Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση καιροφίλων στο Ηράκλειο



Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση στα Χανιά, άλλη μια όμορφη συνάντηση έλαβε χώρα χτες Σάββατο στο Ηράκλειο, όπου εκτός των άλλων, επαναφέραμε και τον σταθμό του λιμανιού του Ηρακλείου στο δίκτυο. Παράλληλα, ο Μιχάλης Δρετάκης κι ο Γιώργος Αλεξανδράκης μας κάνανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. Ακολούθησε η γνωστή κοψιδομαχία σε κοντινό εστιατόριο της περιοχής.
Εις το επανιδείν!

Συμπληρωματικά και επειδή το καιρικό χαρακτηριστικό της ημέρας εκείνης οφείλει να αναδειχθεί προσθέτω 4 φωτογραφίες από την "Σεπτεμβριανού" τύπου θαλασσινή αστάθεια που προηγήθηκε:
Cb με χαρακτηριστικό αμόνι πάνω και αναπτύξεις TCu μπροστά από άλλο αμόνι προηγηθέντος καταιγιδοφόρου νέφους κάτω.
Συνολικά πάνω από 6, ίσως ως 10 καταιγιδοφόρα νέφη πέρασαν απόν τον κόλπο του Ηρακλείου το Σάββατο 30/1/10 αφήνοντας λίγο υετό στα άκρα ΒΔ και στα στα ΒΑ του νομού, χαρακτηριστικά τα ουράνια τόξα:
Το επόμενο ουράνιο τόξο είναι από τον όμβρο του επόμενου πρωινού, 31/1, με ΝΔ ρεύμα, αυτή τη φορά "Νοέμβρης"!:

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ταραχούλες του Γενάρη...

Μπορεί ο Γενάρης να "Θέλει να κάνει Ταραχή" όπως τραγουδάει ο Ψαραντώνης αλλά τα τελευταία χρόνια δεν τα πολυκαταφέρνει. Πάντως τις τελευταίες μέρες, κάτι οι καταιγίδες με τα τρελά χαλάζια στα Χανιά, κάτι τα πολλά χιλιοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές, κάτι οι χιονοπτώσεις που τοπικά και πρόσκαιρα κατέβηκαν ως τα 400 μέτρα υψόμετρο, κάτι οι ισχυροί βοριάδες έφεραν την πολυπόθητη χειμωνιάτικη εικόνα και στην Κρήτη. Ο μήνας όμως φεύγει όπως ήρθε, με νοτιάδες και πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα...
Ο Ψηλορείτης με ήδη λιωμένο αρκετό από το χαμηλό χιόνι του στις 27/1. Διακρίνεται μπροστά η κορυφή Γούρνος με το χιόνι να ξεκινά στα 950 μέτρα περίπου:

Ο Αλμυρός στο Ηράκλειο με το απίστευτο νερό που "ξερνούν" οι πηγές του από το λιώσιμο των χιονιών κυρίως, Δευτέρα 25/1:
Και η εκβολή του, διακρίνονται τα νέφη που έδιναν όμβρους με χιονοχάλαζο:
Την ίδια ημέρα η ακτή στον Ξεροπόταμο (ίδια τοποθεσία στην πρώτη φωτό ψηλά):
Χιονονέφη και κομμάτι ουρανίου τόξου στη θάλασσα, 25/1:
όμβρος χιονοχάλαζου πέφτει στον κόλπο του Ηρακλείου:
Το κύμα στην Αλικαρνασσό:
Κυριακή 24/1 στα 1000 μέτρα υψόμετρο, πάνω από τα Ανώγεια:
Το πρωί της ίδιας μέρας πρόσκαιρα είχαμε χιονόστρωση (και στο δρόμο), από ισχυρό χιονοσφαιρίδιο και παγοσφαιρίδιο στο Σκλαβόκαμπο ως το φαράγγι πάνω από την Τύλισσο:
19/1 και η εκβολή του Αποσελέμη κατακόκκινη από τα νερά των Λασιθιώτικων βουνών:
Βαθύτερα στον Αποσελέμη:
Την ίδια μέρα πλημμυρισμένος ο κάμπος και οι πατάτες στα Μάλια:

Καταιγίδες και ανεξιχνίαστα φαινόμενα!

