Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Ένα κανονικό καλοκαίρι;















Είναι το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη "κανονικό"; Βέβαια είμαστε ακόμη στη μέση του όμως φαίνεται να μην έχει ξεφύγει θερμοκρασιακά από τα συνήθη επίπεδα. Ίσως το μελτέμι να είναι φέτος ενισχυμένο και κάπως επίμονο. Θα το σχολιάσουμε και στη συνέχεια. Ενα επιπλέον ζητούμενο είναι το αν θα δούμε κάποια φαινόμενα, είτε από θερμική αστάθεια είτε από κάποιο ασθενές μέτωπο ή, όπως συνήθως, θα πρέπει να περιμένουμε το Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε εικόνες δροσιάς από τις πηγές του Κουρταλιώτη...

3 σχόλια:

dretos είπε...

O Ιούνης πάντως ήταν λίγο θερμότερος των κανονικών τιμών ενώ ο παραπάνω πίνακας (του Φώτη Παναγιωτόπουλου) είναι αποκαλυπτικός για το πόσο θερμός ήταν ο περυσινός Ιούνης.

http://img517.imageshack.us/img517/4331/irrr7.jpg

Stylianakis είπε...

Μιχάλη και εγώ νομίζω ότι δεν είδαμε και μάλλον ούτε θα δούμε ακραία φαινόμενα εφέτος. Συμφωνώ και όσον αφορά το σχόλιο για τους ανέμους : Ναι μεν δεν είναι ασυνήθιστοι, θα χαρακτήριζα πάντως το καλοκαίρι "αεράτο", παρόλο που δεν είχαμε ακόμα ιδιαίτερες εξάρσεις ακόμα και στα νότια (π.χ. δύσκολο να πιάσαμε 80άρια).
Μέχρι τώρα όμως ήταν απόλυτα ξηρό καλοκαίρι και μάλλον έτσι φαίνεται να κρατά. Τρία από τα μακρόχρονης πρόγνωσης μοντέλα πάντως είχαν "δει" ότι στην περιοχή μας το φετεινό καλοκαίρι θα ήταν ανεμώδες και σχετικά δροσερό.
ΓΣ

Manolis είπε...

Οι θερμοκρασίες κατά τα γραφήματα του Φώτη,όπως λέει και ο ίδιος,δέν
αφήνουν και πολλά περιθώρια για σκέψεις για το αν υπάρχει κλιματική αλλαγή.Ως εκ τούτου φίλοι μου,ο καιρός επηρεάζεται άμεσα.Οσο ανεβαίνουν οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη τόσο πιο πολύ θερμαίνεται η επιφάνεια της γής,όσο πιο πολύ θα θερμαίνεται η επιφάνεια τόσο και η ατμόσφαιρα.Και όσο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα,τόσο θα έχουμε πιο βίαια ανοδικά ρεύματα αλλά και επιτάχυνση της κυκλοφορίας της.Τα αποτελέσματα τά ξέρετε φίλοι μου.Δέν έχει έλθει η ώρα ακόμα.Πού είναι το ψέμα και που η αλήθεια θα δείξει.Κι΄όσο τα γραφήματα θα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, εμείς θα περιμένουμε καρτερικά τον επόμενο χειμώνα.