Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η Σαμαριά μετά την κακοκαιρία

Μια μέρα μετά τη λήξη της δυνατής κακοκαιρίας, ανεβήκαμε στο οροπέδιο Ομαλού για να δούμε την κατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού, όσο και να αγγίξουμε λίγο χιόνι.
Τελικά το χιόνι ήταν πάρα πολύ!
Ξεκινώντας λοιπόν την ανάβαση Ομαλού, μετά τους Λάκκους στα 600μ ξεκινάνε τα πρώτα χιόνια:















Στα 700 μέτρα:















Στα 900 μέτρα:















Στα 1000 μέτρα το χιόνι όλο και περισσότερο:
















Το οροπέδιο Ομαλού στα 1000-1100μ με 30-40 πόντους χιόνι:

















Συνεχίζουμε για Ξυλόσκαλο, τα πάντα ένα σεντόνι:















Το ύψος του χιονιού μεγαλώνει όσο πηγαίνουμε εσωτερικά:















Φτάνοντας στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς το χιόνι σχεδόν στο ένα μέτρο:















Απέναντι το όρος Γκίγκιλος:
















Τα πρώτα μέτρα του φαραγγιού της Σαμαριάς απροσπέλαστα:















Το φαράγγι Σαμαριάς καταχιονισμένο:















Ο Πενταράκης χωμένος στα χιόνια:















Το χιόνι γύρω στο ένα μέτρο:















Ευτυχώς δεν χρειαστήκαμε κλειδιά για να μπούμε στη θέση που είναι ο σταθμός του ΕΑΑ, αφού μας βοήθησε το παγωμένο χιόνι να πηδήξουμε τη μάντρα:















Ο σταθμός στο βάθος καθαρός από χιόνι λόγω και της χιονοκουβέρτας:















Παγωνιά:

















Μετά από αργό περπάτημα στο χιόνι με προσπάθεια να μείνουμε στην επιφάνεια, επιτέλους φτάσαμε στο δωμάτιο του υπολογιστή:




















Μπήκαμε μέσα:




















Ο δρόμος του γυρισμού:

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η επικίνδυνη τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη ….















Βλέποντας τα μοντέλα να δείχνουν σε επαναλαμβανόμενα τρεξίματα προσέγγιση χαμηλού από ΔΝΔ με επίκεντρο την Κρήτη για την προσεχή Τετάρτη-Πέμπτη και συνδυασμό με υψηλές πιέσεις, μείγμα «εκρηκτικό» για το νησί, επισημαίνω δύο πράγματα. Πρώτα ότι, όπως έχω πει και άλλη φορά, οι τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη (και αρχές Μάρτη) είναι η πιο επιρρεπής εποχή του χρόνου σε θυελλώδεις ανέμους του βόρειου κυρίως τομέα. Και δεύτερον, εκτός από τα χιόνια και το ψύχος, ότι ακριβώς τέτοια εποχή έχουν παρατηρηθεί οι σφοδρότερες τρικυμίες στη Βόρεια Κρήτη, ενίοτε με θύματα (1940, 1968).

Παραδείγματα :

