Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πολλοί Υδροστρόβιλοι!!! κόλπος Ηρακλείου 29/09/2015


Η διάταξη των νεφών κάθετης ανάπτυξης στον άξονα ΔΒΔ - ΝΝΕ στο Κρητικό πέλαγος, όπως δείχνει η δορυφορική πάνω, με το ασθενές ΔΒΔ ρεύμα ευνόησε για άλλη μια φορά τη δημιουργία υδροστροβίλων τις πρωινές ώρες στον κόλπο του Ηρακλείου. Έτσι από τις 7:15 ως τις 9:20 περίπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 υδροστρόβιλοι από την περιοχή της Λυγαριάς ως λίγο ανατολικότερα της νήσου Δίας. Η απόατση από το Ηράκλειο αρκετά μεγάλη για να φανεί το μέγεθος τους. Όσοι αναφέρονται εδώ, εκτός από ένα που καταγράφηκε μέσω της φωτογραφίας αργότερα, έχουν όλοι ταυτοποιηθεί ως υδροστρόβιλοι καθώς με την βοήθεια διόπτρας εξακριβώθηκε ότι έπιαναν την επιφάνεια του νερού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρώτο κύμα, φωτογραφίες από περιοχή Αγάκου Μετόχι, Δυτικό Ηράκλειο:
Ώρα 07:15 παρατηρείται ο πρώτος κοντά, λίγο πίσω αό τη νήσο Δία, είναι ο δεξιότερος κύκλος στην φωτογραφία που ακολουθεί, μέχρι να φωτογραφηθεί στις 07:22 είχε αρχίσει να σβήνει. Λίγο μετά, 07:20 καταγράφηκαν άλλοι 2 (κεντρικός και αριστερός κύκλος), κοντά στον πρώτο, που κράτησαν ως τις 07:25:


Την ίδια στιγμή περίπου 07:20 παρατηρήθηκε ένας αρκετά μεγάλος αλλά και μακρινός υδροστρόβιλος που πιστεύω ότι ήταν ανοιχτά στην περιοχή Κακού όρους, κράτησε τουλάχιστον ως τις 07:25 οπότε έχασα την επαφή του καθώς κινούνταν ανατολικότερα:


Παράλληλα στις 07:20 καταγράφηκε ο πέμπτος ανοιχτά της Λυγαριάς-Αγίας Πελαγίας που κράτησε ως τις 07:39 και ήταν ο μεγαλύτερος της σειράς αυτής:


Λίγη ώρα αργότερα, 07:30 παρατηρήθηκε ο έκτος στη σειρά στα ανοιχτά, ύψος Αμμουδάρας που διήρκεσε τουλάχιστον 5 λεπτά:



Εδώ μαζί οι 5 και 6 με τις αναπτύξεις που τους προκάλεσαν, ώρα 07:32:


Στις 07:37, λίγο πριν σβήσει ο 5, δεξιά στην επόμενη φωτό, δημιουργήθηκε, ανοιχτά της Λυγαριάς ο 7ος που ήταν παρών τουλάχιστον ως τις 07:42 που αναχώρησα:


Δευτερο κύμα, φωτογραφίες από παραλία Ηρακλείου, Γιόφυρος:
Το διάστημα ως τις 8:08πμ ήμουν στο δρόμο χωρίς ορατότητα. Σε αυτό το διάστημα ο φίλος Μάνος από την ομάδα Kαιροί της Κρήτης του facebook κατέγραψε 4 (07:50-08:10) από τους οποίους ένας στην περιοχή Λυγαριάς που παίρνει το νούμερο 8: 


Ο Μάνος κατέγραψε ένα ακόμη ανατολικά της Δίας στο ίδιο χρονικό διάστημα, νούμερο 9 (χωρίς φωτό). Αμέσως μετά τις 08;08 παρατήρησα δύο ακόμη υδροστροβίλους, που διαπίστωσα ότι ήταν κοινοί με αυτούς του Μάνου. Οπότε αν θεωρήσουμε ότι οι δύο που κετέγραψα, επόμενες φωτος, είναι κοινοί πάμε στο νούμερο 10 για αυτόν που είδα στις 08;08 πάνω από Δία και φωτογραφησα στις 08:15 καθώς έσβυνε:


Ο έτερος κοινός με τον Μάνο πρέπει να είναι αυτός, 11, που εκδηλώθηκε τον περισσότερο χρόνο, από τις 07:50 περίπου, αναφέρει ο Μάνος ως τουλάχιστον τις 08:20 που έφυγα από το σημείο: Μισή ώρα πάντως είναι πολύς χρόνος!:


Εκείνη την ώρα η αστάθεια φούντωσε όπως δείχνει και η βροχοκουρτίνα δεξιά στην επόμενη φωτογραφία. Ο κύκλος αριστερά έχει τον υδροστρόβιλο 12 (08:16- τουλάχιστον 08:20) τον 11 στο κέντρο και τον 13 (08:19) που όμως κατέγραψα μετά που είδα τις φωτογραφίες και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι έπιασε επιφάνεια νερού, αν και η δομή του μοιάζει με καλά σχηματισμένο υδροστρόβιλο και όχι για απλό funnel cloud:


Από πιο κοντα΄οι 11,12,13:


Τρίτο κύμα, φωτογραφίες από Πανεπιστήμιο, Κνωσού:
Μακρινές οι φωτογραφίες και προβληματική αναγκαστικά η ανάλυση, όμως διακρίνονται οι "δίδυμοι" 14 και 15 (09:00):


Λίγο μετά, από τηλεφώνημα του φίλου Γιώργου (από την ομάδα Kαιροί της Κρήτης του facebook) ενημερώθηκα για τον 16 (09:15) που ίσως ήταν ο μεγαλύτερος όλων αν και πιο μακρινός:


Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επικίνδυνες καταστάσεις.


Σήμερα Δευτέρα 21/9 και ΚΥΡΙΩΣ αύριο Τρίτη 22/9  αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη.
Βαρομετρικό χαμηλό πολύ βαθύ για την εποχή αναμένεται να δίνει πολύ ισχυρά φαινόμενα που θα κορυφωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης.
Η πρόβλεψη του ESTOFEX αναφέρεται για μέχρι αύριο Τρίτη πρωί αλλά αναμένεται να επεκταθεί για όλη τη μέρα αύριο:

"A level 2 was issued for Crete, Aegean Sea and southwestern Turkey for the chances of large hail, tornadoes, excessive convective precipitation, and severe wind gusts."

Δηλαδή χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι, πολύς υετός και ενισχυμένοι άνεμοι είναι όλα με αυξημέμνη πιθανότητα. Το επίπεδο 2 πολύ σπάνια αναφέρεται στην περιοχή μας.

Η κατασταση είναι ιδιαίτερα έκτακτη. Συνιστάται αυξημένη προσοχή.