Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Χανιώτικο καλοκαιρινό μικρόκλιμα: γιατί διαφέρει από την υπόλοιπη Κρήτη;

Κατ' αρχήν χαιρετώ τους απανταχού "καιρόφιλους" της Κρήτης. Είμαι κι εγώ ένας από σας και θέλω να συμβάλω κι εγώ, όσο μπορώ, στην πολύ αξιόλογη προσπάθειά σας.
Επειδή μένω στα Χανιά και παρακολουθώ καθημερινά και ζωντανά τις καιρικές συνθήκες, θέλω να θέσω στο blog το ζήτημα του τοπικού κλίματος (μικροκλίματος) της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (της βόρειας ζώνης δηλαδή του νομού). Σε κάποιους ίσως φανεί σχολαστικό να κάνουμε λόγο για ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες σε μια τόσο μικρή περιοχή, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα μετεωρολογικά δεδομένα μάς αναγκάζουν να κάνουμε κάτι τέτοιο, πολύ περισσότερο όταν τα συγκρίνουμε με τα δεδομένα της υπόλοιπης βόρειας ακτής της Κρήτης (από την περιοχή του Ρεθύμνου περίπου και ανατολικότερα).
Ας μιλήσω όμως πιο συγκεκριμένα. Όσο καιρό λειτουργούν οι σταθμοί ΕΑΑ (και σε συνδυασμό και με τα δεδομένα των σταθμών της ΕΜΥ) έχει γίνει αρκετά φανερό ότι στην περιοχή των Χανίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το κλίμα έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στις υπόλοιπες βόρειες περιοχές: τις μεγάλες διακυμάνσεις ως προς τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία. Έτσι ενώ στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο (στο λιμάνι και στον Πόρο κυρίως, όχι τόσο στην Κνωσό) και στη Σητεία έχουμε μια σχετικά μικρή θερμοκρασιακή "ψαλίδα" της τάξης των 4-5 βαθμών (περίπου 25 - 29 β. Κ.) και μια εξίσου μικρή ψαλίδα στα ποσοστά της υγρασίας ( περίπου από 45-50% έως 65-70%), στα Χανιά η ψαλίδα είναι σχεδόν διπλάσια όσον αφορά και τα δύο στοιχεία: η θερμοκρασία έχει μια διακύμανση της τάξης των 7-8 περίπου β.Κ. και η υγρασία πέφτει την ημέρα περίπου στο 30% ενώ τη νύχτα φτάνει τις περισσότερες φορές το 75-80%. Μια ακόμα σημαντική διαφορά του καλοκαιρινού κλίματος των Χανιών από το κλίμα των υπόλοιπων βόρειων ακτών της Κρήτης είναι η συγκριτικά χαμηλή ένταση των ανέμων και γενικά της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ η μέση ένταση στις υπόλοιπες βόρειες ακτές είναι σταθερά πάνω από τα 15 -20 km/ h, στα Χανιά είναι σαφώς χαμηλότερη.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν απ' ευθείας από τα δεδομένα νομίζω ότι μας επιτρέπουν να μιλούμε για μια τοπική κλιματική κατάσταση, η οποία δεν έχει μεν ακραίες διαφορές με την υπόλοιπη βόρεια Κρήτη, αλλά ούτε και αμελητέες, αν αναλογιστούμε ότι όλη η βόρεια ακτή της Κρήτης και λόγω προσανατολισμού και λόγω γεωγραφικού πλάτους θεωρείται συνήθως σαν μια ενιαία κλιματική ενότητα.