Αρχές Μαρτίου 1861, βυθίστηκαν πλοία στα Χανιά και στο Ηράκλειο, ξερριζώθηκαν δένδρα.
Την 23 Φεβρουαρίου 1913, ζημιές στο λιμάνι των Χανίων και σε πλοία (περ. 1005 ΗΡ με κέντρο νότια του νησιού προς ΑΒΑ + 1027 ΗΡ στη Βαλκανική).
Την 2 Μαρτίου 1920 θύελλα εκ βορρά ιδίως στη Δυτική Κρήτη, 103 χιλ. στα Χανιά, ζημίες σε σπίτια και γεωργία (περ. 1010 ΗΡ ΝΑ της Κρήτης + 1030 ΗΡ στη Ρουμανία-Βουλγαρία).
Αρχές Μαρτίου 1926, ζημιές κυρίως στο Ηράκλειο όπου ζημίες σε σπίτια και στο λιμάνι (1000 ΗΡ πάνω από το νησί προς ΑΒΑ + σχετικά υψηλές πιέσεις).
Την 23 και 24 Φεβρουαρίου 1929, ζημιές πάλι στο λιμάνι των Χανίων, στον Φιρκά, σε πλοία, στη γεωργία κλπ (περ. 1005 ΗΡ πάνω από την Κρήτη ή ΝΑ αυτής + 1035 ΗΡ στη Ρουμανία-Βουλγαρία)
Την 2 Μαρτίου 1929 ισχυρή θαλασσοταραχή στα πλαίσια ενός από τα σφοδρότερα ψυχρά κύματα (1010 ΗΡ νότια του νησιού + 1040 ΗΡ στη ΒΑ Βαλκανική)
Την 3 και 4 Μαρτίου 1939, αρκετά σοβαρές ζημίες στην προκυμαία του λιμανιού των Χανίων, ένα ναυάγιο ανατολικά της πόλης (1005 ΗΡ στην Ανατολική Μεσόγεια + 1030 ΗΡ στη ΒΑ Βαλκανική)
Την 21 και 22 Φεβρουαρίου 1940, οπότε καταστράφηκε η βόρεια παραλία περισσότερο της Δυτικής Κρήτης. Παρασύρθηκαν σπίτια, καταστράφηκαν τα λιμάνια Χανίων και Ρεθύμνου, στο πρώτο καταστράφηκαν όλα τα καταστήματα, ζημίες στον λιμενοβραχίον, στον Φιρκά κλπ, τα κύματα έφθασαν σχεδόν μέχρι τη Μητρόπολη, πνίγηκαν 13 άτομα σε ναυάγιο έγω από τα Χανιά (1000 ΗΡ στην Ανατολική Κρήτη σχεδόν στάσιμο + 1035 στη Βαλκανική)
Την 8 Μαρτίου 1955 σφοδρή θύελλα εκ νότου σε όλη την Κρήτη. Μεγάλες ζημίες στα Χανιά, όπου μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκαν ξανά (995 ΗΡ δυτικά του νησιού + 1020 ΗΡ Τουρκία)
Την 1 και 2 Μαρτίου 1957 ζημίες στο Γιαλί Τζαμισί, στο λιμάνι των Χανίων (1005 ΗΡ στην Ανατολική Κρήτη + 1035 στη Βόρεια Βαλκανική)
Την 29 Φεβρουαρίου 1968 καταρρακτώδεις βροχές και γενικευμένη ανεμοθύελλα με εξαιρετικά έντονη θαλασσοταραχή σε όλη τη Βόρεια Κρήτη, ξερριζώθηκαν εκατοντάδες δένδρα και μέσα στις πόλεις της Δυτικής ιδίως Κρήτης, καταστράφηκαν πολλά Δημόσια κτίρια στα Χανιά και (πάλι) το λιμάνι της πόλης όπου κινδύνεψε να πέσει ο Φιρκάς αφού παρασύρθηκε τεράστιο τμήμα του και μία πολεμίστρα, αλλά και το λιμάνι της Σούδας, το λιμάνι Ρεθύμνου και λιγότερο του Ηρακλείου, πολλά σπίτια, μεταξύ των οποίων 12 μόνο στις Καλύβες-Αλμυρίδα, έξη θύματα (τρία στις Καλύβες και τρία στο λιμάνι Ηρακλείου), μεγάλες υλικές ζημίες (βαθύ β.χ. 990 ΗΡ περνά πάνω από νησί προς ΑΒΑ + 1022 ΗΡ περίπου στη νότια Βαλκανική).
Η κατάσταση που προδιαγράφεται μέχρι και απόψε σύμφωνα με όλα τα μοντέλα για την 25-26 του μήνα, που μοιάζει πολύ με τις παραπάνω, προδιαθέτει για πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί μια ασυνήθιστη (ή και «ιστορική» θαλασσοταραχή να φαίνεται φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας βαρομετρικής κατάστασης, πλην όμως τελικά δεν είναι συχνή περίπτωση ένα έστω και μετρίως ισχυρό χαμηλό να στροβιλίζεται πάνω από το νησί (τον περυσινό χειμώνα δεν είχαμε κάποια τέτοια κατάσταση, τον φετεινό όμως η κατάσταση της 22-23 Δεκεμβρίου 2008 έχει κάποιες ομοιότητες). Μετά το 2000 ομοιότητες φαίνονται κυρίως στην κακοκαιρία της 17 Μαρτίου 2003, τότε όμως τη «γλυτώσαμε» αφού η ΒΑ θύελλα έπληξε κυρίως τη ΝΑ Πελοπόννησο. Εξάλλου η διέλευση χαμηλού πάνω από το νησί και ο συνδυασμός του με υψηλές πιέσεις, μπορεί αντί για θύελλα κλπ να αρκεστεί σε ραγδαίες βροχές, όπως έγινε την 17-10-2006.

