Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Kαλή Χιονοχρονιά!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΙΩΝΕΙ Η ΚΡΗΤΗ

1. Από υετό φαίνονται μεγάλο ποσά ενώ ήδη σήμερα 5/1 σε πολλές περιοχές ξεπερνάμε τα 30mm βροχής με διαστήματα καταιγίδας.
2. Οι άνεμοι γενικά θα είναι βόρειοι και κατά διαστήματα βορειοδυτικοί ως και Δ-ΒΔ. 
3. Αστάθεια θα έχει σημαντική άρα και χιονοκαταιγίδες, Άρα και υπερθέαμα για πολλούς.
4. Θερμοκρασία επιφανείας. Δείχνει υψηλή για καθαρό χιόνι κάτω από τα 200 μέτρα αλλά αυτό ξεπερνιέται με όμβρους χιονοϋετού των καταιγίδων.
5. Το πάχος στρώματος Thickness 1000/500 πολύ χαμηλό, σπάνιο στην περιοχή μας αρχικά αλλά γρήγορα μεγαλώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία, δείχνει ότι η Τρίτη θα είναι ημέρα μεγάλης δυναμικής.
6. Θερμοκρασία στα 500hpa Από τις χαμηλότερες που θυμάμαι. ως -38c Τρίτη, θερμαίνεται Τετάρτη.
7. Θερμοκρασία στα 850hpa τελικά ως  -8 και επίπεδο παγοποίησης κάπου στα 400 μέτρα υψόμετρο. 
8. Υγρασία στα 700hpa τρελά υψηλή... Οπότε...


Διακινδυνεύω να πω τα ακόλουθα:
Χιονόστρωση σίγουρη σε όλες τις περιοχές βόρεια ή νότια στα 400+m με μεγάλες ποσότητες πάνω από τα 500m. Στα ορεινά θα πιάσουμε ίσως πάνω από ένα μέτρο χιόνι πχ. σε Οροπέδιο Λασιθίου, Ασκύφου, Ανώγεια.
Χιονόστρωση σίγουρη σε βόρειες προσήνεμες θέσεις ως και τα 200 μέτρα και σε νότιες υπήνεμες τοπικά ως τα 300 μέτρα. Εσωτερικές κοιλάδες όπως η Μεσαρά θα έχουν παροδική ή και ολική χιονόστρωση ως τα 150-200 μέτρα και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως περιοχή Βρυσών, Λεκάνη Φόδελε, Λαγκάδα Αποσελέμη θα έχουν και σημαντικό πάχος χιονόστρωσης.
Παράκτιες και πολύ πεδινές περιοχές τόσο της βόρειας* όσο και της νότιας Κρήτης θα έχουν παροδικές ή πρόσκαιρες χιονοστρώσεις ίσως τοπικά και ως σε παραλίες ή νησιά!. Εκπλήξεις τύπου Παλιόχωρα 2008 (30cm στρώσιμο στην παραλία) δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά έχουν μικρή πιθανότητα. Όμως θα υπάρχουν περιοχές κυρίως στα νότια που ο ήλιος θα είναι αφέντης στο μεγαλύτερο διάστημα και μόνο πρόσκαιρα θα φτάνουν μεταφερόμενες νιφάδες.

*η πιθανή εξαίρεση των πεδινών πόλεων και συναφών περιοχών: 
Εδώ είναι το δράμα, πως μπορεί κανείς να είναι ασφαλής σε εκτιμήσεις;... Περιοχές χωρίς ορεινό όγκο πολύ κοντά τους δύσκολα θα δουν χιονόστρωση έστω και πρόσκαιρα. όμως τα χιόνια στις βάρκες μπορεί να τα δει η Γεωργιούπολη ή και ο Αγιος Νικόλαος που δεν έχουν ""μούρη στο θερμοβοριά"** και θα παίρνουν ξηρότερο αέρα. Χανιά Ρέθυμνο,Σητεία και φυσικά Ηράκλειο δεν αποκλείεται να ζήσουν μάλλον την κατάρα του 2008. Δηλαδή πολύ υγρασία που δεν επιτρέπει να έχουμε τον ξηρό ωραίο χιονοϋετό (στούπα) που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις θερμοκρασίες του εδάφους. Μόνο σε εξάρσεις με καταιγίδες ελπίζουμε (που δεν είχαμε το 2008). δηλαδή σε καταστάσεις 1992 και 2002 (πρόσκαιρες χιονοστρώσεις ως και σε παραλίες και όλων των ειδών οι υετοί). Άλλες παράκτιες βόρειες περιοχές όπως Κίσσαμος. Κολυμπάρι, Καλύβες, Γεράνι Ρεθύμνου, Παραλία Φόδελε. Μάλια, Μόχλος, Παλαίκαστρο, Ζάκρος έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για καλές χιονοκαταστάσεις.
Αυτά ως εκτίμηση και με την ευχή να μην δημιουργηθούν προβλήματα! Ούτως ή άλλως στη βράση κολλάει το σίδερο! Ας θυμόμαστε πως παρά τις ομοιότητες καμιά διαταραχή δεν είναι απολύτως όμοια...

**" δεν έχουν "μούρη στο θερμοβοριά"; σημαίνει ότι η θάλασσα είναι στα ανατολικά τους οπότε δεν επηρεάζει άμεσα με υγρασία και θερμοκρασία, ενώ μεσολαβεί και σημαντικό κομμάτι ξηράς με αρκετό υψόμετρο στη διεύθυνση προς τα ΒΔ,


ΥΓ. Αν τελικά η κατάσταση πάει καλά το αφιέρωμα στο ιστολόγιο θα είναι τεράστιο!


-------------------------------------

υπόλοιπο ανάρτησης όπως προηγήθηκε





Αν και ακόμη συνεχίζεται μια ιστορικών διαστάσεων διαταραχή -τουλάχιστον από άποψη υετού (Χανιά κυρίως, αλλά και Μεσαρά και αλλού) - για την οποία θα δώσουμε φωτογραφικό αφιέρωμα, και η οποία άρχισε στις 30 Δεκέμβρη και θα κρατήσει ως και αύριο τοπικά στα βορειοανατολικά τμήματα της Κρήτης μιλάμε ήδη για την επόμενη όπως την αποτυπώνει το μετεόγραμμα Αερ.Ηρακλείου του GFS. Μιλάμε για το διαστημα 5-8 Γενάρη με αποκορύφωμα την ημέρα του Αη Γιαννιού! 
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ψυχρή εισβολή πολικής προέλευσης με τη μορφή αυλώνα-βαλκανικού μετώπου-χαμηλού στα ανατολικά μας, και ισχυρής βαροβαθμίδας, μια ψυχρή εισβολή καλά υποστηριζόμενη με ψύχος από την επιφάνεια ως τα 500hpa γεγονός που προεξοφλεί σημαντικά φαινόμενα στο Αιγαίο με τη μορφή χιονοϋετού ως χαμηλά υψόμετρα. Αλλάας μην προεξοφλούμε τίποτα εμείς οι της βόρειας Κρήτης γιατί ο βοριάς μας έχει δώσει ανείπωτες χαρές αλλά μας έχει παίξει και άσχημα παιγνίδια. Θα επανέλθουμε!