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται και για το οποίο περιμένω και τις δικές σας απαντήσεις, είναι για ποιούς λόγους η βόρεια ακτή του Νομού Χανιών παρουσιάζει αυτές τις κλιματικές ιδιαιτερότητες το καλοκαίρι; Έχω κατά νου ορισμένες πιθανές εξηγήσεις που δεν ξέρω όμως αν είναι επιστημονικά ορθές (ερασιτέχνης γαρ) ή αν πρέπει να αναζητήσουμε και άλλες. Ως προς τις ψαλίδες στη θερμοκρασία και στη σχετική υγρασία θεωρώ ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι εξής παράγοντες : α) ο πολύ εκτεταμένος και σχετικά άγονος ορεινός όγκος του Νομού Χανίων ο οποίος βρίσκεται κοντά στη βόρεια ακτή και δημιουργεί μια κλειστή ζώνη από την περιοχή της Σούδας και της Μαλάξας και δυτικότερα, η οποία συσσωρεύει θερμότητα και κατεβάζει τα ποσοστά υγρασίας που φέρνει η θάλασσα, β) η μειωμένη ένταση του μελτεμιού η οποία αφ' ενός την ημέρα βοηθά τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα αφ' ετέρου το βράδυ, όταν σχεδόν εξασθενεί τελείως, συμβάλλει στην κυριαρχία της απόγειας αύρας, η οποία καθώς έρχεται από την ψυχρότερη ξηρά ρίχνει τη θερμοκρασία και ανεβάζει και τα ποσοστά της υγρασίας πολύ γρήγορα. Για τα υψηλά ποσοστά της υγρασίας κατά τις βραδινές ώρες ίσως να παίζει ρόλο και η σαφώς πιο αυξημένη βλάστηση της βόρειας ακτής του νομού Χανίων σε σχέση με την υπόλοιπη βόρεια ακτή.
Τώρα, για τη μειωμένη ένταση του μελτεμιού έχω την αίσθηση ότι παίζει σημαντικό ρόλο το γεωγραφικό μήκος του Νομού Χανίων, το οποίο είναι σαφώς δυτικότερο από ό,τι των υπόλοιπων βόρειων ακτών. Ο νομός Ρεθύμνου και κυρίως οι δύο ανατολικοί νομοί ( Ηρακλείου - Λασιθίου) είναι σαφώς πιο εκτεθειμένοι στο βορειοανατολικό ρεύμα που κυριαρχεί το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Αντίθετα ο νομός Χανίων είναι πολύ πιο επιρρεπής στα σαφώς πιο θερμά και πιο ξηρά δυτικά - νοτιοδυτικά ρεύματα που δημιουργούν τα χαμηλά της Βόρειας Αφρικής.
Με λίγα λόγια, θεωρώ ότι στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων υπάρχει ένα μικρόκλιμα το οποίο παρεκκλίνει λίγο από τον τυπικό νησιώτικο-αιγαιοπελαγίτικο καιρό που κυριαρχεί στην υπόλοιπη βόρεια Κρήτη και το οποίο έχει ορισμένα σαφή γνωρίσματα του καλοκαιρινού κλίματος πιο ηπειρωτικών περιοχών.
Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας γνώμη ή ένσταση ή διόρθωση επί όλων των παραπάνω.
Π.Λ.

