Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Υποψίες μπροστά από μπλε ουρανούς

Βόλτα στο κεντρικό τμήμα του νομού Ηρακλέιου, 21 Απρίλη 2010 και το ανοιξιάτικο μεσημέρι συνοδεύεται με λίγα νέφη αστάθειας που καταδυναστεύονται από τον ισχυρό μαϊστρο... Η άνω φωτογραφία παρμένη από τα Δαμάνια, τη μικρή λιμνοδεξαμενή κοιτώντας βορειοδυτικά, σαφής η γραμμή που αφήνει ο άνεμος για κάποια ανάπτυξη θερμικών νεφών. Η κάτω φωτογραφία όμως, από το φράγμα Αρμανωγείων κοιτώντας νότια δείχνει ένα πιο συμπαγές σύννεφο πάνω από τη Μέσα Μεσσαρά και τα Αστερούσια όρη, αναδεικνύοντας τη σχετική "ηπειρωτική" συμπεριφορά της περιοχής:

Μάλιστα διακρίνεται, σε λεπτομέρεια κάτω, σαφέστατα μια χοάνη που φαίνεται να κατευθύνεται νότια, νοτιοανατολικά της κορυφής Κόφινα των Αστερουσίων, άραγε να έφτιαχνε κάποιο υδροιστρόβιλο στο Λιβυκό πέλαγος;

Στην παρακάτω φωτογραφία, από τη λιμνοδεξαμενή του Καραβάδω δείχνει το είδος της νέφωσης (χαρακτηριστικό μαξιλάρι) πάνω από τα ΝΔ της οροσειράς της Δίκτης:

Την επόμενη μέρα, 22/4 στον ποταμό Κουτσουλίδη η εικόνα είναι σαφής, το ποτάμι έχει λίγο νερό και το χιόνι στη νότια πλευρά του Ψηλορείτη να απουσιάζει εντελώς και από τις κορυφές μέσα της άνοιξης...


Βέβαια η ΒΑ πλευρά του βουνού κρατάει ακόμα κάποια χιόνια σε υψόμετρα 1800+.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Υδροστρόβιλοι και πάλι...


Η σημερινή θαλασσινή αστάθεια, αν και έμοιαζε πενιχρή, αν και το αεράκι στην επιφάνεια έδειχνε ζωηρό, έφερε κατάσταση που ευνόησε το σχηματισμό υδροστροβίλων στον κόλπο του Ηρακλείου! Αργότερα υπήρξε και θερμική αστάθεια που έδωσε υετό σε νότιες και εσωτερικές περιοχές। Γύρω στις 8 το πρωί είδα τον πρώτο υδροστρόβιλο στα βόρεια της πόλης, φωτο βιαστική μέσα από το αυτοκίνητο:

Λίγο μετά είδα ακόμη ένα κοντά στη νήσο Δία (υπήρχε και ένα ακόμη σιφωνάκι δυτικότερα, ίσως υδροστρόβιλος σε συρρίκνωση):

Μεταξύ 8 και μισή ως τις 9 το πρωί κατάφερα να αποθανατίσω δύο ακόμη υδροστρόβιλους, καλοσχηματισμένους από το λιμάνι της πόλης, ο ένας ανατολικά προς τη νήσο Δία:

Και ο άλλος δυτικά:

Και οι τέσσερις ακομπούσαν το νερό...