Η παραπάνω φωτογραφία όπως και οι καταπληκτικές κεραυνών που ακολουθούν τραβήχτηκαν από τη Μίνα Τρικάλη στο κέντρο του Ηρακλείου.
Η άνω δείχνει ένα σχηματισμό που παραπέμπει σε σίφωνα (υδροστρόβιλο) αλλά ο σχηματισμός του έγινε σε μέρα με νοτιάδες 9/1/2010 χωρίς αστάθεια. Η πιθανότητα να είναι κάτι άλλο όπως σκονοστρόβιλος που μετατράπηκε σε νεφος είναι μικρή. Μελετάται και το ενδεχόμενο σκιάς από contrails αεροσκαφών. Οι υπέροχες φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν στις 24 Οκτωβρίου 2009:



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ιδού γιατί λέγονται Λευκά αυτά τα όρη....

Κάποιοι από τους συναδέλφους μου (φιλόλογοι) πιστεύουν ότι η ονομασία Λευκά Όρη έχει δοθεί στην οροσειρά του νομού Χανίων από τους γκριζόλευκους ασβεστόλιθους που κυριαρχούν στο κεντρικό (στο Σφακιανό δηλαδή) κομμάτι της και οι οποίοι το καλοκαίρι γυαλίζουν από μακριά στο φως του δυνατού ήλιου. Μέρες,όμως, σαν τις σημερινές αποδεικνύουν ότι αυτή η ερμηνεία, όσο βάσιμη κι είναι, "πέφτει έξω" τελικά. Οι παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες (τραβηγμένες αργά σήμερα το απόγευμα) δείχνουν πώς εξηγείται αυτή η ονομασία. Από το συμπαγές και τέλειο λευκό του χιονιού, ειδικά των ψηλότερων σημείων.
Ας ευχηθούμε να διατηρηθεί αυτή η μοναδική εικόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Απολαύστε...









Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Χιονοπτώσεις στα ορεινά Χανιά .




Το πρώτο χιόνι ουσιαστικά στρωμένο από τα 750μ .και πάνω στα ορεινά μας για φέτος.Στον Ομαλό είχε περί τους 20 πόντους.Ίσως ο Φεβρουάριος μας χαρίσει συγκινήσεις και χαμηλότερα.
Μερικές φώτος από τη θέση "Φώκια ".
---------------------
Να στε καλά όλοι.

και μερικές μακρινές φωτο των Λευκών Ορέων (πατήστε πάνω για μεγέθυνση):







Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η συνάντηση των φίλων καιρού.
















Πραγματοποιήθηκε, επιτέλους, η πολύ αναμενόμενη, συνάντηση των «φίλων καιρού», στα Χανιά. Μαζευτήκαμε από νωρίς, στη λέσχη Αξιωματικών «Αστέρια», στο Ακρωτήρι Χανίων. Και πιο αργά, σε γνωστή καφετέρια της πόλης, για το κάτι της, γλυκό μας.
Παρόντες, αυτοί που φαινόμαστε στις (κακές φωτογραφίες).
Εμείς πίναμε το κρασί, η φωτογραφική μηχανή, μέθυσε!
Το γεύμα ήταν «λουκούλλειο». Η ατμόσφαιρα ζεστή και κυρίως εγκάρδια. Έξω έβρεχε, άστραφτε και βρόνταγε του …. καλού καιρού, μόνο κύμα δεν είχε!
Άντε και στην άλλη φορά με το καλό. Και αφού περάσαμε καλά, σύντομα!!!!
Χωρίς ... τσουνάμι.
(Ως … «νεοσύλλεκτος», οφείλω να το αναφέρω: Ήταν για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που γνώρισα μια τόσο όμορφη και αξιόλογη παρέα.)

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Πότε βγαίνουν οι γλάροι στη στεριά;