16 σχόλια:

dretos είπε...

Παναγιώτη καλώς ήρθες! Τα γραφόμενα σου με βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο αλλά έχω μικρές ενστάσεις που θα τις αναφέρω εν καιρώ!

Stylianakis είπε...

Παναγιώτη καλώς ήλθες και από μένα.
Η περιοχή της πόλης και γενικότερα του κάμπου των Χανίων όντως έχει ιδιαιτερότητες το καλοκαίρι, που μπορούν να χαρακτηριστούν μικροκλίμα : Οντως έχει αυξημένες τιμές άπνοιας, υγρασίας, μικρότερες εντάσεις ετησίων. Αντίθετα έχει αυξημένες εντάσεις και συχνότητα δυτικών ανέμων, ισχυρότερους από κάθε άλλη περιοχή της βόρειας Κρήτης και όχι μόνο, οι οποίοι όμως δεν οφείλονται σε αφρικανικές υφέσεις αλλά σε χαμηλά που περνάνε βόρεια της Έλλάδος τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι όμως ιδιαιτερότητες γνωστές από παλιά (π.χ. από τη 10ετία του 1960 οι μελέτες αναφέρουν τιμές άπνοιας για τα Χανιά 24 % σε ετήσια μάλιστα βάση, που το καλοκαίρι φυσικά είναι πολύ περισσότερες. Εχω και εγώ τις ενστάσεις μου ως προς τις αιτίες, που καλύτερα θα εκθέσει ο Μιχάλης. Πάντως οι ετησίες στα Χανιά υπολείπονται της λοιπής Κρήτης (σε συχνότητα και ένταση) για λόγους τόσο ορογραφικούς όσο και επειδή συνήθως το μελτέμι ακολουθεί ένα γενικότερο ΒΔ ρεύμα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, που δεν ευνοείται στη Δυτική Κρήτη. Αντίθετα στην περιοχή αυτή το μελτέμι είναι πιο εμφανές στις λίγες σχετικά περιπτώσεις που έχει ΒΑ συνιστώσα καθώς και όταν συνοδεύεται από αυξημένη αστάθεια, οπότε συνοδεύεται και από αρκετό κυματισμό (την πρώτη ημέρα). Τέλος, δεν ξέρω ποια βουνά εννοείς στη βόρεια πλευρά του νομού. Αν εννοείς αυτά του Ακρωτηρίου, δεν επηρεάζουν το καλοκαιρινό μικροκλίμα των Χανίων.
Πάντως θα έχομε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε πολλές φορές από εδώ μέσα.
ΓΣ

Cte είπε...

Σας ευχαριστώ για την άμεση και θερμή υποδοχή!Δε γνώριζα ότι υπάρχουν σχετικές με αυτό το θέμα μελέτες - δεν έχω άλλωστε εντρυφήσει τόσο πολύ.Φαίνεται πάντως ότι αυτή είναι μια πάγια κλιματική κατάσταση για τον κάμπο των Χανίων. Τα βουνά στα οποία αναφέρομαι, Γιώργο, είναι αυτά που ξεκινούν περίπου από το Καλάμι και συνεχίζουν με κατεύθυνση δυτική μέχρι περίπου την περιοχή του Βαρυπέτρου. Δημιουργείται μια στενή και κάπως κλειστή ορογραφικά περιοχή που πιθανότατα ευνοεί τα φαινόμενα που μας απασχολούν. Υπάρχουν βέβαια και άλλες τέτοιες κλειστές περιοχές που "θερμαίνονται" πιο εύκολα (κλασική περίπτωση η Μεσαρά, η περιοχή νότια του Αγίου Νικολάου μέχρι και την Ιεράπετρα) αλλά το κάπως παράδοξο είναι ότι ο κάμπος των Χανίων δεν είναι κλειστός από βορρά κια θα έπρεπε να δέχεται την ευργετική αύρα όσο και οι άλλες βορεινές πλευρές. Μήπως θα έπρεπε να συνυπολογίσουμε σαν ανασταλτικό παράγοντα κατά του μελτεμιού και την κλειστότητα του κόλπου των Χανίων; Λίγα χιλιόμετρα άλλωστε πιο δυτικά, στο ακρωτήρι της Γραμπούσας όπου δεν υπάρχουν κλειστές γεωγραφικές περιοχές, το μελτέμι ξαφνικά δυναμώνει πάρα πολύ. Όσο για τη βορειοανατολική συνιστώσα θα συμφωνήσω απόλυτα ότι είναι η μοναδική περίπτωση βοριά κατά την οποία ευνοείται η δυτική Κρήτη. Ειδικά το χειμώνα ο ΒΑ καιρός δίνει πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής στα δυτικά απ' ό,τι στα ανατολικά, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που είναι ΒΔ, οπότε οι βροχές είναι λίγο περισσότερες στα ανατολικά.
Από βιασύνη έγραψα ότι το καλοκαιρινό ρεύμα στο Αιγαίο είναι βορειοανατολικό - εννοούσα βορειοδυτικό.

Leandros είπε...

