Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Δειλές χιονοπτώσεις στα Λευκά Όρη...

Μόλις προχτές "αποφάσισε" ο φετινός χειμώνας να μας δωρίσει τα πρώτα του χιόνια, αλλά ήταν διστακτικός και φειδωλός. Η χιονοκάλυψη τελικά δεν κατέβηκε κάτω από τα 1400 μέτρα και - το κυριότερο - ήταν αραιή. Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν εχθές το απόγευμα (10/12/2008), το χιόνι στα βόρεια Λευκά Όρη μοιάζει στα περισσότερα σημεία του περισσότερο με πάχνη (ίσως βέβαια στο κεντρικό ορεινό συγκρότημα, που δεν είναι ορατό από τα Χανιά, να είναι πυκνότερο)! Το γεγονός, ωστόσο, ότι "κατέβηκε" μέχρι τα 1400 μέτρα είναι παρηγορητικό, κυρίως επειδή μας δείχνει ότι έχει επέλθει σημαντική αλλαγή στη θερμοκρασία του αέρα.
Στην πρώτη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά οι κορυφές Σπαθί (2046 μ.), Όρνιο (2153 μ.) και Μαύρη (2069 μ.), οι οποίες έχουν λίγο πιο πυκνή χιονοκάλυψη:
Στη δεύτερη φωτογραφία η κορυφή Καλόρος (1925 μ.) σε πρώτο πλάνο και πίσω από αυτήν, μέσα στα σύννεφα, η Μελινταού (2133 μ.):

Για να έχουμε, πάντως, μια καλύτερη αντίληψη της καθυστέρησης των φετινών χιονοπτώσεων στα Λευκά Όρη, παραθέτω δύο ακόμα φωτογραφίες της ίδιας περιοχής από το χειμώνα του 2006/2007. Η πρώτη είναι από τις 5/11/2006 και η δεύτερη από τις 17/10/2006 (!!):

Η πρώτη ουσιαστική χιονόπτωση του 2006 δεν έφτασε πολύ χαμηλά, αλλά συνέβη σχεδόν 2 μήνες νωρίτερα από την πρώτη φετινή ουσιαστική χιονόπτωση! Όσο για τη δεύτερη χιονόπτωση του 2006, είναι ξεκάθαρο πόσο πιο έντονη είναι από την προχθεσινή.
Όλα αυτά βέβαια μπορεί να μη λένε τίποτα (άλλωστε κάθε χειμώνας τελικά είναι διαφορετικός), αλλά μπορεί να μας λένε και πάρα πολλά. Ας περιμένουμε λοιπόν...
Καλές γιορτές σε όλους!

3 σχόλια:

Leandros είπε...

πράγματι Παναγιώτη, πολύ λεπτό το πάχος της χιονόστρωσης στα βουνά μας φέτος. Ελπίζω για καλύτερες μέρες στο άμεσο μέλλον.
Καλές γιορτές επίσης.

Stylianakis είπε...

Παναγιώτη, μην παίρνεις παράδειγμα το φθινόπωρο 2006 (Οκτώβριος-Νοέμβριος), επειδή τότε επρόκειτο για εξαιρετικές καταστάσεις : Τον Οκτώβριο είχαμε βροχοπτώσεις 50ετίας μαζί με μέτρια ψυχρή εισβολή πολύ πρώιμη, τον δε Νοέμβρη είχαμε πρωτοφανώς πρώιμη σφοδρή ψυχρή εισβολή αρχές του μήνα, που έσπασε και τα ρεκόρ ψύχους για τον μήνα σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Αυτά όμως ήταν και τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόμενα του χειμώνα 2006-2007, αφού ο υπόλοιπος πέρασε χωρίς άλλο ενδιαφέρον. Η καθυστέρηση του φετεινού χειμώνα δεν είναι πρωτοφανής και μάλλον δεν προοιωνίζει τίποτα το άσχημο, έστω και αν πάνω από τον μισό Δεκέμβρη περνά άχιονος. Αλλωστε ακόμα και ο βαρύς χειμώνας 2002/2003 ήταν όψιμος : Η πρώτη ουσιαστική κακοκαιρία για την Κρήτη ήρθε την 27 Ιανουαρίου !
ΓΣ

Stylianakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.