Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Ο καύσωνας ρεκόρ του Ιούνη 1916

Ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς με άρθρο του στην ιστοσελίδα των Ελλήνων Καιρόφιλων (http://groups.yahoo.com/group/hellasweather) επιβεβαίωσε οτι η ανώτερη καταγραμένη θερμοκρασία Ιουνίου στην Κρήτη (και στην Ελλάδα;) είναι 45,7oC και σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 29/6/1916 (στο αρχείο αναφέρεται ημερομηνία 16/6 με το παλιό ημερολόγιο). Όμως, διορθώνω στις 3/7/07 μετά από επισήμανση του Γιώργου Στυλιανάκη, ο Πλατάκης αναφέρει οτι είναι η 16η Ιούνη 1914, αλλά δεν ξέρουμε αν πρόκειται για το παλιό ή το νέο ημερολόγιο.
Την ίδια δύσκολη περίοδο του Ιούνη/αρχές Ιούλη 1916 τα Χανιά σημείωναν δύο φορές 41,5oC (στις 21/6 και στις 2/7). Από αυτόν τον παρατεταμένο καύσωνα είχε δοκιμαστεί και η υπόλοιπη Ελλάδα, η Αρτα είχε 44,2oC στις 5/7/1916 και το Θησείο στην Αθήνα 43oC βαθμούς στις 21/6/1916.

Τα επίσημα ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου σε άλλους σταθμούς της Κρήτης είναι:
Ιεράπετρα 44oC
Χανιά (αερ) 42,5oC
Τυμπάκι 42oC
Ρέθυμνο 41,4oC
Σητεία 40,6oC

Ως απόλυτα μέγιστη τιμή αναφέρονται για το αεροδρόμιο Χανίων οι 44,5
oC και για το Τυμπάκι οι 44oC και αφορούν Ιούλιο, ενώ για τους υπόλοιπους σταθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες του Ιούνη είναι και οι απόλυτα μέγιστες μετρημένες.

Δεν αποκλείεται να σπάσουν κάποια από αυτά τα ρεκόρ τις επόμενες μέρες...

6 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Το περίεργο είναι ότι στο ψάξιμο του τοπικού τύπου τον Ιούνιο 1916 δεν βρήκα τίποτα το σχετικό με τον καύσωνα αυτό.
Ισως επειδή οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δεν ασχολούνταν με τη ζέστη σαν ιδιαίτερο φαινόμενο, εκτός και αν επρόκειτο για ακόμα πιο ακραία περίπτωση (π.χ. με θανάτους ή πολλές ζημιές, όπως συνέβη σε 2 ή 3 άλλες περιπτώσεις στον 19ο αιώνα, που θα στείλω σε λίγες μέρες).
Από το άλλο μέρος δυστυχώς όταν μελέτησα και αντέγραψα σε μεγάλο μέρος τα παλαιά αρχεία της ΕΜΥ στα Χανιά, δεν ασχολήθηκα με τη θερμοκρασία - πολύ κακώς. Το 1916 ήταν η δεύτερη χρονιά που λειτούργησε ο ΜΣ Χανίων.
Τυχερός ο Κολυδάς που τα έχει.
Πάντως επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου να βρω το έργο του Σπανάκη και να εξακριβώσω αν πρόκειται για τιμή που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1916.
Πάντως στις υψηλές θερμοκρασίες μην ξεχνάς και τον Αύγουστο 2002.
Φιλιά
ΓΣ

dretos είπε...

Απλά τον Αυγουστο 2002 το 44,4 του Ηρακλείου δεν αποτελεί απόλυτο ρεκόρ με υπάρχον το 45,7. Τα ρεκόρ Αυγούστου που έχω βρει σε διάφορους σταθμούς δεν ξεπερνούν τα παράπάνω. Λογικό αφού το Αυγουστο το μελτέμι είναι αυξημένο συνήθως και μόνο παράξενες καταστάσεις όπως αυτή του 2002 μπορούσε να δώσει νοτιάδες. Ως παιδί, στη δεκαετία του 1970 θυμάμαι και ένα νοτιά με 40άρια στο Ηράκλειο Ιούλιο μήνα. Ο Ιούνης όμως με λιγότερα μελτέμια και με κάποιους νοτιάδες τελικά εύκολα δίνει αυξημένες θερμοκρασίες στην Κρήτη. Ψάξε Γιώργο και μπράβο για την αξιόλογη προσπάθεια σου!

Stylianakis είπε...

To 40 ρι που αναφέρεις την δεκαετία 1970 ήταν τον Ιούλιο 1973, ήμουν τότε στη ΣΕΑΠ και το θυμάμαι αξέχαστα, όπως επίσης θυμάμαι το καψόνι που μας έκανε ο λοχαγός την ημέρα εκείνη ακριβώς λόγω της ακραίας θερμοκρασίας και κόντεψε να κάνομε ανταρσία. Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες η θερμοκρασία ανέβηκε στους 42 βαθμούς, το site όμως με τα ιστορικά μετεωρολογικά στοιχεία (tuTiempo.net) αναφέρει "μόνο" 40 βαθμούς (20-7-1973).
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Συγνώμη που κάνω κατάχρηση, αλλά ακόμα ένα σχόλιο σχετικά με τις θερμοκρασίες του Ιουνίου 1980 που ανέφερε ο κ. Κολυδάς (αφού του 1916 δεν ανευρίσκονται) : Οι ενδείξεις του παραπάνω site (tuTiempo.net) που σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζουν με αρκετή ακρίβεια τις ενδείξεις, δεν αναφέρουν θερμοκρασίες πάνω από 37 β. για τα Χανιά (αεροδρόμιο ή Σούδα). Ούτε και εγώ θυμάμαι κάτι τέτοιο τότε.
Ενδιαφέρον θα ήταν να αναφέρονταν που μετρήθηκε αυτή η θερμοκρασία, αφού σαν πιο πρόσφατη η ημερομηνία αυτή θα μπορούσε να διασταυρωθεί πολύ πιο εύκολα.
ΓΣ

Leandros είπε...

οι θερμοκρασίες της ΕΜΥ για τα Χανιά αναφέρονται από το 1958 νομίζω και έπειτα στο αεροδρόμιο Χανίων LGSA

Stylianakis είπε...

καλημέρα Λέανδρε
Μετά το 1978 ο Σταθμός της Δεξαμενής στα Χανιά έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί και μεταφέρθηκε στην 115 ΠΜ, όπου και γίνονταν όλες οι καταγραφές. Οι παρατηρητές εξακολουθούσαν να μένουν (αν ήταν αξιωματικοί) στον παλαιό σταθμό της Δεξαμενής μέχρι το 1983-4, αλλά τα όργανα εκεί δεν χρησιμοποιούνταν. Τα στοιχεία πάντως που αναφέρει το tuTiempo.net φαίνεται να αντιστοιχούν στις μετρήσεις τόσο του ΜΣΧ όσο λειτουργούσε όσο και της 115 ΠΜ.
Το ερώτημα λοιπόν που βρήκε ο κ. Κολυδάς τα στοιχεία του καύσωνα του Ιουνίου 1982, παραμένει. Κρίμα που
δεν έχομε εμείς πρόσβαση στα δικά του στοιχεία.
ΓΣ