Παναγιώτη καλώς ήλθες κι από μένα.
Κατά 90% είσαι σωστός στο ποστ σου.
Με δύο λόγια, η βόρεια πλευρά του νομού Χανίων παρουσιάζει μεγαλύτερη ηπειρωτικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη βόρεια Κρήτη, λόγω ορογραφίας που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά και υγρασιακά εύρη. Αυτό ισχύει όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, εξ ου και το γεγονός ότι στα Χανιά σημειώνονται χαμηλότερες ελάχιστες και περισσότερες βροχές. Επίσης, τα φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, στοιχεία που παραπέμπουν σε πιο ηπειρωτικό κλίμα. Τα βόρεια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν πιο κυκλαδίτικο κλίμα, που στην πραγματικότητα είναι υγειηνότερο και το προτιμώ ειδικά το καλοκαίρι.
Περί μελτεμιού θα διαφωνήσω με όλους.
Ο νομός Χανίων έχει εξίσου δυνατές εντάσεις με την υπόλοιπη Κρήτη. Απλά υπάρχει έντονη επιβράδυνση στην περιοχή της πόλης των Χανίων λόγω ορογραφίας. Κατά τ' άλλα όμως οι ριπές στις ανεμώδεις περιοχές είναι ίδιες παντού. Δείτε http://meteo.infogenesis.gr/forecast/sfc-wind-cr_20.png .

dretos είπε...

Παναγιώτη το μελτέμι είναι ακόμα λιγότερο ισχυρό, από τα Χανιά, στο Ρέθυμνο, εννοώ την πόλη. Ο λόγος είναι οτι η Κρήτη είναι ολόκληρη ένα φράγμα για το βόρειο άνεμο και καταφέρνει να "ξεφεύγει" περισσότερο στα ανατολικά και σε ορισμένες ακόμη περιοχές. Φυσικά η ακριβής του συνιστώσα παίζει ρόλο. "Κανονικά" το μελτέμι ξεκινά με κάποια ύφεση στα ΒΑ της Ελλάδας, που φέρνει ΒΒΑ άνεμο στα Χανιά, ισχυρό κυματισμό που λέι και ο Γιώργος που έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο και ασθενέστερο άνεμο ανατολικότερα. Μετά επικρατεί το ΒΒΔ ρεύμα που πλέον εξασθενεί δυτικότερα (πλην επαρχίας Κισσάμου όπου παραμένει ΒΒΑ και τοπικά ΑΒΑ και ενισχύεται από τοπικούς παράγοντες πχ σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι) και ενισχύεται στα νότια (απο Φραγκοκάστελο ως Ζίρο Σητείας) και στα ανατολικά με τοπικές διαφοροποιήσεις. (υπάρχει ο χάρτης στο άρθρο http://creteweather.blogspot.com/2007/05/blog-post_3524.html)

Το δυτικό τώρα ρεύμα που ζεσταίνει συχνά τα Χανιά το καλοκαίρι είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση που αξίζει να συζητηθεί περισσότερο. Εχει βασική δομή Λίβα (καταβάτη) και τη μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή από Κολυμπάρι ως Μάλεμε, μερικές φορές όμως φθάνει ως Σούδα και ανατολικότερα, σε έκτακτες περιπτώσεις ως τα δυτικά του κόλπου του Ηρακλείου (πολύ πιο σπάνια τα δυτικά άκρα της βπόλης) και την Ελούντα ακόμη μερικές φορές. Για να γίνει αυτό τα μελτέμια πρέπει να είναι σε ύπνο. Τπάρχουν καλοκαίρια όπως κάποια που είχα ζήσει, πχ αυτό του 1992 που είχε μόνο μελτέμια στον κόλπο Χανίων και απίστευτο κύμα! αλλά και σαν αυτό του 1994 με συνεχή θερμά ρεύματα από τα δυτικά και ελάχιστα μελτέμια...