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τέσσερεις μελανοκέφαλους γλάρους και ένα χειμωνογλάρονο στην παραλία - εκβολή του Πετρέ στα δυτικά του Ρεθύμνου την Κυριακή 17/01/2010. Είναι μερικά είδη, όπως ο μελανοκέφαλος γλάρος, που διαχειμάζουν στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου και βγαίνουν στις παραλίες ή στα λιμάνια με τις δυνατές θύελλες. Οι κοινοί γλάροι της Μεσογείου αντίθετα δεν παραμένουν στα ανοιχτά αλλά προτιμούν μέρη με εύκολο γεύμα όπως είναι οι σκουπιδότοποι...
Για τη μικρή θύελλα της Κυριακής ο λόγος λοιπόν. Ιδού ο κόλπος Αλμυρού από τον Πετρέ, με ισχυρή βροχή, χώμα που κετέβασε ο ποταμός και αφηνιασμένα κύματα:
Την ίδια μέρα στις Καλύβες Αποκορώνου αντλίες δουλεύουν στο φουλ για να βγάλουν νερά, θαλασσινά και όχι μόνο, από τα ξενοδοχεία:
Ο ποταμός Κοιλιάρης μαστιγώνεται από τον Βορειοανατολικό άνεμο:
Την Κυριακή ο θυελλώδης ΒΑ έπιανε τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου μέχρι και τον Φοδελιανό κόλπο. Αντίθετα ο νομός Ηρακλείου κράτησε το Α-ΒΑ ρεύμα που είχε σαν αποτέλεσμα χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα από τα 300 ως τα 800 μέτρα, εδώ στις Ασίτες το απόγευμα της Κυριακής: Βεβαίως για τους φρύνους της Μεσσαράς η αναπαραγωγή έχει ξεκινήσει:
Και τελικά τα νερά στη δυτική Μεσσαρά ως τώρα δεν είναι και λίγα, η φωτογραφία από την Παρασκευή 15/01/2010 στα έλη του Γεροπόταμου, στο φόντο οι πρώτες αστάθειες του χαμηλού του Σαββατοκύριακου πάνω από το όρος Κέντρος:
Επιτέλους βοριάδες λοιπόν! Μπορεί το ΣΚ που πέρασε να έκαναν περισσότερο εντύπωση οι καταιγίδες και τα χιλιοστά της βροχής αλλά το ουσιαστικότερο είναι το τέλος μιας κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που είχε δυσκολέψει την υπόθεση υετός αλλά και χιόνι στα βουνά μας! Αντε και στα επόμενα!

Νέος μετεωρολογικός σταθμός



Ακόμα ένας σταθμός εγκαταστάθηκε στο νότιο Ρέθυμνο, στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Βρίσκεται στο χωριό Φουρφουράς του δήμου Κουρητών και αποτελεί ιδιοκτησία του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα, ενώ φιλοξενείται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην διεύθυνση
www.meteo.gr/stations/fourfouras

Ενημερώθηκε η ενότητα αριστερά "Ο καιρός τώρα..."

καθώς και ο χάρτης των σταθμών.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση καιροφίλων στα Χανιά

Αύριο Σάββατο θα βρεθούμε το απόγευμα στα Χανιά οι καιρόφιλοι.
Ήδη έχουν δηλώσει παρουσία ο κ. Λέκκας (Μετεωρολόγος), ο Δρετάκης Μιχάλης, ο κ. Στυλιανάκης, εγώ και ο Πενταράκης.
Παναγιώτη και Νίκο από Χανιά να ρθείτε να σας γνωρίσουμε επιτέλους.
Για ότι θέλετε ή άλλη πρόταση στείλτε εδώ σχόλια.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σαν τα χιόνια....

Πασπαλίστηκαν χτες τα Λευκά Όρη μέχρι τα 1700 μ. και η φράση "σαν τα χιόνια" νομίζω οτι ταιριἀζει κυριολεκτικά σε αυτή την καθυστερημένη εμφάνιση του χιονιού στα βουνά μας. Μόνο που τέτοιες φράσεις τις έχουν επινοήσει οι "καμπίσιοι" για την σπανιότητα του χιονιού στις πεδινἐς περιοχές και φυσικά δεν θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε για τα χιόνια....των ορεινών περιοχών. Να όμως που τα πράγματα άλλαξαν (ας ελπίσουμε μόνο για φέτος).
Επί τη ευκαιρία λοιπόν του ξεχωριστού γεγονότος, παραθέτω λίγες φωτογραφίες των ασπρισμένων κορυφών της βορεινής κορυφογραμμής των Λευκών Ορέων.

1)Από αριστερά προς τα δεξιά οι κορυφές: Σπαθί (2053 μ.), Όρνιο (2153μ.) και Μαύρη (2069 μ.)




2) Σε πρώτο πλάνο η κορυφή Καλόρος (1925 μ.) και σε δεύτερο πλάνο, ακριβώς από πίσω της, η κορυφή Μελινταού (2133 μ.)





3) Και μια κοντινή άποψη του Ορνίου(αριστερά) και της Μαύρης (δεξιά).




Η χιονόστρωση δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής και είναι μάλλον απογοητευτική για Ιανουάριο. Θυμίζει πασπάλες Νοεμβρίου ή και Οκτωβρίου. Πιθανότατα βέβαια το κεντρικό υψίπεδο της οροσειράς (Σβουριχτή, Πάχνες και Τροχάρης) θα έχουν πιο καλή εικόνα.
Για να μελαγχολήσουμε αλλά και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φετινής ανωμαλίας, προσθέτω και δύο φωτογραφίες της ίδιας περιοχής τραβηγμένες την περσινή πρωτοχρονιά (1-1-2009). Τα σχόλια δικά σας...