Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πότε πέφτουν τα φύλλα; Αμ δε που πέφτουν!

Ο πλάτανος της φωτογραφίας πάνω φωτογραφήθηκε στις Βρύσες Χανίων, χθες 21/12/2009. "Κανονικά" τα πλατάνια ρίχνουν τα φύλλα τους σχετικά νωρίς το φθινόπωρο αν και στην Κρήτη πάντα υπάρχουν δέντρα που κρατάνε μερικά φύλλα ως αργά το Νοέμβρη, ενώ υπάρχει και η φυλή του "αειφόρου" πλατάνου. Όμως το να βλέπουμε πλατάνους"φορτωμένους" με φύλλα και μάλιστα καταπράσινα την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου δεν είναι κάτι συνήθες... δεν ξέρω αν θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα σπάνιο.

Δεν είναι όμως μόνο τα πλατάνια, ιδού μια κουτσουπιά και μια μουριά από το κέντρο του Ηρακλέιου, 20/12/09:
Και βέβαια δεν λείπουν οι ανθίσεις. Οι ανεμώνες δεν αποτελούν έκπληξη γιατί το συνηθίζουν μες στο χειμώνα (αν και συνήθως περιμένουν τα πρώτα γερά κρύα!), ιδού μερικές στις Στέρνες Ακρωτηρίου, 21/12/2009:
Και κάπου εκεί κοντά και μια παπαρούνα! αυτό είναι έκπληξη:
Συστοιχία από λεύκες καταπράσινες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λ. Κνωσού) 22/12/09: Εχουν και φρέσκα φύλλα-μπουμπούκια!:
Βέβαια η ιστορία για τα φύλλα "που πέφτουν το φθινόπωρο" σηκώνει κουβέντα. Σεπτέμβρη μήνα έρχονται οι κόρες μου από το παιδικό σταθμό να μου πουν για το ότι είναι φθινόπωρο και τα φύλλα πέφτουν! Αντε τώρα να τους πεις οτι δεν ζούμε στη Φλώρινα ή στο Μόναχο ή στο Σικάγο. Ζούμε σε μεσογειακό περιβάλλον όπου τα περισσότερα δέντρα και θάμνοι βγάζουν φύλλα το φυινόπωρο... Και τα όποια φυλλοβόλα καθυστερούν όσο μπορούν να ρίξουν τα φύλλα τους, εδώ στο νότο... Ακόμα στα σχολικά βιβλία η ίδια "κατήχηση" περί μελαγχολίας της εποχής "fall" ενάντια στο πράσίνισμα της φύσης στην ύπαιθρο της Μεσογείου!

Όμως φαίνεται κάποιες χρονιές να φτάνουμε στο αντίθετο άκρο. Ανθισμένες απιδιές ή ανεμώνες το Δεκέμβρη δεν είναι τόσο παράδοξο αλλά 3 σερί θερμές εισβολές στο δεύτερο μεσό του μήνα και μάλιστα με μεταφορά άφθονης σκόνης από την Αφρική μου φαίνεται πραγματικά ακραίο φαινόμενο... Οι δύο πρώτες συνέβηκαν ήδη. Περιμένουμε την τρίτη και χειρότερη θερμή εισβολή που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια...

Τα υψόμετρα και το ύψος χιονοκάλυψης στα βουνά της Κρήτης είναι απογοητευτικά, ο Ψηλορείτης σήμερα παρουσιάζει αυτήν την εικόνα:

Που δείχνει χιόνι πάνω από τα 1900 μέτρα και σχετικά σπασμένο ως τις κορυφές, χωρίς τη γνώριμη παχιά χιονισμένη όψη. Με τους επερχόμενους νοτιάδες να δούμε πόσο θα αντέξει βς την επόμενη, σχετικά ψυχρή εισβολή στα τέλη του μήνα...
Πάντως σήμερα είχαμε επιβλητική ανατολή στο Ηράκλειο (με σημαντικές αναστροφές):


Ενώ βλέποντας τη λεπτομέρεια στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την ομίχλη που κάλυπτε το οροπέδιο Λασιθίου νωρίς το πρωί:
Τα νέα λοιπόν είναι καυτά, και κόκκινα, κάπως έτσι (από τις 19/12/09):

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Θερμός εξελίσσεται ο Δεκέμβρης!

Η σημερινή φωτογραφία με την ανατολή του ήλιου να "φεγγίζει" το σύννεφο (φρύδι) που, σχεδόν πάντα, αγκαλιάζει τη βόρεια Κρήτη στους νοτιάδες είναι χαρακτηριστική της σημερινής θερμής εισβολής (15/12). Παρά τους όμβρους που σημειώθηκαν σε νότιες και ορεινές περιοχές η αίσθηση της ζέστης επικρατεί.
Φαίνεται να επικρατεί η τάση για σχετικά θερμή συνέχεια παρά τις κάποιες βρόχες το προσεχές τριήμερο και τις αρχές της εβδομάδας των Χριστουγέννων. Η τάση μάλιστα είναι για θερμά Χριστούγεννα με θερμοκρασίες πολύ πάνω των κανονικών τιμών.
Το διάγραμμα πρόγνωσης θερμοκρασίας στο ύψος των 850hpa (1500 περίπου μέτρα) δείχνει οτι η κατάσταση είναι δύσκολα προγνώσιμη αλλά τα περισσότερα σκέλη δίνουν τιμές πολύ πάνω των κανονικών (κόκκινη γραμμή) με την βασική (πράσινη) να βρίσκεται κοντά στους 10oC ανήμερα Χριστούγεννα - αν έχουμε νοτιάδες μπορεί να φθάσουμε τους 23-24 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη!


