Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μαγιάτικες καταιγίδες!

Πάει να μας κουζουλάνει ο φετεινός Μάης με τα δροσερά του βράδια και τις συνεχείς του καιρικές εναλλαγές. Αλήθεια, πόσο σπάνιο να έχουμε για δεύτερη σερί μέρα στην καρδιά του Μάη καταιγίδες;
Δύο εικόνες από την πρωινή καταιγίδα σήμερα στα Χανιά:




































και ένα βίντεο από την πρωινή μαγιάτικη καταιγίδα.Η κάμερα κοιτάζει προς τον κόλπο Χανίων.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

29-2-1968

Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο προσφιλές μου θέμα της θεομηνίας της 29-2-1968, διότι μόλις χθες ο φίλος Μανώλης Λέκκας μου έδωσε τα Metar της 115 ΠΜ εκείνης της ημερομηνίας, που προκάλεσε τόσες ζημιές στη Βόρεια Κρήτη.
Από τα στοιχεία της 28 και 29-2-1968 επιτέλους αποδεικνύεται ότι είχαμε και εμείς τη "βόμβα" μας : Η πίεση στα Χανιά από 1011 hΡa που ήταν την 11.45 της 28ης έπεσε στα 987 hΡa την 09.45 της 29ης, δηλαδή σημειώθηκε πτώση 24 hΡa σε 22 ώρες ! Αν θεωρήσομε σαν "μετεωρολογική βόμβα" ένα βαρομετρικό χαμηλό που βαθαίνει τουλάχιστον ένα hPa την ώρα για 24 συνεχόμενες ώρες, στην περίπτωση αυτή επρόκειτο πράγματι για κάτι τέτοιο και μάλιστα με το παραπάνω. Επίσης, πρόκειται για τη χαμηλότερη πίεση που έχω υπόψη μου για τα Χανιά, εκτός από εκείνη της 22-1-2004, οπότε όμως το χαμηλό δεν πέρασε πάνω από την Κρήτη και η "βόμβα" χτύπησε αλλού. Στο φόρτε του συστήματος το 1968 οι άνεμοι που καταγράφτηκαν στην 115 ΠΜ ήταν από 010 μοίρες έως 340 μοίρες και για ένα εξάωρο περίπου είχαν δύναμη από 45 έως 55 κόμβους, ενώ κατά τη διάρκεια μιας παρατήρησης ο μέσος άνεμος που καταγράφτηκε ήταν 60 κόμβοι ! Η απόλύτως μέγιστη ριπή δεν είναι γνωστή, πρέπει όμως να ήταν γύρω στους 70 κόμβους. Και βέβαια, τα φαινόμενα ήταν συνεχή και έντονα, με καταστροφές, θύματα κλπ. (βλ. σχετικά άρθρα Ελληνικών εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εις http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=1&db=3&da=1968, http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=106&dc=1&db=3&da=1968, ενώ επιφυλάσσομαι να σκανάρω άρθρα τοπικών εφημερίδων αργότερα).
Πιστεύω πως ήταν το κορυφαίο μετεωρολογικό γεγονός για το νησί τον 20ό αιώνα ως προς τον συνδυασμό ορισμένων παραμέτρων. Λίγες αναφορές για παρόμοια φαινόμενα έχομε στο παρελθόν, πιθανότατα όμοια περίπτωση φαίνεται να ήταν η έκτακτη παλίρροια με σφοδρή θαλασσοταραχή Α-ΒΑ συνιστώσας της 15-12-1833 και ακόμα περισσότερο η γενικευμένη σε όλη τη Βόρεια Κρήτη (Χανιά, Σούδα, Σπιναλόγκα, μέχρι και Σητεία) σφοδρή βροχοθύελλα της 26 και 27-1-1645 η οποία κατέστρεψε πλήθος κτιρίων, ιδίως παραλιακών (J: Grove, Αnn. Conterio : Τhe Climate of Crete in the Sixteenth and Seventeenht Ceturies; σελ. 242). Λιγότερη ομοιότητα παρουσιάζουν οι ισχυροί συνδυασμοί με επίσης ΒΑ συνιστώσα που οδήγησαν σε ζημιογόνες βροχοπτώσεις την 3-4/2/1949 (βασικά Δυτική Κρήτη) και 9-11/1/1981 (όλη Κρήτη), οι δύο τελευταίες συνοδεύτηκαν μεν από χαμηλες πιέσεις αλλά όχι από ασυνήθιστα έντονο άνεμο.
ΓΣ
(συγνώμη για το ξεκρέμαστο του μηνύματος, αλλά μια και διασταύρωσα τώρα κάτι που έψαχνα χρόνια και το θεωρώ πολύ σημαντικό, νομίζω ότι με σας θάπρεπε να το μοιραστώ)