ΜΔ

dretos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

Πάντως η περίπτωση που δείχνει ο Λέανδρος στο σχεδιάγραμμα που στέλνει δεν είναι καθόλου ο κανόνας και δεν συμβαίνει έτσι! Υποάρχουν καλύτερα σε ανάλυση μοντέλα στον άνεμο, πχ το ΜΜ5 του ΕΑΑ. Το ξέρει και ο ίδιος οτι δεν πιάνει καθόλου άνεμος στο Λουτρό Σφακίων όταν σηκώνει πέτρες στο Φραγκοκάστελο. Επίσης αυτό που δείχνει ο χάρτης συμβαίνει όταν δεν είναι μελτέμι στην κανονική του φορά, αντίθετα είναι μια περίπτωση που δεν οφείλεται στο βαρομετρικό χαμηλό της ανατ. Μεσογείου/Μ.Α. αλλά σε δευτερεύουσα ύφεση. Να η καλή ανάλυση για την περίπτωση όπου φαίνονται οι τοπικές ενισχύσεις, η Ιεράπετρα την Παρασκευή θα σηκωθεί όρθια!;
http://cirrus.meteo.noa.gr/forecast/wind_f_60mm5.gif

Leandros είπε...

Προφανώς υπάρχουν μέρη σε όλη τη νότια Κρήτη που κόβει ο βοριάς και μέρη που επιταχύνεται (έξοδος φαραγγιών). Αυτό που λέω είναι ότι ο νομός Χανίων δεν υστερεί σε μελτέμι από τους άλλους τρεις νομούς, παρά μόνο στην πόλη λόγω επιβράδυνσης από την ορογραφία. Και στην πόλη του Ρεθύμνου κάποιες φορές ισχύει αυτό και μόλις βγεις Επισκοπή σε παίρνει και σε σηκώνει

Stylianakis είπε...

Λέανδρε, αυτό που λέει ο Λουπάσης για τα μελτέμια δεν αφορά ολόκληρο το νομό αλλά μόνο την περιοχή της πόλης Χανίων, μην αρπάζεσαι.
Κατά τα λοιπά, το σχόλιο του Γιώργου ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα του πως μια αναφορά σε ένα θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γνωστό, δημιουργεί έναυσμα για τόσο ευχάριστες ανταλλαγές απόψεων, μια και όλοι μας έχομε "φάει με το κουτάλι" το θέμα.
Για να ξαναγυρίσω τώρα στα του νομού γενικότερα, πολλές φορές έχω σκεφτεί ποιές είναι οι πιο επιρρεπείς περιοχές του νομού Χανίων στα βίαια μελτέμια (για τους άλλους νομούς τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα). Λόγω μη συχνών μετακινήσεων οι εμπειρίες μου δεν είναι πολλές. Π.χ. έχω ζήσει ζημιογόνα μελτέμια στο εσωτερικό της επαρχίας Σελίνου (Ροδοβάνι, Τεμένια), που παρέσυραν ό,τι βρήκαν στα χωριά. Το ίδιο έχω ζήσει και στην Ανώπολη Σφακίων. Στη νότια παραλία δεν έχω τύχει προσωπικά, ίσως επειδή προτιμώ μα "κυνηγώ" σημεία που είναι σίγουρα, όπως ο Πλακιάς. Εχω ακούσει πάντως για μελτέμι που ξέβαψε ή κατέστρεψε σαν αμμοβολή βαφή αυτοκινήτων στο Φραγκοκάστελλο. Εκτός όμως από τα ανατολικά του νομού, αμφιβάλλω αν στα ΝΔ του το μελτέμι είναι το ίδιο δυνατό. Πέστε μου τις εμπειρίες σας.
ΓΣ

dretos είπε...