Δεν θα είναι κάτι το πρωτοφανές φυσικά αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο...

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Στα Λασιθιώτικα...

Η εικόνα των χιονισμένων κορυφών του Ψηλορείτη σήμερα το πρωί 9/12 δείχνει οτι το υψόμετρο χιονόστρωσης της προηγούμενης διαταρραχής ήταν ψηλότερο αλλά ο υετός που έπεσε άφθονος. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από περιοχές του νομού Λασιθίου και της Βιάννου το ΣΚ που πέρασε:
Σάββατο πρωί ο κόλπος Μεραμπέλου από τη χερσόνησο Σπιναλόγκα της Ελούντας:
Ιεράπετρα το απόγευμα Σαββάτου 5/12:
Χιονισμένες οι κορυφές των Λασιθιώτικων:

Δύο φωτογραφίες από την Κάτω Σύμη Βιάννου την Κυριακή το μεσημέρι σε διάστημα βελτίωσης από τη συνεχή βροχόπτωση:
Ο Ομαλός Βιάννου στα 1300μ. ο ψηλότερος υγρότοπος στην Κρήτη με πολύ νερό στον κάμπο:

Αμιρά Βιάννου το απόγευμα της Κυριακής:

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Δεκέμβρης: Μπήκε φουριόζος!

Ο ουρανός νωρίς το πρωί της Τετάρτης 2/12 στο Ηράκλειο έδειχνε τις διαθέσεις του καιρού:
Η ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε μικροπροβλήματα στην πόλη αν και δεν είχε διάρκεια και σύντομα υπήρξε άνοιγμα (φωτογραφία από Πανεπιστήμιο Κνωσού κοιτώντας βόρεια):
Ενώ το κυρίως μέτωπο σάρωσε την Κρήτη στη συνέχεια (μεσημβρινές ώρες) όπως μαρτυρά η δορυφορική εικόνα με την ηλεκτρική δραστηριότητα:Το ανεμοβρόχι εντυπωσιακό για το σταθμό Κνωσού:
Περισσότερο ευνοήθηκαν ΝΔ πεςριοχές αλλά και η περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου.
Από το μεσημέρι ο καιρός άνοιξε και μια έκπληξη περίμενε τους Χανιώτες:
Πράγματι χιονισμένα τα Λευκά όρη από τα 1600 μέτρα ή και ακόμα παρακάτω!
Κάτι που φάνηκε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν μέρα μεσημέρι την ώρα των φαινομένων. Αλλες 2 φωτογραφίες από τα Λευκά όρη:
Ο Ψηλορείτης επίσης χιονίστηκε αλλά η συννεφιά, πάνω στο βουνό και η αντανάκλαση του ήλιου, δεν επέτρεψε να βγει συμπέρασμα για το υψομετρο χιονόστρωσης. Όμως η, ακόμα μεγαλύτερη, έκπληξη ήταν τα Λασιθιώτικα βουνά όπου, παρά το ότι ο υετός εκεί ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με τα δυτικά της Κρήτης, είχαν χιονόστρωση από τα 1700 περίπου μέτρα (φωτογραφία από το Σκαλάνι Ηρακλείου):Φυσικά το χιόνι ως τα 1800 δύσκολα θα κρατηθείαλλά το στοίχημα διατήρησης, έστω λίγου, χιονιού από αυτό που είχε πέσει το διήμερο 31/10 - 1/11 κερδήθηκε! Αφού λογικά οι κορυφές πάνω από τα 1600 θα δεχθούν νέο χιόνι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο...

-------------
Πρωινός όμβρος στο Ηράκλειο 3/12:
Χιονοστρωση στην κορυφή Κουδούνι:
Και στα 1600 περίπου στον Ψηλορείτη:
Το ίδιο βουνό το πρωί της 4ης Δεκέμβρη:
Και η θαλασσινή αστάθεια της 3ης Δεκέμβρη στα ανοιχτά:

Υετός διαταρραχής 2-3/12/09 σε σταθμούς on line (και ως το πρωί της 4/12):
Ξυλόσκαλο Σαμαριάς 106,2
Ελος 106,2
Σπήλι 73
Παλιόχωρα 64,4
Ρέθυμνο 62,8
Ποταμοί 58,8
Γέργερη 52,6
Μεταξοχώρι 31,6
Βρύσες 30,4
Μεσοχωριό 29,9
Ανώγεια 28
Κνωσός 26,4
Χανιά 23,2
Ακτή Ηρακλείου ΜΦΙΚ 21,2
Πετροκεφάλι Μοιρών 17,4
Τζερμιάδων 17,2
Αγ. Μαρίνα Τσαλικάκη 15,9
Τρεις Βαγιές 13,2
Ιεράπετρα 9
Αγιος Νικόλαος 5,6

Σταθμοί ΕΜΥ (ως το πρωί της 4/12):
Τυμπάκι 57,9
Γαύδος 46,9
Παλιόχωρα 43,6
Χανιά αερ. 24
Καστέλι Πεδιάδος 18
Ηράκλειο αερ. 15
Σητεία 12,9

Εντυπωσιακές ήταν και οι ραγδαιότητες που σύμφωνα με τους σταθμούς Davis έφθασαν τα ξημερώματα της 2/12 σε τιμές όπως οι παρακάτω:
Παλιόχωρα 360mm/hr !
Ρέθυμνο 295,4mm/hr
Σπήλι 250,4mm/hr
Σαμαριά 230,4mm/hr
Ελος 192mm/hr