Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Tι θορυβώδης μεγαλοπρέπεια !

Η χθεσινοβράδυνη ΝΑ θύελλα ήταν από τις πιο ωραίες των τελευταίων χρόνων, γιατί δεν άφησε κανένα σημείο του νησιού παραπονεμένο (αν και στο Ηράκλειο είδε κι'έπαθε να έρθει), εκδηλώθηκε κυρίως τη νύχτα και κράτησε πολλές ώρες, ενώ π.χ. η προηγούμενη της 6 Φλεβάρη ήταν σύντομη. Αν το χαμηλό είχε οργανωθεί από πιο ΝΔ και αν οι πιέσεις στην Α Μεσόγειο ήταν λίγο ψηλότερες, θα είχαμε γενικευμένες ζημίες, όπως το 1928 ή το 1962. Οι χθεσινοβράδυνες εντάσεις πάντως ήταν σίγουρα εντυπωσιακές, αφού εκτός από τα 124 χιλ του Φουρφουρά και τα 119 χιλ της Σαμαριάς, σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Κρήτης ο άνεμος έφθασε και ξεπέρασε τα 100 χιλ, με περίεργη εξαίρεση τον σταθμό του κέντρου των Χανίων που σημείωσε σχετικά χαμηλές εντάσεις (66 χιλ), παρά τις ζημίες και τις αναφορές των κατοίκων που έδειχναν πανικό.
Ριπές πάνω από 100 χιλ με νότο σημειώνονται τελικά αρκετά συχνά στο νησί, με ρεκόρ τετραετίας στον Φουρφουρά στις 6 Φλεβάρη φέτος (138 χιλ) και στη Σαμαριά στις 23 Γενάρη 2009 (135 χιλ).
Μην ξεχνάμε όμως τα 130 έως 140 χιλ/ώρα μέσα στο Ηράκλειο τον Μάρτιο 1982 και 1983 καθώς και τον Φλεβάρη 1986.
Οσο για την πόλη του Ηρακλείου η βραδυνή θύελλα ήταν η πιο εντυπωσιακή μετά εκείνη της νύχτας της 10/11 Απρίλη 2000, που ήταν ακόμα ισχυρότερη.
Για τις επόμενες εβδομάδες δεν φαίνεται κάτι ανάλογο, μέχρι τις αρχές όμως του τρίτου δεκαημέρου του Μάη έχομε καιρό ... Οι πιο όψιμες θύελλες με νότο έχουν εμφανιστεί μεταξύ 15 και 20 Μάη, βλ. π.χ. τη δεκαετία 1940. Και για ένα σφοδρό Κρητικό νοτιά δεν χρειάζεται το χαμηλό να είναι απαραίτητα εντυπωσιακό.
Πάντως οι ζεστοί άνεμοι θα μας συνεχίσουν να μας επισκέπτοναι. Εχουν βαλθεί να μην αφήσουν τίποτα από το χιόνι μέχρι το καλοκαίρι.
ΓΣ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Διαύγεια χθες - Σκόνη σήμερα

Χθες ο Διαυγής Ψηλορείτης με λίγα υψηλά νέφη και απίστευτη χιονοκάλυψη:


Σήμερα σε υπερ-επεξεργασμένη φωτογραφία για να διακρίνεται πίσω από τη σκόνη:


Η σημερινή σκονισμένη μέρα διαιωνίζει την εικόνα "θλίψης του ουρανού" της Μεγάλης Παρασκευής, αν και στατιστικά κάθε δυνατός καιρός για αυτήν την εποχή του χρόνου έχει καταγραφεί αυτή τη μέρα.

Ο νοτιάς θα είναι κυρίαρχος σήμερα αλλά δείχνει να εξασθενεί από αύριο το πρωί.
Φαίνεται ότι πάμε για λασποβροχούλες από το βράδυ σήμερα και πιθανόν λασποκαταιγίδες αύριο Μεγάλο Σάββατο ως νωρίς το πρωί του ΠΑΣΧΑ. Η Ανάσταση με πιθανές τοπικές λασποβροχές αλλά χωρίς δυνατούς ανέμους. Την ημέρα του ΠΑΣΧΑ ο καιρός, από τις 9-10πμ θα είναι σχετικά καλύτερος με δυτικό ρεύμα τοπικά ενισχυμένο και δροσερό αλλά σε εσωτερικές περιοχές όπως η Μέσα Μεσαρά θα έχει μεσημεριανούς/απογευματινούς όμβρους. Προοπτική: Βελτίωση την Δευτέρα, ζέστη και νοτιάδες την Τρίτη, όμβροι ξανά την Τετάρτη.