Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Οροπέδιο Λασιθίου, μια δροσερή γωνιά της Κρήτης

Απίστευτο φαίνεται αλλά ο σταθμός του ΕΑΑ στο Τζερμιάδων Λασιθίου το αποδεικνύει καθημερινά. ( http://www.meteo.gr/stations/tzermiado/ ) Τα βράδια, οι νύχτες και πρωινά είναι πολύ δροσερά ως και πολύ κρύα εκεί καθώς το μελτέμι δε φθάνει εκεί καθώς εξασθενεί. Ετσι ο Μάης κρατάει πολύ χαμηλές μέσες θερμοκρασίες παρά την παρουσία ορισμένων ημερών με πολύ ζεστό καιρό λόγω των νοτιάδων.
Αυτή τη στιγμή, πριν φθάσουμε το μισό του Μάη η μέση θερμοκρασία στο Τζερμιάδων (ή τέλος πάντων στη θέση που βρίσκεται ο σταθμός!) είναι κάτω από τους 16 βαθμούς Κελσίου, χαμηλότερη από όλους τους υπάρχοντες online σταθμούς καιρού στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να σημειωθεί οτι η μέση θερμοκρασία τον Απρίλη ήταν 9,8oC, πάλι χαμηλότερη από τους αντίστοιχους σταθμούς. Θεωρώ οτι το φαινόμενο θα κρατήσει Μάη και Ιούνη και θα εξαρτηθεί από τα μελτέμια και την έντασή τους το τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θεωρώ επίσης οτι θα υπάρχουν και άλλες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα με αντίστοιχο υψόμετρο που θα έχουν δροσερή εικόνα αλλά δεν έχουν online σταθμούς αλλά το ότι το Λασίθι είναι οροπέδιο σε νησί αυξάνει τη σημασία των όσων γράφω...
Είναι από τις καιρικές πραγματικότητες της Κρήτης που πρέπει να αναδεικνύονται...

10 σχόλια:

Leandros είπε...

Πράγματι ακόμα και σήμερα το Τζερμιάδων σημείωσε ελάχιστη 6.1β, την χαμηλότερη στην Ελλάδα.
Σημειώστε ότι η Παλαιόχωρα είχε 24.2β ελάχιστη!

Ανώνυμος είπε...

Καλό απόγευμα σε όλους....
Μιά ερώτηση....υπήρξε πρόοδος στο θέμα της on-line σύνδεσης του σταθμού στο λιμάνι (Ηράκλειο)..;
Επίσης, πώς μπορούν να "ανέβουν" φωτογραφίες εδώ...;

Ο φίλος σας Αλέκος.

Leandros είπε...

ο σταθμός στο λιμάνι είναι θέμα ημερών να βγει ονλάιν. Έτσι με ενημέρωσε ο Λαγουβάρδος ο οποίος μιλάει με τον Στραταριδάκη.
Φωτογραφίες νομίζω πως ο Μιχάλης ξέρει πώς ανεβαίνουν!

dretos είπε...

Το μόνο εύκολο. Νew post και μετά βάζεις ότι θέλεις όπως θέλεις, θα βάλλω στο μέλλον όταν θα έχω χρόνο περισσότερο, εκτός αν τύχει κανένα έκτακτο (σιγά μη τύχει...).
Εχει εικονίδιο για φωτογραφίες - σχέδια κλπ.

dretos είπε...

όμως ο σταθμός Τζερμιάδων εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τις δροσιές και απόψε, προχθες σίγουρα είχε ελάχιστη κάτω από 7 βαθμούς αλλά κόλησε την λρίσιμη ώρα, Λέανδρε τι έγινε με την κεραία, τη βάλανε;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Κρήτη! Πραγματικά εντυπωσιακές οι ενδείξεις του συγκεκριμένου σταθμού,βοήθησε και καταρρίφθηκαν πολλά λανθασμένα στερεότυπα σχετικά με το κλίμα της Κρήτης. Αυτό που πρέπει λοιπόν να γίνει εφεξής είναι δυο λέξεις. Σταθμοί παντού.

Υ.Γ Συγχαρητήρια για το νέο Blog!

Leandros είπε...

η κεραία πρέπει να είναι στο Οροπέδιο. Το θέμα είναι ότι πρέπει και να στηθεί. Θα επικοινωνήσω σήμερα

Vregmenos είπε...

To oropedio pragmati exei idiaiteres syn8hkes pou o aproetoimastos 8a vre8ei pro ekplhksews:)
Etsi parolo to ypsos logo ths epipedhs morfologias symvainoun anastrofes kai etsi yparxei polu kryo kata th nyxta kai epishs logw ypsous kai mh epikoinwnias me th 8alassa exei pio hpeirwtiko klima kai 8ermotero se mia hliolousth kai xwris anemous mera apo oti ta para8alassia... endiktika eixa anevei sto limnakaro prin 2 evdomades kai h T htan stous 30 va8mous!

dretos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

27/5 και το Τζερμιάδων συνεχίζει να δίνει τις χαμηλότερες ελάχιστες από τους on-line σταθμούς, με υψόμετρο κάτω των 900 μέτρων στην Ελλάδα. Σήμερα κατέβηκε στους 7,1 βαθμούς που ήταν και η μοναδική μονοψήφια τιμή πανελλαδικά μεταξύ των συζητούμενων σταθμών!! Η μέση θερμοκρασία στις 19:15! ήταν 16,1oC στο Τζερμιάδων έναντι 16,3 στα Ιωάννινα (Λυκόστομο) και στο Κάτω Νευροκόπι και 16,7 στην Πτολεμαϊδα. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι η "πραγματική" τιμή ίσως είναι ακόμα παρακάτω γιατί "χάθηκαν" κάποιες μετρήσεις σε νύχτες με υψηλές υγρασίες οι οποίες αδυνάτησαν το σήμα εκπομπής προς την κονσόλα του σταθμού Davis.