Πάντως τις τελευταίες δεκαετίες η «ύποπτη» περίοδος της τελευταίας εβδομάδας του Φλεβάρη δεν έδωσε πια ασυνήθιστης έντασης θαλασσοταραχή … Άλλο τα χιόνια.

Για να δούμε. Φέτος η προγνωσιμότητα είναι περίεργα χαμηλή.

Γιώργος Στυλιανάκης

ΥΓ. Ευχαριστούμε Γιώργη. Απλά προσθέτω 2 σημερινές πρωινές φωτογραφίες μαζί με την εισαγωγική (κυματισμός στον Κούλε, Ηράκλειο από το Δεκέμβριο του 2003), θέλωντας να τονίσω οτι πρώτρη φορά φέρος τα βουνά μας έχουν χειμωνιάτικη όψη με άφθονο χιόνι (όχι ψαροχιονιές-πασπάλες):






Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κρητικό Πέλαγος: Καιρικός Δημιουργός!















Η παραπάνω εικόνα, νωρίς σήμερα το πρωί από την ταράτσα του Πανεπιστημίου Κρήτης (Βούτες Ηρακλείου). Είχε περάσει η νεφική μάζα που έδωσε χθες κι ως σήμερα τα ξημερώματα αξιόλογες βροχές στα βόρεια (χθες κυρίως στα ανατολικά) και σημαντικές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα 700+ μέτρα. Μια εικόνα των χιονισμένων βουνών στο Μαλεβύζι Ηρακλείου:















Η περίπτωση ήταν/είναι ιδιόρυθμη. Δεν είχαμε σημαντικούς ανέμους στην επιφάνεια αλλά τα νέφη ερχόταν από τη θάλασσα (ΒΔ/ΒΒΔ). Δεν είχαμε ούτε ιδιαίτερη αστάθεια και έτσι ο βροχές ήταν ποτιστικές. Εικόνα μέσα από τζάμι μεσημέρι της 21ης από Αλικαρνασσό προς το φάρο του λιμανιού του Ηρακλείου:















Πραγματικά το Κρητικό πέλαγος (με ένα μέτωπο να υποστηρίζει) δημιουργούσε χθες. Μέσα στη θάλασσα υπήρχε εντονότερη αστάθεια και παρατηρήθηκαν άσπρες (χαλάζι ή χιονοχαλαζο) κουρτίνες που έδιναν άγρια ομορφιά:





























Το Κρητικό πέλαγος δημιουργούσε και προχθές Παρασκευή, αλλά με σημαντικότερη αστάθεια που έδωσε καταιγίδες και χαλάζι ή χιονοχάλαζο στη βόρεια Κρήτη - και πρόσκαιρες χιονοχαλαζοστρώσεις, οι εικόνες από τα ΒΔ της πόλης:













Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η Μεγάλη Χιονιά του Φλεβάρη 2004: 5 χρονια μετά