Γιώργο και η περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και η Κουντούρα και το Ελαφονήσι πιάνουν τρελό μελτέμι κυρίως όταν η διεύθυνση είναι ΒΑ. Ενώ με καθαρό βοριά και η Σούγια κάνει απίθανες ριπές. Καλά όλα αυτά αλλά υπάρχει ο Τσούτσουρας, ο Λέντας, η Τριόπετρα, το Ροδάκινο, το Κουτσουνάρι και πάνω από όλους ο Ξερόκαμπος στη Ζίρο της Σητείας... όλες παραλίες με φοβερές ριπές μελτεμιού. Davis εκεί επειγόντας και μαζί σε εξόδους φαραγγιών!
---
Γυρνώντας στα λεγόμενα του Παναγιώτη να πω οτι ο σταθμός Ρεθύμνου-ΕΑΑ δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικός της πόλης μια και βρίσκεται σε ακτή αεράτη στα δυτικά της, το ίδιο το Ρέθυμνο είναι θερμότερο και λιγότερο ανεμώδες με βοριά (το αντίθετο συμβαίνει με το νοτιά) και όταν συμβαίνει να έχουμε τιμές Ρεθύμνου της ΕΜΥ η διαφορά είναι εμφανής. Επίσης οι 3 davis του Ηρακλείου δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικοί του κέντρου της πόλης, πλησιέστερα είναι ο σταθμός του Θοδωρή στον Πόρο αν και χάνει σε άνεμο και υετό! χε χε.
Οπότε ναι μεν ισχύουν τα όσα λες για το εύρος θερμοκρασιών στα Χανιά αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, εξάλλου εγώ στα ΝΔ του Ηρακλείου έχω (σε μέρες με άπνοιες) μαγαλύτερα εύρη από τους 3 davis λόγω αναστροφής.

Cte είπε...

Θα συμφωνήσω κατ' αρχήν ότι ο σταθμός του Ρεθύμνου δεν μας δίνει πλήρως αντιπροσωπευτική εικόνα του κλίματος. Τα πράγματα μέσα στην πόλη δεν είναι τόσο..."δροσερά". Και για το Ηράκλειο θα έλεγα το ίδιο, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Νομίζω ότι ο davis στην Παραλιακή (Μ.Φ.Ι.Κ.) αντικατοπτρίζει σε καλό βαθμό την κλιματική πραγματικότητα της πόλης. Σίγουρα υπάρχουν νυχτερινές αναστροφές στο Ηράκλειο, αλλά το καλοκαίρι στα Χανιά είναι πιο συνηθισμένες, νομίζω.
Όσο για τα μελτέμια, να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήθελα με το post μου να υποστηρίξω ότι γενικά ο Νομός Χανίων έχει μειωμένες εντάσεις. Τη νότια και την άκρα δυτική μεριά την έχω ζήσει πολύ καλά και ξέρω ότι σημειώνονται φοβερές ριπές (ίσως εφάμιλλες μερικές φορές και της νοτιοανατολικής Κρήτης). Ειδικά Ελαφονήσι, Σούγια και Φραγκοκάστελλο (ακόμα και Αγία Ρουμέλη) μπορούν να δώσουν φοβερές τιμές. Αυτό λοιπόν που λέω, και που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις, είναι ότι σε μια ευθεία περίπου 5-6 χιλιομέτρων από τη Σούδα μέχρι και τον Κλαδισό περίπου (μερικές φορές και πιο δυτικά) το μελτέμι παρουσιάζει μια ιδιόμορφη επιβράδυνση με ό,τι αυτή συνεπάγεται (μεγαλύτερες ψαλίδες σε θερμοκρασία και υγρασία κλπ.). Γι' αυτό έθεσα και το θέμα του "μικροκλίματος" του Χανιώτικου κάμπου. Η συζήτηση πάντως έχει ανάψει για τα καλά...

dretos είπε...

Απλά Παναγιώτη σημειώνω αναστροφές στο Ηράκλειο στη ουσία δεν υπάρχουν για το κέντρο και τα ανατολικά της πόλης, ισχύουν για τα δυτικά του μόνο και ίσως την εκβολή του ποταμού Κατσαμπά κοντά στην Αλικαρνασό. Για τα Χανιά είναι όπως τα λες. Ειδικά η Σούδα είναι πολύ απάνεμη γιατί έχει και επιπλέον βουνό δίπλα της αλλά εκεί μπορεί Γιώργο να παίζουν ρόλο και τα βουνά του Ακρωτηρίου, στρέφοντας τοπικά το ρεύμα ως ΒΔ προς τις Καλύβες. Στην Αγία Ρουμέλη πάντως για να πιάσει ισχυρό μελτέμι πρέπει η μέση ένταση στο Κρητικό να ξεπερνάει τα 8 μποφώρ ωστε να νικηθεί ο όγκος των Λευκών ορέων και να διασχίσει τη Σαμαριά με καταβατική δύναμη, κάτι μάλλον σπάνιο. Αλλά ίσως συμβεί αύριο!

