Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

20-22 Απρίλη 2008: Θερμή εισβολή σε όρια Καύσωνα...















Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από το φίλο Στέλιο Σημαιάκη, στο Σκαλάνι Ηρακλείου ακριβώς πριν 3 χρόνια, στις 17/4/2005, όταν ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε την Κρήτη - και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι και σήμερα 18/4/2008 η σκόνη δηλώνει παρούσα, αν και σε πολύ μικρότερη ποσότητα.

Αν και στο τέλος του μήνα θα γίνει η αποτίμηση όλα τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν οτι ο φετινός Απρίλης θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στη ζέστη και με διαφορά... Αν και είμαστε στο μέσο του μήνα ήδη οι μέσες θερμοκρασίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ χωρίς να λογαριάζουμε το επερχόμενο κύμα ζέστης-καύσωνα. Για αυτό αξίζει ιδιάιτερη μνεία:

Πόσο ψηλά θα φθάσει λοιπόν το θερμόμετρο; Οι προβλέψεις των παγκόσμιων μοντέλων αλλά και των περιοχικών δίνουν θερμοκρασίες 24-25 βαθμούς Κελσίου στο υψόμετρο των 850hpa (χοντρικά στα 1450 μέτρα) στην Κρήτη και μάλιστα για ένα 3ημερο από Κυριακή 20/4 ως τη Μεγάλη Τρίτη 22/4. Είναι θερμοκρασίες που δεν έχουν ξανασυμβεί στα ιστορικά θερμών εισβολών του Απρίλη. Σε μια μόνο περίπτωση έχει καταγραφεί θερμοκρασία 24 βαθμών στα 850hpa αλλά για λίγες ώρες μονάχα. Τα ρεκόρ των 36 στη Σητεία και 35,6 σε αερ. Ηρακλείου και αερ. Χανίων έχουν γίνει σε παρόμοιες θερμές εισβολές αλλά μικρότερης διάρκειας και έντασης.

Οι δεδομένες θερμοκρασίες στα 850hpa με παράλληλο καταβάτη άνεμο, νοτιά, υπολογίζεται ότι θα δώσουν, με την αδιαβατική μεταβολή, τιμές μέγιστων θερμοκρασιών τουλάχιστον 12 ως και πιθανόν 16-17 βαθμούς παραπάνω στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Δηλαδή είναι σίγουρο το σπάσιμο των ρεκόρ μέγιστης του Απρίλη... Δεν αποκλείεται οι μέγιστες θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη να φτάσουν τους 40oC, ίσως ακόμη και τους 42!!! Με άλλα λόγια θα ξεπεραστούν ρεκόρ όχι μόνο του Απρίλη αλλά και του Μάη ακόμα! Μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε πολλά σημεία που ο νοτιάς θα κρατάει τις νύχτες Κυριακής προς Μ. Δευτέρα και Μ. Δευτέρας προς Μ. Τρίτη οι ελάχιστες να μην κατέβουν τους 25-28 βαθμούς, ή ακόμη και τους 30! Δηλαδή θα έχουμε, στη βόρεια Κρήτη, αντίστοιχη κατάσταση θερμοκρασιών με αυτή του Καύσωνα του Ιουνίου 2007... Και είναι ακόμη Απρίλιος...

Βέβαια ακριβείς τιμές θερμοκρασίας είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθούν, απλά κάνουμε αναγωγές βασιζόμένοι στις εκτιμήσεις των μοντέλων και την ιστορική γνώση. Η ποσότητα της σκόνης, ή παρουσία ή όχι έντονης υψηλής νέφωσης και το πόσο ισχυρός θα είναι ο άνεμος μαζί με την ακριβή τροχιά του, και τέλος οι τοπικότητες της Κρήτης παίζουν το ρόλο τους. Και βέβαια η παραλιακή νότια Κρήτη φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη σχεδόν από αυτό το κύμα, εκεί δύσκολα οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 30 (τιμή πάντως υψηλότατη για την εποχή!).

Ενα είναι βέβαιο: θα ζήσουμε μια απίστευτη θερμή εισβολή, άκαιρη, με πιθανές συνέπειες στις καλλιέργειες, τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης.

Μετεωρολογικά, αυτή η θερμή εισβολή θα είναι πραγματικά ένα γεγονός ιστορικό, όσο και ακραίο. Πόσο ακραίο μένει να το δούμε στην πράξη.

Μιχάλης Δρετάκης

4 σχόλια:

Leandros είπε...

η μεγάλη διαφορά με τον Ιούνη του 2007 είναι ότι, τότε η νότια και η βόρεια Κρήτη είχαν 40άρια, διότι η θάλασσα ήταν πιο ζεστή από τώρα, δεν δημιουργούσε αύρα καθώς κι ότι η θερμή μεταφορά των αερίων μαζών ήταν πιο γενικευμένη καθ' έκταση και καθ' ύψος. Τώρα το 40άρι (αν πιαστεί θα είναι τοπικό φαινόμενο).

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, παίρνεις ρίσκο.
Νομίζω ότι η φύση δεν κάνει τέτοια απότομα άλματα, συνήθως μετριάζει τις καταστάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι αν το ρεκόρ ξεπεραστεί (την Δευτέρα μάλλον, ή Τρίτη πρωί), θα είναι μικρή η διαφορά. Εξάλλου, ακόμα και το τυχόν 40ρι ίσως δεν είναι κάν ιστορικά πρωτοφανές για μας, απλά δεν καταγράφηκε. Εχω παρατηρήσει επίσης ότι στον τοπικό Τύπου ανέκαθεν δίνονταν έμφαση στις ψυχρές εισβολές του Απρίλη και όχι στις θερμές, κάτι που δείχνει ότι και οι παλιότεροι πιθανότατα θεωρούσαν τις τελευταίες σαν φυσιολογικό ή πάντως συνηθισμένο φαινόμενο για τον μήνα αυτό.
Για να δούμε ...
ΓΣ

dretos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

Γιώργο είναι ένα ερώτημα τι είναι για τη φύση τα άλματα. Οι 4-5 βαθμοί διαφορά δεν είναι νομίζω τεράστιο άλμα σε περιπτώσεις τόσο ακραίες με foehn, δεν πρέπει άλλωστε να σταθούμε στην τυχόν ακραία τιμή. Το ερώτημα αν υπήρχαν στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις νομίζω το έχεις γράψει ήδη στην ανάρτησή σου για τον Απρίλη, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις και ασφαλώς υπάρχουν και στη μνήμη μας. Το ερώτημα είναι πόσο συχνές ήταν αυτές και αν είχαμε τόσο συχνά γεγονότα όπως η μεταφορά σκόνης. Εγώ νομίζω οτι φέτος πάει να το παρακάνει ο Απρίλης. Επίσης έχω την αίσθηση οτι οι 24 στα 850hpa δεν έχουν ξεπεραστεί άλλη φορά Απρίλη μήνα, άρα πάμε για ρεκόρ έτσι και αλλιώς. Το αν αυτά είναι σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ζητούμενο.
ΜΔ