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Βροχές Μάη


Σημαντικές και αναγκαίες βροχές σημειωθήκαν σε όλη την Κρήτη από την Κυριακή το βράδυ μέχρι και την Τρίτη το μεσημέρι.
Στη βόρεια Κρήτη καταγραφήκαν 20-30 χιλιοστά, ενώ στα ορεινά είχαμε πάνω από 40 χιλιοστά κατά τόπους.
Αρκετές βροχές σημειωθήκαν και στη νότια πλευρά του νησιού.
Το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο και κινήθηκε ΒΔ της Κρήτης, ήταν τελικά αρκετά αξιόλογο και έδωσε μεγάλη ανάσα στην Κρητική γη ενόψει καλοκαιριού και λαμβάνοντας υπόψιν τον φτωχό υετικά χειμώνα που μας άφησε.

H πρώτη φωτογραφία δείχνει αναπτύξεις mammatus πάνω από την Επισκοπή Πεδιάδας την Κυριακή το απόγευμα, προάγγελος του τι θα ακολουθούσε. Την ίδια στιγμή μια μακρινή εικόνα του ενός από τους υδροστροβίλους που ανέφερε ο Κωστής στο προηγούμενο αναρτηθέν.
Τέλος μια εικόνα από τις 11 Απρίλη, με mamatus υψισωρειτών αυτή τη φορά στα δυτικά του Ηρακλείου:
Υψη βροχής σε χιλιοστά για τις 3-6 Μάη:
Σταθμοί on line:
Σαμαριά 60+
Τζερμιάδων 57,8
Ανώγεια 41
Ρέθυμνο 30,4
Σπήλι 28,2
Χανιά 28,4
Βρύσες 27,4
Γέργερη 26,9
Μεσοχωριό 21,6
Ηράκλειο Πόρος 20
Ηεάκλειο ακτή ΜΦΙΚ 19,6
Ελος 18,6
Παλιόχωρα 15,2
Μεταξοχώρι 9

Σταθμοί ΕΜΥ:
Καστέλι Πεδιάδας 22
Σητεία 22

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Τέσερεις Υδροστρόβιλοι

Μια συγκλονιστική μερα η σημερινή.
Από τη θέση του οροπεδίου του Στρούμπουλα όπου βρέθηκα για ημερήσια εκδρομή ,είδα τουλάχιστον 4 στροβίλους να αναπτύσσονται στα ανατολικά και βορειοανατολικά μου, "γεννημένοι" μέσα στον κόλπο του Ηρακλείου.

Πάμε στον πρώτο
Ακριβώς στα ανατολικά, με μορφή σωληνοειδή στην αρχή , για να πάρει στη συνέχεια , μετατοπιζόμενος προς τη στεριά, ένα πιό τριγωνικό σχήμα και σταδιακά να σβήσει.













Η σειρά του δεύτερου τώρα.
Ανατολικά και αυτός, πολύ μικρότερης διαμέτρου ωστόσο, και με μεγαλύτερη κλίση.















Ο τρίτος εμφανίστηκε βορειότερα στον κόλπο του Ηρακλείου ,καθώς ο δεύτερος απομακρυνόταν κι έσβηνε κι αυτός προς το εσωτερικό του νησιού. Είχε διάμετρο μεγαλύτερη από τον δεύτερο και μικρότερη από τον πρώτο και ήταν σχεδόν κάθετος.















Τέλος τον τέταρτο τον είδα στον δρόμο της επιστροφής, είχε σχηματιστεί προς τα ΒΑ προς το νησί Δία και ήταν σαφώς ο μικρότερος απ' όλους και πολύ κεκλιμμένος.















Να πω ότι σε όλες τις παραπάνω φωτογραφίες έχει γίνει σκοτείνιασμα και αύξηση της αντίθεσης, ώστε να φανούν πιό καθαρά οι στρόβιλοι.
Επίσης να πω ότι θεωρώ πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκαν κι άλλοι που να μην τους εντόπισα, αφού πολύ χρόνο της μέρας τον πέρασα σε μέρος απ' όπου δεν είχα οπτική επαφή με το σημείο που σχηματίζονταν,στον μυχό του κόλπου του Ηρακλείου δηλαδή.
Στις φωτογραφίες των τριών πρώτων στροβίλων το Ηράκλειο βρίσκεται στο βάθος στη δεξιά πλευρά της εικόνας, ενώ στις φωτογραφίες του τέταρτου φαίνεται η νήσος Δία προς τα ΒΑ.