εσείς οι Χανιώτες.
ΓΣ

Leandros είπε...

ναι. το Ακρωτήρι έτσι κι αλλιώς φοενιάζεται περισσότερο σε σχέση με την πόλη που έχει πάντα κάτι από θάλασσα..