Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Αμάρι και Δυτική Μεσσαρά, 12 Δεκέμβρη 2007

Εκπληκτικές εικόνες νεφικών σχηματισμών, ωραία φαινόμενα, ραγδαιότητες, χαλάζι (σε μεγάλο τμήμα της επαρχίας Αμαρίου) και άλλα ενδιαφέροντα καιρικά φαινόμενα σημάδεψαν τη 12η Δεκέμβρη. Είχα την τύχη να βρεθώ στη νότια Κρήτη και μοιράζομαι μαζί σας κάποιες εικόνες. Συμπληρώνω με σημερινές πρωινές εικόνες από το Ηράκλειο.

Γραμμή λαίλαπας και έναρξη καταιγίδας στο νότιο Ρέθυμνο, όψη από τον Κόκκινο Πύργο.

Και μια λεπτομέρεια, funnel cloud δείχνει το σκούρο στροβιλοειδές σύννεφο στο κέντρο, αλλά ήταν πολύ μακριά για επιβεβαίωση αν έφτασε θάλασσα με τη μορφή waterspout.

Εκπληκτικό funnel cloud ξηράς, στην περιοχή Αμαρίου Ρεθύμνου, ορατό από τη δυτική Μεσσαρά. Η φωτογραφία στο τέλος εκδήλωσης του φαινομένου.

Λίγα λεπτά πριν η εικόνα ήταν κάπως έτσι αλλά έγινε λάθος στη λήψη της φωτογραφίας, συγνώμη... Ηταν καθαρά στροβιλιζόμενο νέφος, ίσως έπιασε και έδαφος, σε ορεινή περιοχή πάντως, μακριά από κατοικίες.

Πανοραμική όψη της γραμμής νεφών από τις νησίδες Παξιμάδια (ΝΔ-αριστερά) ως τα ριζά του Ψηλορείτη δεξιά.

Καταιγίδα και πιθανότατα χαλάζι στον Κέδρο.

Καταρράχτης στα Σκούρβουλα της Μεσσαράς.

Το Σπήλι αφημένο στις ορέξεις της καταιγίδας.

Στο τέλος των φαινομένων, περιοχή Ποταμών Αμαρίου, πανέμορφα mammatus και μαζί το ουράνιο τόξο.

Και ένα φωτεινό αμόνι πάνω από το βουνό Σωρός Αμαρίου.

Ξημέρωμα της 13ης Δεκέμβρη και καταιγιδοφόρα νέφη στο Κρητικό πέλαγος.

Αυτό θεωρώ οτι ήταν υδροστρόβιλος! Δεν το είδα από την αρχή, και ίσα ίσα πρόλαβα να τραβήξω τη φωτογραφία καθώς διαλυόταν, όμως πρόλαβα να δω τη γραμμή που άφηνε προς τη θάλασσα.

Το Κουδούνι με τη φρέσκια του ψαροχιονιά...

...και ο Σκίνακας ,γραμμή νέου χιονιού στα 1550 μέτρα περίπου, το προηγούμενο χιόνι (6/12) είχε κατέβει ως τα 950 στον ανατολικό Ψηλορείτη, αλλά κατέβηκες ως τα 750 σε ορισμένες ΒΔ πλαγιές του Ψηλοείτη και των Λασηθιώτικων βουνών.

2 σχόλια:

dretos είπε...

Τοπικές βροχές σημειώνονται στη νότια Κρήτη σήμερα Δευτέρα. Το Τυμπάκι είχε υετό 1mm ήδη νωρίς το πρωί ενώ η ΝΔ Κρήτη δέχεται διαδοχικούς όμβρους. Από το βράδυ απόψε ως το μεσημέρι της Τρίτης τα φαινόμενα θα γενικευτούν περισσότερο, με δεδομένη την τοπικότητα, ενώ η πιθανότητα καταιγίδων είναι μάλλον μικρή. Η θεμοκρασία με τους καταβάτες νοτιάδες ανέβηκε αισθητά και ακουμπά τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 17, ίσως και τους 18 βαθμούς.

Χθες, ξημερώματα Κυριακής σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες λόγω άπνοιας, ξαστεριάς και θερμοκρασιακής αναστροφής. Το Τζερμιάδων σημείωσε -4,2oC το Καστέλι 0oC και οι Βρύσες +0,5oC.

Μια σημαντική αλλαγή του καιρού φαίνεται για την Παρασκευή με ισχυρές βροχές σε όλη την Κρήτη αλλά θα επανέλθουμε για αυτό το ενδεχόμενο.
14/1/8008

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 25/1/2008, 11:50
Υψη υετού (mm) της τελευταίας κακοκαιρίας στην Κρήτη και αντίστοιχα μηνός Ιανουαρίου από σταθμούς του ΕΑΑ (ενδχόμενα να αυξηθούν λίγο ως το τέλος του 24ώρου:

Σπήλι 52 - 77,6
Βρύσες 51,6 - 84,2
Χανιά 39,8 - 78,2
Τζερμιάδων 38,8 - 49,2
Παλιόχωρα 24,6 - 45,6
Ρέθυμνο 18 - 34
Κνωσός 13,8 - 16,6
Λιμάνι Ηρακλείου 5 - 9,8

Στο Ελος Κισσάμου έχουν καταγραφεί αντίστοιχα: 63mm - 89,6mm.

Από τους σταθμούς της ΕΜΥ καταγράφηκαν 44 χιλιοστά υετού στο Καστέλι Πεδιάδας το 24ωρο που πέρασε και 39 στο αεροδρόμιο Χανίων.
Στα δυτικά και τα εσωτερικά του νομού Ηρακλείου αναφέρθηκαν προβλήματα από τη χθεσινοβραδυνή βροχόπτωση.