Η πιο ζεστή μέρα του 2009 ήταν η σημερινή για την Κρήτη με τις πιο πολλές περιοχές να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς.
Ειδικότερα το Μεσοχωριό Ηρακλείου άγγιξε τους 35.5β, τα Χανιά τους 35.3β, Γέργερη Ηρακλείου 33.8β, Παλαιόχωρα 33.5β (στις 8 το βράδυ κλασικά λόγω απόγειας αύρας), Έλος Χανίων 33.3β και Μεταξοχώρι Ηρακλείου 32.9β.
Πάντως οι παραλιακές περιοχές δεν ξεπέρασαν τους 30β λόγω θαλάσσιας αύρας.
Ίσως η Τρίτη να μας χαρίσει πιο ζεστές συγκινήσεις.
6 σχόλια:
Νομίζω ότι επιβεβαιώνονται για άλλο ένα καλοκαίρι τα ηπειρωτικά χαρακτηριστικά της βόρειας ζώνης του νομού Χανίων. Ενώ σε όλη την υπόλοιπη βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος με δυσκολία και για πολύ λίγο άγγιξε τους 30, από τη Σούδα και δυτικότερα όλα "πήραν φωτιά" (34-35 β.). Και ενώ παντού κυριαρχούσε η ευεργετική και ανακουφιστική βόρεια - βορειοανατολική αύρα (κουβαλώντας και την ανάλογη υγρασία), στα Χανιά ο ανεμοδείκτης είχε κολλήσει σε ανέμους με δυτικές, ξηρές συνιστώσες. Απ΄ ό,τι φαίνεται η ορογραφική ιδιομορφία αυτού του κομματιού της βόρειας ακτής είναι το στοιχείο που τής δίνει και αυτό το ιδιαίτερο μικρόκλιμα...Θα ήθελα βέβαια να ακούσω και άλλες εξηγήσεις...
Δεν πρόκειται για ηπειρωτική συμπεριφορά Παναγιώτη. Είναι όντως μικροκλίμα που προέρχεται από το δυτικό ρεύμα σε ανώτερα επίπεδα που επικρατεί σταθερά το καλοκαίρι. Το μελτέμι και οι θαλάσσιες αύρες είναι επιφανειακοί άνεμοι (σχεδόν ποτέ δεν φυσάει κανονικό μελτέμι πάνω από τα 2000 μέτρα) που μεταφέρουν τη δροσιά του Αιγαίου. Όμως το μελτέμι αν είναι ασθενές δεν φθάνει στα ΒΔ της Κρήτης πλην ίσως της Γραμβούσας και παρασύρεται στα ανατολικά προς το Καρπάθιο. Ετσι δημιουρηγείται μια ζώνη που το ανώτερο δυτικό ρεύμα μπορεί να "αναπληρώσει" το κενό και να κατέλθει με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι νοτιάδες την άνοιξη στη βορεια Κρήτη, με αδιαβατική θέρμανση. Αυτό το καταφέρνει συνήθως από το ύψος του Ροδωπού ως τη Σούδα. Δυτικότερα είπαμε οτι το μελτέμι κάτι καταφέρνει λόγω του καναλισμού της θάλασσας των Κυθήρων έτσι το Καστέλι είναι μια χαρά δροσερό. Στο Ροδωπό καταφέρνει και πέρνει "φόρα" ως καταβάτης και δεν είναι τυχαίο οτι η περιοχή Κολυμπάρι-Ταυρωνίτης είναι περιοχές με ξηρές και ζεστές νύχτες τα καλοκαίρια - συχνά και με ενισχυμένο δυτικό που δύσκολα πιάνουν τα μοντέλα! Ο καναλισμός λόγω των ψηλών βουνών στα νότια κάνει έτσι τη βόρεια ζώνη "έρμαιο" αυτού του μυστήριου ανέμου που δεν έχει αναδειχθεί κλιματολογικά όπως του αξίζει! Με τους σταθμούς Χανίων πάνω στο Ακρωτήρι δεν θα αναδειχθεί ποτέ. Ενας σταθμός στον Ταυρωνίτη θα αναδείκνυε τη διαφορά. Κατά τη γνώμη μου είναι πολυτιμότερος από τα Φαλάσαρνα που προτείνεται ως επόμενος για το νομό Χανίων...
