Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μια Χειμωνιάτικη Εισβολή* εν όψει


Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων όπως την προβλέπει το GFS αλλά και τα υπόλοιπα προγνωστικά μοντέλα καιρού το βράδυ της Δευτέρας 22/10/2012. Μια "Ring of Fire" διάταξη με τον αντικυκλώνα "Κούρο" να κυριαρχεί στην Ευρώπη σπρώχνοντας ψυχρές αέριες μάζες αρκτικές να κινηθούν από την ανατολική του πλευρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την περιοχή μας και μάλιστα με αρκετά ψυχρό καιρό (θερμοκρασίες κάτω των -20 στο ύψος  των 500hpa και όπως δίνει ο επόμενος χάρτης κάτω από +10 στο επίπεδο των 850hpa δηλαδή στα 1450 μέτρα ελεύθερου αέρα).  


Το χαμηλό βαρομετρικό που θα κινηθεί από τη Μαύρη Θάλασσα αύριο προς το ΝΑ Αιγαίο για να "αράξει" στην περιοχή των νότιων Δωδεκανήσων θα εμπλουτιστεί με υδρατμούς του θερμού (24-25 βαθμοί επιφανειακή θερμοκρασία) Αιγαίου και θα δημιουργήσει νέφη αστάθειας μεγάλου ύψους με αποτέλεσμα οι προσήνεμες περιοχές να έχουν πολύ σημαντικά φαινόμενα, βροχές-καταιγίδες. Ο χάρτης του Bolam από το ΕΑΑ δείχνει υετό ενός τρίωρου για το πρωί της Δευτέρας. Σημειώνουμε ότι αυτά τα τρίωρα θα είναι πολλά, ξεκινώντας από το βράδυ της Κυριακής 21/10 και φθάνοντας πολύ πιθανόν ως το μεσημέρι της Πέμπτης 25/10. Δεδομένου του βορείου ρεύματος είναι σαφές ότι θα πέσει άφθονο νερό, με τη μορφή ραγδαίων όμβρων και καταιγίδων ανά διαστήματα, κυρίως σε ημιορεινές-ορεινές προσήνεμες θέσεις, αλλά στη νότια Κρήτη οι όποιοι όμβροι θα είναι μάλλον πρόσκαιροι. Ας σημειωθεί η αυξημένη πιθανότητα να ασπρίσουν για τα καλά οι κορυφές της Κρήτης πάνω από τα 1900-2100 μέτρα λόγω του αυξημένου υετού που εκεί θα πέφτει ως χιόνι. Τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρά αλλά αν δεν είναι συνεχή θα μπορεί να απορροφηθεί το νερό στη διψασμένη Γη. Όμως κάποιες περιοχές δεν αποκλείεται να έχουν πλημμυρικά προβλήματα κυρίως δυτικότερα του Ηρακλείου (Αποκόρωνας, Μυλοπόταμος).

Οι άνεμοι που την Κυριακή θα είναι Β-ΒΔ ως 7 μποφόρ θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 τη Δευτέρα στην άκρα δυτική Κρήτη αλλά θα εξασθενήσουν κάπως στην ανατολική λόγω της θέσης του χαμηλού. Θα διατηρηθούν στα 7 μποφόρ τοπικά και της επόμενες μέρες ως την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα πέσει πολύ και στα βόρεια παράλια μετά βίας θα πιάνει πρόσκαιρα τους 20 βαθμούς ενώ στα νότια όπου θα βγαίνει ήλιος τους 23-24. Σε ορεινές θέσεις (700-900μ.) δεν θα ξεπερνά τους 13-14 βαθμούς και στα βουνά πάνω από τα 1200 μέτρα θα κρατηθεί σε μονοψήφιες τιμές. Παρακάτω ο προγνωστικός χάρτης του Bolam -ΕΑΑ για το βράδυ της Δευτέρας:

Τέλος ένας χάρτης από το site καιρού meteoclub  (του Θοδωρή Γκέσουρα) 
που δείχνει πολύ ενδεικτικά τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο ανά την Ελλάδα:


Επικεντρώνοντας στην Κρήτη επισημαίνω και πάλι: Αποκόρωνας, ορεινά Σφακίων, Μυλοπόταμος στην πρώτη βαθμίδα κινδύνου. Στη δεύτερη η περιοχή Μεσκλών-Βατόλακκου, Παλαιά Ρούματα νομού Χανίων, Οροπέδιο Λασιθίου, βορειοανατολική Πεδιάδα Ηρακλείου, Μουλιανά Σητείας. Αλλά και τοπικά και άλλες βόρειες θέσεις ας δείξουν προσοχή τις επόμενες μέρες!

*Χειμωνιάτικη Εισβολή γιατί είναι από Βαλκανικό χαμήλο που έχουμε κατά κανόνα τους μήνες Δεκέμβρη-Μάρτη. Με πολύ ισχυρούς ως θυελλώδεις βοριάδες και φαινόμενα βορείου ρεύματος. Με αυξημένο και τοπικά έντονο υετό και χιόνια στα βουνά παρά το πρώιμο της εποχής. Ωστόσο δεν είναι τόσο ψυχρή - έχουν υπάρξει και ψυχρότερες το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη! Πρόκειται λοιπόν για χειμωνιάτικη εισβολή σε όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά της, με ένταση και διάρκεια σπάνια για Οκτώβρη, αν και εφόσον βγουν σωστά τα μοντέλα και οι λοιποί οιωνοί! ίσως παρόμοια περίπτωση να ήταν η 28-31 Οκτώβρη 1954 που αναφέρει ο Γιώργος Στυλιανάκης στην αναδρομή του για τους Οκτώβριους της Κρήτης... Για να δούμε λοιπόν!

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η μόνη διαταρραχή του Οκτώβρη;


Η όμορφη φωτογραφία της Σερίνας Καψωριτάκη δείχνει ένα υδροστρόβιλο στον Αγιο Νικόλαο, στον κόλπο Μεραμπέλου στις 9/10. Από μια ασταθή αέρια μάζα προέκυψαν πολλά φαινόμενα στην Κρήτη με άνιση κατανομή για ένα τριήμερο περίπου. Κάποιες περιοχές έφτασαν περίπου στο ποσό υετού που αναλογεί στον Οκτώβρη και άλλες παρέμειναν άνομβρες. Υπάρχουν περιοχές, όπως ο Λέντας που έχουν να δουν αξιόλογη βροχή από τον Απρίλη. Ικανοποιητικές βροχές και τοπικά χαλάζι με ισχυρά καταιγιδοφόρα νέφη είχε κυρίως η βορειοδυτική πλευρά του νησιού και λίγες εσωτερικές περιοχές.
Όμως οι μέρες αυτές πέρασαν και η συνέχεια του μήνα δεν προβλέπεται ελπιδοφόρα. Τα συστήματα δείχνουν εμμονή για θερμές καταστάσεις με νοτιάδες κατά περιόδους, κάτι όχι πολύ σπάνιο για Οκτώβρη βεβαίως. Τις επόμενες μέρες οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και η πιθανότητα κάποιων βροχών περιορίζεται στην προοπτική κάποιων λασποσταγόνων. Ίσως μάλιστα να έχουμε και πάνω από 30 βαθμούς αν ευνοήσει ο καταβάτης νοτιάς στη βόρεια Κρήτη. Μετά τις 20, και πιθανότερα μετά τις 25 του μήνα ίσως έχουμε  και πάλι φθινοπωρινή έξαρση. Ας ελπίσουμε να μην ήταν η μία και μόνη διαταρραχή του Οκτώβρη 2012...