Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Βροχές Μάη


Σημαντικές και αναγκαίες βροχές σημειωθήκαν σε όλη την Κρήτη από την Κυριακή το βράδυ μέχρι και την Τρίτη το μεσημέρι.
Στη βόρεια Κρήτη καταγραφήκαν 20-30 χιλιοστά, ενώ στα ορεινά είχαμε πάνω από 40 χιλιοστά κατά τόπους.
Αρκετές βροχές σημειωθήκαν και στη νότια πλευρά του νησιού.
Το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο και κινήθηκε ΒΔ της Κρήτης, ήταν τελικά αρκετά αξιόλογο και έδωσε μεγάλη ανάσα στην Κρητική γη ενόψει καλοκαιριού και λαμβάνοντας υπόψιν τον φτωχό υετικά χειμώνα που μας άφησε.

H πρώτη φωτογραφία δείχνει αναπτύξεις mammatus πάνω από την Επισκοπή Πεδιάδας την Κυριακή το απόγευμα, προάγγελος του τι θα ακολουθούσε. Την ίδια στιγμή μια μακρινή εικόνα του ενός από τους υδροστροβίλους που ανέφερε ο Κωστής στο προηγούμενο αναρτηθέν.
Τέλος μια εικόνα από τις 11 Απρίλη, με mamatus υψισωρειτών αυτή τη φορά στα δυτικά του Ηρακλείου:
Υψη βροχής σε χιλιοστά για τις 3-6 Μάη:
Σταθμοί on line:
Σαμαριά 60+
Τζερμιάδων 57,8
Ανώγεια 41
Ρέθυμνο 30,4
Σπήλι 28,2
Χανιά 28,4
Βρύσες 27,4
Γέργερη 26,9
Μεσοχωριό 21,6
Ηράκλειο Πόρος 20
Ηεάκλειο ακτή ΜΦΙΚ 19,6
Ελος 18,6
Παλιόχωρα 15,2
Μεταξοχώρι 9

Σταθμοί ΕΜΥ:
Καστέλι Πεδιάδας 22
Σητεία 22

9 σχόλια:

Manolis είπε...

Συμπληρώνω Λέανδρε οτι και στα ορεινά
μας έπεσε αρκετό νερό.Πράγματι ήταν πολύ καλό χαμηλό. Στην περιοχή
του ορεινού ανατολικού Σελίνου,οι
βροχές άρχισαν από το Σάββατο το
απόγευμα λίγο μετά τις 8 μ.μ.,και
σταμάτησαν την Κυριακή αργά το βράδυ.Πάντως περίεργο μου φαίνεται ο φτωχότερος υετός από την άλλη μεριά στο Ελος.

Leandros είπε...

Το Έλος ποτέ δεν ευνοείται από τα ανατολικά ρεύματα λόγω θέσης και γι αυτό δεν πήγε τόσο καλά.
Σύντομα θα δούμε και τι έγινε στη Σαμαριά.

dretos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

Αναφέρω και τα 35,3 χιλιοστά στο σπίτι μου στα ΝΔ του Ηρακλείου και τα 36 του Κωστή στην Αμμουδάρα. Θεωρώ οτι πολλές βόρειες περιοχές, παραλιακές μάλιστα!, ξεπέρασαν και τα 40 χιλιοστά. Προσωπικά νομίζω οτι περισσότερο ευνοήθηκαν οι βόρειες περιοχές λίγο πίσω από τη θάλασσα παρά το καθαρό εσωτερικό (ηπειρωτικό ας το πούμε) του νησιού. Τα χιλιοστά στην Κνωσό είναι λάθος αφού ο σταθμός δυστυχώς χάλασε από την περασμένη νύχτα και δεν κατέγραψε τους πρωινούς όμβρους. Θεωρώ οτι χάθηκαν πάνω από 5 χιλιοστά.
Επίσης αναφέρω οτι είδα χιονισμένη την κορυφή του Ψηλορείτη (2100+) χθες το πρωί αλλά σύντομα έλιωσε όλος ο φρέσκος χιονοϋετός.

CWF είπε...

καλησπέρα,παιδιά κ εγώ πιστεύω ότι τα βόρεια παράλια πήγαν πολύ καλύτερα από τις επίσημες μετρήσεις.
Τουλάχιστον σαν συνεχόμενες ώρες βροχοπτώσεις αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν οι προσφορότερες φέτος..

Stylianakis είπε...

Ευλογία ήταν για τη Βόρεια Κρήτη, ιδίως επειδή ήταν ποτιστική βροχή. Τριπλάσιες τιμές από τον μέσο όρο !
Βλέπω ότι την δεκαετία 2000 στις πέντε από τις δέκα περιπτώσεις ο Μάιος παρουσίασε ενδθαφέρουσες έως έντονες βροχοπτώσεις και ψυχρά κύματα με λίγα χιόνια.
Πάντα τέτοια.
ΓΣ

Cte είπε...

Προς επιβεβαίωση όσων λέτε για τη βόρεια ακτή, καταθέτω κι εγώ ότι το ερασιτεχνικό μου βροχόμετρο στο Δαράτσο κατέγραψε από το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 45 mm!Πιστεύω ότι η βόρεια ημιορεινή και ορεινή ζώνη του νομού δέχτηκε κατά τόπους πάνω από 60-65 mm. Η Σαμαριά βέβαια θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα. Με την ευκαιρία, πάντως, θα ξαναπώ ότι οι τιμές του Ακρωτηρίου δεν είναι ασφαλές κριτήριο και για την παράκτια ζώνη των Χανίων, παρότι η απόσταση είναι κοντινή. Εγώ κάθε σχεδόν μήνα μετράω τουλάχιστον 10-15 mm περισσότερα στο Δαράτσο, μόλις 1 km από τη θάλασσα...

Apostolis είπε...

Αυτό ήμουν έτοιμος να πω κι εγώ. Ο πατέρας μου μέτρησε 55 χιλ στην Αγιά και 60 χιλ στα Δικαστήρια. Το Πολυτεχνείο στις πλείστες των περιπτώσεων έχει λίγο έως αρκετά μικρότερα ύψη βροχόπτωσης από τα Χανιά και από τις άλλες περιοχές στα πέριξ της πόλης. Έχω καλή εικόνα της περιοχής γιατί είχα δουλέψει στο σταθμό του Πολυτεχνείου για κάποιο διάστημα, πριν να εγκατασταθεί αυτός του ΕΑΑ. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος σταθμός δε θα έπρεπε να ονομάζεται "Χανιά". Αν μη τι άλλο αδικεί λίγο την πόλη από άποψη υετού..

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 1/6/09, 17:00
Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι. Πολύ ζεστός καιρός θα επικρατήσει αύριο στη βόρεια Κρήτη με την επικράτηση καταβατών νοτιάδων. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ως και 37 βαθμούς αν το επιτρέψει η νέφωση. Στα νότια και στα ορεινά δεν θα περάσουμε τους 30 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό τους 32-33. Την Τετάρτη και την Πέμπτη υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικά ασθενείς λασποβροχές ή και σποραδικές λασποκαταιγίδες χωρίς ιδιαίτερη ένταση και σημασία. Η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά αλλά θα ανέβει ξανά από την Παρασκευή.