Leandros είπε...

Πρώτον κ. Γιώργο δεν αρπάζομαι. Έλεος τρία χρόνια με ξέρετε..
Όποιος ξανασχολιάσει τον διαχειριστή θα διαγράφονται τα σχόλιά του, χεχεχε... (πλάκα κάνω).

Χαίρομαι που συμφωνήσαμε όλοι λοιπόν ότι ο νομός Χανίων εν γένει ΔΕΝ υστερεί σε μελτέμια συγκριτικά με τους άλλους νομούς. Σίγουρα, ο δήμος Χανίων και μια ακτίνα 3-5 χιλιομέτρων περιμετρικά έχει σημαντική επιβράδυνση στο μελτέμι λόγω ορογραφίας. Τρανό παράδειγμα το σημερινό που έχει 1-2 μποφόρ και άπνοια. Ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο τον χειμώνα..
Καλά να στε!

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, στην Αγία Ρουμέλη και στη Χώρα Σφακίων ειλικρινά δεν ξέρω αν φυσάει ποτέ μελτέμι. Να πω μια εμπειρία που είχα : Θυμάμαι μια φορά (Αύγουστος 1976) που πέρασα το φαράγγι της Σαμαριάς, σε ημέρα που επικρατούσε σφοδρό μελτέμι σε όλη την περιοχή. Οταν φθάσαμε στην Αγία Ρουμέλη επικρατούσαν ασθενείς άνεμοι. Οταν βρισκόμασταν στο καραβάκι, άρχισαν οι γνωστοί στρόβιλοι στη θάλασσα (μάλιστα ένας έκλεισε βίαια τη μπουκαπόρτα του καραβιού καταπάνω μου και μου προκάλεσε τραύμα στο χέρι που ακόμα έχω), ήταν όμως σποραδικοί. Εκτός από αυτούς, σε όλη τη διαδρομή δεν υπήρχε άνεμος. Ανατολικότερα της περιοχής Φραγκοκάστελλου φαίνονταν καθαρά ότι ο άνεμος σήκωνε πέτρες, αλλά στη Χώρα Σφακίων επικρατούσε άπνοια και ζέστη. Ξαφνικά φάνηκαν σκόρπιοι ορογραφικοί dust devils να κατεβαίνουν κάθετα από την Ανώπολη. Μόνο ένας από αυτούς έφθασε στην πολίχνη, έρριξε μάλιστα λίγες καρέκλες από τα μαγαζιά του λιμανιού. Ε λοιπόν, οι κάτοικοι είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν το είχαν ξαναδεί στη Χώρα !!! Και ας χαλά ο κόσμος λίγα χιλιόμετρα δίπλα, αιώνες τώρα, τα καλοκαίρια.
ΓΣ

Stylianakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

Προσωπικά έχω τύχει σε μελτέμι που έπιανε φουριόζο το φαράγγι του Ίμπρου και έφθανε οριακά ως 1-2 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας, σίγουρα στη Χώρα και στο Λουτρό δεν πιάνει μελτέμι σχεδόν ποτέ απλά γιατί πολύ σπάνια φθάνει σε μέση ένταση τα 9-10 μποφώρ που απαιτούνται για να περάσεις το φράγμα των Λευκών ορέων και επιπλέον το μελτέμι είναι άνεμος επιφανείας, συχνά δεν πιάνει καθόλου στις κορυφές της Κρήτης πάνω από τα 2000. Και όμως θεωρώ οτι είναι δυνατόν να πιάσει στην Αγία Ρουμέλη και να κάνει ζημιές μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς αφού στο υψίπεδο του Καλέργη το μελτέμι πιάνει ισχυρές εντάσεις. Τα dust devils είναι κανόνας το καλοκαίρι στη νότια Κρήτη...