Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Ήταν ο θερμότερος Απρίλης...





Μέσες Μηνιαίες Θερμοκρασίες Απριλίου του Αεροδρομίου Ηρακλείου (1958-2008)





Ίσως πολλοί να μην έχουν καταλάβει πόσο θερμός ήταν ο Απρίλης που πέρασε για την Κρήτη (αλλά και για πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας). Ίσως γιατί δεν ήταν το ίδιο θερμός σε όλο το νησί αλλά και γιατί το κάπως ψυχρό τελείωμα του μήνα, που συνέπεσε με το Πάσχα, έκανε να ξεχαστεί η "κάψα" του. Όμως οι δύο θερμές εισβολές που είχαμε ήταν ισχυρές και σχετικά παρατεταμένες με αποτέλεσμα να πέσουν "ρεκόρ" μήνα σε πολλά εσωτερικά και βόρεια σημεία της Κρήτης. Ειδικά η δεύτερη θερμή εισβολή κατά την οποία έσπασαν επί 2 ημέρες συνεχόμενα τα όρια του καύσωνα σε σημεία της βόρειας Κρήτης και έσπασαν κατά 2,5 ολόκληρους βαθμούς τα ρεκόρ θερμοκρασιών του μήνα στο γεωδυναμικό ύψος των 850mb. Το Πανελλήνιο ρεκόρ Απριλίου του αεροδρομίου Ηρακλείου (37,4oC) ήταν ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν το μήνα. Η ανάρτηση αυτή θα δείξει, αναφερόμενη στο Ηράκλειο, πόσο περισσότερο ζεσταθήκαμε από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν...

Το γράφημα στην αρχή της ανάρτησης δείχνει εύγλωττα:
... την τάση ανόδου κατά τα τελευταία 50 χρόνια της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας (πράσινη γραμμή)
... την τιμή ρεκόρ του φετινού Απρίλη (ακριβής τιμή 17,93, πλησιάζει τους 18oC!)
... σε αντιδιαστολή την απίθανα χαμηλή τιμή του Απρίλη 1997 (13,3oC) και τη μέση τιμή (15,9oC)
... οτι από το 1998 και μετά συμπληρώσαμε 8 στις 11 χρονιές πάνω από τη μέση μηνιαία κλιματική τιμή!

Τα στεοιχεία είναι από την ιστοσελίδα:
http://www.tutiempo.net/en/Climate/Heraklion_Airport/167540.htm

Το επόμενο γράφημα αναφέρεται στη μέση ημερήσια θερμοκρασία του Απρίλη 2008 σε σύγκριση με τις "κανονικές" τιμές (ημερολογιακοί μέσοι όροι 45 ετών) αλλά και με το παράδειγμα 1997 για αντιπαράθεση, πάντα για το σταθμό της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Φαίνονται τα 2 σχετικά ψυχρά διαστήματα στις αρχές και στα τέλη του μήνα που συνοδεύτηκαν με φαινόμενα και οι 2 ισχυρές θερμές εισβολές με διάρκεια τουλάχιστον ένα τριήμερο η κάθε μία:











Το επόμενο γράφημα αφορά τις ελάχιστες ημερήσιες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν στον ίδιο σταθμό τον Απρίλη 2008 σε σύγκριση με τις μέσες ελάχιστες (ημερολογιακοί μέσοι όροι 45 ετών) , τις απόλυτα ελάχιστες και την περίπτωση Απριλίου 1997. Εχει ενδιαφέρον ότι στις 29/4/08, παρότι μιλάμε για τον θερμότερο Απρίλη!, έπεσε μία από τις 5 χαμηλότερες ημερήσιες επιδόσεις που κρατούσε ο Απρίλης του 1997!!! Αυτό όμως που πρέπει περισσότερο να σχολιαστεί γα τον Απρίλη 2008, είναι οι 4 φορές που η ελάχιστη νύχτας, και οι δύο ολόκληρου 24ώρου, δεν κατέβηκε τους 20 βαθμούς κάνοντας μάλιστα ακόμα ένα ρεκόρ μήνα, το 24,8oC ως μεγαλύτερη ελάχιστη τιμή νυχτός στις 21/4.
Παρακολουθώντας τις ημερομηνίες θερμών εισβολών που αναφέρει ο Γ. Στυλιανάκης (http://creteweather.blogspot.com/2008/04/blog-post_03.html) και τα διαθέσιμα στοιχεία από το 1958 και μετά, βλέπουμε οτι αυτό το φαινόμενο με πάνω από 20 βαθμούς ελάχιστη 24ώρου είχε καταγραφεί μήνα Απρίλιο συνολικά έξη (6) φορές και μονάχα μία (1) χρονιά, το 1998, συνέβηκε δύο (2) φορές τον ίδιο Απρίλιο. Επίσης από μία (1) φορά το 1985, 1989, 1993 και το 1999.:












Το επόμενο γράφημα είναι ακόμα περισσότερο "καυτό" και αποκαλυπτικό... Οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες του Απρίλη 2008. Εκτός από την απόλυτα μέγιστη όλων των εποχών για Απρίλη είχαμε 4 φορές ανώτερη ημερήσια επίδοση και σχεδόν όλος ο μήνας κύλησε πάνω, ως πολύ πάνω από τα "κανονικά" του. Το 1997 τίθεται και εδώ σε αντιπαράθεση...:












Στη συνέχεια παρατίθεται το διάγραμμα μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας στο Σταθμό Κνωσού του ΕΑΑ για τον Απρίλιο 2008 σε σχέση με τα 2 προηγούμενα χρόνια που υπάρχει ο σταθμός.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον οτι η μέση ημερήσια θερμοκρασία ξεπέρασε φέτος τον Απρίλη έξη (6) φορές τους 25 βαθμούς. Για σύγκριση, με άλλους μήνες, αναφέρουμε ότι, αν εξαιρέσουμε τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, οι 25 βαθμοί έχουν ξεπεραστεί πέντε (5) φορές το Σεπτέμβριο του 2007 (επεισόδιο καύσωνα στις αρχές του μήνα) και από δύο φορές το Μάη και το Σεπτέμβρη του 2006. Παρότι ο Μάης και ο Σεπτέμβρης είναι κατά τεκμήριο πολύ θερμότεροι μήνες από τον Απρίλη. Και βέβαια η επίδοση 30,7oC στις 21/4/08 ξεπερνά κάθε προηγούμενο ανοιξιάτικο (αλλά και φθινοπωρινό)! Συγκρίνεται μόνο με τις πέντε (5) ημέρες του καύσωνα του Ιουνίου 2007 και τις δύο (2) αντίστοιχες του καύσωνα του Ιουλίου 2007 κατά τις οποίες ξεπεράστηκε το 30άρι ως μέση ημερήσια τιμή... Ο σταθμός πάντως κατέγραψε και τη μέγιστη (36,7) και την ελάχιστη (7,4) επίδοση του μήνα Απρίλη φέτος...:












Εχει μεγάλο ενδιαφέρον όμως η σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών στους 2 αυτούς σταθμούς. Διακρίνεται η σαφής τάση για μεγαλύτερες τιμές στο σταθμό Κνωσού όταν επικρατεί νότιο ρεύμα, ειδικά αν αυτό δεν είναι αρκετά δυνατό ώστε να αποδυναμώνει την επιροή της θαλαάσσιας αύρας... Ετσι τα συχνά νότια ρεύματα έδωσαν 18,5 βαθ. ως μηνιαία μέση θερμοκρασία στην Κνωσό, τουλάχιστον μισό βαθμό παραπάνω από το αεροδρόμιο.

Μιχάλης Δρετάκης

6 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Μιχάλη τώρα μόνο σε διάβασα.
Η γλώσσα, το μάτι και η πέννα του επιστήμονα. Πολλή και άριστη δουλειά, που εγώ δεν ξέρω να την κάνω. Μακάρι να έκανες το ίδιο και για τους άλλους μήνες, αν και νομίζω ότι περίπου στα ίδια συμπεράσματα θα καταλήξεις.
Θα πρότεινα - μάλλον θα παρακαλούσα - να δεις συγκριτικά με τον φετεινό Απρίλη τις θερμοκρασίες στα 850 του Απριλίου 1941 (μάλλον 23 έως 26) και ιδίως 1950 (περ. 13-21): Αφού φέτος με τόση ζέστη εδώ, στην Αθήνα η θερμοκρασία ούτε κάν δεν πλησίασε τους 30 C, μπορούμε μήπως να υποθέσομε με κάποια βασιμότητα ότι με 30 σύν στην Αθήνα τα δύο αυτά χρόνια η μέγιστη εδώ ήταν όμοια ή και πάνω από τις φετεινές θερμοκρασίες ρεκόρ ;
Τα χρόνια πριν το 1948 τα βρίσκεις στο http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsslpeur.html, ενώ τα χρόνια από το 1948 και μετά στο http://www.wetterzentrale.de/topkarten/ani/AniReaFrame.htm.
Εγώ δεν ξέρω να αναλύσω τα στοιχεία αυτά, με ενδιαφέρει όμως πολύ η σύγκριση αυτή.
Φιλιά πολλά - και μην ξεχνάμε να αλληλλοκεραστούμε το αρνί !
ΓΣ

dretos είπε...

Για το 1941 (23-26) δεν δίνει θερμοκρασία στα 850 αλλά νομίζω οτι η δεδομένη κατάσταση - αντικυκλώνας σε όλη την Ελλάδα δίνει υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, όχι τόσο στην Κρήτη, αλλά στο διήμερο 4-5 Απρίλη 1941 είχαμε νοτιάδες, αλλά δε μου φαίνεται να είχε πάνω από 35 βαθμούς.
Αλλά και το 1950 η θερμοκρασία στα 850 δεν πέρασε τους 20 και τους άγγιξε μόνο μια μέρα στην Κρήτη. Και το ρεύμα αν και νότιο κατά κύριο λόγο δεν ευνοούσε τόσο ακραίες τιμές (35+).

theotzimos είπε...

Μιχάλη δεν πρόκειται για Μέσο Όρο η κίτρινη γραμμή, αλλά απ ότι καταλαβαίνω είναι ο Κινητός Μέσος Όρος... Για διευκρίνησε λίγο τι εννοείς με το Μ.Ο...

dretos είπε...

Για ποια γραμμή κίτρινη μιλάς Θοδωρή;

theotzimos είπε...

Των 3 γραφημάτων που είναι στην μέση... Αλλά κα του πρώτου όπου είναι η πράσινη γραμμή, που αναφέρεις σαν Μ.Ο.

dretos είπε...

Η πράσινη γράμμη είναι η γραμμή τάσης της μεταβολής που βγάζει αυτόματα το excel. Δεν το λέω Μ.Ο. ούτε μέση τιμή. Η μέση τιμή του μήνα είναι το πράσινο τετράγωνο αριστερά, υπολογισμένο για τα 45 χρόνια δεδομένων που δίνει το tutiempo. Τα άλλα 3 τα άλλαξα σε "ημερολογιακό" μέσο όρο, δηλαδή Μ.Ο. τιμών (mean, max, min) για την αντίστοιχη ημερομηνία.