Η παραπάνω δορυφορική εικόνα της 14ης Φλεβάρη του 2004 αποτυπώνει το εύρος μιας εξαιρετικής σε ποιότητα και ποσότητα χιονιάς για την Κρήτη. Αν και ορισμένα σύννεφα κρύβουν τμήμα της ανατολικής Κρήτης, το μεγαλύτερο μέρος της νήσου διακρίνεται κάτασπρο από το χιόνι. Οι δύο γωνιές που φαίνονται "πράσινες" χιονίστηκαν κάπως λιγότερο και το χιόνι (λόγω ΔΒΔ ρεύματος από τη θάλασσα έλιωσε ταχύτερα αλλά χιόνι έπεσε και εκεί (ίσως δεν στρώθηκε μόνο στις άκρα ΒΔ ακτές της Γραμπούσας). Χιόνι όμως κάλυψε όλη τη νότια ακτογραμμή, από Παλίοχωρα ως Ιεράπετρα όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας (η ακτογραμμή στο Ηράκλειο καλύφθηκε μερικώς με πρόσκαιρη χιονόστρωση). Το χιόνι έφθασε τους 60-80 πόντους σε παράλιες περιοχές όπως η Γεωργιούπολη! Ιδού η δορυφορική εικόνα μια μέρα πριν, Παρασκευή και 13:




















Η διάταξη των συστημάτων τη νύχτα 12 προς 13 Φλεβάρη 2004, απίστευτα ισχυρό κατέβασμα πολικής αέριας μάζας από τη ΒΒΔ Ευρώπη:
















Και οι θερμοκρασίες στα 850hpa ένα 24ωρο αργότερα:
















όλα άρχισαν νύχτα προς ξημερώματα της 13ης, οι πρώτες νιφάδες:















και το πρώτο στρώσιμο στα χόρτα στα ΝΔ της πόλης του Ηρακλείου, στις 6πμ:















2 ώρες μετά αρχίζει η έντονη χιονόπτωση, περιέργως αρχικά στο Ηράκλειο και ανατολική Κρήτη και πολύ αργότερα στα Χανιά και τη δυτική! Εικόνα από την περιοχή Αγίας Ειρήνης νότια της Κνωσού, ώρα 08:30:














Στο Πανεπιστήμιο κοιτώντας προς την πόλη του Ηρακλείου, 08:55:














Στην εθνική οδό, ύψος Παπαναστασίου προς δυτικά λίγο μετά:














Και στα ΝΔ της πόλης λίγο πριν τις 10πμ.














Ο καιρός έκλεινε κι άνοιγε και αυτό, τουλάχιστον για την ακτή του Ηρακλείου, δυσκόλευε τη σταθερή χιονόστρωση αφού η θερμοκρασία ήταν περί τους 3-4 βαθμούς. Αντίθετα στα Χανιά επικράτησε κλειστός καιρός και έτσι η χιονοκάλυψη έφθασε ως την παραλία:






























































Άλλη μια εικόνα από τα Χανιά:




















Και την περιοχή Ακρωτηρίου (φωτό από το http://www.wunderground.com)















Το απόγευμα στα ΝΔ του Ηρακλείου, δρόμος προς ΠΑΓΝΗ που άνοιγε και έκλεινε συνεχώς:
























Το Πανεπιστήμιο, το ΠΑΓΝΗ και οι γύρω εκτάσεις:


























Χιονόστρωση ακόμα και στην περιοχή Καμηλαρίου στην πεδινή δυτική Μεσσαρα (μέσα στο κεντρικό πράσινο κομμάτι στη δορυφορική που είδαμε παραπάνω!)













Χιονοκουρτίνες αργά το απόγευμα της 13ης ως τη θάλασσα στα ΒΔ της πόλης, χιονόστρωση μέχρι/σχεδόν το κύμα και κλειστοί ΟΛΟΙ οι δρόμοι του νησιού από άκρη σε άκρη με ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ!:














Η ισχυρότερη χιονόπτωση σημειώθηκε τη νύχτα προς την 14η Φλεβάρη:














Τα ξημερώματα μέχρι και η Ντία ήταν κάτασπρη:










Και η ΒΔακτή ως τον "Θησέα":














Δρόμος ΠΑΓΝΗ, τελευταίες χιονοκουρτίνες:














Βέβαια το χιόνι αφθονότερο λίγο μακρύτερα από την ακτή:













Και περνούσε το 1 μέτρο σε περιοχές ημιορεινές στα 600+. Η εικόνα αυτή, μια μέρα μετά στον Κρουσώνα αποτυπώνει και τους διαδοχικούς όμβρους που έπεφταν με το ιδιόμορφο, για χιονιά, ΔΒΔ ρεύμα:














Πανοραμική θέα στις 15/2/04 προς τα δυτικά του Ηρακλείου:





και η κεντροανατολική ζώνη του νομού:





Το άλλο χαρακτηριστικό αυτής της χιονιάς ήταν οι πολύ χαμηλές, πρωτόγνωρες σε επίπεδο 50ετίας για κάποιες περιοχές, θερμοκρασίες του πρωινού της 15ης. Ως -10 και -12 καταγράφηκαν στον κάμπο του Καστελίου Πεδιάδας, με αποτέλεσμα ολοκληρωτική καταστροφή των ελαιοδέντρων του κάμπου, ιδού το διάγραμμα της ΕΜΥ για το Καστέλι:












Αυτό συνέβηκε καθώς το ΔΒΔ ρεύμα σταμάτησε απότομα, δεν υπήρξε νεφοκάλυψη (οι συνήθεις χιονιές στην Κρήτη με βοριά αφήνουν σύννεφα στα προσήνεμα που κάνουν το κρύο ηπιότερο...). Ηταν μια πραγματικά πολική κακοκαιρία... Οι φωτογραφίες παραπάνω είναι των ΜΔ, ΛΣ, Γιώργου Α. και Χρήστου Ν. Ενδιαφέροντα ακόμη:

... το βίντεο του Μανώλη Π. σε παλιότερη ανάρτηση:

http://creteweather.blogspot.com/2007/11/13022004.html


Ιστοσελίδες με φωτογραφίες κυρίως από τη δυτική Κρήτη:

http://www.cretetravel.com/Photo_Galleries/winter_snow/index.htm


http://www.uk.digiserve.com/mentor/crete/snow.htm

http://www.tabblo.com/studio/stories/view/527891/

http://www.west-crete.com/crete-photos-february-2004.htm

http://www.oraelladas.gr/2008/02/17/snow-chania-2004/


Συζήτηση και πολλές φωτογραφίες στο Snow Report Forum (6 σελίδες):

http://forum.snowreport.gr/forum_posts.asp?TID=18972&PN=1

Σχόλια Εφημερίδων:

http://www.neakriti.gr/news/newsf.php?ArtID=6001


http://www.neakriti.gr/news/newsf.php?ArtID=6004


http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2191513&publDate=2004-02-17%2000:00:00.0


Εδώ το video του μεγάλου και απίστευτα ισχυρού χιονιά το Φεβρουάριο του 2004.
Το video είναι στην πόλη τον Χανίων στα παράλια.
Μικρή αναδρομή.
--------------------------------------------------------
Από το πρωί εκείνη τη μέρα είχε παγωνιά,2,5c στη παραλία.
Μικρές και σύντομες χιονοχαλαζοπτώσεις στα πεδινά του νομού,και χιονοπτώσεις από τα 200 μέτρα και πάνω. Η Μαλάξα χιονισμένη μέχρι τη μέση.Ο καιρός είχε κέφι.
2 και 30 μ.μ. και μιά βροντή ακούστηκε από τα δυτικά τής πόλης.
Αυτό ήταν.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση γύρω στους 0c σπάνιο για τα Χανιά.
Το μέτωπο κάνει μπούκα από τα Β.Β/Δ. του νομού.
Και αρχίζει μιά ανεπανάληπτη στούπα.Κράτησε μέχρι το βράδυ.
Το αποτέλεσμα χινόστρωση στην πόλη 8 με 10 εκ .Στα γύρω υψώματα της πόλης 13 με 15 εκ.



---

Αυτά ως ανάμνηση αφού η φετινή χρονιά ίσως φύγει χωρίς κάποια σημαντική χιονοκακοκαιρία για την πεδινή Κρήτη. Όμως υπάρχουν προοπτικές για αρκετά χιόνια για τα ημιορεινά την προσεχή Κυριακή και μετά...