Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Πρωτοφανής για Ιανουάριο η ένταση της λασποβροχής;Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει την εικόνα στα δυτικά του Ηρακλείου, κοιτώντας προς το Μαλεβύζι, σήμερα στις 8πμ.
Όσο η φτωχή μου μνήμη με βοηθά δεν θυμάμαι παρόμοιο περιστατικό σημαντικής ποσότητας μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και λασποβροχής μήνα Ιανουάριο στην Κρήτη. Η τελευταία μεταφορά σκόνης και λασποβροχής για τους κατεξοχήν χειμωνιάτικους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο έγινε στις 26 Φλεβάρη 2004. Και τότε, αν και αργά το χειμώνα, θεωρήθηκε ακραίο φαινόμενο. Το σημερινό είναι ακόμη περισσότερο ακραίο καθώς δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί άλλη τέτοια περίπτωση στη σύγχρονη περίοδο, τουλάχιστον την τευταία 30ετία.

Το άλλο σημαντικό θέμα ήταν οι εντασεις του νοτιά, 9 μποφώρ, με ριπές πάνω από τα 80 χιλ/ώρα ως και άνω των 100χιλ/ώρα τοπικά. Δεν είναι πρωτοφανές αυτό όσο η επιμονή τόσων πολλών και διαδοχικών νοτιάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα το φετινό χειμώνα.

Μερικές ακόμα φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση, το χρώμα της Λιβύης στα μπαλκόνια μας:
...όταν ο ήλιος προσπαθεί να ξεπροβάλλει πίσω από τη σκόνη (στο μεσοδιάστημα όμβρων):


Τρεις διαδοχικές εικόνες της σκόνης σήμερα το πρωί στην κοιλάδα του Ξεροπόταμου κοντά στο ΙΚΑ, αρχική εικόνα στις 07:30... :
Και διαδοχικές εικόνες στο μέγιστο της σκονοθύελλας:

Την ίδια περίπου ώρα, η κατάσταση στα Χανιά:

Πιθανολογείται μάλιστα ότι είχαμε και κόκκινη νιφαδόπτωση στα βουνά μας λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη βόρεια Αφρική.

1 σχόλιο:

dretos είπε...

Μάλλον δεν είχαμε κόκκινο υετό με χιόνι στα 1200+ καθώς η μεταφορά τη σκόνης έγινε στα πολύ χαμηλά στρώματα.