τόσο ο Παναγιώτης όσο κι ο Μιχάλης έχουν δίκιο.
Η ηπειρωτικότητα που εμφανίζουν τα Χανιά υφίσταται όλον τον χρόνο (περισσότερες υγρασίες, περισσότερες βροχές, περισσότερη νέφωση, περισσότερη ζέστη, λιγότεροι άνεμοι, πολλές μέρες άπνοιας). Ο λόγος είναι η μορφολογία -κάτι που έχουμε ξανασυζητήσει- δηλαδή οι δυο ζώνες βουνών που υπάρχουν νοτίως του κάμπου Χανίων.
Παράλληλα δημιουργείται και καναλισμός δυτικού ρεύματος στα Χανιά λόγω της θάλασσας των Κυθήρων.
Σταθμός στα Φαλάσαρνα ή στο Καστέλλι θα καλύψει το κενό σε μια μεγάλη περιοχή. Σταθμός στον Ταυρωνίτη θα δείχνει βέβαια την τοπικότητα σε βροχές και ανέμους, αλλά δεν θα είναι αντιπροσωπευτικός της άκρας Δυτικής Κρήτης, που έχει διαφορετικό κλίμα από την Παλαιόχωρα. Τέλος πάντων, ας γίνει και όπου θέλει ας είναι, γιατί σε εκείνη την περιοχή χωλαίνομε (όπως και στην άκρα ΝΑ Κρήτη, τις νότιες ακτές, το Ασκύφου κ.α.).
ΓΣ
Συμφωνώ ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην κλιματολογική εικόνα της άκρας Δυτικής Κρήτης και μακάρι σύντομα να έχουμε έναν καινούριο σταθμό. Εγώ θα "πρότεινα" το Καστέλλι σαν την καταλληλότερη τοποθεσία γιατί δεν έχει τους τοπογραφικούς περιορισμούς που έχουν τα Φαλάσαρνα ή - για να το πω αλλιώς - δεν διακρίνεται από τη μονοτονία και την εμμονή του μικροκλίματος της περιοχής των Μεσογείων (προσωπικά δεν ξέρω άλλη περιοχή να έχει τόσες μέρες το χρόνο δυτικό άνεμο!!). Έλλειψη φυσικά έχουμε και για τα άκρα ΝΑ. Ένας σταθμός στον Ξερόκαμπο ή στη Ζάκρο θα ήταν άκρως ενδιαφέρων για τις ξηροθερμικές συνθήκες αυτής της περιοχής αλλά και για τους "τρελούς" καταβάτες της.
Όσον αφορά, τώρα, το καλοκαιρινό μικρόκλιμα του χανιώτικου κάμπου θα συμπληρώσω στις σωστές παρατηρήσεις του Μιχάλη ότι οι δύο "κεραίες" που έχει η ΒΔ Κρήτη (Γραμβούσα και Σπάθα), σε συνδυασμό και με την "ηπειρωτική νησίδα" που δημιουργεί το Ακρωτήρι, είναι πιθανότατα οι κύριοι παράγοντες για την επιβράδυνση του μελτεμιού στη ζώνη Ταυρωωνίτης-Σούδα και γενικά στον κόλπο των Χανίων. Στην υπόλοιπη βόρεια ακτή του νησιού, όπου η ακτογραμμή δεν έχει κάποια παρόμοια διάταξη, το μελτέμι επιταχύνεται απρόσκοπτα και τις μεσημεριανές ώρες πνέει σταθερά από 5 μποφώρ τουλάχιστον. Όποιος κάνει τη διαδρομή από Χανιά προς τα ανατολικά, καταλαβαίνει κατευθείαν τη διαφορά της έντασης του ανέμου από τη Γεωργιούπουλη και μετά. Μόνο στον κόλπο του Μεραμπέλου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ανάλογα φαινόμενα με τα Χανιά και κυρίως στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (παρεμπιπτόντως και εκεί θα ήταν ενδιαφέρων ένας σταθμός αλλά ας μην είμαστε και αχάριστοι!).
Δεν είναι πολύ σπάνιο να βρέξει τον Ιούνιο στην Κρήτη αλλά σίγουρα είναι σπάνιο να συμβεί το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Θα δούμε όμως αν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες του τριημέρου θα είναι σημαντικές, θα ακολουθήσει αναλυτικότερη εκτίμηση αύριο.
Δημοσίευση σχολίου