Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Το μελτέμι....από ψηλά!

Στην χθεσινή φωτογραφία της NASA έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από ψηλά την ένταση του μελτεμιού χάρη στα ρεύματα που δημιουργεί πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Έντονο είναι το φαινόμενο στην περιοχή των Κυκλάδων αλλά κυρίως στη Νότια Κρήτη. Ειδικά οι νοτιοανατολικές ακτές φαίνονται να έχουν πολύ ισχυρά ρεύματα (Άρβη, Αγία Φωτιά, Ξερόκαμπος). Αντίθετα στα βορειοδυτικά της Κρήτης τα ρεύματα φαίνονται πολύ πιο ήπια. Μακάρι βέβαια να εξακριβώναμε τις εντάσεις των ανέμων σε αυτές τις περιοχές και με επίγειες μετρήσεις!


Κάλο μήνα σε όλους!!

7 σχόλια:

Apostolis είπε...

Να φανταστώ ότι εκεί που είναι πιο σκούρο το χρώμα είναι που έχουμε κ τους ισχυρούς άνεμους?

Leandros είπε...

ακριβώς. Το λευκό είναι η υγρασία, επιβράδυνση του βοριά

Apostolis είπε...

Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή των Σφακίων λοιπόν ολοκάθαρα εκτός της "σφαίρας" των μελτεμιών. Εγω πιστεύω ότι ίσως παίζει ρόλο κ το ύψος των βουνών σε αυτήν την περιοχή: είναι ψηλότερα και πέφτουν απότομα στη θάλασσα οπότε ο καταβάτης ίσως δεν προλαβαίνει να δημιουργηθεί. Σε αντίθεση, ας πούμε, με το Σέλινο. Αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση..

Cte είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cte είπε...

Με την ευκαιρία αξίζει να προσέξουμε σε αυτή τη φωτογραφία πόσο καθορίζουν το ιδιαίτερο κλίμα της νότιας Κρήτης οι υψηλοί ορεινοί όγκοι. Στο Νομό Χανίων π.χ. από το ύψος περίπου της Σούγιας μέχρι και τα Σφακιά δημιουργείται μια ζώνη επιβράδυνσης του μελτεμιού λόγω του τείχους που δημιουργούν τα Λευκά Όρη. Κάτι παρόμοιο μπορούμε να δούμε νότια της Δίκτης και ως ένα βαθμό και νότια των Αστερουσίων. Αντίθετα στο Νομό Ρεθύμνου, στο μεγαλύτερο μέρος του Λασιθίου και στα άκρα δυτικά του Νομού Χανίων ο βοριάς φτάνει ανεμπόδιστος στη νότια ακτή και στο Λιβυκό.
Ο λόγος που αυτή η φωτογραφία είναι αρκετά αποκαλυπτική για το μελτέμι είναι ότι έχει τραβηχτεί την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα πάνω από την Κρήτη και στην ίδια ευθεία με τη γωνία λήψης του δορυφόρου. Έτσι το λευκό είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση του ηλιακού φωτός η οποία διαταράσσεται (σκουραίνει) στα σημεία όπου ο άνεμος δημιουργεί ανωμαλίες στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν της επιτρέπει να λειτουργεί πλέον ως "καθρέφτης".

Leandros είπε...

έτσι.
Υψηλοί ορεινοί όγκοι σημαίνουν και μεγαλύτερη επιβράδυνση.
Στα φαράγγια και σε περιοχές μεταξύ των τριών μεγάλων ορέων της Κρήτης γίνεται το παιχνίδι.
Σε μια μελέτη του ΕΑΑ, φαινόταν μάλιστα ότι το μελτέμι στην Κρήτη επιβραδύνεται πολύ βορειότερα της, από το ύψος της Σαντορίνης.
Επίσης, η δυτική Κρήτη έχει σαφώς μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σύγκριση με το μελτεμάτη ανατολική.

dretos είπε...

Τη μέρα αυτή προχώρουσα ανατολικά και διαπίστωσα τρομερή για μελτέμι νεφοποίηση στα βουνά της Σητείας. Πράγματι φαίνονται παχύτερα τα νέφη στην εικόνα σε αυτά τα σημεία, ίσως είχαμε και υετό εκεί, κάτι που είχε δείξει το wrf.