Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Με μόλις 22m.m. στο Ακρωτήρι,  και 20m.m  στα Χανιά (κέντρο), κλείνει ο Φεβρουάριος του 2016
το μηνιαίο υετό του φέτος. Ελάχιστες οι βροχές σε όλα τα πεδινά του νησιού, και πολύ κάτω του αναμενόμενου σε κλασικά βροχερές (Ασκύφου-Σαμαριά Τζερμιάδω) ορεινές περιοχές.  Αυτό καθιστά τον μήνα έναν από τους ποιό άνομβρους - δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ανομβρίες -  από το 1900(?) και μετά. Ελάχιστα τα χιόνια πάνω από τα 1900-2000 μ.με λεπτό "πάχος".
Καμία καιρική συγκίνηση από τον φετινό Φεβρουάριο, και δυστυχώς, από νέους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στο νησί ,κάποιοι έχουν καταγράψει αυτόν το μήνα μόνο υγρασία. Ο Φεβρουάριος του 2016 ακολούθησε κι αυτός, μιά γενικά κακή υετικά χρονιά.
Φώτο: Χειλαδάκης Νίκος (Καιροί της Κρήτης)

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ζώμινθος - Ψηλορείτης 7/2/2016

Δεν ήταν λίγο το χιόνι αυτή τη φορά, ίσως μάλιστα για κάποιες ορεινές περιοχές να ήταν η καλύτερη χιονιά της (πολύ φτωχής ως τώρα) περιόδου 2015-16. Το χιόνι στο υψόμετρο των 1300μ που έφτασα ήταν περί τα 40 εκατοστά, δεν υπήρχαν δε ανεμοσούρια που να μπερδεύουν, Στα 1180 της Ζωμίνθου είχε 20-25cm. Η πλήρης χιονόστρωση σήμερα το μεσημέρι άρχιζε στα 1000 μέτρα υψόμετρο αν και χθεσινό χιόνι είχε ακόμη και στα 800 μέτρα σε σκιερά σημεία στο δρόμο για Ηράκλειο ανατολικά των Ανωγείων, μέσα στο χωριό δεν είχε, ξεκινούσε από το Ντελίνα η ψαροχιονιά.

 Φαίνεται ότι φρέσκο χιόνι έπεφτε στον Ψηλορείτη μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα. Πήγε κάποια στιγμή να λιώσει αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν οι όμορφοι παγοκρύσταλλοι. Η θερμοκρασία γενικά κοντά στο 0c και στις 5:30 το απόγευμα ήταν -2c στη Ζώμινθο.

Η μορφή χιονόπτωσης εκεί πάνω πρέπει να ήταν ότι το ιδανικότερο, απουσία ανέμου, (από βοριά δεν πήραν χαμπάρι αυτά τα σημεία) αφού χιονοστρώθηκε παντού ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Το υψίπεδο της Ζωμίνθου μια ζωγραφιά:

Γερμένα κυπαρίσσια κοντά στο Μινωικό Θέρετρο;

Μια όψη προς τον Σκίνακα:

Την ωραία εικόνα καθώς ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τον Τίμιο Σταυρό χαλάει η διαπίστωση ότι ούτε αυτή η χιονιά κλείνει τις τρύπες με τα γυμνά βράχια στα βουνά μας, Εκεί ψηλά βέβαια θα είχε άνεμο.