Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Απίθανα σημερινά... (σε εξέλιξη)

Ο σταθμός στο Πετροκεφάλι Μοιρών Μεσαράς που χθες είχε μέγιστη θερμοκρασία 39,9 βαθμούς σήμερα με το ΔΝΔ άνεμο, τη χαμηλή νέφωση και την αυξημένη υγρασία δεν ξεπερνάει ακόμη τους 30 βαθμούς (μεσημέρι 1 παρά 10).
Το Τζερμιάδων με τον καταβάτη νοτιά έχει πιάσει μέγιστη μήνα με 32,4 και ανεβαίνει όταν χθες ήταν από τις δροσερότερες περιοχές στην Ελλάδα!
Το Ηράκλειο έπιασε και 35,3 βαθμούς στο σταθμό Κνωσού με τον ανατολικό άνεμο που δρούσε ως μυστήριος καταβάτης τώρα κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση με το βοριά που φύσηξε!
Τα Χανιά επιμένουν "δυτικά" και ανερχονται στα επίπεδα των 35...
Και το πλέον κουφό! Τα Φαλάσαρνα χτύπησαν 36,6 στις 4 το πρωί παρακαλώ (τι σας θυμίζει αυτό;; Παλιόχωρα 2007!!) χάρις το φοενιάρικο βοριά (ΒΑ κυρίως) που φύσαγε τη νύχτα εκεί!!! Αρκούν 2 χιλιόμετρα διαδρομής για το βοριά από τον κόλπο του Κισσάμου για να πέσει η υγρασία 30% και να ανέβει η θερμοκρασία 5 και βάλε βαθμούς!!!!
όμως τώρα είναι άνετα κάτω των 30 με το δυτικό τους!

Γενικά μια αλλοπρόσαλη κατάσταση που μπορεί να διδάξει πολλά...

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Υδροστρόβιλοι ξανά!

Tο τριήμερο 9-11 Ιουλίου είχε, ίσως ανέλπιστα, αρκετό καιρικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου. Η άνω φωτογραφία δείχνει ένα από τους 6 τουλάχιστον υδροστρόβιλους που χαρακτρήρισαν το πρωινό της 11ης Ιούλη. Στην περιοχή Λυγαριάς. Ηταν ο 5ος στη σειρά που καταγράφηκε και αυτός με τη μεγαλύτερη διάρκεια.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το πρωινό της Παρασκευής 9 Ιούλη:
Πολλά σύννεφα με την ανατολή του ήλιου...
και δεν έλλειψαν και τα φαινόμενα στα δυτικά ορεινότερα τμήματα:
Η επόμενη ημέρα, 10/7 είχε λιγότερη γενικά νέφωση αλλά πάντως δεν έλλειψε η θαλασσινή πρωινή αστάθεια, φωτό από το δρόμο Αρχανών - Ηρακλείου:
Η θαλασινή αστάθεια κορυφώθηκε την Κυριακή 11/7 παρά το ισχυρό βόρειο επιφανειακό ρεύμα. Η ψυχρή μάζα ψηλότερα στάθηκε ικανή να το αντιμετωπίσει αν και οι υδροστρόβιλοι παρατηρήθηκαν αυτή τη φορα να έχουν μικρή εμβέλεια και πολύ μικρό χρόνο επιβίωσης, οι 5 από τους 6 που θεάθηκαν και εξακριβώθηκαν ως τέτοιοι μόλις που άντεξαν λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα...
Η μέρα ξεκινά κάπως έτσι... δυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά (όψεις από τα ΝΔ του Ηρακλείου πάντα!):
Η αστάθεια προφανής και η δομή των νεφώσεων να προϊδεάζει για το τι ακολούθησε...
Πάντως η ατμόσφαιρα που δεν ήταν τόσο καθαρή (μελτεμική...) και η σχετικά μεγάλη απόσταση δεν επέτρεψε καθαρές λήψεις των υδροστροβίλων...
Ο πρώτος κοντά στη νήσο Δία με μικρή διάμετρο αλλά με καθαρή δομή (ενδιάμεσα το γήπεδο του ΟΦΗ!) στις 08:05...
Οι επόμενοι τρεις έγιναν ΒΔ από το Ηράκλειο σε σχετικά μεγάλη απόσταση, ο ν. 2 στις 07:10 κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν τον πρόλαβα...
Ο ν.3 στις 8:37 κράτησε πάνω από ένα λεπτό της ώρας, μακρυά ΒΒΔ του Ηρακλείου:
Στις 08:40 και ως στις 08:47, υπήρξαν διαδοχικά μικρά funnel-cloud προς τη νήσο Δία που ίσως ήταν περισσότερα του ενός υδροστρόβιλοι, καταγράφηκε όμως με σιγουριά μόνο ένας (ν.4), δυστυχώς χωρίς επαρκή φωτογραφική κάλυψη λόγω απόστασης.
Στη συνέχεια τα σύννεφα πλησίασαν και κάλυψαν πλήρως το Ηράκλειο δίνοντας φθινοπωρινή χροιά:
Η τελευταία ανάπτυξη από τα ΒΔ λίγο πριν τις 10 το πρωί, παρά την περαιτέρω ενίσχυση του ανέμου στον κόλπο φάνηκε ακόμα καλύτερη στην κατακόρυφη ανάπτυξη:
... και βρίσκοντας υπήνεμη την περιοχή κόντα στην Αγία Πελαγία έδωσε 2 ακόμη υδροστροβίλους, αυτόν που φαίνεται στην φωτογραφία και ένα ακόμη πίσω του δυτικότερα, που ήταν σε πολύ σκοτεινό σημείο για τον τηλεφάκο μου:
Ο Ιούλιος αποδεικνύεται τελικά αρκετά δυναμικός σε υδροστροβιλικές καταστάσεις, θυμίζω τους αντίστοιχους στις 15/7/2004 και 15/7/2005 !!!