Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

1ο Δεκαήμερο Φλεβάρη, Παγετοί και Σαχαρόσκονη

Η ψυχρή εισβολή στις αρχές του μήνα κατέβασε χαμηλά αλλά πρόσκαιρα λιγοστό χιόνι. Στους παγετούς της 4ης και 5ης του Φλεβάρη που ακολούθησαν, ιδού η ελάχιστη στα 85μ λίγο ΝΔ του Ηρακλείου, κοντά στον Ξεροπόταμο όπου επικρατούσε πάχνη:
Ακολούθησε το απίστευτο σκηνικό της Κυριακής 7/2/10. Πολλά χιλοστά έπεσαν στα δυτικά και νότια και κυρίως γύρτω από τους ορεινούς όγκους, και βέβαια πολύ χιόνι πάνω από τα 1400+. Το μεσημέρι της Κυριακής η ένταση της βροχής με ταυτόχρονο ισχυρότατο νοτιά και μεγάλη ποσότητα κοκκινης σκόνης από τη Σαχάρα καταγράφηκε στις Ασίτες, ενδεικτικές 2 φωτος και το βιντεο μέσα από το παράθυρο:

όλο το κόκκινο που φαίνεται σε μπαλκόνια, κήπο και δρόμο είναι σκόνη από τη βροχή και όχι από τα χωράφια! Το επόμενο πρωί ο Ψηλορείτης είχε αυτήν την εικόνα:
Είναι πολύ πιθανόν οτι αυτή η περίπτωση να έδωσε περισσότερο χιόνι στα ψηλά βουνά από άλλες με δυτικά ή βόρεια ρεύματα που προηγήθηκαν. Κοντινές απόψεις:
Τα νοτιοανατολικά στο Κουδούνι ευνοήθηκαν αρκετά, χιόνι ως τα 1200 το επόμενο πρωινό:
Η κορυφή του Κουδουνιού επιτέλους κατάλευκη:
Ο Σκίνακας:
Αλλά όλο αυτό το χιόνι έλιωσε σε λίγες ώρες! Η θερμή εισβολή της 1οης Φλεβάρη, με το νοτιά και την σκόνη άφησε μόνο το προηγούμενο παγωμένο χιόνι... Που είναι ο Γιούχτας;; :
Και που ο ήλιος:Η συνέχεια προβλέπεται παρόμοια. Διαδοχικές θερμές ειβολές, σχεδόν ανύπαρκτος υετός και πιθανότατα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, (ίσως και πάλι σπάσουν τα ρεκόρ...) θα μας συνοδεύουν ως τα τέλη του Φεβρουαρίου. Να ελπίσουμε στο Μάρτη;

6 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Μην κλαις μωρέ. Περίμενε λίγες εβδομάδες ακόμα. Θυμήσου το 1977 ...
ΓΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν και την προηγούμενη Κυριακή ο νοτιοδυτικός έριξε πολύ και ωραία βροχή στο Έλος Ινναχωρίου,η νοτιές του 2010 μας έχουν ...τρελάνει λίγο.Στις 7/2/10 εντόπισα στο χωριό κουμαρίτες!( είδος βρώσιμου μανιταριού που εμφανίζεται μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου εάν έχει βρέξει)
Παναγιώτης Έλος

dretos είπε...

77 δε θυμάμαι αλλά μάλλον εννοείς το 1987... αλλά τότε είχαμε 24 βαθμούς το πολύ μια μέρα και μετά ήρθε το κύμα, τώρα αν δεν θα πάμε 30 θα πάμε στους 28...
Φυσικά θα περιμένω στο τέλος για τη σούμα αλλά ακόμη και να έρθει το νέο 87 το ισοζύγιο δύσκολα γέρνει προς την επιθυμητή κατάσταση.
Βέβαια όλα γίνονται, ακόμα και χιονισμένο Πάσχα...

Stylianakis είπε...

Αλλο αυτό που έγινε το 1987. Το 1977 τον εξαιρετικά θερμό Φεβρουάριο ακολούθησε μια σφοδρή ψυχρή εισβολή την 1-2 Μάρτη, που έφερε τα πάνω-κάτω από τη Νότια Βαλκανική μέχρι τον κόλπο της Ακαμπα.
ΓΣ

Manolis είπε...

Εγώ πάντως βρε παιδιά υποπτεύομαι για φέτος ένα μεγάάάάάλο καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

One of my friends already told me about this place and I do not regret that I found this article.